Egyetemi Rádió // Hetünk legfontosabb oktpol eseményei zsírosan

2014. 12. 09. 07:58 - szakiee

Egyetemi Rádió a Tilos Rádió-ban kedd reggel 07:00-től!

Témák:
Mo-i romák társadalmi helyzete + közfoglalkoztatás gyerekszemmel.
- Juhászképzés. Végeztek az elsők.
- Iskolabezárások - kéttannyelvű gimik
Kötelező iskolai drogteszt – az alapjogok tükrében.

Az adás itt meghallgatható.

Mai pupákok: Fanó, Zsófi és Szaki!

Szerintünk:(0/5)
Török Márk-o-Meter:(0/5)

Összeomlik a Neptun? A hallgató a hibás!

2014. 12. 08. 09:18 - Átlátszó Oktatás

Címkék: neptun elte ájk jogi kar

A vizsgafelvétel idején az ELTE jogi karán is elárasztják a Facebookot a Neptunt szidó posztok. Amúgy is mindenki ideges, mert közelednek a vizsgák, a rendszer pedig állandóan lefagy, kidob, összeomlik. Általában ezen a napon mindig posztol valaki egy klasszikussá váló képet, vagy egy átlagosan ötletes videót, amely tükrözi a közhangulatot. A szitkok szép lassan elhalnak, és jönnek a „ki cserélne...?” kezdetű posztok, meg az utólagos fortyogás, de persze az egyetemnek senki nem mer szólni. A Neptun viszont továbbra is működésképtelen, az alapvető változásokról pedig se az egyetem, se a HÖK nem szól előre a diákoknak.

Tovább »

Bukovics-ügy: Ellentmondásba hozta magát a Belügyminisztérium

2014. 12. 01. 11:41 - Átlátszó Oktatás

Saját magának is ellentmond a Belügyminisztérium egy titkosított, aztán mégsem titkosított kandidátusi dolgozatról. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskoláját vezető, egyébként tűzoltó Bukovics István teológiából lett egyetemi tanár, noha egyetlen teológiai publikációt sem jegyzett a kinevezése előtt. Most a közigazgatáshoz ért a legjobban.*

3_1.jpg

Nyáron számoltunk be először dr. Bukovics István szövevényes tudományos pályafutásáról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi doktori iskolájának vezetőjéről. Mint kiderült, az 1984-ben Moszkvában szerzett, majd itthon honosított kandidatúráját titkosította a Belügyminisztérium, így azt csak különleges körülmények között mutathatta be tudományos előmenetele során, ha bemutatta mindenhol. A tűzoltótisztként tevékenykedő Bukovics karrierje a rendszerváltás után is felfelé ívelt, később a Tűz- és Polgári Védelem parancsnoka lett, illetve Pintér Sándor miniszter főtanácsadója. A tudományos közegben szokatlan pályán mozgott, a Wesley János Lelkészképző Főiskola óraadójaként terjesztették fel a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz egyetemi tanárnak, miközben az akkor hatályos jogszabályok szerint csak teológiai tudományterületen tehették volna ezt, Bukovics semmilyen teológiai tanulmányt, publikációt nem készített addig, a felterjesztést a Magyar Akkreditációs bizottság nem ellenőrizhette, így kiskaput találva átvehette a címet. Az MTA doktora lett egy meglehetősen furcsa, áltudományos elemekkel és hivatkozásokkal tarkított doktori disszertációja megvédésével. 2012-ben az NKE-re került a lelkészképzőről, ahol nem sokkal később a tudományos élet vezetését jelentő doktori iskola vezetője lett. A titkosított tudományos munkája miatt is megkérdőjelezett oktatót védelmébe vette az NKE, mely a tények elferdítését jelentett. Ebbe a körbe csatlakozott be a Belügyminisztérium, ami korábban azt a tájékoztatást adta, hogy nemcsak titkosított a dolgozat, hanem 2013-ban meg is hosszabbították.

Tovább »

Egyetemi Rádió // Hetünk legfontosabb oktpol eseményei zsírosan

2014. 11. 28. 18:05 - szakiee

Egyetemi Rádió a Tilos Rádió-ban kedd reggel 07:00-től!

Témák:
- Botránytankönyvek. Balhé, balhé hátán.
- Stepford jelenség, avagy a nyugalom megzavarására alkalmas liberalizmus.
- Programajánló: Együtt az Erőszak Ellen – Konferencia a szexuális erőszakról.

Mai pupákok: Zsófi és Szaki!

Az adás ITT hallgatható meg.

Tovább »
Szerintünk:(0/5)
Török Márk-o-Meter:(0/5)

Török Márkot, a szegedi HÖK-vezért idéztetjük a bíróságra

2014. 11. 27. 11:39 - Átlátszó Oktatás

Beperelt minket a Szegedi Tudományegyetem, mert egy cikk címében szerintük azt írtuk, hogy csaltak a szegedi HÖK-választáson. Aztán a perben olyan iratok kerültek elő, amik bizonyítják, hogy tényleg csaltak. Januárban maga Török Márk, a szegedi egyetemi HÖK-öt tíz éve vezető főfőnök fog tanúskodni, aztán lassan ítélet is születhet. A keddi tárgyaláson remekelt az egyetem ügyvédje. Január 15-én te is találkozhatsz Török Márkkal a Szegedi Törvényszéken, mit kérdeznél?

Tovább »

Így választanak vezetőket maguknak a norvég gyerekek

2014. 11. 22. 08:56 - Átlátszó Oktatás

A gyerekek maguk közül választhatnak vezetőket, akiktől játékokat tanulnak. Vendégszerzőink egy olyan norvég projektet mutatnak be, ami a szünetekben magányosan unatkozó gyerekeket is a közösség részévé akarja tenni, és népszerűsíti a testmozgást is.

Az alapító, Kjartan Eide szerint nagy probléma az iskolákban, hogy a gyerekek egyre passzívabbak és ez a magatartás jó talaja az iskolai zaklatásnak (bullying – a szó, amit talán még senkinek sem sikerült jól magyarra fordítania). Szóval, amikor úgy érezte, hogy az általa kitalált módszer működik, alapított egy társadalmi vállalkozást.

 

Hogy mi az a társadalmi vállalkozás, vagyis social entrepreneurship? Olyan üzleti vállalkozás, ami egy civil szervezethez hasonlóan egy-egy szociális problémát karol fel és keres megoldást rá, mindezt olyan módon, hogy a segítő tevékenység üzletileg, pénzügyileg fenntartható legyen. Társadalmi vállalkozások itthon is vannak, bár nagyon kevés, és épp akkora terhek sújtják őket, mint a hagyományos vállalkozásokat.

A társadalmi válllakozás jellegnek hátulütője lehet, hogy sok esetben hátrányos helyzetű csoportnak kínál terméket vagy szolgáltatást, ami nem biztos, hogy önmagában fizetőképes. Nos, a Trivselsleder esetében az iskolák az elsődleges célcsoport. Az iskoláknak vannak saját forrásai, amiket szolgáltatások megvásárlására költhetnek.

A videót Bán Bence és Mészár Anna készítette, blogjuk itt érhető el.

Hirdetés

Oktatási közbeszerzés figyelő

Együttműködő partnerünk

Kopie (2) von Új kép (1).bmp

Az Átlátszó Oktatás együttműködik a Campus Online-nal, ezért mindketten átvesszük egymás jó cikkeit. Az átvett cikkeink itt találhatóak!

Közösségek