Erősen kamugyanús a tűzijátékozó karcagi kazah konzul diplomája

2014. 02. 03. 01:52 - Tóth Csaba Tibor

Még tegnapi hír, hogy iszonyatosan hangos tűzijáték verte fel szombat este Buda csendjét. A zajos ünneplés nem másnak szólt, mint Horváth Lászlónak, aki 50. születésnapját a Nemzeti Galériában, gigapartin ünnepelte meg. Horváth egyébként életrajza szerint doktori fokozattal is rendelkezik, és ezt mindössze egy év alatt sikerült megszereznie. Ezen felül 2010 óta pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadója is.

Horváth László (Fotó: mti, index.hu)

Ahogy azt már az indexen olvashattuk, Horváth életútja korántsem mentes az éles váltásoktól: A szentendrei és moszkvai Határőrtiszti Főiskolán szerzett diplomája, és hat év 1989 előtti BM-szolgálat után először egy saját vállalkozásában (Geminius Rt.), majd  gyógyszerészeti-vegyipari profilú cégben (Philaxia-Pharma, Chemimontázs) dolgozott. 1998-2001-ig a Magyar Fejlesztési Bank igazgatósági tagja. Innen a 2000-es években először a mezőgazdaság (Törökszenmtiklósi Mezőgazdasági Zrt.) majd árufuvarozás felé nyitott sikeresen. Ennél is érdekesebb azonban legújabb két fokozatának története.

Az életrajzban ugyanis már említett diplomái után szerepel egy "Econovum - Newport Business School" nevezetű intézmény. Ez ugyanaz az iskola, amely egyszer már a fideszes Szabó Zsolt és később párttársa, Bánki Erik ügyében keveredett botrányba Magyarországon. De ebben az intézményben szerzett diplomát Tóth József mszp-s polgármester is, tehát politikus-körökben az Econovum meglehetősen ​népszerű. Noha a szakmai bizottságok négy éve már tiltakoztak az akkreditáció ellen, mivel azonban a "képesítés" szó szerepel a képzések hivatalos megnevezésében, ezért hivatalosan nem számítanak félrevezetőnek, továbbra is működhettek tehát.  Mindenesetre Bazsa György, a Magyar Akkreditációs bizottság elnöke 2010-ben még "megtévesztőnek is nevezte a gyakorlatot hogy az oktatási intézmény még PhD  képesítést is hirdet.

Életrajza szerint Horváth itt 2004-től 2006-ig MBA (Master of Business Administration) és PhD képesítést is szerzett. A budapesti székhelyű, papírforma szerint üzleti képzésekkel foglalkozó intézmény saját akkreditációs információja szerint Felnőttképzési akkreditációs (FAT) számmal rendelkezik, 2011 óta, ez a következő elismert képesítések kiadására jogosítja fel:

 - Vállalatgazdász Képesítés (Akkreditációs lajstromszám: PL-5167)
  - Felsőszintű Vállalatgazdász Képesítés (PL-5280) vagy Felsővezetői Vállalatgazdász Képesítés (PL-5293)
  - Stratégiai Vállalatvezető Képesítés (PL-5294) vagy Felnőttképzési DBA Képesítés (PL-5259)

- Innovációs- és Projektmenedzser Képesítés (PL-5258)
  - Értékelemző és Minőségbiztosító Képesítés (PL-5257)
  - Önkormányzati Gazdász Képesítés (PL-5323)

Eddig tehát szó sincsen arról, hogy akár egy egyetemi/főiskolai BA-szintű képzést itt el lehetne végezni. Horváth Lászlónak tehát Magyarországon elismert főiskolai/egyetemi fokozatot itt nem adhattak ki.

Az Econovum honlapján ugyan azt írja:

"Résztvevő egyénileg kérvényezhette a tananyagfejlesztésben régóta partnerünknek számító amerikai, nem akkreditált Newport University és a Newport International University megfelelő degree dokumentumának kiadását közvetlenül a külföldi intézménytől."

azonban  rögtön hozzá is teszi ehhez, hogy

"Honlapunkon hosszú ideje szerepel az a tájékoztatás, hogy a nem akkreditált külföldi oklevél és tantárgyi melléklete csak az elvégzett tanulmányok dokumentálására szolgál. Nem használható a hazai Bologna-i rendszer, pl tudományos Ph.D fokozataként."

Ugyan nem teljesen világos, hogy az Econovum gazdasági hátterét adó Econovum Akadémia Professzorok Vezetőképző Központja Kft (​céginfó adatok itt) által alkalmazott 12 oktató hogyan tudna akármilyen hatásfokkal is felkészíteni bárkit egy MBA, főleg pedig egy doktori fokozat megszerzésére, mindenesetre az elvileg velük partneri kapcsolatban álló egyetemnek sem a hivatalos elérhetőségeit, sem pedig a honlapját nem sikerült az oldalon belinkelni. A Newport International Unviersity linkjei mind a honlapon belüli, beszkennelt anyagokra mutatnak. Az egyik egy angol nyelvű engedélystátusz-igazolásra vezet, a másik pedig egy Wyoming állam által kiadott akkreditáció, amelyen még annak lejárati dátum (!), 2008. június 30. is fel van tüntetve:

Kisebb internetes kutakodás után az is bárki számára nyilvánvalóvá válik, miért nincsenek feltöltve ennél újabb okmányok. A Newport International University ugyanis sem az Egyesült Államokban, sem pedig máshol nem rendelkezik USA akkreditációval. 2006-ig működhetett csupán legálisan, egy különösen nagylelkű wyomingi állami törvény értelmében amely nem követelt meg szövetségi akkreditációt. Ezt éppen 2006-ban, Horváth egyéves (!) Phd-képzésének évében változtatta meg az állam, ezek után alkotmányellenességre hivatkozva az NIU ugyan megtámadta a rendelkezést, 2008-ban azonban pert vesztettek és el kellett hagyniuk székhelyüket. Ezek után már ezelőtt is működő Kaliforniában bejegyzett hasonló intézményük (Newport University) címét használják. Utóbbi 1976-tól 2011-ig kínált távoktatási képzéseket, ekkor azonban itt is be kellett szüntetni ilyen irányú tevékenységüket. A Chronicle of Higher Education 2006-os cikke kiemeli, hogy az NIU-ügy egészen pontosan azért volt fontos Wyoming államnak, mert "aggódnak, hogy az állami törvények miatt a nemzetközi diplomagyárak mekkájává válhatnak". Az NIU-ra ez minden bizonnyal igaz is: 14 országban hirdették meg semmiféle módon nem ellenőrzött fizetős és távoktatós "üzleti képzéseiket", és ezek elvégzését  saját maguk által gyártott oklevelekkel igazolják. Jellemző tevékenységükre, hogy Kenya 2005-ben több mint 200-féle képzésüket vette ki az elismert képesítések sorából egy, a diplomagyárak elleni monstre akció keretében.

Azt az Econovum is megjegyzi ugyan, hogy a külföldi diplomáik nem akkreditáltak, de ezeket az aprónak semmiképpen nem nevezhető részleteket viszont meg sem említik.Az nagy kérdés, hogy az intézmény felnőttképzési akkreditációját 2011-ben kiadó fővárosi Kormányhivatal (Akkr. sz..: 01-0628-05) miért nem tájékozódott a feltüntetett anyaintézmény amerikai jogi státuszáról, hogyan kaphatta meg a fent felsorolt, már 2011-ben is könnyen hozzáférhető, publikus információk ellenére a felnőttképzési engedélyt?

Horváth László esete ennél is súlyosabb. Ő ugyanis még az Econovum honlapján szereplő kifejezett tiltás ellenére is feltünteti "MBA" és "PhD" fokozatait nyilvános életrajzában, ezzel azt a látszatot keltve, mintha azokat akkreditált intézményben szerezte volna. Ezek után mindenesetre érdemes eltöprengeni: hogyan lehet hasonló életúttal ma Magyarországon kétszer is tiszteletbeli konzulságig vinni?

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (4,6/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr775794948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repülős Gizi 2014.02.03. 05:54:08

Mindig is mondtam, hogy nem szabad a Snitt Pali bácsit bántani a copy-paste kisdoktorija miatt. Ezek a tüzépes katik már más szinten tolják, be se mennek Mo.-on akkreditált felsőoktatási intézménybe. Mekkora már ez a címkórság, neki kell business doktorátus a pénztárgépmutyihoz, meg az ázsiai tezsvíreinkkel barátkozáshoz...

bunk0 2014.02.03. 08:22:47

óóó és hány ilyen van még ...
gyorsan rágugliztam erre az econovum akadémiára és sorra adja ki a "hallgatók" facebook és linkedin profiljait, érdemes nézegetni az arcokat h kik jártak ebbe a neves intézménybe, önmagában megérne egy szociológiai tanulmányt

Netuddki. 2014.02.03. 10:57:59

Tipikus megélhetési "politikus" életművész?

Mészáros Laci 2014.02.03. 10:58:52

...Ugyan, kit csapott be? Magát? Ő tudja, miről van szó. A kormányt? Azok örülnek, hogy van egy doktor konzuljuk. A széles tömegeket? Azok úgyse járnak sose Kazahsztánban, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni!

Mészáros Laci 2014.02.03. 10:59:53

@bunk0:

potenciálisan érdekel a dolog, mennyibe kerül náluk egy gyorsított doktori "képzés"?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.03. 11:08:38

Az Econovum Akadémia és a Nagy Lajos Király Magánegyetem csak hülye politikusoknak gyárt kamudiplomát vagy van más is, aki tandíjat fizet nekik? Én még sose hallottam róluk, csak a kamudiplomás hírekben.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.02.03. 11:10:25

engem mint kulvarosi panel-ertelmisegit inkabb az erdekel, hogy itt kint a f.szban en miert is nem tarthatom meg a szulinapomat ugyanigy!
legjobb tudomasom szerint ilyen robbanocuccokat csakis szilveszterkor lehet az atlagprolinak hasznalni, erre osszerittyentenek ennek egyet

OkoskaTo:rp 2014.02.03. 11:25:38

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Itt sem Horváth maga saját kezűleg, hanem egy pirotechnikai cég végezte a kilövést. Az egyetlen cinkes momentum, hogy a környéken élőket tájékoztatni kellett volna, ez a jelek szerint nem történt meg.

Horváth amúgy az államközeli állásai valamelyikében ugye nem vett fel bérpótlékot az "MBA" és "PhD" címei után?

dr kíváncsivagyok 2014.02.03. 12:06:33

Hányinger ez a mélymagyar , kacagányos-mentés-díszmagyaros sznob bagázs...
Ezek a Horthy-imádó látszat-emberkék...
Errefelé indult el az ország órvbán vezetésével !
Hogy néz ki szerencsétlen abban a fehér felsoben , sotét nadrággal...de a csaj se semmi....

dr kíváncsivagyok 2014.02.03. 12:09:35

Ezek a pillanat-emberkék mennyit visznek el a koltségvetésbol ?
Kazah tiszteletbeli konzul...
Európa egyik diktatúrája...
2010 óta (is0 jól megszedte magát,..nem annyira mint a felcsuti gázszerelo , de van mit a kumiszba aprítania, ha tellett ekkora tuzijátékra...

zsg? 2014.02.03. 12:32:55

Kicsit matattam a cégadatbázisokban. A FAT regisztrációban szereplő "ECONOVUM AKADÉMIA Professzorok Vezetőképző Központja Kft." mellett ugyanezen a budai címen van akkreditálva egy „VÁLLALATGAZDÁSZ AKADÉMIA Professzorok Felnőttképző és Coaching Intézete Kft.” is. Az első cég cégbírósági bejegyzése még 2008-ban elkezdődött, de el is utasították, majd valahol összekapcsolódik a másodikkal, jogutód, módosítás, egyebek révén. Alapos kutatás nélkül kibogozhatatlan kavarás. Mindenesetre, az mindjárt kiderült, hogy a "1025 Budapest, Mandula u. 28." alatt igazi cégszédelgő lakik, ugyanis szakmányban alapítja a később be sem jegyzett, vagy a cégnyilvántartásból törölt cégek sorát. Én csak az "ECONOVUM" névre kerestem, ilyeneket találtam még, mint bejegyezni kívánt, de elutasított, vagy később törölt cégeket:

• Professzorok Akadémiája Kft.
• ECONOVUM AKADÉMIA Professzorok Coaching Központja Kft.
• ECONOVUM Fejlesztő, Szolgáltató és Befektető Kft.
• Econovum-Ipari, Befektető és Szolgáltató Kft.
• ECONOVUM "Iványi prof.és Társai" Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
• Econovum Professzori Iroda Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Védekezésként biztos elmondanák, hogy elkezdték a cégbejegyzést, vele együtt a felnőttképzési akkreditációt, de közben a cégbejegyzés „nem sikerült”, meg a cég átalakult, ezért maradhatott az akkreditált intézményi listában a helytelen cégnév. Biztos. Egy a lényeg, ha ezt így megpiszkálná – a másokkal szadista módon szigorú – FAT, akkor lenne nemulass, merthogy az akkreditációk mögött látszólag nem létező cégek állnak.

A monstre cégkavarás során egy cégük maradt állva, az "ECONOVUM AKADÉMIA Professzorok Vezetőképző Központja Kft", cg. 01-09-065421. Az egész céghalmaz amúgy a közgázos, tanár dr. Iványi Attila alkotása.

Amúgy, írod a cikkben, hogy "Az nagy kérdés, hogy az intézmény felnőttképzési akkreditációját 2011-ben kiadó fővárosi Kormányhivatal (Akkr. sz..: 01-0628-05) miért nem tájékozódott a feltüntetett anyaintézmény amerikai jogi státuszáról…"
Hát úgy, hogy ez egy szimpla akkreditált felnőttképzési intézmény, amelynek a bejegyzésénél semmilyen szerepe sincs az "anyaintézménynek". Az anyaintézményi státusz a felsőoktatási intézményeknél létezik, de ez csak egy szimpla felnőttképzési tevékenységet végző kft (aki mellesleg összehazudik mindenféle diplomagyár anyaintézményeket). Még csak nem is OKJ-s képzéseket végez, pláne nem felsőoktatást. Ennek megfelelően nem is adhat ki semmiféle „képesítést”, a felnőttképzési tv. szerint egy „tanúsítványt” adhat ki, amely arról szól, hogy a tanonc a képzést látogatta (pontosan: www.hrportal.hu/hr/az-oklevel-a-bizonyitvany-es-a-tanusitvany-20070615.html).

Röviden, felsőoktatási szemüveggel vizsgálva: ez egy nem létező intézmény, vaskos hazugságokkal, nem létező képesítésekkel. Pont annyit ér, mint a magyar politikusok.

dr kíváncsivagyok 2014.02.03. 13:30:53

Ugyan már,..ez megint bal-lib média gyuloletkelto frocsogése...hát mit vett volna szegény farsangi bohóc a felesleges pénzébol ?
Diplomát vett,...na és,..a hazaáruló , eroszakos bal-libek kenyeret meg farhátat vesznek ...
Ez meg diplomát...magának...
De ki nevezi ki ezt a 2010 óta elszaporodott VITÉZEKET ???
Horthy 1920- ban alapította,...már meghalt a háborús bunos gecije...akkor ki nevezi ki ezeket bohócokat ?
Egy onjelolt fovitéz ?

dr kíváncsivagyok 2014.02.03. 13:33:45

@zsg?:
"Röviden, felsőoktatási szemüveggel vizsgálva: ez egy nem létező intézmény, vaskos hazugságokkal, nem létező képesítésekkel. Pont annyit ér, mint a magyar politikusok."

...és ezek az ál-doktor-vitéz-ek uralkodnak ma...
Zsíros állásokban annyit keresnek , hogy fussa tuzijátékra is...
Meddig ????

Szűcslaci 2014.02.03. 14:48:27

Tiszteletbeli konzul gyk. bárki lehet. Spec. nekem is ajánlottak már fel - érdekes módon rokon területről: Grúziából.
Én visszautasítottam - illetve kitértem udvariasan - nyilván mások is hárítottak már ilyesmit. Nem jár diplomata státusszal, nem jár szinte semmivel a "konzul" hazájában.

Szelid sunmalac 2014.02.03. 16:44:55

@OkoskaTo:rp: Engem inkabb az erdekel, hogy milyne penzbol csinaltak ezt. Meg persze miert. Egy tiszteletbeli konzul az senki. Nem kovet, vagy nagykovet, meg csak nem is attase. A konzulsag, de foleg a tiszteletbeli az egvilagon semmit nem jelent. Protokoll cim. Annka minek ekkora hacacare?

Szelid sunmalac 2014.02.03. 16:46:25

Eszerint a diplomáciai rangok emelkedő sorrendben a következők: segédattasé, attasé, III., II., I. osztályú titkár, (ezeket a rangokat megfelelő kivárási idő leteltével kapják a diplomaták) II., I. osztályú tanácsos (ezeket már egyéni értékelés alapján adják a külügyminiszterek). A követi és nagyköveti rangokat továbbra is az államfő adományozza.

A katonai attasé a protokoll-sorrendben a tanácsosok közé sorol, de természetesen megőrzi saját katonai rendfokozatát is.

A 20. század második felében a diplomáciai tevékenység szakosodásával elterjedt a szakattasék – kulturális attasé, mezőgazdasági attasé, tudományos attasé – rendszere. A szakattasé elnevezés beosztást, munkakört jelöl, a diplomáciai rangjuk (például első titkár, tanácsos) ettől független.

Az ideiglenes ügyvivő (chargé d'affaires) szintén beosztás, nem rang: a nagykövetet az ideiglenes, vagy akár állandó távollétében helyettesítő rangidős diplomata beosztása. Amikor a nagykövet az állomáshelyén van, akkor az őt rangban követő diplomatát „első beosztott”-nak nevezik (angolul Deputy Head of Mission, oroszul второе лицо).

A konzulok eredetileg különálló, kevesebb kiváltsággal és mentességgel rendelkező testületet alkottak. Ma azonban a konzuli tevékenység túlnyomó részét diplomaták végzik a külképviseleteken, illetve az esetleg különálló főkonzulátusokon és konzulátusokon egyaránt (egy kivétel a tiszteletbeli konzul).

A tiszteletbeli konzul a nemzetközi kapcsolatok egyik szereplője. A saját állampolgárságának megfelelő államban („fogadó állam”), annak hivatalos egyetértésével tevékenykedik egy másik állam („küldő állam”) érdekében, utóbbi állampolgárai és/vagy kereskedelmi érdekei támogatására.

Felkérésének alapja általában személyes tekintélye, gyakran vagyona, és bizonyos kötődése a küldő államhoz. Tevékenységéért anyagi juttatásban általában nem részesül.

Mivel a fogadó ország állampolgára, mentességei és kiváltságai szerényebbek a hivatásos konzulokénál és különösen a diplomata jogállású kiküldötteknél, és csak a szorosan ebben a minőségében végzett tevékenységéhez kötődnek.

Szelid sunmalac 2014.02.03. 16:49:07

Meg annyit, hogy a katonai attasek tulnyomo reszt egyebkent kemek (nyilt tiktok).

Szelid sunmalac 2014.02.03. 16:51:10

Ugyhogy megegyszer: Ki a pocsom ezaz ember? Milyen penzbol csinaltak a hacacaret? Miert? Es kulonben is, nem nagoyn latom, hogy miert is tiszteletbeli konzul Kazahsztanban. Ott el?

Alick 2014.02.03. 17:00:27

Scmitt-féle elvtársi doktorandusz... :)

♔batyu♔ 2014.02.03. 17:11:36

Most mondjam azt, hogy ügyvéd/orvos/mérnök kivételével minden 90 előtti magasabb végzettségre nagyon gyanúsan tekintünk, ha az illető, vagy annak apja, anyja párttagnál magasabb funkciót viselt.

Flúgatlan 2014.02.03. 18:28:52

Hát, ha tényleg úgy van, ahogy a cikk állítja, akkor nagyon ki kellene csinálni a karrierjét ennek a fazonnak! Menjen kapálni közmunkában.

Az ilyen tényfeltárás roppant hasznos. Csak ne vigyünk bele politikát: ilyen "életművészek" mindegyik oldalon vannak, és a politika belekeverése csak fékezi az ilyen leleplezések hatását.

Shopping 2014.02.03. 18:30:50

Hogy lehet???

Odamész a Kazah nagykövethez, adsz neki 10milliót és szépen megkéred.

Szerintem sikerülni fog!

DezInf 2014.02.03. 19:49:22

@♔batyu♔:

A szigorlaton biztos jól jött egy kis segítség :)))

Ugye te sosem jártál általános iskolánál magasabb fokozatú oktatási intézményben?

Nem is értem miért kérdezek ilyen triviális dolgot tőled :)))

átlátó 2014.02.03. 20:22:02

Ez még csak nem is a komplikált tahó... legalább az a komplikált tahó lenne, de nem komplikált tahó, hanem egészen egyszerű mezei tahó.

átlátó 2014.02.03. 20:31:07

...jut eszembe... a Marxista Esti Egyetem is egyetem.

M. Péter 2014.02.03. 20:57:11

@♔batyu♔: Miért ezek kivételével? A fizikusdiploma pl. miért gyanúsabb az ügyvédinél?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.03. 21:26:07

Szerencsére ez a Horváth nevű tolvaj és milliárdos nem akar képviselő lenni.

Szöges ellentétben a Bajnai és Gyurcsány nevű tolvajokkal, akik közül az egyiknek még a vizsgáját is az MSZMP KB intézte:

Íme: www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

És a szakdolgozatától is nem győzőtt idejében megszabadulni.

De a ballib csicskák ezek seggét (Bajnai, Gyurcsány) lelkesen nyalják, miközben tizedrangú nímandokat ekéznek.

Mészáros Laci 2014.02.03. 23:54:32

@NemNick:

Hogy éééén...? Virág elvtársra gondolhattál.

Közösségek

süti beállítások módosítása