Kirúgták a Putyint lehitlerező orosz professzort

2014. 03. 24. 17:09 - Kálmán Mihály

Címkék: oroszország Ukrajna

Tegnap számoltunk be annak az orosz professzornak a kálváriájáról, akit a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO) három hete fenyegetett meg kirúgással egy olyan cikke miatt, amelyben a Krím orosz megszállását a Hitler által a második világháborút megelőzően levezényelt területi annexiókhoz hasonlította. Diákok és egy professzori szakszervezet is kiálltak a szólásszabadság ilyetén korlátozása ellen, és a kijevi Tarasz Sevcsenko egyetem rögtön állást ajánlott Zubov professzornak. Mindeközben az egyetem közleményben tagadta le, hogy elhangzott volna ilyen fenyegetés, és azt állították, hogy csak a médiából értesültek ilyenről.


Az MGIMO oldalára ma felkerült hivatalos közlemény szerint Zubov professzort azonnali hatállyal elbocsátják. Az MGIMO az egyetem különféle – az egyetem és a Külügyminisztérium hatásköreibe tartozó –szabályzatainak megsértésére hivatkozva szabadul meg a professzortól. Állításuk szerint korábban többször felhívták Zubov figyelmét arra, hogy tartózkodjon a szabálysértésektől.

A közlemény konkretizálja is a professzor szerintük kifogásolható cselekedeteit: az egyetem szerint Zubov számos megnyilatkozása és interjúja, amelyekben Oroszország külpolitikájáról és az ukrán eseményekről fogalmazott meg véleményt „felháborodást és értetlenséget váltott ki az egyetemi közegben. Ezek [a vélemények] szembemennek az orosz külpolitikai irányvonallal, meggondolatlan és felelőtlen kritika tárgyává teszik az állam cselekedeteit, kárt okoznak a tudományos-művelődési és oktatási folyamatnak.”

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr935877038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2014.03.25. 00:18:03

Hú de rég olvastam már a "felelőtlen kritika" szóösszetételt.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.03.25. 05:48:50

Mert nálunk biztos a helyén maradna nem?

belekotty 2014.03.25. 07:32:36

Hol van gondolkodni próbáló birca?
Nem aszonta h a ruszkiknál nagyobb a demokraci mint nálunk?,.
Na jó, egy Viktort hitlerező itt is röpülne.

Közösségek

süti beállítások módosítása