A HÖOK elnöke levélben kéri az ELTE EHÖK elnökét kemény eljárásra a gólytábori nemi erőszak ügyében

2014. 10. 03. 15:11 - Prinz Dániel

Címkék: höok elte HÖK

Eljutott hozzánk az a levél, amelyben Körösparti Péter, a HÖOK elnöke kemény eljárást kér az ELTE EHÖK elnökétől a gólyatábori nemi erőszak ügyében. Miután az Indexen megjelent, hogy egy budapesti jogi kar tavalyi gólytáborában nemi erőszak történt, amelyet a kari hallgatói önkormányzat vezetői és a tábor szervezői elhalgattak, az ELTE magára ismert és vizsgálat indult az ügyben. Körösparti Péter, a HÖOK elnöke Zaránd Péternek az ELTE EHÖK a következőket javasolja:

1. Minden olyan hallgatói tisztségviselőt, aki az erőszakos bűncselekmények idején az érintett kari HÖK-ökben hivatalban volt, és a gólyatábor szervezéséhez bármilyen köze lehetett, és jelenleg is tisztséget tölt be, azonnali hatállyal szólítsd fel a lemondásra! Amennyiben ezt nem teszik meg, minden, az ELTE EHÖK Alapszabályában részedre, mint az EHÖK elnöke részére biztosított jogkört használj fel az érintettek hivatalukból történő azonnali eltávolítására!


2. Az Egyetemi HÖK elnökeként kezdeményezd a rektori vezetésnél egy egyetemi oktatókból és hallgatókból álló független vizsgálóbizottság felállítását, amely az ELTE elmúlt két évben tartott összes gólyatáborának dokumentációját átvizsgálja, valamint lehetőséget biztosít a résztvevők anonim panaszainak fogadására, és szükség esetén felelősségre vonási javaslatokat tesz az egyetem vezetése részére.


3. Az ELTE EHÖK elnökeként szíveskedj rendkívüli elnökségi ülést összehívni, mely ülésen a felelősségre vonások és vizsgálatok elindításáról intézkedtek, és erről sajtóközleményben tájékoztassátok a közvéleményt.

Körösparti leveléből az is kiderül, hogy úgy érzi, az ügy az egész magyar hallgatói mozgalom hitelességét alááshatja:

Határozott álláspontom szerint, amennyiben az ügyben nem jártok el a lehető leggyorsabban és legszigorúbban, akkor az egész magyar felsőoktatás hallgatói mozgalmának komolyságát és szavahihetőségét, hitelességét ássátok alá. Mindezek hiányában, a munkájukat becsületesen végző hallgatói önkormányzati képviselők érdekében, nem tehetek mást, mint nyilvánosan is elhatárolódom az ELTE teljes Hallgatói Önkormányzatától.

Mindezeken túlmenően úgy látom, amennyiben ezt a helyzetet nem tudod súlyának megfelelően kezelni, akkor az ELTE teljes Hallgatói Önkormányzatában tisztújító választást kell tartani.

A teljes levél elérhető itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr106755927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

An Dzsung Hvan 2014.10.03. 17:02:35

Oké, oké, ezeket mind tényleg meg kell csinálni, de hogy erre pont Körösparti hívja fel a figyelmet a "hallgatói mozgalom hitelességét" féltve? :D Ő, aki az első adandó alkalommal tövig nyal Navrának?

Meg rendben, az összes kar gólyatáborát meg kell vizsgálni, de miért kellene teljes tisztújítást az ÁJK-n és a TÓK-on kívül, ha a vizsgálatokat követően az adott karon nem történt semmi?

Ez az egész maximum arról szól, hogy magát építse Balogéknál.

idiotabarom 2014.10.04. 12:19:13

@An Dzsung Hvan: Nézzük meg a következő mondatot.

Mindezek hiányában, a munkájukat becsületesen végző hallgatói önkormányzati képviselők érdekében, nem tehetek mást, mint nyilvánosan is elhatárolódom az ELTE teljes Hallgatói Önkormányzatától.

1. "a munkájukat becsületesen végző hallgatói önkormányzati képviselők érdekében" - tehát vannak tisztességes HÖK képviselők

2. "nyilvánosan is elhatárolódom az ELTE teljes Hallgatói Önkormányzatától." - Hogy mi? A tisztességes képviselők érdekében elhatárolódik az egész ELTE-s HÖK-től úgy, hogy maga is beismerte, hogy vannak tisztességes képviselők. Ennek mégis mi értelme van? Miért van az, ha ez az ember megszólal, az világos képmutatás.

Nem arról van szó inkább, hogy a maga mosdatása miatt az ELTE-re tolja az egészet: "Mindezek mellett mélységesen megdöbbent, hogy a gólyatáborok kapcsán ez már legalább a negyedik olyan eset, amely az ELTE Hallgatói Önkormányzatával összefüggésbe hozható köztörvényes bűncselekmény."

Aha, mert amúgy meg minden rendben van...

Közösségek

süti beállítások módosítása