A tantestület és a szülők által elutasított jelöltet nevezték ki az Újlakban

2014. 06. 13. 09:00 - Prinz Dániel

Címkék: oknyom közoktatás

Egy tanéven keresztül zajló procedúra, pályáztatás, újrapályáztatás, újra-újrapályáztatás után megkapta végleges kinevezését az Újlak Utcai Általános Iskola élére az oktatási kormányzat által kiszemelt, és az iskolát az elmúlt tanévben megbízott igazgatóként irányító Sarkadi Nagy Adrien, akit mind a tantestület, mind a szülők elutasítanak. Korábban a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elutasítása miatt nem tudta az oktatási kormányzat kinevezni, de az NNÖ véleménye hirtelen megváltozott. Az ő támogatásukkal pedig minden akadály elhárult a kinevezés elől. Az iskola pedagógusai szakmai inkompetenciával és pénzügyi manipulációval vádolják az igazgatót.

Korábban három (első, második, harmadik) cikkben számoltam be az Újlak utcai iskola igazgatása körüli problémákról. Röviden összefoglalva az eddigi posztokat:

Igazgatópara az Újlak utcában (2013. szeptember)

  • a tantesületre egy népszerűtlen igazgatót próbál rákényszeríteni az oktatási kormányzat
  • tanárok szerint manipuláltak egy szavazást
  • a pályáztatást is manipulálták
  • a kormányzat a szavazáson alulmaradó jelöltet próbálta kinevezni
  • a tapasztalt szabálytalanságok és a jelölt népszerűtlensége miatt a tantestület kétharmada az emberminiszterhez fordult - nem kaptak választ
  • a feltárt törvénytelenségek miatt új pályázatot írtak ki

Igazgatópara az Újlak utcában, vol. 2 (2014. február)

  • az iskolavezetés nem engedte, hogy a Szülői Fórum normálisan működjön
  • az önkormányzat és az oktatási kormányzat egymásra mutogatott a pályáztatás és egyéb problémák kapcsán; az önkormányztat lényegében leszarta a továbbra is aktív tantestületet
  • a tantestület továbbra sem támogatta a kormányzati jelöltet, akinek az elutasítottsága 75%-os volt, saját jelöltjük viszont 82%-os támogatást kapott (ezeken a szavazásokon minden jelöltre támogatom/nem támogatom módon lehet szavazni)
  • közben leállt az iskola elektronikus adminisztrációja
  • az igazgatói pályázati eljárást megint leállította az oktatási kormányzat potenciális szabálytalanságok miatt

További problémák az Újlakban? (2014. február)

  • az iskola vezetése továbbra is próbálta akadályozni a szülői szervezet munkáját
  • a pedagógusok folytatták tiltakozásukat

 

Az igazgatójelöltek pályázatait véleményező tantestület és szülői közösség nagy többséggel utasította el Sarkadi Nagy Adrien pályázatát, miközben egy másik jelöltét (Mosolygó Zoltánné igazgatóhelyettes) nagy többséggel támogatták. Ezzel szemben a kerületi önkormányzat Sarkadi Nagy Adrient szavazta meg, és csak az NNÖ vétója miatt nem történhetett meg egy ideig a kinevezés. Idén áprilisban azonban az NNÖ mégis támogatta a korábban kétszer is elutasított Sarkadi Nagy Adrient, aki időközben megbízott igazgatóként irányította az intézményt. A tantestület szerint az NNÖ képviselőit zaklatással vették rá erre a döntésre.

Az iskola pedagógusai hozzánk eljuttatott levelükben azt írják, hogy súlyos szakmai problémák vannak az iskolában, sőt pénzügyi manipulációkkal is vádolják Sarkadi Nagy Adrient:

Az iskola új igazgatóját alig két hete nevezték ki 5 évre, az intézmény már a szakmai vezetés hiányát és pénzügyi manipulációk meglétét mutatta: 

  •   Az iskola leendő első osztályos tanulókra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségét a fővárosban egyedüliként csak az Újlak vezetősége volt képtelen határidőre teljesíteni. Még legnagyobb barátnője, a XVII. tankerület igazgatója, Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó is rádöbbent hazugságokkal szépített alkalmatlanságára.
  • 2013 novemberében előkészítő foglalkozások indultak a német tagozatra beíratkozó leendő elsős gyermekek számára. A szülők a tanfolyamra a 12.000 Ft-os díj befizetésével jelentkezhettek az iskolatitkárságon. A tanfolyamon közel 60 gyerek vett részt. Az így összegyűlt több mint 600.000 Ft-ot az iskola páncélszekrényben őrizték. Amikor a pénz felhasználásra került volna, kiderült, hogy az összeg hiányzik.
  • Az iskola szülői szervezete kilenc éven át jótékonysági farsangot szervezett az iskolában. A legutolsó, 2013. évi farsangi est bevételét szintén az intézmény oktató-nevelő munkájának javítására kívánták felhasználni. Tudomásunk szerint a bevétel a belépők és a szponzoráció összegeivel együtt körülbelül 1.700.000 Ft volt. A költségek levonása után állítólag ebből 435.000 Ft maradt készpénzben, melyet az intézményvezető utasítására az iskola páncélszekrényében helyeztek el. Sarkadi Nagy Adrien ezt az összeget önhatalmúlag visszatartotta, a szülői szervezet többszöri kérésére sem számolt el tételesen, nem adta át felhasználásra.
  • A 2013-ban az iskola 6. és 8. osztályosai között elvégzett országos kompetencia-mérés két hónapja megérkezett eredménye igen lehangoló eredményeket mutatott. Az iskola sosem látott negatív csúcsokat döntött meg mind kerületi, mind országos szinten. Ez szintén nem támasztja alá az EMMI hivatalos véleményét, mely szerint az intézményvezető eddigi sikerei alapján hozta meg döntését.
  • Az iskola alapítványa sok éve adományok segítségével igyekszik hozzájárulni az oktató-nevelő munka színvonalának emeléséhez.  Azonban a támogatás az elmúlt években jelentősen csökkent, ami jelzi a szülők elégedetlenségét. Tudomásunk szerint ráadásul a 2013-as évben negatív eredményt tudott elérni, ami tisztán jelzi, hogy az alapítvány pénzügyi manipulációk áldozatául esett.

Megkerestük Sarkadi Nagy Adrien igazgatót és Dr. Varjúné Fekete Ildikó tankerületi vezetőt, hogy reagáljanak a tantestület észrevételeire, vádjaira. Sarkadi Nagy Adrien válasza:

A megkereső levelében foglaltakra vonatkozóan tájékoztatom, hogy továbbra sem kívánok élni a felajánlott reflexiós lehetőséggel.

Dr. Varjúné Fekete Ildikó nem válaszolt emailes megkeresésünkre. Amint megteszi, válaszát közzétesszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr96289376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiborpapa 2014.06.14. 00:00:11

Kedves tanár hölgyek és tanár urak! Van még hely a pohárban?

dagiiron 2014.06.14. 01:22:55

Miért is kellene a tanárok véleményét figyelembe venni a főnök kiválasztásánál?hány olyan munkahely van, ahol a beosztottak választanak vezetőt? Egy se, s az iskoláknál se szabad erre lehetőséget adni, mert a tanárok nem érdekeltek egy szigorú, teljesítmény orientált vezetőben, hanem a langyos vízben érdekeltek..

nu pagagyí 2014.06.14. 06:40:43

@dagiiron: Ilyen iskolarendszerben, amilyet a pártállam kialakított, valóban nem kívánságműsor az igazgató személye. Nem lehet már egyedi arca az iskolának, nem kell megfelelnie a szülőknek, vagy a helyiek érdekeit/vágyait képviselő önkormányzatnak. A központilag kidolgozott egyetlen tantervhez nem kell különösebb kreativitás vagy tudás, csak adminisztrációs képesség és családi/üzleti/mozgalmi kapcsolat a gigaszervezet vezetésével. A jó igazgató lefelé könyörtelen, felfelé szolgálatkész, ugyanakkor képes betagolódni a helyi kiskirályok világába, jól bírja a pálinkát és tisztelettel viseltetik azok iskolás gyerekeivel.

Éhesló 2014.06.14. 06:54:20

Ki választhat meg és kit jog szerint?
Erre nem kapunk választ.
A többi szimpla szarkeverés.

nu pagagyí 2014.06.14. 07:47:14

@Éhesló: Az állampárt területileg illetékes pártbizottságának javaslatára a Központi Bizottság jóváhagyásával nevezik ki az igazgatót. Az adminisztratív lebonyolításért a Kúnó Hivatal teljes hatáskörrel felruházott vezetője, Marekné Pintér Aranka felel.
A tantestület köteles előzetesen véleményezni a nyakukra küldött igazgató személyét, hogy ezen információ birtokában haladéktalanul hozzáláthasson a tisztogatáshoz. Munkájához komoly segítséget nyújtanak a tantestületekbe és a helyi közigazgatásba korábban beépített, fedett párttagok.

dadddd 2014.06.14. 08:06:14

Érdemes lenne megnézni, hogy kik alkotják a Szülői Fórumot.

"továbbra sem támogatta a kormányzati jelöltet..."

Kormányzati jelölt, aki kb. 30 éve az iskola tanára...

Éhes_ló 2014.06.14. 08:12:09

@nu pagagyí: tartok tőle, hogy hiller papa és magyar atyátok idején sem volt másként.
Szar ügy.

PomberMaci 2014.06.14. 08:34:46

Egyszerű a megoldás, a szülők kiveszik a gyereket onnan, a tanárok meg felmondanak.

Ha tényleg ekkora az alégedetlenség akkor kiürül az iskola. Ha megint csak a népszava/444/168óra/ÉS típusú habverés az egész, nos akkor ez van, be lehet kapni.

Ha tényleg 600.000 forint meg 400.000 forint is eltűnt, akkor már rég az ügyészségen kéne lennie a dolognak.

nu pagagyí 2014.06.14. 08:59:15

@Éhes_ló: Látszik, hogy halvány segédfogalmaid sincsenek, a korábbi szabályozásról. Nem volt sem módja, sem lehetősége állami szinten senkinek, hogy belepofázzon a helyi iskolák belügyeibe. Az államosított iskolák fenntartói korábban az önkormányzatok voltak, így nem a hatalmi gépezet pártbürokratája nevezte ki az igazgatókat, hanem a helyi lakosok által megválasztott képviselők.

nu pagagyí 2014.06.14. 09:06:44

@PomberMaci: Nem tudnak még egy iskolát fenntartani a szülők, hiszen az adót elszedik tőlük, amelyből azután a felesleges iskolát tartaná fent az állam egyetlen alkalmazottal, az iskolaigazgatóval.

Az a kérdés, hogy az iskolának az államot, vagy a gyerekeket és szüleiket kell-e szolgálnia?

Ambiorix 2014.06.14. 10:20:21

Ajvé, a nácikok már megint megakadályozták, hogy az eszemkás Manyikaanyuka meg Kóserszilva tanárnő nevezze ki az új igazgatót. :)

nu pagagyí 2014.06.14. 10:40:40

@Ambiorix: Ha neked jó, hogy beszélő szerszámot nevelnek a gyerekedből, akkor nehogy beleszóljál a suli ügyeibe, mert csak megzavarnád a technológiai folyamatot.

bölcsbagoly 2014.06.14. 10:58:58

Látszólag teljesen igazuk van a tiltakozóknak! csak hát aki járatos az oktatás berkeiben jól tudja, hogy mennyire nem biztos, hogy igazuk is van!
Sem a szülők sem a tantestület nem feltétlenül objektív és a tanulók/az oktatás érdekeit, hanem a sajátjukat nézik!
- a szülők örülnek, ha egy "megértő" vezető által dirigált tantestület gyermekmegőrzőként vezeti az iskolát. kevesen vet "molesztálják" a tanulókat a tudás/tanulás hiány miatt, kedveskednek a szülőknek, mindenki vidáman hentereg a posványban;
- a tantestület sem a szigorú, eredményeket megkövetelő igazgatókat imádja, hanem a haverkedőket, az igényeket a bokáig lezüllesztőket. Teljen az idő, jöjjön a fizetés, a többi nem számít alapon.

bölcsbagoly 2014.06.14. 10:59:42

@nu pagagyí: aha, a beszélni nem tudó kapanyál sokkal hasznosabb számodra, nem igaz?

bölcsbagoly 2014.06.14. 11:02:28

@nu pagagyí: bocsi, kapanyél.
Amúgy, te láthatóan egy ilyen iskolában nőttél fel és ezért írogatsz ennyi marhaságot minden kommentedben! No pont ezért kell változtatni az oktatáson, hogy minél kevesebb klónod termelődjön!

nu pagagyí 2014.06.14. 12:01:41

@bölcsbagoly: Látom, nem igényled a szabadságot, nem is való neked. De a gyerekeid jövőjével azért foglalkozhatnál. Ők nem tehetnek róla, hogy téged kaptak ki a választékból.

M. Péter 2014.06.14. 15:51:20

@dagiiron: Miért kellene? Egyrészt, mert majd azokkal a tanárokkal kell dolgoznia, másrészt, meg lehet, hogy a tanároknak igaza van. Tudom, hogy Mo.-n, különösen most az a divat, hogy aki nem ért egyet, azt eltiporjuk, de nem hiszem, hogy ettől fog az oktatás színvonala emelkedni.

Elmesélem, hogy Angliában hogy ment egy hasonló vezetőválasztás. Megkérdezték az összes dolgozót a tucatnyi lehetséges jelöltről, hogy kit tart alkalmasnak. Volt 5, akit a nagy többség alkalmasnak tartott, ezekről szavaztunk, és a legjobbnak tartottat kinevezték.

Éhes_ló 2014.06.14. 16:30:38

@nu pagagyí: én nem látok nagy különbséget az állami és az önqrmányzati kinevezés között. Utóbbi is meglehetős teret adott a helyi mutyinak ezt váltotta fel egy központosítottabb.
De a szülőknek és a belső gyűlölködésben szétszabdalt tanári "munkaközösségeknek" nincs és nem is volt köze hozzá.
Most sincs.

bölcsbagoly 2014.06.14. 16:48:48

@nu pagagyí: persze, az iskola nem gyermekmegőrző, ahol a gyerek nagy szabadságában azt csinál amit akar, a legritkábban persze tanulni akar!S tudni meg nem is akar!
Amúgy, ne foglalkozz velem, unokáim vannak (egyik már egyetemista), a szüleik dolga a velük való foglalkozás. Rólam csak a példát vehetik, hogy mire juthat az ember ha tudni akar!

Dagiiron 2014.06.15. 11:55:23

@M. Péter: Tök jó, akkor terjesszük ki ezt a rendszert mindenhová.. Az FCSM, BKV, FKF, a Tesco, LIDL vezérigazgatóját a dolgozók választhassák meg ezentúl, elvégre az ott dolgozók érdekeit kell figyelembe venni, mit is pofázik bele a tulajdonos, hogy milyen legyen az iskola, hogy ilyen követelményeket kell támasztani a tanárokkal szemben, elvégre csak az ott tanító tanárok,a kontraszelektált szülői munkaközösség (normális szülő ilyenben nem vesz részt)ért az iskolához, senki más. Már csak azaz egy kérdésem lenne, hogy miként is szerepeltek az ott tanuló gyerekek a PISA teszten az elmúlt 20 évben, mikor is a tanárok által preferált vezetés működött a suliban?

Dagiiron 2014.06.15. 12:04:48

@nu pagagyí: A jó igazgató nem lehet népszerű a tanárok között, mivel megalkuvás nélkül a minőséget kell képviselnie, s ez bizony csak a tanárok szigorú számonkérésével lehetséges. Egyébként szerintem szólj a GE-nek, hogy mekkora balfaszok, hogy a vezérigazgatót, nem a munkavállalók, hanem a részvényesek választják. Pedig a melósok tutti, hogy más szempontok választanának, mint azok a pénzsóvár részvényesek..

Jó lenne, ha a közszolgálatban dolgozók tudomásul vennék, hogy a munkahely nem arra, való, hogy ők rohadt jól érezzék magukat s folyamatosan teljesíteni kell, különben szét rúgják a seggüket. addig, amíg a tanárok képtelenek megoldani hogy a hátrányos helyzetű gyerekek 16 óráig le legyenek kötve értelmes programokkal az iskolában, na addig olyan igazgató kell, aki szétrúgja a seggüket, hogy végezzék a dolgukat!!

mesva 2014.06.15. 12:54:06

@Dagiiron: A Szülői Fórum a szülői munkaközösségéből delegált szülői választmányból (jelen esetben kb 100 főből), nyílt szavazással megválasztott tagokból áll. Tehát nem kontra-szelektált. Nyilván olyan normális szülők vállaltak részt benne, akik dolgozni szeretnének az iskoláért, a gyerekekért. Már ha lehetőséget adnak nekik erre.
Jó lett volna, ha az igazgató a 30 éves újlakos léte alatt valami pozitívat, maradandót alkotott volna. Akkor a nevéhez nem a megosztás, az egymás ellen fordítás, az amortizálás fűződne, s talán nem lenne ilyen ellenállás vele szemben. Egy főnököt természetesen nem kell szeretni, de azért az sem normális, ha ekkora az ellenérzés iránta. Hogy akar és tud így együtt dolgozni a beosztottjaival, a szülőkkel? Vagy ez számára századrangú kérdés?
A cikkben benne van - ha olvastad - hogy a országos mérés során "az iskola sosem látott negatív csúcsokat döntött meg mind kerületi, mind országos szinten". Ezek szerint előzőleg jobban teljesítettek.Ez az igazgató elmúlt 6 éves szakmai vezetésének eredménye. S a pedagógusok mégsem a "langyos vizet" igénylik, ha ezt szóvá teszik.

Éhes_ló 2014.06.15. 17:38:54

@mesva: nyilván minden negatív eredményt produkáló nebulót az igazgató(nem)tanított és még a gyermekeiért olyannyira aggódó 100 szülő sem volt képes a színvonalat a többi - nyilván átlag felett teljesítőt oktató - igazgató ellen lázadó nyilvánvalóan élpedagógussal normálisra állítani.
Szóval érted, igaz?

Az igazgató felel azért, mert az ellene lázadó tanerők által orrba szájba eszméletlenül jól képzett, ellene lázadó szüléivel megerősített nebulói mínuszosak?

No akkor ennek fussunk már neki még egyszer, hátha sikerül kihozni azt, vajh miért felel egy igazgató és miért egy konstans lázadásba belerohadt anarchiát előidéző amorális tantestület az oldalukra állított pár buzgómócsing szülővel, akiknek a gyermekei a pisa teszten átlagon alulit nyújtottak.

Nem lehet, hogy a lázadás és fikázódás arrafelé már rég (20 éve) fontosabb az oktatásnál és a gyerekek a szüleikkel csak eszközök és áldozatok pár anarchista örök lázadó kezében?
Nos?

mesva 2014.06.15. 21:15:32

@Éhes_ló: Bocsi. A pontosság kedvéért itt nem írhattak PISA tesztet, mert ez a 15 éves középiskolások megmérettetése. Ez pedig egy ált. iskola.

Ha az igazgató annyira akarta volna emelni a színvonalat, a 6 éve alatt lehetnének ennek már jelei. A "konstans lázadásba belerohadt anarchiát előidéző amorális tantestület" ellenére is. Kérdés: ha ilyenek a tanerők, akikkel nem lehet semmit elérni, mert a "lázadás és fikázódás fontosabb számukra", miért akart mindenáron az igazgatójuk lenni?

Éhes_ló 2014.06.15. 22:27:07

@mesva: tehát a kérdés adott.

Az alulteljesítő diákokat mind az igazgató (nem) tanította, vagy az igazgatót leváltani akaró tanárok ejtették őket és a szüleiket túszul?

Esetleg pont konstans bilivihar teszi lehetővé azt, hogy a nemteljesítő tanerők ellen ne lehessen a dirinek eljárnia?

Miért kellene megfutamodnia az anarchia elől egy olyan igazgatónak, aki pont ezt akarja felszámolni évek óta és a törvény, no meg az állam (tulajdonos) mellette áll?

jogidoki 2014.06.16. 13:48:23

Elolvasva az ez ügyben megjelent cikkeket álláspontom szerint a pályáztatási eljárás során több törvények és jogsértések történtek.Jogi úton az egész érvényteleníthető, de sajnos ez nem egyik napról a másikra történne meg, mivel a bíróságok leterheltek.Én a vesztes pályázó helyében azonnal keresetet indítanék, s meggyőződésem, hogy az egész eljárást érvénytelenné nyilvánítaná a bíróság.
De nem ez a legnagyobb probléma ebben az ügyben. Kérem szépen ebben a cikkben súlyos vádak fogalmazódtak meg mely kimeríti 2012. évi C.törvény Btk. 305.§ a Hivatali hatalommal való visszaélés és a Btk. 306.§ Közfeladati helyzettel való visszaélés gyanúját, 2012.évi C. törvény Btk. 342.§ és Btk. 343. § Közokirat-hamisítás alapos gyanúját, a 2012.évi C.törvény Btk. 282.§ alapján Bűnpártolás gyanúját,javaslom megtenni a büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen.Ez a dolog egyik része.Ennél még súlyosabb az a vád mely szerint az iskola vezetőjére bízott anyagi források felhasználásával kapcsolatban nem tud, vagy nem akar elszámolni a szülők által delegált törvényesen megválasztott vezetőjének.Így már érthető, hogy miért próbálta megakadályozni ezen szervezet működését, mivel a cikk szerint felszólították arra, hogy tételesen számoljon el a rábízott pénzekkel. Az intézmény vezetője egy személyben felelős a rábízott vagyonelemekért, pénzekért.Beszámolási, tételes elszámolási kötelezettsége van a szülők felé.A pénzek felhasználása előtt köteles kikérni az engedélyüket a pénzek felhasználásával kapcsolatban, ha ezt nem teszi meg akkor elköveti a 2012. évi C.törvény Btk. 372.§ alapján a Sikkasztás, a Btk. 376.§ a Hűtlen kezelés és a Btk. 377.§ a Hanyag kezelés vádját.Javaslom megtenni a büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen az Ügyészségen, Rendőrségen illetve a NAV-nál. Továbbá javaslom, hogy az elmúlt öt év pénzfelhasználásával kapcsolatban is történjen meg az átfogó pénzügyi vizsgálat, mert valószínűsíthető, hogy korábban is történtek hasonló esetek. A szülői szervezetnek megvan a törvényi felhatalmazása arra, hogy ezt megtegyék

Közösségek

süti beállítások módosítása