#közösségiszolgálat#yolo#swag #mitkeresekénitt

2014. 01. 22. 10:00 - Átlátszó Oktatás

Magyarországon minden 2016-tól érettségiző középiskolás köteles 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni, írták törvénybe 2011-ben. A 2012/2013-as tanévtől kezdődően minden kilencedikes a törvény hatálya alá esik. A cikket Országh Viki, középiskolás vendégszerzőnk írta.

​Különböző terülteken lehet „közösségi szolgálni", elviekben az egészségügyön át a környezetvédelemig mindenféle szegmens belefér. Együttműködési megállapodást kell kötnie az iskolának minden egyes a projektben résztvevő intézménnyel. Minél több ilyen résztvevő intézmény van, annál sokszínűbb lehetőségek közül választhatnak a diákok. A tanulónak minden alkalommal igazolnia kell, hogy az adott helyen járt. A projektek során iskolai felkészítő- és levezető foglalkozásokon kell majd részt venniük a jelentkezőknek.

Lényeges kérdés, hogy szükség van-e az ilyen jellegű tevékenységek kötelezővé tételére? Kell-e még terhelni az amúgy is nagy nyomás alatt lévő diákokat?

Alapvetően egy hasznos dolognak gondolom a karitatív tevékenységeket.* Segítségnyújtás közben sok értékes emberrel lehet találkozni, új ismeretségek köttethetnek, nem utolsó sorban fontos elem a jókedv és egy jó csapat is.

Ám, aki ezt nem magától határozza el, hanem kötelezik rá, nem feltétlenül a dolog pozitív oldalát nézi majd. A kezdeményezés mellett szól azonban, hogy a mai diákok körében (tisztelet a kivételnek) már múló fogalom az önzetlenség, az anyagi haszonszerzést mellőző munka elvállalása. Egy anyagias világban élünk, ezt ők is látják, hallják, tapasztalják. Ennek a hozzáállásnak a megváltoztatására, a világképük árnyalására kiváló alkalom lehet a közösségi szolgálat.

Nyitottság és rálátás, önmaguknak a világban való elhelyezése, egy más közeg megismerése-ehhez is segítheti a diákokat a közösségi szolgálat. Válasszon mindenki a saját érdeklődési körébe beleillő munkát, és próbálja meg élvezni az ott eltöltött időt. 50 óra nem sok. Ha azt vesszük, hogy a mai tinédzserek hetente legalább 10 órát töltenek facebookon illetve a gép előtt, akkor ez a pár óra a 3 év alatt bőven teljesíthető feladat, főleg, ha jókedvvel végzik azt. Ezt is kiposztolhatják, mehet instára a közös kép, mindegy, milyen aláírással. Ott voltál, és tettél valamit. Hiszen lehet ez jó is! Lesznek, akik nem fogják élvezni, de lesznek, akik egy új hobbit találnak, az érdeklődési körüket bővítik, kellemes élményeket szereznek.

Ez a törvény összességégben pozitív célzatú, segítő szándékú. Ki kell még forrnia magát, természetesen. Hiszen, ha belegondolunk Magyarországon hány középiskola működik, akkor több tízezer diáknak kell helyet biztosítani különböző területeken. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, kell-e ennyi dolgos kéz? Nyilván sok feladat közül lehet választani, de mégis, tényleg mindenki valami valóban hasznosat fog csinálni?

Ha te is szeretnél cikket írni az Átlátszó Oktatásra, írj egy emailt az atlatszooktatas@gmail.com-ra!

(Kép ​innen.)

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr295773975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.01.22. 20:09:04

A puding próbája az evés, erről kellett volna szólnia a cikknek, ez így csak 1 üres propaganda 1 jövendőbeli IKSZ-es/Fidelitasos tollából.

Kandabula 2014.01.22. 20:21:08

Mi annak idején építőtáborba mentünk, jó móka volt. Viszont nem volt kötelező.

Khonsu 2014.01.22. 20:25:39

@MolnarErik: Csak én olvasom mindig KISZ-nek az IKSZ-et? :)

Amúgy nem volna ez hülyeség valóban, csak az alapján ahogy kis hazánkban a dolgok történni szoktak a diákok 99 százaléka valószínűleg szemetet szed majd az árokparton, illetve egyéb lényegében közmunkát végez majd a többi rabszolga mellett. A cikkben említett helyekre majd a tudjuk kik gyerekei kerülnek, meg az ismerőseiké...

csárli hárper 2014.01.22. 20:38:19

kötelező...meg a kurva anyátok, az.

Mária 2014.01.22. 20:59:09

Nyilván nagyobb lenne a lelkesedés, ha valamennyit fizetnének érte.

És korrektebb is lenne.

Ingyen csak az dolgozik, akinek VAN pénze. A diákoknak jellemzően nincs.

Giedi 2014.01.22. 20:59:29

Kedves Rózsánk bevallottan a Rákosi/Kádár-féle iskolarendszert tartja üdvözítőnek.
Csak a korral már felejti, hogy akkoriban és még jóval később is egy elsős gimisnek nem az volt a könnyű nap, amikor csak 6 órája volt.
Nekünk is 4-5 óra volt elsőben (akkor még nem 9.-nek hívták) ...

Mária 2014.01.22. 21:04:43

@Kandabula:

Az építőtáborokban kaptak pénzt a diákok a munkájukért, plusz teljes ellátást arra az időre, plusz vitték strandra, ide-oda őket, és tényleg szükség volt a munkájukra, nem koloncként kezelték őket.

tobeor 2014.01.22. 21:14:30

A hazaáruló maffiát utálom, de ez egy jó kezdeményezés.

béla a görög (törölt) 2014.01.22. 21:14:54

Nem értem!
Valami f. jogász hozott valami f. törvényt amibe f.-ságokat írkált?
Nem értem!
"Ez a törvény összességégben pozitív célzatú, segítő szándékú. Ki kell még forrnia magát, természetesen."
Minek???? Egy törvénynek?????
Nem értem!
Van egy olyan, hogy (munkaerő)PIAC.
Az szokta lerendezni a dolgokat. NEM TÖRVÉNYEK! Pénzzel!
Nem értem!
Azt mondja 'közösségi' 'kell' 'kötelező'.
Kötelező... kinek, mi?
Egy gazdálkodó szervezetnek munkát adni?
Gyereknek kényszermunkát végezni (ja közmunkát)? Fizetni ki fog és mennyit és miből?
Vagy csak írtak egy törvény azt jól van?
Nem értem!
mi ez a puffogtatos, általános semmiről szóló poszt?
Nem értem!

csepke 2014.01.22. 21:15:03

Nagyon hülye ötlet. Nincs idejük a gyerekeknek egyszerűen ilyenre. A kötelező napi tesi, vagy a tornateremhiány miatt a heti legalább három edzés miatt már így is rengeteg idő elmegy. Ráadásul ne gondolja senki hogy egy óra közmunka az egy óra elfoglaltságot jelent. Az minimum 3 óra az odaút visszaúttal együtt. A gyerek már így is mindennap 6-7 órakor ér haza hol a forrón ajánlott szakkör, hol az edzés után. És akkor még nem élt társasági életet, nem lóbálta a lábát abban amiben relaxálna. És még nem tanult. Egyszerűen nem fér bele hetente egy ilyen ráadásul felesleges és értelmetlen és kötelező közmunka. Nem ez a dolga egyszerűen. Én le is szarom, nem csesztetem miatta, ezt a hülyeséget úgyis meg fogják szüntetni mire érettségizni fog.

Anomalocaris (törölt) 2014.01.22. 21:38:37

Poszt toló bizonyára közhelygyűjteménnyel a párnája alatt aludt ma éjjel.

Zöldkabátos (törölt) 2014.01.22. 21:47:42

Miért kell egy éretlen diák írását leközölni? Rohadt idegesítő.

Larry Silverstein 2014.01.22. 22:05:05

1. Jó dolog
2. Legyen kötelező
3. Dobjanak vmi tökfeleslegest a programból mondjuk a holokausztot.

Venyigeszu_de_Lucerna 2014.01.22. 22:25:35

Itt Kanadában minimum 40 óra önkéntes munka a középiskolai "diploma" feltétele. De minél több, annál jobb, már ami a főiskolai/egyetemi felvételit illeti. Rengeteg lehetősége van a gyereknek teljesíteni, persze neki kell megkeresni a fogadó intézményt. Az én lányom most kilencedik első félévében legalább 100 órát már megcsinált.

Szerintem hasznos, és a nagybetűs szempontjából rendkívül tanulságos.

Merker Iván 2014.01.22. 22:31:14

@béla a görög: Csak tisztázzuk: a közösségi szolgálat névre keresztelt "kötelező önkéntes" munka nem gazdasági szervezeteknél történik a jogszabályok szerint. Egyébként én személy szerint a szerzőnél kevésbé vagyok optimista az ötlettel kapcsolatban, de attól még nem gazdasági rabszolgaság. Másrészt pedig iskolai pluszfeladatokkal is elvégezhető. Harmadrészt az ötven óra az nem túl sok.

Khonsu 2014.01.22. 22:31:52

Olyat nem lehet, hogy csak a fideszeseknek legyen kötelező? Ők hadd élvezzék, ahogy a többi szopatást is, hisz ők akarják. A többiek meg majd eldöntik. Kezd már elegem lenni a népnevelő f@szságaikból. Remélem egyszer mi is leszünk annyira tökösek mint az ukránok.

Khonsu 2014.01.22. 22:38:00

@Venyigeszu_de_Lucerna: Nem tudom mióta vagy kint, de itt magyarisztánban azért nem úgy szoktak megvalósulni a dolgok mint arrafelé. Arra a pár értelmes helyre majd meglesznek (vannak?) a protekciósok, a többség meg seperheti az utcát, illetve egyéb épülését szolgáló tevékenységet végezhet (majd amire küldik).

Tapogatott Kukorica 2014.01.22. 22:54:07

Az a legnagyobb problema, hogy nincs egy konkret oktatasi reform, amit valaki vegigvinne.

Mert jo otlet a tobb tesiora, csak epp nincs terem/tanar/eszkoz hozza.

Mert jo otlet a kozossegi szolgalat, de nincs hozza elegendo munkahely, ami felszivna a relative sok gyereket (meg felnottnek sem egyszeru munkat talalnia).

Mert jo otlet a tankonyvek egysegesitese, de nem egy hirtelen jott otlettol vezerelve.

Szoval vannak alapjaiban veve ertelmes otletek itt a felszin alatt, de a kivitelezes pocsek, bicskanyitogato. Ezeket nem lehet egyik naprol a masikra atvinni, ehhez hosszu evek kellenenek. De azon felul is inkabb akarat.

Olyan, mint egyik korabbi fonokom: ami az eszebejutott, azt rogton, azonnyomban meg akarta valositani. Semmi tervezes, semmi koltseg/ido figyelembevetel, semmi tekintettel a szukseges munkaerore vagy eszkozokre, csak durrbele, aztan majd lesz valahogy.

trollsalab 2014.02.11. 23:00:49

Az én időben még 50 kg papírt kellet évente minden általános iskolásnak összegyűjteni. Hiába ez az 50-es szám mágikus erejű.

Közösségek

süti beállítások módosítása