Gáz pénzt kérni egy diáktól

2015. 01. 22. 12:53 - Átlátszó Oktatás

Felkavarta az indulatokat a Savaria Szakközépiskolában készült felvétel, amin az látszik, hogy pénzbefizetéssel halasztást lehetett kérni a diákoknak, így aki fizetett, elkerülhette a rossz jegyeket. Saját zsebre dolgozott-e, vagy az osztálypénzhez szedte a pénzt a tanár? Az biztos, hogy Erzsébet-utalvánnyal és gyűjthető matricákkal is halasztani lehetett, ami nem az osztálypénz gyarapításának gyakorlata. De miért is gáz, hogy így akarta rávenni a tanár a fiatalokat a tanulásra? 

Mert ez olyan, mint amikor a filmekben valaki módszeresen bűnözőket lop meg, hiszen ők nem fordulhatnak a rendőrséghez. A tanár ráadásul egy olyan elfogadhatatlan példát is mutatott, miszerint “okosba megoldva”, pénzért el lehet sikálni minden retkes dolgot. De a példához visszatérve, egy diák nyilván nem fog rohanni a szülőkhöz, hogy a tanár utalványokat fogad el házi feladat és rossz jegyek helyett, hiszen ezzel bevallaná otthon is, hogy nem tanul rendesen. A tanár ezt a szorult szituációt használta fel, csendes alku volt egy darabig. Mert lehet, hogy a tanár egyébként kiváló szaktekintély, lehet, hogy jó a humora, de állami oktatási intézményben (vagy bárhol) ilyen példát mutatni egyszerűen nem lehet. Őszintén, ki veregetné hátba a gyerekét, ha megtudná, hogy tanulás helyett pénzért úszott meg rossz jegyet?

De van ennek egy másik aspektusa is: A diák a saját zsebpénzéből fizetett. Választhatott, hogy az utalványból ebédet vesz, vagy halasztja a feladatát. A zsebpénzt is a szülőtől kapja a diák a hétköznapi étkezésre, utazásra, vagy jómódú szülők esetén egy általános keretet biztosítanak neki. Mivel állítólag az osztálypénzt gyarapította a befizetett összeg, így a családi kassza nem biztos, hogy rosszul járt, mert előlegként kezelte a tanár a pénzt. Az utalványt vagy a matricákat (amit a gyerekeinek vitt haza) már nehezen. Azonban biztos érdekes volt, ha a szülők megtudták, hogy a teljes félév helyett, csak egy hónapi osztálypénzes elmaradással kell számolni, mert a többit már a gyerekük sunyiban befizette. Mindez csak addig tarthat, amíg a gyerek tud fizetni, ha nem, akkor megkapja a karót, míg társai a szintén nulla teljesítményre nem. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek?

Találkoztam több olyan véleménnyel, miszerint nem a tanárral, nem a kisemberre kell foglalkozni, mert a politikában nagyobb botrányok történnek. Szerintem pont az iskolában nem szabad ezt a magatartást normaként bemutatni. Ha ezek a fiatalok már az iskolában ezt a mentalitást sajátítják el, akkor milyen alapon várnánk el, hogy bármilyen változás elindulhatna akár az értelmes közélet felé? Milyen alapon mutogatnánk “felfelé”, hogy a mindenkori kormányok milyen korruptak, ha hagyják az emberek, hogy ezt sajátítsa el egy gyerek?

Egy naiv kérés: Kérem, azt a gyakorlatot tanítsák meg a gyerekeknek, hogy miképp lehet tisztességben élni! Nekik tényleg más elvárásaik lennének majd a közélettől is.

U.Gy.

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás! Ha szeretnél olyan dolgokról írni, amit mások inkább titokban tartanának, jelentkezz!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr147097461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pampalini13 2015.01.22. 14:21:01

Bár nem vagyok a liberális oldal híve, de ebben mélységesen egyetértek a szerzővel. A tisztességes, korrupció mentes Mo. megteremtése alapvető érdek és része kell legyen a nemzeti minimumnak

SuperG 2015.01.22. 15:20:07

Én a múltkor olyat láttam, hogy egy orvos fogadott el pénzt a betegtől.

Artech 2015.01.24. 00:37:49

"Egy naiv kérés: Kérem, azt a gyakorlatot tanítsák meg a gyerekeknek, hogy miképp lehet tisztességben élni! Nekik tényleg más elvárásaik lennének majd a közélettől is."
Vazze úgy, hogy fizesse be az osztálypénzt, mint a többiek!!!
Neked ugye van testvéred? Mert egyedül nem lehetsz ilyen hülye......
Másik: "De miért is gáz, hogy így akarta rávenni a tanár a fiatalokat a tanulásra?"
Mert a mostani szülők leszarják hogy a gyerek nem tanul, nem foglalkoznak vele.
Mert ha foglalkoznának, akkor tanulna..,beszélgetne vele naponta, s odaadná az osztálypénzt.
Te írtad:"Azonban biztos érdekes volt, ha a szülők megtudták, hogy a teljes félév helyett, csak egy hónapi osztálypénzes elmaradással kell számolni, mert a többit már a gyerekük sunyiban befizette."
Megint vazze: Nem jártak szülőire? Nem beszéltek a tanárral?
Tele a tököm azzal, hogy a szülő arra vár, hogy ha a gyerekkel gond van, keresse meg a tanár.
Vazze, nem a tanáré a kölyök!
A szülő kutyakötelessége, hogy figyeljen a gyermekére..
Érted?
Bocsi a kirohanásért, de nagyon felbosszantott az érvelésed...

ce.ojaefrt 2015.01.27. 22:35:34

A fenti hozzászólás (Artech) ugyan nyers, de lényegretörő.
Valahogy az Átlátszó Oktatás minél többet ír a témában, az olvasónak annál erősebb az érzése, hogy a szerzők átlátszó módon a saját maguk igazát próbálják az olvasók torkán leerőszakolni felületes - pontosabban hiányzó - kutatást és elemzést követően, hanyag, de annál tudálékosabb megfogalmazással. De miként is lehetne mélyreható és átgondolt cikket írni, ha minden egyes megnyilvánulás egy újabb szerző billentyűzetéből fakad?! ...akik persze később nem válaszolnak senki megkeresésére és nem vállalnak felelősséget sem tetteik után...
Mélységesen felháborító, hogy a média országos szereplői az ehhez hasonló helyekről "táplálkoznak" ész nélkül!

Közösségek

süti beállítások módosítása