Pénteken konferenciázunk az ELTE-n

2014. 04. 21. 12:16 - GSzD

Címkék: felsőoktatás elte

Az ELTE szervezett egy konferenciát "Az egyetem társadalmi percepciója" címmel, amire az Átlátszó Oktatást is meghívta Fábri György kommunikációs rektorhelyettes. Mi pedig örömmel éltünk a lehetőséggel. Péntek este gyertek el a születésnapunkra is!

A "Média és egyetem – kerekasztal-beszélgetés a nyomtatott, elektronikus és közösségi média szereplőivel" című szekcióban beszélgetünk majd a HVG-s Riba Istvánnal (és talán másokkal is) Fábri moderációja mellett. Délelőtt előadások lesznek, ebéd után pedig kerekasztal-beszélgetések. Mi 12:45-tól 13:45-ig fogunk társalogni az ELTE PPK Aulájában, itt.

Van Facebook-esemény és honlap is a konferenciáról, gyertek el! A képen a konferencia apropóját adó kutatásból készült egyik grafikon látható.

A konferencia után, este pedig mindenkit várunk a szülinapi bulinkon, a Müsziben!

Feljelentette az Egyenlítő blogot a szegedi egyetem

2014. 04. 19. 08:48 - m. g.

​Évek óta keringő lejárató propaganda alapján „oknyomozott" az Egyenlítő blog. A Szegedi Tudományegyetem büntetőfeljelentést tett a gazdasági és műszaki főigazgatót rágalmazó, csúsztatásokra és téves információkra alapozott irományok miatt.

Tovább »

Teljes aktanyilvánosság – Ukrajnában

2014. 04. 18. 10:00 - Kálmán Mihály

Címkék: Ukrajna NEB

Egy derűs nyári napon nagy reményekkel, kezemben nehéz papírra nyomott fejléces-pecsétes ajánlólevelet szorongatva léptem be a kijevi Volodimirszka utca 33. szám alatti épületbe, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főhadiszállására. Egy rövid regisztráció és adategyeztetés, illetve két hét várakozás után telefonon értesítettek, hogy a tartótisztem Szerhij Anatolijovics Kokin ezredes lesz, és amennyiben a levéltárban akarok kutatni, menjek oda a megadott időben, hívjam fel mobilon, és ő beengedtet a kapunál strázsáló belügyes elvtárssal.

SBU building is still impressive.jpg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat főépülete Kijevben / A szerző felvétele

Ekkor 2009-et írtunk, a Juscsenko-Timosenko-rendszer lassú rohadásának végóráit élte. Azonban egy évvel korábban az akkor mindössze 31 éves Volodimir Vjatrovics történészt kinevezték az SZBU-levéltár élére, és ő azonnyomban nekikezdett az iratok hozzáférhetővé tételén munkálkodni. Egy 2009-es elnöki rendelet alapján megismerhetővé tették az ukrán függetlenségi mozgalommal, a politikai repressziókkal és a holodomorral (1932-1933-as részben mesterséges ukrán éhinség) kapcsolatos iratanyagot. Ezt követően a lakosságot köztéri plakátok is buzdították arra, hogy használják ki az újdonsült nyitottságot; az itt látható "Ismerje meg az igazságot a múltról – jöjjön el" feliratú plakát például az odesszai olvasóterem látogatására hív fel.

SA401271.JPG

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat odesszai olvasótermének reklámja, 2009 / A szerző felvétele

A kijevi SZBU-levéltár a szolgálat egy, az SZBU-központtól 100 méterre levő épületében található, amely előtt állandó jelleggel a '70-es évekből ottfelejtett, hosszú bőrkabátos középkorú állambiztonságiak cigizgetnek posztkommunista öltönyös társaikkal, illetve szigorúan sötétített üvegű luxusautókkal érkező barátaikkal és üzletfeleikkel. Maga az olvasóterem egy nagyjából 25 négyzetméteres szoba, ahol két sorban 5-5 kis asztalkánál ülve lehet böngészni az ügyiratokat. Már ha van mit. Ugyanis az általános levéltári gyakorlattól eltérően az SZBU-levéltárban továbbra sem (2012 decemberi állapot) hozzáférhető semmiféle jegyzék vagy lista az ügyiratokról, tehát az egyszeri kutató csak a nyomtatásban megjelent, SZBU-levéltárból származó anyagokat felhasználó tanulmányok lábjegyzeteire, illetve a tartótiszt ismereteire illetve jóindulatára hagyatkozhat.

A szovjetes hagyománynak megfelelően tehát csak azt van joga megismerni a kutatónak, amit a tartótiszt elé rak, miután a kutató megpróbálja elmagyarázni neki a kutatási témát. Bonyolítja a helyzetet, hogy valójában a tartótisztnek is csak korlátozott fogalma van arról, hogy milyen iratok lapulnak a folyókilométernyi polcokon, vagy dohosodnak bekötetlenül faládákban, mert igazán soha nem volt se pénz, se kedv, se szándék arra, hogy rendszerezzék vagy pláne katalogizálják az iratanyagot.

 

Új irány

Ennek az áldatlan állapotnak vethet most véget Vjatrovics kinevezése az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének élére, amelyet 2010 óta a Janukovics által kinevezett Valerij Szoldatenko vezetett. Szoldatenko kinevezését megelőzően 1969 óta kommunista párttag volt, és kinevezését követően is hangot adott azon nézetének, hogy a holodomor nem mesterséges volt, tehát nem lehetett népirtás, noha  tudományos konszenzus e felé a meghatározás felé hajlik, és az ukrán Parlament 2006-ban határozatban jelentette ki, hogy a holodomor népirtás. Az újonan kinevezett Vjatrovicsot viszont gyakran azzal vádolják, hogy megpróbálja tisztára mosni azokat az ukrán fegyveres szervezeteket (OUN-UPA), amelyek részben felelőssé tehetők az ukrán holokausztért.

Vjatrovics kinevezését követően kifejtette, hogy a függetlenség 23 éve alatt elmaradt múltfeldolgozásnak része volt abban, hogy vérengzésbe torkollottak a kijevi tüntetések. Véleménye szerint hiba volt, hogy nem sikerült megismerni és megismertetni a totalitárius rendszer bűneit, és kidolgozni módszereket a rendszer örökségétől való megszabadulásra.

Vjatrovics ezért kezdeményezte a Nemzeti Emlékezet Levéltárának létrehozását, amely kivonná a szovjet elnyomás szervezeteinek iratanyagát az SZBU, a Belügyminisztérium és a Hírszerzés levéltárainak felügyelete alól, hogy azokat korlátlanul hozzáférhetővé tehesse. Vjatorivics szerint a levéltárak megnyitása hozzájárulhat a szovjet rendszer működésének pontosabb megértéséhez, és „ez a tudás védelmet nyújt a totalitárius bűnök megismétlése ellen (...) Meg fogjuk mutatni az embereknek, hogy mi történik azokban a társadalmakban, ahol a rezsim ignorálja az emberi jogokat. Meg vagyok győződve arról, hogy a jövőben civil társadalom proaktív fellépése előzheti meg a bűnök megismétlését. A mi feladatunk, hogy mindenkinek hozzáférése legyen a tényekhez, és levonhassa a saját következtetésit, amelyek senki által nem lesznek befolyásolva, különösen nem az állam által.”

Az SZBU-levéltár élére is új vezetőt, a 31 éves Ihor Kulikot nevezték ki. Kulik kijelentette, hogy meg fogja könnyíteni a szovjet iratanyaghoz való hozzáférést, és kész áthelyezni azt a a Nemzet Emlékezet Intézetének kezelésébe. Vjatrovics és Kulik, valamint egy sor tudományos, társadalmi és emberi jogi szervezet képviselői megkezdték a Nemzeti Emlékezet Intézetére vonatkozó új törvények előkészítését, melyekben a szovjet büntető-represszív szervek iratainak nyilvánosságát biztosítanák. Terveik szerint az Intézet más közép-kelet-európai országok hasonló intézeteinek modelljét venné alapul.

 

Vajúdnak a hegyek, nevetséges kisegér születik.

A magyar kormány hosszas húzódozás után tavaly decemberben döntött a Nemzeti Emlékezet Bizottságának csúfolt torzszülött bürokrácia felállításáról. A TASZ állásfoglalása szerint a NEB azzal, hogy egyszerre lesz a tudományos „igazság” letéteményese, büntetőeljárások kezdeményezője, és megfellebezhetetlen jogalkalmazó, elemi jogállami szabályokat hág át. Az állami befolyás és a szelektív kutakodás biztosítéka, hogy a NEB három tagját a kétharmados Országgyűlés, egyet pedig a KIM jelölte, csupán az ötödik, MTA-s jelölt tekinthető független szervezet jelöltjének.

A NEB elnökével, Földváryné Kiss Rékával nemrégiben a Magyar Narancs
készített interjút. Az interjú mellett közölt összeállításból kiderül, hogy különböző szálakon a NEB majd' minden tagja kötődik Kiss Réka apjához, M. Kiss Sándor történészhez, aki 1997-től 2013-ig vezette a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetét. M. Kiss a Terror Háza Múzeum kuratóriumának is tagja, újabban pedig a Bíró Zoltán-féle Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetének igazgatóhelyettese. A Terror Házából, Navracsics jelöltjeként került a NEB-be Máthé Áron, akinek a Magyar Narancs leírása szerint „publikációs listája szerény, amelynek alapján a szakterülete nem körvonalazható.” Máthé korábban vonalas fideszista bloggerként tűnt fel a KIM-közeli Jobbklikk-Konzervatórium tengelyen, esetenként a Mandineren.

Szerintünk:(0/5)
Török Márk-o-Meter:(0/5)

ELTE: Kiadjuk az adatokat

2014. 04. 17. 09:00 - GSzD

Az ELTE főtitkára azt mondta, hogy hamarosan kiadják a hallgatói önkormányzat gazdálkodására vonatkozó adatokat, amelyekért lassan két éve küzdünk! Az ELTE egy nagyon előremutató és az országban egyedülálló szabályozást hoz létre, már csak ezért is megérte beperelni őket.

Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára adott interjút a ELTE.hu-nak (az egyébként nem derül ki a cikkből, hogy ki készítette az interjút), ebben mondta azt, hogy 

az adatokat természetesen ki fogjuk adni, de az Egyetem valószínűleg felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

Vagyis: a főtitkár szavai szerint miután másodfokon is megnyertük az ELTE ellen indított információszabadság pert, ki fogják adni, hogy a HÖK-ösök mikor, miért és mennyi jutalmat és fizetést kaptak. Ezután pedig a Kúriához fordulnak, mert szerintük a felsőoktatásról és az információszabadságról szóló törvény ellentmond egymásnak. A másodfokú bíróság döntését egyelőre se mi, se az ELTE nem kapta meg, mert némi időbe telik, mire a bíróság írásba foglalja és elküldi azt, de napokon belül itt lehet az ítélet, amit természetesen közzé fogunk tenni. Az ELTE ezután fogja eldönteni, hogy tényleg felülvizsgálatot kezdeményez-e, a főtitkár szerint ez valószínű.

Sőt a főtitkár arra is kitért, hogy az egymásnak ellentmondó törvények miatt az ombudsmanhoz is fordulhatnak. Ezt nem fejtette ki részletesen, de arra is gondolhatott, hogy az ombudsmant fogják kérni, hogy kezdeményezze a törvények alkotmánybírósági vizsgálatát.

Egyetemek, kövessétek az ELTE-t!

A főtitkár arról is beszél, hogy az ELTE új belső szabályzata alapján lehetőség lesz arra, hogy egyes ösztöndíjak kiutalását ahhoz a feltételhez kössék, hogy a jutalmazott ember hozzájárul: nyilvános lesz, hogy ő pénzt kapott. Ez tényleg nagy újdonság: "tudomásom szerint ez az egyetemi szabályozás egyedülálló az országban, azt hiszem, az első felsőoktatási intézmény vagyunk, amely erre az esetre belső szabályozást alakított ki" - mondta Rónay, és mi sem ismerünk hasonló szabályokat egy magyar egyetemről sem.

Rónay még kesereg egy sort azon, hogy néha nehéz tartani a törvényben meghatározott kétszer 15 napos határidőt,

mert sokszor irattárból kell előkeresni sok-sok évvel ezelőtti dokumentumokat. Ez pedig azokat a munkatársakat terheli, akik a napi munkájuk mellett foglalkoznak ezekkel a kérésekkel.

Az ELTE valóban példásan szokta teljesíteni azokat az adatigényléseket, amelyeket megalapozottnak tart, de azzal nem értek egyet, hogy az adatigénylések a napi munkától vonnának el erőforrásokat. Az adatigénylések teljesítése szintén a napi munka része, az adatigénylések teljesítése ugyanúgy az egyetem feladata, mint az oktatás, vagy a kutatás, hiszen közpénzt költenek. Mert ha átlátható a közös pénz elköltése, az mindenkinek jobb. Az ELTE egyébként azt is megtehetné, hogy előre feltölt minden szerződést az internetre, így erre irányuló adatigénylésekkel sem találkozna.

Rónay egyébként az interjúban megjegyzi azt is, hogy az adatigénylések száma egyébként nem nagy náluk – eddig három-négy ilyen jellegű kérés érkezett az egyetemhez.

A halálom, ha valaki nem adja ki az adatokat

- fűzte hozzá az interjúhoz egy volt ELTE-s hallgató, miután elolvasta Rónay szavait. Ez is azt mutatja, hogy van igény a közérdekű adatok nyilvánosságára.

Kép innen.

Szülinap és olvasói találkozó vol. 2

2014. 04. 16. 20:42 - szakiee

2014 április 21-én lesz egy éves az Átlátszó Oktatás blog. Egy év…egy év sok idő! Főleg Magyarországon…főleg a civil szférában. De velünk is sok minden történt az első Kinja poszt élesítése óta: blog.hu és cink.hu lettünk, túl vagyunk másfélmillió kattintáson, 400 poszton és egy Goldenblog versenyen. Mozgalmas volt tehát ez az egy úgy érezzük van mit ünnepelnünk.

Ezért az Átlátszó Oktatás blog csapata szeretettel meghívja minden kedves olvasóját április 25-re (péntek) a Müszibe, ahol 20:00-tól szülinapi bulit és olvasói találkozót tartunk! 

Tovább »

Hirdetés

Oktatási közbeszerzés figyelő

Együttműködő partnerünk

Kopie (2) von Új kép (1).bmp

Az Átlátszó Oktatás együttműködik a Campus Online-nal, ezért mindketten átvesszük egymás jó cikkeit. Az átvett cikkeink itt találhatóak!

Közösségek