Gáz pénzt kérni egy diáktól

2015. 01. 22. 12:53 - Átlátszó Oktatás

Felkavarta az indulatokat a Savaria Szakközépiskolában készült felvétel, amin az látszik, hogy pénzbefizetéssel halasztást lehetett kérni a diákoknak, így aki fizetett, elkerülhette a rossz jegyeket. Saját zsebre dolgozott-e, vagy az osztálypénzhez szedte a pénzt a tanár? Az biztos, hogy Erzsébet-utalvánnyal és gyűjthető matricákkal is halasztani lehetett, ami nem az osztálypénz gyarapításának gyakorlata. De miért is gáz, hogy így akarta rávenni a tanár a fiatalokat a tanulásra? 

Tovább »

A Savaria Szakképző Iskola kikéri magának a lejárató írásokat

2015. 01. 16. 15:42 - Prinz Dániel

savaria_honlap.jpg

Szerdán az Átlátszó Oktatáson megírtuk, hogy egy szombathelyi szakképző iskola egy tanáránál pénzért lehetett tanulányi előnyökhöz jutni. A cikk rejtett kamerás felvételt tartalmaz, amelyen hallatszik ahogy Szopori László végigmegy egy osztálynévsoron, és számba veszi, hogy ki tud fizetni a jegyekért. Az iskola vezetője kérdésünkre azt mondta, hogy amikor decemberben tudomására jutott ez a gyakorlat, azonnal megszüntette, más forrásaink szerint ez januárban történt. Az iskolát fenntartó KLIK is vizsgálódik az ügyben, és elítéli a gyakorlatot. Külön érdekes körülmény volt, hogy amikor az iskolát megkerestük, egy diák aláírásával kaptunk választ az iskola email címéréről, amire nem adott magyarázatot az iskola.

Tovább »

Olcsó kollégiumi szállást tudunk adni a Gyakornoki Programra jelentkezőknek

2015. 01. 16. 14:43 - GSzD

A gyakornoki programunk meghirdetésekor írtuk, hogy a nem budapesti jelentkezőknek megpróbálunk olcsó szállást szerezni a hétvégi képzések idejére. Örömmel jelentjük be, hogy sikerült!

10914901_10205428296937658_8808418895039146747_o.jpg

Tovább »

Török Márk: "Ezt úgyis kivágod"

2015. 01. 16. 08:00 - GSzD

Török Márk, a szegedi HÖK-elnök nyilatkozott blogunknak a mai tárgyalás után. Azt nem tudta megmondani, hogy meddig szeretne még elnök maradni, de az Átlátszó Oktatásnak azért beszólt. Politikai karriert nem tervez és havonta az egyetemtől csak 75 ezer forintot kap.

Amikor Török észre vette, hogy kérdéseket akarok neki feltenni, annyit mondott:

Most hülyéskedsz?

G. Szabó Dániel

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás! Ha szeretnél olyan dolgokról írni, amit mások inkább titokban tartanának, jelentkezz!

Török Márk a bíróságon - Percről percre

2015. 01. 15. 12:46 - Átlátszó Oktatás

A szegedi egyetemen tíz éve regnáló HÖK-elnököt idéztette blogunk a bíróságra, a hallgatói önkormányzat választásain elkövetett csalásokról kérdezzük majd a tanúmeghallgatáson. Vajon eljön-e az elnök, vagy rendőrrel kell elővezettetni?

dsc_0042_1_.jpg

Tovább »

Rejtett kamerás felvétel: “Itt vagy okos valaki vagy gazdag” - Pénzért tanulmányi előny egy szombathelyi iskolában

2015. 01. 14. 09:11 - GSzD

Akinek volt pénze, tanulmányi előnyökhöz juthatott a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában. A dologról videó is készült, ezen olyanokat mond az osztályfőnök, mint “Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni”. Az iskola email címéről először egy diák válaszolt, a KLIK vizsgálja az ügyet.

Videót készített valaki (feltehetően egy diák) arról, hogy Szopori László, a szombathelyi szakképző iskola 13. F osztály osztályfőnöke pénzt szed az órán. A beküldő a levélben azt írta, hogy a házi feladatok miatt kapott egyeseket lehetett pénzzel, “sparos matricával” és Erzsébet utalvánnyal kiváltani. Szopori tagadta, hogy jegyeket lehetett volna kiváltani pénzzel, de azt ő is elismerte, hogy némi előny járt annak, akinek volt pénze: aki fizetett, az később adhatta le a házi feladatot (“kapott egy hét haladékot” - ahogy Szopori fogalmazott), tehát több ideje volt dolgozni rajta. Nézzétek meg a videót, és döntsétek el, kinek van igaza!

Tovább »

Hirdetés

Gyakornoki programot indítunk!

Új szerzőket keres az Átlátszó Oktatás. Ha te is szeretnél olyan történetekről írni, amiket mások inkább titokban tartanának, jelentkezz!

Határidő: február 15.

Közösségek