Ungváry Krisztián is a tankönyvlista ellen tiltakozók között

2014. 04. 14. 15:58 - Prinz Dániel

Címkék: közoktatás

Prominens történészek, köztük az egyáltalán nem örök aláíró Ungváry Krisztián is tiltakoznak az állami tankönyvlistákra felkerült gyenge minőségű tankönyvek ellen.

Korábban posztoltunk arról, hogy az állam a teljes tankönyvpiac lenyúlására készül. Miközben megszerezték az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása (volt Nemzeti) Tankönyvkiadót és felmpumpálták a Nemzeti Közszolgálati Kiadót, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet berkein belül dömpingáras úgynevezett kísérleti tankönyveket készítenek a piac letarolására. Ezek a kísérleti, akkreditálatlan tankönyvek prominens helyet foglalnak el a KLIK-hez tartozó iskolák számára engedélyezett tankönyvek között. Közben más tankönyvek akkreditációja leállt. Itt, itt és itt olvashatod korábbi cikkeinket.

Több jeles történész és társadalomtudós (pl. Ungváry Krisztián vagy Karsai László) írt petíciót a kormánynak a tankönyvlista ellen. Az aláírók egyrészről azt kifogásolják, hogy csak limitált számú tankönyvet engedélyeznek, erre ők egy Pokorni idézettel reagálnak:

Sokféle gyerek van, sokféle tanulási út, nem fedi le a két tankönyv ezt a sokféleséget, személyre szabott oktatásra van szükség, ehhez a két tankönyv kevés

A történészek szerint vagy az ajánlott könyvek tartalma vagy vállalhatlan vagy a szerzőik máshol tettek közzé vállalhatatlan munkákat.

Az ajánlottak között szerepel Bánhegyi Ferenc tankönyvsorozata is, amely évek óta számos szakmai bírálatot kapott. Hitlerről szóló életrajzi ismertetése alapján a diákok akár szimpa­tizálhatnak is a náci vezérrel, de idealizálja a szerző Horthy szerepét is. Mivel a tankönyv szerzője és a kiadó korábban a megalapozott szakmai bírálatokat sem volt hajlandó tudomásul venni, és még a legdurvább ténybeli hibákat sem javították ki, a kézirat felkért lektora, Faze­kas Csaba 2000 októberében kénytelen volt nyílt levélben elhatárolódni a tankönyvtől, és kérte nevének törlését a lektorok közül. (http://www.uni-miskolc.hu/~bolfazek/banhegyi.htm). Bánhegyi később finomított egyres állításain, ám munkája továbbra is tartalmaz kifogásolható részeket: „Azokhoz képest [tankönyve újabb kiadása] jóval visszafogottabb. Ennek a tan­könyvnek a megközelítése, szövege nemegyszer igen leegyszerűsítő, adott esetekben torzító. A sorok közötti üzenet számos esetben aggályos, sőt, véleményem szerint esetenként elfogad­hatatlan.” – írta a könyvet 2013-ban véleményező szakértő, Miklósi László (http://tankonyvbazis.hu/hir.php?id=164). A leggyakrabban bírált témákon (zsidóság, antiszemitizmus) túl a kötet másutt is egyoldalú szemlélettel, hiányosan tárgyalja a különböző történelmi jelenségeket (pl. az első világháború utáni békerendszert és ezen belül Trianont, a globalizációt, Magyarország ötvenes évekbeli eseményeit stb.).

írják Bánhegyi Ferenc könyvéről. Bánhegyi munkájával korábban mi is foglalkoztunk, itt és itt.

A másik ajánlott könyv szerzőjéről, Helméczy Mátyásról pedig ezt gondolják az aláírók: 

tankönyveihez nem kapcsolódnak ilyen kifogások, de a szerző másutt kifejtett, összeesküvés-elméleteket tartalmazó, és a szakmaiságot nélkülöző megközelítései adnak okot aggodalomra (ld. Fél évszázad eltitkolt történelme)

Közben sikerült megszereznünk az EMMI által a KLIK-es iskolák számára engedélyezett tankönyvek listáját. A lista, Hoffmann Rózsa távozó közoktatási államtitkár levelével együtt innen letölthető. A listáról látható, hogy sok választásuk már nem maradt a tanároknak.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (4,5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr86031517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reformnak reform 2014.04.15. 10:38:18

A pedagógusok életpályamodelljének bevezetésében a béremelés megvolt, az előmeneteli rendszer kialakítása most zajlik. Amint ez beindul, zárul az oktatási reformfolyamat. Úgy tűnik, ezt a kormány tényleg végigcsinálta. Elődjük hiteltelenné válásában n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhívő 2014.04.14. 19:49:33

..a 10. évfolyamon a Mozaikos matematika könyvek ára teljesen hibás ezen a listán!

A Közoktatási tankönyvjegyzéken a Sokszínű matematika 1895 ft ezen a jegyzéken csak 450 ft. A kiadót megkérdeztem, ők a Hivatalos Tankönyvjegyzéki áron adják a könyvet.
U. ez a helyzet az MS-2323 jelü feladatgyűjteménnyel is, a jegyzéken ez 3240 ft, de a "hoffmannlistán" csak 345 ft!
Szintén hibás az MS-2322-es Matematika Fgy 10. oszt-nak, itt a helyes ár 1990 ft, de a "hoffmanlistán" csak 520ft!

Még a többit nem néztem át, de ha így kimegy a lista a szülőknek, kinyomják rosszul a csekket, ...akkor nagyot szop a KELLO!

Le Orme 2014.04.15. 00:28:20

Ungváry már többször hiteltelenített magát szakmai háttér mögé rejtett elfogultságai miatt. Ha tiltakozik valami ellen, akkor valószínűsítem, hogy indokolatlanul teszi, és jó tankönyvről lehet szó. Amúgy sem szeretem az ilyen általános bírálatokat, minthogy durva ténybeli hibákat tartalmaz (ezt meg kellene nevezni). Az egyoldalú szemléletre hivatkozás is túl általános, inkább arról lehet szó, hogy saját prekoncepcióival ellentétes a szemlélet. De ez nem szakmai kérdés. Meg fogom nézni a könyvet.

Fulek 2014.04.15. 06:44:26

Ki az az Ungváry Krisztián?

vezér01 2014.04.15. 08:45:55

Ha az oktatás állami feladat,akkor természetesnek tartom,hogy az állam mondja meg,mit s miből tanítsanak.
Ungváry,Karsai történelem-szemlélete elég
sajátos,ideje mások véleményét is meghallgatni. Ami pedig az összeesküvés-elméleteket illeti,a legtöbb ma már nem elmélet,hanem napi gyakorlat.

♔batyu♔ 2014.04.15. 09:02:03

Ez jó:))) "Ungváry Krisztián is a tankönyvlista ellen tiltakozók között"

Ilyenkor vajon mit vártok? Kimegy a nép az utcára, elvégre a "független" Ungváry is tiltakozik?

A valódi értelmiség éppen azért elégedett, mert végre nem az ungvári félék döntik el, merre hány méter.

egysmás 2014.04.15. 09:21:25

@Le Orme: olyan jó a könyv, hogy a lektor nem adja hozzá a nevét...

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.04.15. 09:54:12

Narancsmutyi vs. nyomdallobbi?Micsoda "érdekes" verseny.
Ha valakit érdekel valami és majd "felnőtt" korában _veszi a fáradtságot_ , hogy mélyen beleássa magát abba ami érdekli és szeret, meg fogja találni a megfelelő forrásokat.A többieknek marad a csipszkóla meg a hétvégi sportesemény, valóságshow stb., nézése, nincs ezzel baj.

Le Orme 2014.04.15. 09:58:54

@egysmás: Egy lektori vélemény a lektort is minősíti. A lektornak nem tetszett, hogy Horthyt pozitívabb színben tünteti fel. Ez nem szakmai kérdés, hanem legjobb esetben is világnézeti.

egysmás 2014.04.15. 10:06:31

@Le Orme: a lektorról beszélúnk, nem Pista bácsiról.

szekertabor · provo.blog.hu 2014.04.15. 11:05:06

"Hitlerről szóló életrajzi ismertetése alapján a diákok akár szimpa­tizálhatnak is a náci vezérrel, de idealizálja a szerző Horthy szerepét is."

Na most ha ez baj, akkor a történelemoktatás célja pusztán gyűlöletkeltés egyes történelmi szereplőkkel szemben? Vagy szakmailag elfogadható álláspont, hogy Hitler minden szempontból negatív figura volt, és a német nép semmit sem köszönhetett neki, tévedésből rajongott érte?

Nekem szimpatikus lenne egy történelemkönyv, ami nem próbálja érzelmileg befolyásolni a diákokat, hanem tényszerűen tájékoztat, és rájuk bízza, kiről milyen következtetéseket vonnak le.

szonár 2014.04.15. 11:07:21

Ja, Ungváry is aláírta? Az más. :)

pierre bayle 2014.04.19. 09:59:57

Egyfelől Ungváryra éppenséggel nem volt jellemző, hogy szíre-szóra aláírt volna. Másfelől viszont - s ez a lényegesebb - a kdnp bolsevik titkárnője vezérletével sikerült felszámolni a rendszerváltás egy fontos vívmányát, a tankönyv-pluralizmust. Most majd egy könyv lesz, mint régen, Hoffmann Rózsa visszahozza azt a világot, amelyben szocializálódott. Ehhez képest kis különbség, hogy dialmat helyett kerkonz lesz a szellemiség. Magyarország jobban teljesít a liberális demokrácia fokozatos felszámolásában, az úri közönség pedig tapsol.

Közösségek

süti beállítások módosítása