Csalnak-e még a szegedi HÖK választáson?

2013. 09. 25. 11:17 - eszbé

Az országos sajtót is megjárta 2011-ben a szegedi GTK HÖK választás körüli botrány, ami miatt a hallgatók egy része aláírásgyűjtésbe fogott, hogy biztosítsák a voksolás tisztaságát, másik részük pedig a vélt árulás megtorlásával volt elfoglalva. Két év elteltével szétnéztünk a bölcsészkari HÖK választáson, változott-e valami. Semmi.

  • Megúszós kampány.
  • Az urnán vágott lyuk térugrásra is alkalmas.
  • A szavazatokat az EHÖK-ön altatják.
  • A közjegyző papucs orrán pamutbojt.

Nem mondhatnánk, hogy az idei kampány ezer fokon égett volna - a jelöltállítás időszakában sem a közösségi oldalakon, sem a karon nem láttuk nyomát a választás hevének. Minden tökéletes, a változás szele nem tépi fel a bútorzatot. A kar épületébe belépve egy asztalra ragasztott A4-es lapon kívül semmi sem jelezte, hogy a következő pár napnak bármi tétje lenne. Ez a hozzáállás az újra ringbe szálló jelenlegi HÖK vezetőket is jellemzi. A jelölési szakaszt letudták úgy, hogy egy szó sem esett eddigi teljesítményükről, és a továbbiakra vonatkozó ígéretekről.

Némi unszolásra a második forduló előtti napon kaptunk egy két oldalas PDF-et, ami inkább volt közhelygyűjtemény, mint választási program. Ki szavaz egy olyan képviselőjelöltre, akinek annyi a mondanivalója, hogy ezután még hatékonyabban lesz képviselő? A netre meg persze semmi nem került fel ebből a szóróanyagból, miért is került volna, senki nem használ internetet, maroknyi hallgató játékszere csupán, felesleges.

Hogyan néz ki a választás?

A választás két fordulós: először jelöltállítás zajlik, majd a képviselők megválasztása. A második körben a BTK-n a legtöbb jelölést kapott 18 hallgatóra lehet szavazni, akik elfogadták a jelölést. Ez a forduló addig tart, amíg a minimálisan szükséges részvétel összejön.

Nincsenek ügyek, nincsenek tervek - ez mondjuk nem is meglepő, 2013-ra ugyanis az SZTE hallgatói önkormányzatai jogilag szinte teljesen kiüresedtek. Miközben bőszen hivatkoznak tanácsadói és rendezvényszervezési funkcióikra, jogaik és feladataik láthatatlanok, de mivel hatalomtechnikailag az EHÖK számára elengedhetetlenek, marad a gépi lélegeztetés és a látványpékség.

A szavazókörben tett látogatásunk során a Választási Bizottság (VB) ott posztoló tagjai némasági fogadalomról tettek tanúbizonyságot. Nem tudták megválaszolni, hogy kikkel kerültek egy bizottságba, de az kiderült, hogy szereptévesztésben vannak. Hosszas kérdezősködés után kiderült, hogy az egyik VB-tag az EHÖK Felügyelő Bizottsági (FEB) tagjának, Gőz Dánielnek a telefonos felkérése nyomán került e fontos pozícióba, viszont hivatalos papírt a vállalt feladatról a választást megelőzően nem írtak alá. Egy másik FEB tag, Mezei Csaba a VB-tagokat személyiségi jogaikra hivatkozva nem akarta megnevezni, majd leeshetett neki, hogy a választási jegyzőkönyv miatt a neveket amúgy is nyilvánosságra fogják hozni, így ezt a kifogást nem erőltette tovább. Ugyanő azért az urna állapotának dokumentálásakor felszólított az elkészült fényképek törlésére, sikertelenül. Egyébként is, amin ekkora lyuk van, azt almáskosárnak hívják, nem urnának.

Ki kicsoda?

Gőz Dániel korábbi BTK HÖK tag információink szerint Juhász Gergelyt váltotta szeptemberben az EHÖK Felügyelő Bizottságában. Mostanában egy újszegedi kocsma pultosa, aminek tulajdonosa - mit tesz isten - a leköszönt Juhász Gergely és a korábbi FEB-elnök Rosta Ádám. A helyet korábban többször is támogatta a TTIK HÖK és az EHÖK-öt is megjelölték szponzorként, persze a támogatás mértékéről nem találtunk információt. Természetesen minden vágyunk pontosan megjelölni, hogy ki, milyen tisztséget, meddig töltött be, de az SZTE hallgatói önkormányzatánál az ilyen adatok gyakorlatilag visszakereshetetlenek.


A választás helyszínén, a BTK aulájában árválkodó hirdetmény öles betűkkel hirdeti, hogy a szavazókörben nem tartózkodhatnak a jelöltek, de ez is csak értelmezés kérdése, mert mindkét nap úgy telt el, hogy "programjukat" a szavazóhely előtt osztogatták.

Az átlag hallgatónak tehát jó esetben három napja, rosszabb esetben pár órája van, hogy mérlegelje, érdemes-e a kezébe nyomott papír a támogatásra. A helyi nyilvánosság és a kritikus hallgatói újságírás hiányában nincs sok esély a felelős döntésre. A kari lapok kézivezérlésű szócsövekké és bulipromó-lapokká degradálódtak, amiket az átláthatatlan kapcsolatokkal bíró Ponty Média Kft-be szerveztek, a lapműködtetésre vonatkozó kari jogosultságokat pedig megszüntették.

A helyszínen tartózkodó VB-tag a jelöltek ott-tartózkodására vonatkozó kérdésünket azzal pattintotta vissza, hogy a tilalom azt jelenti, hogy öt méternél nem jöhetnek közelebb. A mélyebb jogi hátteret firtatva a "nem mondhatok többet" mantrát egy idő után az váltotta, hogy kérdezzem meg az EHÖK-öt vagy az ott kampányoló jelölteket. Tehát, ha kifogásod van egy választás menetét illetően, fordulj a képviselőjelöltekhez. De a választás tisztaságába vetett hit még csak nem is itt hullott teljesen porba.

A 2011-es balhé egyik fontos kiindulópontja az volt, hogy a hallgatók biztonságban akarták tudni a szavazatokat a már akkor is legitimációs válsággal küzdő EHÖK által irányított eljárástól. Mit követelt akkor 502 hallgató az aláírásával?

  • A szavazólapokat a FEB pecsétjén kívül egy független közjegyző a saját pecsétjével is lássa el.
  • Minden nap végén közjegyző hitelesítse az urna lezárását.
  • Az urnákat ne az EHÖK helyiségében, hanem a Dékáni Hivatal széfjében őrizzék.
  • A szavazatszámláláskor legyen jelen közjegyző.

Mi van most ehhez képest? A járatlan szemnek sem az alapszabály, sem az összhallgatói szavazás jegyzőkönyve nem ad támpontot. Mivel a választás lebonyolításáért felelős FEB a cikk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre, tájékoztatást kértünk a felkért közjegyzőtől. Ő az elmondása szerint az urna délelőtti nyitásának és délutáni lezárásának tényét tanúsítja, de saját kézjegyével vagy egyéb, más által nem reprodukálható jelzéssel sem az urnát, sem a szavazólapokat nem látja el. A korábbi bizalmi problémákat figyelmen kívül hagyva továbbra is csak a FEB egyik tagja szignózza és pecsételi a dobozokat, és az éjjeli tárolás is az EHÖK irodán történik. Bár a közjegyző jelen van szavazatszámláláskor, de hogy addig mi történik, azt az olvasó fantáziájára bízzuk.

Kapcsolódó cikk(ek):

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr745532767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psziroot 2013.09.25. 21:08:50

Ez nem egyedi eljárás. Ez a rutin. Mivel minden felülről irányított, ezért elmondhatjuk, hogy Szegeden a hallgatói önkormányzatiság szerkezete is az életre nevel. A hallgatók megszokták, hogy a választás súlytalan. Pedig ezen a rendszeren a hallgatókon kívül nem nagyon tud más változtatni. A kari választások tisztaságát a FEB felügyeli. A kör bezárult.

Közösségek

süti beállítások módosítása