Még a felsőfokús diákok szerint is nehéz volt a szövegértés az érettségin

2014. 06. 11. 09:00 - Átlátszó Oktatás

Címkék: oktatói hálózat

Az idei angol érettségin az egyik szövegértési feladat a diákok szerint nagyon nehezen érthető volt. Megoldották a feladatot felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezők is: szerintük is különösen nehéz volt ez a feladat.

Négy tanár töltette ki a különböző osztályokban az érettségi hallgatási tesztjeit a saját diákjaival. Összesen 49-en oldották meg, mind nyelvvizsga-közeli állapotban voltak (vagy előtte álltak, vagy már van nyelvvizsgájuk). Az első feladaton (amire azt mondják, hogy hibás volt) átlagosan 3,9, míg a másik kettőn 6,8 és 6,4 pontot szereztek a diákok.

Még a felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező diákok is átlagosan két ponttal rosszabbul teljesítettek az első feladaton. (Mind a három feladat tíz pontos volt.) Ez azért különösen furcsa, mert az érettségi középfokú nyelvvizsgát ad, tehát elvileg sokkal könnyebb, mint a felsőfokú nyelvvizsga. A felsőfokús diákok így is csak átlagosan 6 pontot szereztek.

Az eredményeket közzé tevő blog szerint ezek az eredmények is alátámasztják, hogy az idei angol érettségi miatt panaszkodó diákok jogosan háborodtak fel: nehezebb volt ez a hallgatási feladat, mint az elmúlt években megszokott. Hétfőn adatigénylést küldtünk az EMMI-nek az Átlátszó.hu Ki Mit Tud? rendszerén keresztül, a három szövegértési feladat átlagpontszámaira kérdeztünk rá.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr986289661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emhem 2014.06.11. 09:39:25

most akkor itt a magnóhallgatásról vagy a szövegértésről van szó?

GTOnizuka 2014.06.11. 11:43:56

Úristen, még mindig ez a szar megy? Először a hanganyag francia akcentusú volt. Aztán zajos és visszhangzó volt. Aztán amikor nyilvánosak lettek a felvételek, akkor azt mondták, hogy áhá! de hiszen direkt jó, tiszta, nem akcentusos felvételt rakott ki a hivatal, hogy eltusolják az ügyet! Most hogy az utolsó bástya is bukott, ki fog derülni, hogy az uránuszi gyíkemberek gonosz összeesküvésének áldozatai lettünk?

Én nagyon értékelem a diákok kitartását, és az őket támogató tanárokat. Sokan példát vehetnének róluk, de ismervén a középfokú, felsőfokú nyelvvizsgákat, az érettségi követelményeket, azt kell mondjam, hogy nincs itt az a botrány, amit sokan látni szeretnének, és jobb lenne produktívabb dolgokba fektetni az energiánk.

cukkmukk 2014.06.13. 09:40:25

Azért sokan lehet az ilyeneken buktak egy felvételit pl. Bár nem tudom minek akar mindenki egyből fősulira menni. Lehet érdemesebb lenne valami szakmát tanulni először. Sok ilyen képzés van, ahonnan utána könnyebb is akár bejutni az adott suli fősulis szakára. pl: glurl.co/tanulas

Közösségek

süti beállítások módosítása