A rektorok kihasználták a hallgatókat

2013. 08. 26. 12:19 - Staufenberg Vanda

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a CampusOnline interjújában mit képes mondani? Hogy a hallgatókat kihasználták a rektorok a téli diákmegmozdulások alatt. Mert az ugye, elképzelhetetlen, hogy véletlenül egyetértettek abban, hogy a kormány ne zúzza szét a felsőoktatást.

Kevés olyan politikai spam-gyáros van, akit ha meglátok a tévében nem akarok azonnal elkapcsolni, félve attól, hogy úgy égnék meg, mint az Elveszett Frigyládában a felnyitáskor, na Rétvári Bencét eddig képes voltam elviselni egy műsorban. Eddig.

Ugyanis a CampusOnline-on tegnap megjelent interjúban Klinghammer Istvánt megszégyenítő elvakultsággal volt képest azt mondani, hogy a rektorok kihasználták a hallgatókat. Nem, nem értettek egyet a rektorok azzal, hogy a bölcsészkarok kiherélése és a kevesebb tanuló rossz volna, nem, kicsit sem zavarta őket, hogy röghöz kötik a hallgatókat, kicsit sem voltak azonos nézeten arról, hogy az intézmények ellehetetlenítése rossz volna. Nekik simán csak kellett a tömeg, a fiatalos lendület és a nagy nyilvánosság, hogy a szemét, sunyi rektorok kiharcolják a saját érdekeiket.

A rektorok kihasználták a hallgatókat

Meg persze Rétvári azt is kötelességének érzi, hogy a felforgató liberális médiának azért ne üzenje oda, hogy 30-40 embereket próbáltak tömegnek bemutatni. Mondjuk azt a 30-40 embert, akik olyan sokáig vonultak az ELTE-től Budára majd vissza a Szabadság hídon, hogy majdnem lekéstem miattuk a repülőmet.

Ha valaki engedne kíváncsiságának és az államtitkár saját szavaitól akar hátast dobni, annak alább a kiemelt rész, vagy olvassa el a teljes szöveget itt, amiben egyébként vannak érdekességek még a Tavares-jelentésről és a kormány családtámogatási intézkédeseiről, amik amúgy egész érdekesek.

Változhat most ez a helyzet, hogy az egyetemek és a főiskolák a felsőoktatási törvény kapcsán átpolitizálták saját magukat? Nagy egymásratalálások voltak a hallgatók és a rektorok között a diáktüntetések alatt, sok felsőoktatási intézmény vállalta fel politikai nézeteit.

Úgy láttam, másért küzdöttek a rektorok mint a hallgatók egy szűk csoportja. A véleménynyilvánítás mindenki joga. Nem voltak itt akkora megmozdulások, hiszen ami egy-két aulát megtölt, az a teljes felsőoktatási létszámhoz viszonyítva elég kis mértékű. Viszont a médiának egy része – akár ha csak 30 hallgató tartott is fórumot – torzítva ezt úgy mutatta be, mintha az egy tömeges akció lett volna. A hallgatóknak és a rektoroknak az érdekei itt mások voltak, csak éppen egy időben jelentkezett a két csoport elégedetlensége, ezért az időbeli egybeesés miatt tűnt ez egységesnek, a céljaikat tekintve azonban ez két különböző irány volt.

De hozhat ez változást? Megnyithatta a rektorok szívét, hogy befogadjnak akár egyetemi vitákat is az egyetemeken?

Ezt nem tudom megmondani. Szerintem, akik rektorok voltak ezelőtt három évvel vagy még most is, azok ugyanúgy el fogják utasítani. Hogy a hallgatókat akkor befogadták, az akkor az érdekük volt. A diákok egy szűk csoportjának az elégedetlensége nagyobb sajtónyilvánosságot kaphatott, de mióta ők kompromisszumra jutottak a kormányzattal, azóta már nem használják ki a hallgatókat, mint politikai fegyvert.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr815477577

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kéne a hatalom mi? 2013.08.27. 11:49:04

Közeledik 2014 tavasza, és a baloldali csoportosulások egyre jobban érzik a hatalom illatát. Eljön a nap, amikor esélyt kapnak, hogy újra a húsos fazék közelébe kerülnek. Végre vége lehet, a négy éves nélkülözésnek a baloldali sajtóban újra megjelenhet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.08.27. 00:20:43

Hmmm. Én eddig úgy gondoltam, hogy nyugodt őszünk lesz hiszen kormányunk nem akarja megkockáztatni, hogy a diákok megint utcára vonuljanak.
Ez a nyilatkozat viszont úgy hangzik mintha a rektorok lefejezésére készülnének..

2013.08.27. 07:28:41

Vandácska! A kormány nem a felsőoktatást zúzta szét, hanem a felsőoktatásban beágyazott balliberális vízfejet!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.08.27. 08:17:37

azért némi tapasztalattal bírva (2 diploma, egy szakmérnök, és egy felsőfokú szakképzés) én atomot basznék a felsőoktatás 80%-ára. a tanárok 95%a alegpofátlanabb állatfajta. ha szerencséd van találkozol az 5% is. késnek, szar anyagot adnak le unalmasan, unottak, a vizsgákat késve írják be, van aki még a zh-ra sem jön el, a segédeinek leemailezi a kérdéseket, késve javítanak, késve írják be a jegyeket, a pofátlanság teteje amit művelnek.
pont itt az ideje, hogy kiganajázzák az egyetemek disznóólait.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.27. 08:24:17

pedig rétvári nem először beszélt csacskaságokat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.27. 08:50:52

@FILTOL: És tegyük hozzá, hogy a 40 év feletti tanárok jelentős részének megfelelő tudományos fokozata sincs, így lesz tanársegéd helyett címzetes docens a magasabb fizetés kedvéért.
Mondjuk én se lennék túlzottan motivált, amikor még az adjunktusi fizetés sem éri el az átlagbért...

szamaritánus 2013.08.27. 09:44:21

ez valami szar szdsz-es blog?

S=klogW 2013.08.27. 10:04:01

Kedves Blog!

Valahol valaki képviseli a politikai nyilvánosságban azt az álláspontot, hogy

BEJUTNI ne legyen nehéz egyetemre, hanem

az első félévi/év végi ALAPOS SZÁMONKÉRÉS révén rostálják meg a hallgatókat?

Reszelő Aladár 2013.08.27. 12:56:16

@S=klogW:
Semmiképpen nem értek egyet az álláspontoddal. Ez egy fejkvótán alapuló rendszer, ahova csak a támogatás miatt vesznek fel akár 10x annyi hallgatót, hogy az utánuk felvett támogatásból tarták fenn a rendszert. Felvesznek szinte bárkit, hamis álmokoat adnak nekik (ti itt mind vagytok a ...), miközben tudják, hogy a piac a 10-edét sem veszi majd fel, és félévkor sem lesz már itt a fele.
Viszont a kiesők remek bulikat tartanak, és lehúzzák még azokat is, akiknek érdemes lenne maradni, mert jó szakemberek vállhatnak belőlük. Így hamar megszűnik a motiváció, a lelkes, vizsgára készülő, tudni és tanulni akarókból hamar válik "mindegy csak görbüljön" zombi.
A "negatív szellemet" persze közpénzből fizetjük.

Ez nem középiskola, itt a jövő szakértőit, vezetőit képezzük. Az elitet. Senkit nem szabad kizárni, akinek képességei alapján helye van ott. És mindenkit ki kell zárni, aki csak rombolni szeretne. A válogatott pont azt jelenti, hogy nem fér be mindenki.

Közösségek

süti beállítások módosítása