NKE: Nincs itt semmi látnivaló

2014. 08. 01. 07:30 - Átlátszó Oktatás

Nem vizsgálja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Bukovics-ügyet, a főtitkár szerint nem üti meg a mércéjüket az ügy, nem indul belső vizsgálat. Mint megírtuk, Pintér Sándor korábbi főtanácsadója, tűzoltóként a Wesley János Lelkészképzőn lett kalandos úton egyetemi tanár, tudományos dolgozatai titkosítottak voltak 1984-től, most az NKE doktori iskoláját vezeti.

nke.jpg

Közérdekű bejelentést tettek június végén az NKE-nél, a bejelentő a hozzánk eljuttatott másolatban azt kérte az egyetem Szenátusától és a rektortól, hogy vizsgálják ki

  • Bukovics megfelelt-e a szükséges tudományos feltételeknek?
  • Titkosítva voltak-e a legfontosabb dolgozatai, ha igen miért, és ki oldotta fel annak titkosítását, mi alapján?
  • Elfogadható-e, hogy teológia területén felterjesztett egyetemi tanári kinevezéssel vezesse valaki 2014-ben a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolát?

Az egyetemet mi is megkerestük, hogy megkapták-e a közérdekű bejelentést, zajlik-e vizsgalat a cikkek kapcsán, illetve a Szenátus elé került és ott tárgyalni fogják-e dr. Bukovics István ügyét? A válasz röviden:

Folyamatban levő konkrét ügyekről nem áll módunkban tájékoztatást adni.

Megkerestük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) az NKE titkolózó gyakorlata kapcsán, Péterfalvi Attila válaszában megerősített minket abban, hogy el kell árulnia az egyetemnek mindent a közérdekű bejelentésről, kivéve a bejelentő személyazonosságát. Korábban rákérdeztük, hogy Bukovicsnak milyen követelményeknek kellett megfelelnie az egyetemen a vezetői pozíció betöltéséhez, a NAIH tájékoztatása szerint erre is válaszolnia kell az egyetemnek, mivel közérdekű információról van szó, ezt június óta hiába várjuk.

A korábbi bejelentő választ kapott az NKE főtitkárától:

Az NKE válasza a Bukovics ügyben_cikkhez.jpg

Tehát miközben Péterfalvi Attila (az NKE PhD hallgatója, témavezetője maga Bukovics István) szerint már maguk az adatok is közérdekűek a tartalomtól függetlenül, az egyetem szerint "nem érik el azt a mértéket, mely szerint a [tudományos] közösség, vagy az egész táradalom sérelmével kellene számolni". Nem indítanak belső vizsgálatot.

A bejelentő [a tudományterület elismert oktatója] a nekünk küldött kísérőlevelében érthetetlennek tartja, hogy nem éri el azt a mértéket az egyetem szerint, hogy van-e valakinek diplomája, tudományos fokozata, jogszerű egyetemi tanári kinevezése és nem utolsósorban szakmai tudományos felkészültsége, hogy egy doktori iskolát (a közigazgatás-tudomány tekintetében az országban az egyetlenen) vezethessen és hallgatók százait készítsen fel a szakma tudományos művelésére.
Mindazon túl, hogy a bejelentőt nem a főtitkár, hanem a Szenátus álláspontja érdekelte, nem Bukovics foglalkoztatása, hanem az egyetem véleményes jogkövető magatartásának kivizsgálására tett bejelentést. Például arról, hogy miképp hozták nyilvánosságra Bukovics dolgozatait, miközben az MTA-nál titkosítva voltak a BM által.

 

Az ügyről eddigi cikkeink:

Titokzatos teológus tűzoltó a zászlóshajó fedélzetén
Hazugsággal kér helyreigazítást az NKE
Titoksértés az NKE-n?

Vizsgálatot kértek az NKE-n a doktori iskola vezetője ellen

U.Gy.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr816559171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

driopios 2014.08.01. 15:35:17

Nagyon helyesen és bezzeg a gyurcsánydiplomájárólkéneírni. Vagy valami ilyesmi. Lényeg a lényeg: helyén marad, ugorgyunk.

bigmax 2014.08.01. 18:10:04

@driopios: hálás vagy bukovicsnak ,mert kimentett az akolból amikor rád gyújtották.....érthető a szimpátiád.

bigmax 2014.08.01. 18:29:31

Bukovics a magyar felsőoktatás büszkesége!
A hívő tűzoltó akadémikusnál lehet még lejjebb vinni a nívót?Az MTA minden akadémikusának is gratulálok....pénzért bármire?

Indiana Jonescu 2014.08.12. 02:36:35

Miért nem a Magyar Akkreditációs Bizottságot és az Országos Doktori Tanácsot kérdezitek? Az intézmény miért vizsgálná, hogy Bukovics alkalmas-e, amikor ő terjesztette fel a doktori iskola vezetésére.

Átlátszó Oktatás 2014.08.19. 12:49:22

@Indiana Jonescu: A MAB nem véleményezte, mert Bukovics egyszer megkerülte a MAB-ot, mikor egyetemi tanárrá terjesztette fel a Wesley János Lelkészképző Főiskola, hittudományi területen (ilyenkor nem kell a MAB vizsgálata, viszont az egyetemi tanári cím elnyerésével automatikusan átmegy a későbbi vizsgálatokon).
Az első cikkben foglalkoztunk vele:
atlatszooktatas.blog.hu/2014/06/12/komoly_felrenezes_a_nemzeti_kozszolgalati_egyetemen

Indiana Jonescu 2014.10.04. 22:43:34

@Átlátszó Oktatás: De a doktori iskolákat és a doktori programokat akkor is egyenként kell akkreditálni, azon nem megy át helyből attól, hogy egyetemi tanár.

Közösségek

süti beállítások módosítása