Zavar, hogy megtudják mennyit kapsz a HÖK-től? Akkor ne kérj!

2014. 07. 04. 09:00 - GSzD

​Módosul az ELTE szabályzata: mostantól az, aki HÖK-ös pénzre pályázik, vállalja a nyilvánosságot. Zavar, hogy mindenki megtudja, hogy mennyi pénzt kapsz a HÖK-től? Akkor ne kérj pénzt! - lényegében erről van szó.

Az új szabály megkerüli a problémákat és azt mondja, hogy aki HÖK-ös pénzre pályázik, az ezzel elfogadja, hogy az ő adatait nyilvánosságra lehet hozni. Már a beiratkozásnál figyelmeztetni fogják erre a hallgatókat.

Úgy tudjuk, hogy hétfőn fogadta el az egyetem szenátusa a Hallgatói Követelményrendszer (HKR) módosítását, ami alapján aki HÖK-ös pénzre pályázik, automatikusan vállalja, hogy nyilvánosak lehetnek a következő adatai:

  • az a tény, hogy ő kapott pénzt
  • mennyi pénzt kapott
  • miért kapta a pénzt.

A módosítás (ami az ELTE honlapján elérhető HKR-ben még nincs átvezetve) nem ír elő kötelező közzétételt, de egy nagy lépés, mert így nem lehet majd a személyes adatok védelmére hivatkozva elutasítani a kérdéseket.

A módosítás az egyetemi és kari közéleti ösztöndíjra és a jutalmakra is vonatkozik, tehát lényegében minden HÖK-ös kifizetésre. Egészen pontosan így szól a javaslat a kari közéleti ösztöndíjról (ugyanez a bekezdés ismétlődik a másik két pénzfajtára vonatkozóan is):

Az a tény, hogy a hallgató kari közéleti ösztöndíjban részesül, valamint az ösztöndíj célja, összege – az Egyetem adatvédelmének, adatbiztonságának és adatkezelésének rendjéről  szóló szabályzatban foglaltak szerint – nyilvánosságra hozható. E tényt a közéleti ösztöndíjra, illetve az ösztöndíj-jogosultságot megalapozó tisztségre történő pályázatának benyújtásával a hallgató tudomásul veszi.

Az egyetem már korábban módosította​ az adatkezelési szabályzatát (pdf), ami szerint a hallgatókat már a beiratkozáskor figyelmeztetni fogják arra, hogy ha HÖK-ös pénzt kapnak, annak az adatait közzé lehet majd tenni. Így néz ki a beiratkozáskor aláírandó papír utolsó bekezdése:

Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára korábban azt mondta az ELTE adatkezelési szabályairól, hogy "tudomásom szerint ez az egyetemi szabályozás egyedülálló az országban" és én is úgy tudtam, hogy soha korábban nem hozták még nyilvánosságra egyetemi szinten a HÖK-ös pénzeket. Azóta viszont kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetemen egy időben nyilvánosságra hoztak különböző adatokat a HÖK-ösöknek járó pénzekről, később viszont ez a gyakorlat megszűnt.

2011-ben országosan is élen járt a szegedi HÖK azzal a kezdeményezéssel, hogy jegyzőkönyveik, határozataik, gazdálkodási adataik nyilvánosan is elérhetőek legyenek. Ez volt az Irodai Nyilvántartó Rendszer, vagyis az INYAR. Hogy miért csak volt?

Merthogy gyorsan befuccsolt. A képviselők díjazásának nyilvánossága, 2012 szeptemberéig tartott, ez egyébként a gyakorlatban a közéleti ösztöndíjakat jelentette. A határozatok tára és a gazdálkodásra vonatkozó témakörök pedig nulla darab iratot tartalmaznak. A 2013-as évben egyetlen adatot töltöttek fel, egy jegyzőkönyvet a összhallgatói szavazásról. A használhatóságot pedig erősen befolyásolja, hogy a felkerült szkennelt anyagok tartalma kereshetetlen.

Egyrészt örülök, mert így sokkal átláthatóbb lesz a HÖK gazdálkodása, másrészt sajnálom, hogy 754. napja nem tudjuk, hogy Halmi Eszter miért vehetett fel hamarabb kurzusokat a Neptunon, mint a többiek

- kommentálta a dolgot egy volt ELTE-s hallgató. Hozzátette, hogy büszke arra, hogy az "exsulijában lesz ilyen elsőként az országban".

(A szegedről szóló részt Sz.B. írta)

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás! Ha szeretnél olyan dolgokról írni, amit mások inkább titokban tartanának, jelentkezz!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr546471037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pene 2014.07.07. 13:53:16

A világért sem szeretném kisebbíteni e pillanat jelentőségét, sőt, jómagam is sokféleképpen közreműködtem ennek tető alá hozásában (évekig tartott a folyamat), illetve nagy örömmel tölt el, hogy végre megvalósult, de találni "belső" példát is, ahhoz nem kell Szegedre menni... Sőt, kicsit groteszk is, hogy Török Márk egyetemével példálóztok...

Az ELTE TTK HÖK már évekkel ezelőtt is hasonló, sőt, egy fokkal még ennél is transzparensebb módszert alkalmazott. A fent is citált szabályozás ugyanis feltételes módot használ, míg a TTK HÖK-ben az elektronikus jutker (immáron khteö) bevezetése óta (~2011 eleje, ha emlékezetem nem csal) a leadással párhuzamosan a pályázat (beleértve a teljes megpályázott összeget és azt is, hogy ebből ki milyen mértékben részesül, illetve a pályázat indoklását stb.!) teljes mértékben megtekinthetővé és a hallgatók által is véleményezhetővé vált! Arra sajnos nem emlékszem, hogy ez szabályzati szinten hogyan valósult meg, mindenesetre a végeredmény szempontjából ez irreleváns. A gyakorlatban a TTK HÖK ezt már megvalósította anno. Ebből kellett visszább lépnie a jelenleg is látható módszerre (ttkhok.elte.hu/khteo) ~1 éve, majd vélhetően nemsokára újra visszaáll a "régi rend" a fentiek tükrében.

Emellett az egyes hökösöknek juttatott rendszeres havi ösztöndíjak összege is feltüntetésre kerül régóta már alapszabályi szinten is, ugyanis abban hosszú évek óta meg van határozva, hogy ki pontosan mennyi ösztöndíjat kaphat maximum (a hallgatói normatíva bizonyos százalékát), de aki kevésbé szeret jogszabályokat értelmezni, annak itt van ez is: ttkhok.elte.hu/tisztsegviselok-osztondijai

És a harmadik "nagy" tortaszelet, a HÖK működési kerete is nyilvános már régóta, ugyanis arról minden évben szavazott a Küldöttgyűlés, és az elfogadott költségvetést nyilvánosságra is hozta. Most épp erre találhatóak ezek a doksik: ttkhok.elte.hu/mukodesi-keret

Szóval kifejezetten sajnálom, hogy szinte mindig csak a rossz példa jut el az ingerküszöbötökig, annak ellenére, hogy az ott van az orrotok előtt :-/

Inkább ezt adjátok közre: imgur.com/Yu3Bpsk (bár mintha két apróbb hibát látnék rajta...)

Transylvanianmixedgrill 2014.07.30. 10:45:34

Szóval: tehát mikorra várható hogy megtudjuk, tételesen ki és mikor mennyi pénzt markolt fel? Mert hogy a jövőben mi lesz, ki nem sz@rja le egyelőre? Kik és mikor mennyit markoltak fel a múltban és most, az hol van???

Töprengő Boldizsár 2014.09.01. 11:46:18

Jogosnak tartom. A Nemzeti Kulturális Alap is mindig köteles volt nyilvánosságra hozni, hogy ki, mire és mennyit kapott ösztöndíjat, egyszeri támogatást, céltámogatást stb. Mivel közpénzről van szó, el is várom, hogy a honlapjukon minden döntést nyilvánosságra hozzanak. Ezzel bizony elkerülhető a pozitív diszkrimináció, az "uramöcsém" belterjes eljárás. Ha nem is lett volna, de az átláthatóság elemi elvárás.

Töprengő Boldizsár 2014.09.01. 11:49:37

@Transylvanianmixedgrill:
Nem véletlen, hogy az egyetemek, főiskolák gazdasági vezetését kormánybiztosokra bízták. Már az a kevés, ami visszaélés a milliós kifizetésekről, végkielégítés utáni visszafoglalkoztatásokról nyilvánosságra került, vérlázító. Már 2010 előtt cikkeztek a HÖK, HÖOK visszaélésekről.

Közösségek

süti beállítások módosítása