Rejtett kamerás felvétel: “Itt vagy okos valaki vagy gazdag” - Pénzért tanulmányi előny egy szombathelyi iskolában

2015. 01. 14. 09:11 - GSzD

Akinek volt pénze, tanulmányi előnyökhöz juthatott a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában. A dologról videó is készült, ezen olyanokat mond az osztályfőnök, mint “Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni”. Az iskola email címéről először egy diák válaszolt, a KLIK vizsgálja az ügyet.

Videót készített valaki (feltehetően egy diák) arról, hogy Szopori László, a szombathelyi szakképző iskola 13. F osztály osztályfőnöke pénzt szed az órán. A beküldő a levélben azt írta, hogy a házi feladatok miatt kapott egyeseket lehetett pénzzel, “sparos matricával” és Erzsébet utalvánnyal kiváltani. Szopori tagadta, hogy jegyeket lehetett volna kiváltani pénzzel, de azt ő is elismerte, hogy némi előny járt annak, akinek volt pénze: aki fizetett, az később adhatta le a házi feladatot (“kapott egy hét haladékot” - ahogy Szopori fogalmazott), tehát több ideje volt dolgozni rajta. Nézzétek meg a videót, és döntsétek el, kinek van igaza!

A tanár állításainak ellentmond, hogy a videón többször is hallatszik, hogy Szopori jegyek kiváltásáról beszél, például: “na, [diák neve] is kiváltott egy jegyet” (1:12-nél), vagy “[diák neve] nincs, tehát akkor nem váltott meg jegyet” (1:03-nál). Az egyik diák a felvételen azt mondja, hogy “nekem sajnos nincs annyi pénzem, úgyhogy én csak kérni tudnék egy másik osztályból, úgyhogy nekem jó az egyes is” (2:15-nél). Amikor telefonon szembesítettük Szoporit ezzel az idézettel, azt mondta, hogy nem emlékszik erre a mondatra, de ő általában “egyest sem ad”.

A videón hallatszik az is, ahogy Szopori azt mondja: “itt vagy okos valaki vagy gazdag”, illetve hogy “Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni”. A tanár ezt azzal magyarázta, hogy akinek nincs pénze, az Erzsébet-utalványt is hozhat, amit ő vált át készpénzre. Szopori hozzátette, hogy a pénzt nem saját magának szedte, hanem osztálypénzről volt szó és a haladékkal csak motiválni akarta a diákokat, hogy írjanak házi feladatot.

A sparos matricák rejtélye

A matricákról Szopori azt mondta, hogy ezt csak önszántukból hozták neki a diákok, mert tudták, hogy az osztályfőnök gyerekei nagyon szeretik a Spar áruházban osztogatott matricákat. Ezért azonban előnyöket senki sem kapott, tette hozzá a tanár. A felvételen viszont az hallatszik, hogy egy diák alkudozik a tanárral a matricák értékéről: hat matricát még nem fogad el a tanár, kettővel többre lenne szükség (3:25-nél). A beszélgetés arra utalhat, hogy nem pusztán jószándékból vitték a matricákat a diákok.

Szopori az egész pénzszedési, házifeladat-leadási gyakorlatot azzal magyarázta, hogy növelni szerette volna a diákok szorgalmát, mert nagyon kevesen készítik el a feladatokat.

A KLIK vizsgálja az ügyet

A hivatalos email címén megkerestük a szombathelyi Savaria iskolát is, ahonnan először egy diák aláírásával érkezett válasz:

Az igazgató beszüntette ezt a tevékenységet 2014. december 11-vel bezárólag, amely csak határidő módosításra és az egyébként is befizetendő osztálypénzre vonatkozott.

Tisztelettel:

XY Z osztályos tanuló [a nevet a diák védelme érdekében nem hozzuk nyilvánosságra]

A megfogalmazás és maga a tény, hogy az iskola címéről egy diák válaszolt, azt az érzést kelti, hogy ezt a levelet nem önszántából írta az azt küldő diák, de az erre irányuló kérdéseinkre az iskola nem válaszolt. Arra sem utalt az iskola, hogy az email címüket feltörte volna a diák. Az intézmény vezetője, Sümegi Tamás azt mondta, hogy a “félreértésre okot adó gyakorlatot” amint megtudta, már decemberben megszüntette. Más forrásból úgy tudjuk viszont, hogy csak az új évben, januárban lépett fel a vezető a pénzszedés ellen, amikor már több oldalról is nyomás alá került.

“A diákok tanulmányi eredményét, tanulmányaik feltételeit semmilyen körülmények között sem lehet anyagi, vagy bárminemű juttatástól függővé tenni” - írta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületi igazgatója, Fodor István arra a kérdésre, hogy jogszerű-e egyes érdemjegyek pénzzel való kiváltása, vagy a pénz időbeli megfizetéséért cserébe háifeladat-leadási haladékot adni. A tankerületi igazgató azonnali hatállyal vizsgálatot indított “amelynek célja a történtek feltárása, és annak vizsgálata, hogy ez egyszeri alkalom volt e, vagy esetleg rendszeresen előfordult.” Fodor hozzá tette, hogy a vizsgálat eredményét követően lehet a szükséges jogi lépésekről dönteni és ő is megerősítette, hogy az igazgató megszüntette ezt a gyakorlatot.

A diákok neveit a személyiségi jogaik védelme érdekében nem közöljük sem a cikkben, sem a videóban.

Szerző: G. Szabó Dániel

Kép: Vatera.hu.

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás! Ha szeretnél olyan dolgokról írni, amit mások inkább titokban tartanának, jelentkezz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr597072795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyire korrupt disznó Ön lélekben? 2015.01.14. 16:00:59

10 gyakori helyzetről olvashat lentebb. Elítéli mind a tízet? Gratulálunk: Ön talpig becsületes, mehet tüntetni Vida Ildikó ellen! Ám amennyiben akár csak egy példaként hozott helyzetben is úgy döntene, hogy hülye lenne kihagyni, hogy jogtalan előnyhö...

Trackback: Sírva fogja véresre keresni magát kollégái halálán a Charlie Hebdo 2015.01.14. 15:59:43

Emelték a tétet: 1 milliót (update: 3 milliót) akarnak eladni az eddig 45 ezer példányban megjelent lapból. Hiába, business is business, ahogy azt a művelt francia mondja. Ha pár nap munkájával a 22-szeresére lehet növelni a heti bevétel összegét, amib...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

room_101 2015.01.14. 11:41:44

Végül is az iskolának az életre kell nevelnie, nem?

ursus artos 2015.01.14. 11:55:33

Mit akar a tanár már 13-ban erőlködni a házi feladatokkal. Már 9. óta, sőt általános iskola óta rá kellett volna szoktatni a diákokat arra, hogy a házi feladatot MEG KELL CSINÁLNI! Csakhát a gyerek évek óta rájött, hogy minek megcsinálni, mert ha egyest is kap érte úgyse merik megbuktatni a tanárok, mert az osztálylétszám, meg minden...

metal · http://electric.blog.hu 2015.01.14. 12:49:06

Ha igazak a vádak, akkor ez bűncselekmény. Tessék feljelentést tenni a rendőrségen!

2015.01.14. 12:52:06

Végre egy iskola, ami az életre nevel.

Q-in-Law 2015.01.14. 12:53:32

Ez az iskola tulajdonképpen a magyarországi életre készít fel.

csak egy néző 2015.01.14. 12:55:00

Amerikai cserediákok oktatását térítés ellenében vállaljuk.
Pályázatokat "Zéró tolerancia a korrupcióra" jeligére kérjük elkűldeni.

ócskás 2015.01.14. 13:10:52

+ ...és az kap ötöst,aki csontot hoz a kutyámnak...(Koltai R.)

Csibészgyerek 2015.01.14. 13:23:24

Áldozahthibáztatás lesz ebből is? :) Nehogy már konfrontálódni kelljen bármikor is, nem?

axolotl77 2015.01.14. 13:23:51

Végül is csak azt csinálja amit sok orvos: előnyök juttatása pénzügyi ellentételezés fejében.

randomuser1 2015.01.14. 13:32:04

végre egy pedák, aki az életre nevel!

fdslfjasjf 2015.01.14. 18:25:34

Engem tanított 4 évig! Talán az egyik legjobb tanárom volt! Abban az időben is voltak kiváltások, h ne kapj rossz jegyet, sok sok érettségi tétel lemásolása, képletek, kapcsolási rajzok beadása! Ha vittél féldisznót jó jegyet kaptál, de ezt tudtuk h poén! Így visszagondolva sokat tanultunk tőle, h a világ h is működik! Remélem nem üti meg a bokáját!

Vittore. 2015.01.14. 18:46:58

A 444.hu-n és a Youtube videó alatt is elmondja több diák, hogy ez csak poén, a tanárnak ilyen hülye humora van. Akkor milyen átlátszó oktatás blog ez? Blikk színvonal, nem?

csíkosfejű cserregő nádiposzáta 2015.01.14. 22:05:51

@fdslfjasjf: Persze. Kádár János retkes, mocskos szemétdombja, az így működik. Az én gyerekemet inkább ne erre neveljék, kösz.

ce.ojaefrt 2015.01.18. 20:50:58

Ha valakit tények is érdekelnek, többek közt itt lehet bővebben olvasni a valóságról:

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/savaria_szakkozepiskola_klik_osztalypenz_vesztegetes

Kémkamera · http://rejtettkamera.blog.hu/ 2015.12.07. 01:37:49

Nem gondoltam volna, hogy ilyen nyíltan művelik ezt..

Közösségek

süti beállítások módosítása