Széttrolkodott százmilliárdnyi diákhitelt egy chilei művész

2014. 05. 29. 08:00 - Kálmán Mihály

Százmilliárd forintnyi diákhitel-szerződést lopott és égetett el egy chilei művész. A szerződő egyetemet egyébként már korábban bezáratták a hatóságok. Évek óta tüntetnek a diákok Chilében a minőségi és ingyenes oktatásért, a most bejelentett oktatási reformcsomaggal teljesülhetnek a követeléseik.

Ahogy arról a Guardian beszámolt, a chilei Francisco „Papas Fritas” (sültkrumpli)  Tapia egy éven keresztül elhitetette az Universita del Mar magánegyetem bürokráciájával, hogy egy művészeti projekthez gyűjt anyagot, de az egyetemen töltött időt ehelyett arra használta fel, hogy kilopja egy széfből a diákhitelek szerződéseit. Összesen mintegy száztíz milliárd forintnyi szerződést lopott el, majd ezeket rituálisan elégette, így az egyetem valószínüleg soha nem jut majd a pénzéhez.

„Vége, megszabadultatok az adósságtól. Egy fillért sem kell fizetnetek.” – mondta el a youtube-ra feltöltött, mára majd' 130,000 megtekintésnél járó videóban.

Chilében az egyetemi hallgatók és a középiskolások három éve folyamatosan követelik, hogy biztosítsák számukra az ingyenes és jó minőségű köz- és felsőoktatást. Havonta menetelnek, hogy felhívják a figyelmet ügyükre, és négy diákvezető már a parlamentbe is bekerült. A diákok egyetemeket és iskolákat foglaltak el, és az egyetemfoglalások nyomán indult, az egyetemeket górcső alé vevő hatósági vizsgálatok után több egyetemet bezártak, és a tulajdonosaikat börtönbe csukták. Tapia elmondta, hogy az akció terve akkor fogalmazódott meg benne, amikor hallotta, hogy az Universidad del Mar diákjait annak ellenére diákhiteleik megfizetsére köteleznék, hogy az egyetemet már korábban bezárták.

Múlt héten Michelle Bachelet chilei elnök több milliárd dollár értékű oktatási csomag életbe léptetését jelentette be, amely az oktatási rendszer reformját és az abba való befektetést célozza meg. Mint Bachelet mondta, „Chilének szüksége van erre a reformra, és a diákok hangosan követelték; a reformnak joggá kell változtatnia a minőségi oktatást.” A reformcsomag megszüntetné a magánegyetemeknek és magániskoláknak jutatott állami támogatást, és lehetséges, hogy az ingyenes felsőoktatás bevezetésével is járna. Bachelet beszéde közben a diákok az elégetett diákhiteles szerződések hamvait szórták szét a kongresszus épületében, így tiltakozva a profitorientált oktatási rendszer visszásságai ellen,

A hamvakat azóta egy utazó kiállítássá alakították, felapplikálva azokat egy Volkswagen minibusz oldalára, amelynek hátsó ablakában egy képernyőről játsszák le Tapia üzenetét. A minibusz Santiago és Valparaiso utvcit járja, és egy híres santiagói galériában is kiállították egy időre. Amikor chilei nyomozók megpróbálták bizonyítékként elkobozni a hamvakat, őket is a kiállítás részéve tették, médiapartnernek nevezve őket a sajtóanyagokban.

A nyomozó hatóságok szerint az Universidad del Mar inkább volt pénzmosoda, mint egyetem, ezért tavaly be is zárták, visszavonták az akkreditációját, és így több ezer diák maradt diploma nélküli diákhiteles. Ugyan a szerződések megsemmisítése ügyvédek szerint nem jár azok érvényességének megszűnésével, a diákhitelek létezésének bizonyítását igencsak megnehezíti. A diákokat csak akkor tudnák rákényszeríteni a hitel visszafizetésére, ha ők bíróságon tanúsítanák, hogy valóban felvettek hitelt. Egy ügyvéd szerint azonban a szerződés érvényessége már az elégetés előtt is megkérdőjelezhető volt, hiszen az egyetem tulajdonosai csalással gyanúsíthatóak, mert bár azt állították, hogy egy magánegyetemet működtetnek, ezt valójában egy csalássorozat fedőtevékenységeként tették.

Egy chilei bíróságon Tapia elmondta, hogy a szerződéseket először Santiagóba vitte, ahol mindegyiket megvizsgálta, nappal kivizsgálva az érintett diák pénzügyi helyzetét és a diákhitel által okozott szenvedést, majd éjjel megsemmisítve a szerződést. „Minden éjjel rituálészerűen elégettem a hitelfelvételt tanúsító szerződéseket” – mondta.
Az egyetem volt diákjai természetesen ünnepelték az akciót. „Ez fantasztikus, ez az egyetlen gazdasági győzelem, amit eddig arattunk” – jelentette ki Raul Soto, a volt diákok szóvivője. „Ez lelki nyugalmat ad nekünk, hogy már nem tartozunk az Universidad del Marnak.”

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr636221865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2014.05.29. 15:41:25

ITTHON IS EZT KÉNE CSINÁLNI !!!

Közösségek

süti beállítások módosítása