Mindenki számára hozzáférhetőek a HÖK-ös levelezőlisták

2013. 07. 04. 18:00 - Átlátszó Oktatás

Az elmúlt hetekben rájöttünk, hogy miközben akár heteket is váratnak minket egy közadat igényléssel, és gyakran nem is válaszolnak az egyetemek, sokkal egyszerűbben is hozzáférhetünk az érdekes információkhoz. Több egyetem HÖK-je ugyanis nem tette zárttá a Google Csoportok listáját.

Miközben a magyar kormány és az egyetemek nem kevés pénzt költhetnek információbiztonságra, a hallgatói önkormányzatok levelezőlistáin nem ritkán szenzitív anyagok kerülnek az internetre, az elszúrt beállítások miatt pedig bárki elérheti ezeket. Kormányzati anyagok, belső szabályzatok, szerződések, jegyzőkönyvek. Csupa olyan dokumentum, amiről mi ugyan azt gondolnánk, hogy ránk és a szélesebb nyilvánosságra tartoznak, de a kormányzat és az egyetemek eddig elszabotálták a nyilvánosságukat.

Az ELTE ÁJK esetében még mindig folyamatban van egy per, ahol csak annyit akartunk megtudni, hogy ugyan mire költi adóforintjainkat a kari HÖK. Kvázi örömünnep volt, amikor az ELTE kiadta Pistáék szerződéseit, miközben a többi kar dokumentumaira azóta is várunk. Kalina Gergely az ELTE EHÖK elnöke külön üzenetet küldött blogunknak, hogy azzal büszkélkedjen: ők bizony elárulják mennyit keresnek. (Nem, nem név szerint és jutalmakkal együtt: csak tisztségenként és csak az alapösszeget. A tisztségekhez persze hozzá lehet társítani a neveket egy kis kutatómunkával.)

Ehhez képest egészen más a helyzet, ha adatkérések helyett egyszerűen belekukkantunk a HÖK-ök levelezésébe. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a Google Csoportok oldalon rákeresni a minket érdeklő HÖK-re, és reménykedni, hogy ők sem csináltak zárt csoportot.

Tovább is van!

Miket lehet találni?

Ezeken a levelezőlistákon nem csak unalmas dolgokat lehet találni. Az Átlátszó Oktatás által lehozott több cikkben is használtunk olyan dokumentumokat, amiket eredetileg az ELTE EHÖK Ellenőrző Bizottság listájára küldtek ki. Itt olvastunk arról, hogy Klinghammer államtitkár titokban tárgyal a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőivel, köztük egy lobbicéggel, és arról, hogy hogyan vélekedik az ELTE vezetése Klinghammerék vitaanyagáról. De ide küldték ki azt az emailt is, amely tartalmazta a közérdekű adatigénylésekre javasolt HÖOK sablonválaszt. Érdekes volt figyelni, ahogy egy nap alatt átfut minden Nagy Dávidéktól az egyetemi hallgatói önkormányzatokhoz. Egyik nap még az ELTE EHÖK EB listán olvastuk Properék (ez Nagy Dávid saját maga által is használt beceneve) javaslatát az adatigénylők lerázására, másnap már sablonválaszt küldtek nekünk Miskolcról. De az ELTE listáról szereztük meg az akkor még titkos kormányzati előterjesztést az OTKA beszámolóról is.

Önkéntes a nyilvánosság

A levlezőlisták zártságát vagy nyitottságát mindenki maga dönti el. Minden csoport adminisztrátora be tudja állítani, hogy a csoport nyílt vagy zárt legyen, de a csaoport tagjai is láthatják ezt a beállítást és dönthetnek a csoporthoz való csatlakozásról, vagy a csoport elhagyásáról.

Ennek ellenére valószínűleg a HÖK-ök egyszerű bénaságból hagyták meg nyitottnak a csoportjaikat. De felelős-e a kiváncsi állampolgár, ha az internetre korlátozás nélkül feltöltött információkban kutakodik? Elolvashatok-e egy nyílt posztot a Facebookon, vagy szólnom kéne, hogy “hé haver, ezt valószínűleg nem ide akartad kitenni”!

Mindenesetre mi egy ideig olvasgattuk a leveleket, aztán írtunk egy-egy levelet a közelebbről érintett egyetemeknek, hogy nézzenek rá a HÖK-ös levelezőlistákra. Amint megérkeznek az egyetemek válaszai, közöljük őket.

Ízelítő, hogy melyik egyetemek hallgatói önkormányzatai körül találtunk olyan listát, ami szabadon olvasható volt:

  • ELTE: itt és itt (ezek elég érdekes olvasmányok voltak)
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem: itt (ez a lista is izgalmas volt)
  • SE ÁOK: itt (itt nem nézelődtünk szét alaposabban, de nem is találtunk semmi érdekeset)
  • Budapesti Corvinus Egyetem: itt (unalmasak a levelek)
Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr905389741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása