Kisvakond és a médiatudatosság

2013. 11. 17. 08:14 - m. g.

Ezen a héten megismerhettük Hoffmann Rózsa értékes gondolatait a médiatudatosságról. Az államtitkár asszony az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet konferenciáján vett részt, majd elmondta többek közt, hogy nem kéne annyi panaszkodó pedagógust mutogatni a médiában.

Előbb megdicsérte saját államtitkársága háttérintézményét a jó érzékkel megválasztott témáért, majd ismertette, hogyan lehet a diákságot tudatos médiafogyasztásra nevelni. „Nyilván nem direkt módszerrel, hanem az értékek, a jónak, a szépnek, az igaznak a felmutatásával, annak megmutatásával, hogy a médiumok is tudnak sugározni értékes, szép, esztétikailag látványos filmeket, bejátszásokat, amelyeket a gyerekekkel együtt lehet elemezni, és ez beleivódik a személyiségükbe, viszik magukkal tovább.”

Mert körülöttünk ugye minden értékes, jó, szép és igaz. Kétségtelen, hogy a világról alkotott tudásunk nagy részéhez a média közvetítésével jutunk. Mégis, ha boldog embereket mutatnak a tévében, attól nem fognak kevesebben éhezni. Pedig folynak erre kísérletek, de sajnos hiába.

Hoffmann Rózsa mondanivalójának második részében átültette a gyakorlatba az elmondottakat. „Az volna a kívánatos, hogy legalábbis a közmédiumok olyan pedagógusképet sugározzanak, amely meghatározó, amely többségi, amely azokat a pedagógusokat mutatja be, akik értékeket közvetítenek, amelyek a jó célokat szolgálják és nem mindig az ellentmondó, a kritizáló és éppen a fanyalgó arcát mutatják be annak a pár száz pedagógusnak, akik mindig voltak, vannak és lesznek.”

Bármennyire fájó, az államtitkár asszony nagyjából pontosan becsüli meg az elégedetlenkedő pedagógusok számát, a nagy többség ugyanis – egzisztenciális félelemből – inkább csendben van. Ha viszont valódi közmédia működne ebben az országban, valaki igazán kiállhatna és átadhatná Hoffmann Rózsának a Kívánságkosár telefonszámát. Egy szép magyarnótát esetleg kérhet, de azt is átgondolja majd a szerkesztőség, hogy szakmailag indokolt-e. De hogy érnének rá erre épp most, mikor Svédországban meg verik a négereket?

Lehetne az is a tudatos médiafogyasztó ismérve, hogy a világot a maga teljességében, pozitívumaival és negatívumaival együtt törekszik megismerni. Nem azért, hogy öncélú kedvtelésből szidhassa az államot és mindenekfelett Orbán Viktort, hanem azért, hogy megértse, mi zajlik körülötte és a problémák elhallgatása helyett akarja a megoldást. Netán tegyen is érte.

Ehhez persze gondolkodni kell. Annál pedig kevésbé bonyolult az a kisvakondi egyszerűségű világkép, hogy ha nem mutatunk elégedetlen pedagógust, akkor nincs is probléma. Megoldottuk ezt is, mint a hajléktalankérdést. Mehetünk tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr735638727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

windex 2013.11.17. 17:27:53

áhhh, b+, hoffmannrózsa, szivacsos az agya. most akkor legyintsek, érdemes ezzel törni magunkat? legvadabb kádárista vircsaft :-) elájulunk magunktól és nem látunk

Sírköves Slomó 2013.11.17. 17:38:08

Nemcsak panaszkodó pedagógusokat, hanem panaszkodó embereket sem kéne mutatni a közmédiában. Elegem van a nyavalygásból, ebben az országban többetnyavalyognak mint fekete afrikában.

kvadrillio 2013.11.17. 17:38:54

IGEN....IGEN....RÓÜZSIKA-NÉNI....CSAKHOGY TE: ..."...A GYERERKEKNEK ELŐBB NÉMETET KÉNE TANULNI ELSŐ NYELVKÉNT, MERT AZ NEHEZEBB, MINT AZ ANGOL, AZ ANGOLT TÚL HAMAR SAJÁTÍTJÁK EL....." MÁR RÉG NEM VAGY MÉRVADÓ......AZ OKTATÁS TERÜLETÉN......

Fullánkos Algol 2013.11.17. 17:50:20

A vérében van a komcsi propaganda.
Éljen május egy, éljen rákosi m.cdn.blog.hu/sz/szegyenfuzet/image/10.%20R%C3%A1kosi%20M%C3%A1ty%C3%A1s.jpg
ja nem, az az előző élete volt... most azt kell mondani éljen rogán upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/e/e3/Rog%C3%A1n_Antal.jpg/250px-Rog%C3%A1n_Antal.jpg

Conchobar 2013.11.17. 18:21:12

"Ezen a héten megismerhettük Hoffmann Rózsa értékes gondolatait a médiatudatosságról...majd elmondta többek közt, hogy nem kéne annyi panaszkodó pedagógust mutogatni a médiában" - Ez mikor történt? A mellékelt videón nem ez van. A mellékelt videón Hoffmann tulajdonképpen tudósít a konferencián elhangzottakról, félreérthetetlenül mások ötletét mondja a kamerába. Az más kérdés lenne, hogy az ő fülét miért pont ezek ütötték meg, miért ezeket tartja lényegesnek, miért ezeket tartja a konferencia üzenetének

béla a görög (törölt) 2013.11.17. 20:47:10

@kela-bá: "Ott minden gyerek külön-külön ült a számítógépe előtt, mert, hogy ez a jövő"
Már a 80-as évek vége 90-es évekbe is be lehetett ülni a számítógép elé. Magyarországon. Ez nem a jövő ez a jelen.

"Eljöhet az idő amikor nem is lesz szükség iskolákra"
Gyakorlatról és vizsgákról hallottál már? Tanár és iskola mindig lesz.

"Minden esetre furcsa volt a mi tanárjaink tüntetése a fizetés rendezésük után !"

Erről talán kérdezz meg egy valódi hús-vér tanárt. Mit rendeztek és hogy.

"Főleg annak tükrében, hogy 4-500 ezer embernek nincs munkája."

Talán bizony nem tanultak 4-5 évet főiskolán, egyetemen, nem tanultak nyelveket. Ez a XXI. század. Ez erről szól. (leszámítva magyarországot)
A kvalifikált munkaerőről. Nem a tajparasztokról.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.17. 21:00:28

Szemét, aljas fidesz banda, mi lesz a vidéki sportegyesületekkel? Miért csak a fővárosiakat segítik, a vidék nem számít?

Közösségek

süti beállítások módosítása