Most akkor gólya- vagy HÖK-tábor?

2013. 08. 11. 00:29 - Átlátszó Oktatás

Címkék: felsőoktatás bme hök

IHB. Én a gólyatáborban tudtam meg, hogy mit jelent ez a 69-es szám mágikus erejéhez hasonlóval bíró "betűmisztikus" rövidítés. De ki élvezi a legjobban a részeg gólyákat és a féktelen orgiát? Persze, hogy a szervezők! És ezért van baj a listákkal, az egész alakos képekkel és az erkölcstesztekkel.

Jó sok éve, a katolikus, pszeudo-koedukált váci piaristáktól való szabadulási mámoromban, már az érettségi alatt arról ábrándoztam, hogy lemegyek majd a gólyatáborba és végre először megtapasztalom, hogy milyen a valódi, egyetemi buli. Elképzeltem, hogy délután majd Proustról és Kirkegaardról vitatkozunk, meg arról, hogy John Lock és a magántulajdon milyen dolgok már, aztán meg megszólal a zene, és fergeteges táncolás lesz, igazi fiatalokkal, igazi fiúkkal, akikbe bele lehet szeretni, és persze nem téved be egyetlen helyi fura alak sem, hiszen ez mégis csak egy egyetemi buli, nem pedig a váci mouse.

Aztán a gólyatábor valami egészen bizarr, szexuálisan túlfűtött, perverz húspiacnak tűnt elsőre. A csapatépítés lényege leginkább az volt, hogy két kicsi legóként álljunk össze egymás nemi szerveinek rendeltetésszerű vagy éppen nem rendeltetésszerű használatával. Ahogy leszálltam a vonatról hangzott el, hogy pontverseny lesz, de nem Proustról vagy Lockról, hanem ha két lány smárol az 15, ha két fiú, az mínusz 15 pont. Aztán később is az igazán erotikus, együnk a mesztelen lányok hasáról (állítom, hogy a Borgias alkotói a mi gólyatáborunkból merítették az ihletet), meg be a vízbe, a fiú a lány fürdőruhájában jön ki, a lány a fiúéban (persze melltartó nélkül) csapatépítős játékok követték egymást. Meg persze rohadt sokat kellett inni, hogy oldódjanak az én katolikus papok által telepített erkölcseim. És ez így volt jó.

 

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá' minket a Facebookon.

 

Mi gólyák erőltetett mosollyal nyomtuk a kihívásokat, némelyik sikamlós projektet még élveztük is, mert a szabadság aktuálisan hamis illuziójában vetkőzhettük ki magunkat egyszerű halandóból egyetemistába. Akik viszont az egészet végig, jól láthatóan marhára élvezték, azok a szervező HÖK-ösök voltak. A lányok kiélhették az irigységüket a szadizós feladatokban a többi lányon és srácon, a fiúk pedig mágnesként keresték a hozzájuk vonzódó pólusú puncikat, és a hétvégére a leglúzerebb HÖK-ös is megtalálta a csaját. Persze, mi gólyák is kapcsolatokat csinálgattunk egymással, ha a napok alatt sikerült megtalálnunk a mi ízlésünknek megfelelő partnert.

De mennyivel könnyebb lett volna ez a kampusz hangulattal körbeízesített, csapatépítés színűre festett államilag támogatott, felsőoktatási szexuális párválasztó, ha már az elején úgy csoportosítottak volna minket, hogy "Te vele egy hullámhosszon leszel" vagy "téged bírni fog a Jani, az elnök, mert azokat a sunákat szereti, akiket már az első este torkon lehet lőni"! Sokkal jobban, hamarabb meglehetett volna a gólyatábor hangulat, ha így csináljuk! Meg lett volna a hárem érzet, sőt a partyarcoknak se kellett volna olyan szerencsétlenekkel lógnia, mint amilyen én voltam. A szervezők sokkal jobban érezhették volna magukat, nem kellett volna azt nézniük, hogy éppen ki, melyik játékban mennyire bevállalós, hogy aztán aszerint alakítsanak mindenféle csapatépítést és nemiszerves sakkozást.

Ezzel együtt mondom, hogy a gólyatábor egy jó dolog. Tényleg marha jó kikapcsolódás volt, csak éppen semennyire sem ettől lettünk egy csapat. Vagyis egy picit igen, mert két hónappal később, amikor már kialakultak a baráti társaságok, akkor elmondtuk egymásnak, hogy titkon nekünk ennél visszafogodtabb a stílusunk, meg azért smároltunk azzal azonos neművel, mert nem akartunk beégni, de igazából azért sem bánjuk, mert poén volt.

De a HÖK-ösök ezt így élvezték, nem azért, mert szexuálisan romlottak volnának, sőt nem is elvadultak vagy lazábbak, mégcsak elbaszott perverzeknek sem gondolom őket, hanem mert az előző generációk szervezőivel ebbe szocializálódtak. És ezért vannak a listázások is, az erkölcsi tesztek is. A csapatépítés egy lózung, mert valójában nem az a lényeg, hogy irgalmatlan jó csapat legyen a gólyatáborban, hanem egy brutálisan komoly buli. Ezeken az adatokon nem a táborozók nyernek, hanem a szervezők, akik egyrészt kurva jót röhöghetnek a válaszokon, és elmondhatják minden lánynál, hogy "szúrnám, nem szúrnám, szúrnám". A táborban ezekből csak annyi lesz, hogy csinálnak pár brutális csoportot, akik majd biztosan elviszik a bulit, ők lesznek a menők, a többiek meg majd őket akarják utánozni. És kész a lowcost Sziget.

Na, ilyen egy sarkos, egyszeri, személyes tapasztalat alapján leírt gólyatábor, mert biztosan vannak komolyabb és ízlésesebb eresztések is, amik nem egy privát Ozorát próbálnak összehozni. De azokhoz nem kellenek az ilyen erkölcstesztek, amik még a Cosmopolitan A/B/C összeszámolós kérdőíveket is alulmúlják nívótlanságban. Amúgy ez tényleg ne riasszon vissza senkit, a gólyatábor nagyon jó buli, én az enyémet a mai napig szeretem felidézni, azzal együtt, hogy én ennél még most is visszafogottabb vagyok. Tényleg menjetek el, király lesz, nem feltétlen a programok miatt, hanem mert biztosan lesznek jófej emberek!

Az adatkezelési és jogalapi kérdések más asztalra tartoznak, de éppen a komolytalanság miatt nem is foglalkozott velük egyetlen HÖK-ös sem. A fő szempont ezek alapján a saját buli megszervezése és nem az, hogy mondjuk egy egyetemistát kicsit belevezessenek a felsőoktatásba, pl. elmondják neki, hogy milyen egy vizsga, melyik tanártól kell félni, hol van jó kocsma, mi a legjobb a büfében stb. Se hasznosnak, se közösségi építésnek nem igazán mondanám azt, hogy egyszer smároltam egy lánnyal a GT-ben, akivel aztán az egyetemen lehajtott fejjel mentünk el egymás mellett 5 évig, de legalább a HÖK-ösök, meg mi magunk is jót röhögtünk és jól éreztük magunkat. Teszt és lista nélkül.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá' minket a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr525455555

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Komolyan venni a gólyatábor ügyet 2013.08.11. 14:22:15

Az Átlátszó Oktatás szerzője aggodalmát fejezte ki, hogy az emberek nem veszik elég komolyan a gólyatábor ügyet. Szerintem az emberek sajnos egészen mást nem vesznek komolyan, kétségeim támadtak bizonyos állítások logikai összefüggőségét illetően és zá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter-csongi 2013.08.12. 11:41:29

Elküldtem a szerkesztőségnek, de ide is leírom!

Közel húsz év tanulás és legalább tíz év tanítással a hátam mögött én is figyelemmel kísérem az oktatás körüli eseményeket. Nagy felháborodást keltett bennem a BME gólyatáborral kapcsolatos cikkük! Persze ezek az esetek számomra nem okoznak túl nagy meglepetést. Az elmúlt évek alatt mind főiskolai tanulmányaim, mind tanársegédi munkám alatt nem kevés olyan hallgatóval volt szerencsém összefutni akik a HÖK aktivistái voltak viselkedésű, értelmi szintjük és tanuláshoz való hozzáállásuk erősen megkérdőjelezte bennem keresnivalójukat az egyetemen! Mint diák nem volt szerencsém a Hallgatói Önkormányzatba bekerülni, esélyem se volt rá mivel nem ápoltam bizalmas kapcsolatot bizonyos "befolyásos" emberekkel és nem vettem részt mocskos játékaikban, melyre mostanában derül fény. A cikkben leírtak nem új dolgok. Régóta így zajlanak az események a gólyatáborokban és a színfalak mögött, ahová se a hatóságoknak, se az egyetem vezetésének, de még normálisnak mondható embereknek sincs betekintése. Sok frissen érettségizett alig 18 éves ember itt szembesül a valódi "nagybetűs" élettel, ahol csak a tested, a pia és a pénzed számít. A HÖK már itt kiszemeli leendő tagjait, minek feltétele az általuk kívánt viselkedési formák elsajátítása. Diplomáim megszerzését követően mint tanársegéd az oktatási ranglétra legalján foglaltam helyet, de két év elteltével csak mellékállásban tanítok. Megcsömörlöttem a tapasztaltaktól. Aki jóban volt a HÖKkel annak bármit elintéztek. Még a nyelvvizsgán is átnyomták, ha gondja volt a nyelvtanulással. Több HÖK aktivista be se járt az órákra csak a vizsgákon jelentek meg, ahol rendre nem tudtak semmit, viszont egyéb fontosabb HÖKkel kapcsolatos teendőikre hivatkozva próbáltak egy 2-est kicsikarni, amire én nem voltam hajlandó. E miatt több konfliktusom is volt az egyetem vezetőségével. Volt aki a HÖKön keresztül bérírnokkal csináltatta meg a diplomamunkáját, de volt olyan eset is, hogy egy évekkel vagy évtizedekkel előtti diplomamunkát fogalmaztak át. Hiába kértem vizsgálatot plágium gyanújával az ilyen esetek a legtöbb esetben el lettek tusolva. Volt rá példa, hogy egy ilyen szakdolgozatot titkosítottak, hogy véletlenül se lehessen összehasonlítani az eredetivel. Úgy látszik van ami egy egyetemen még a tanulásnál is fontosabb. Volt szerencsém az évek alatt néhány nagyon érdekes emberkével találkozni. Nem én akartam, a sors hozta úgy, hogy találkozzak velük. Normál körülmények között én messziről elkerültem volna őket. Tudom róluk, hogy kibuktak az egyetemről még is, most diplomával a zsebükben (legalábbis az internetre feltöltött önéletrajzuk alapján) mint közszereplők köszönnek vissza az újságokból és a tv műsorokból, hatalommal a hátuk mögött és fizetésem többszörösét megkeresve. Érdemes lenne az egész egyetemet, -de úgy az összes felsőoktatási intézményt legalább húsz évre visszamenőleg alaposabban átvilágítani a tanárokkal és volt hallgatókkal együtt. Érdekes dolgokra derülhetne fény!

Ui: Egy nagyon érdekes esetet még megosztanék röviden: Még évekkel ezelőtt az egyik közösségi oldal egyik fórumán sikerült megismerkednem egy érdekes párral. Elég érdekes volt a nézetük -ezt már a netes beszélgetések alatt megállapítottam! A fórum találkozón láttam őket előszörre. A srác állítólag tanárképzőt végzett a lány pedig a jogra járt. Ebben talán még semmi furcsa nincs. Viszont a srác megszólalása alapján egyből lejött, hogy IQ 0 a csaj meg úgy nézett ki mint egy fogyatékos- úgy is viselkedett. Hogy a sráccal mi van nem tudom, de a csaj az egyik nagy párt aktivistája. A facebookon az közelmúltig elég aktív életet élt. Ismert politikusokkal pózolt, melyeket megosztott közösségi oldalán és adatlapja alapján a jogot is elvégezte az egyik ismertebb egyetemen. Hogy ezek az emberek hogy juthattak egyáltalán érettségihez, és hogy vehették fel őket a felsőoktatásba az máig rejtély számomra! Mindenesetre Hujber Ferenc esete a bizonyíték rá, hogy nem lehetetlen a dolog, de ebben az oktatási intézmények is ludasak Nem is szeretném szaporítani a szavakat, csak annyit írnék, hogy megérné egy átfogó oknyomozó riportot készíteni az oktatási rendszerről, kiemelve a felsőoktatást! Elég csak ha az eddigi botrányokat alapul vesszük!

Csongrády Eszter

Egres Béla 2013.08.12. 11:51:09

Egres Béla vagyok a Jövő Generációja Egyesület vezetője

Mély felháborodással tekintünk az újabb HÖK botrányra, mely nem biztos, hogy a HÖK hibája. Annál inkább ez csak egy újabb lejárató kampány melyet meglátásunk szerint a Hallgatói Hálózat csinál, csak mert a HÖOK nem áll ki kicsinyes és alaptalan követelésük mellett.
Az elmúlt időszak tele volt az oktatás körüli botrányokkal, melyeknek elsősorban a felsőoktatás értetlenkedő hallgatói voltak a főszereplői, akik csak követelni tudnak, de kötelezettségeikkel nincsenek tisztában!

A Jövő Generációja Egyesület clul tűzte ki, hogy közreműködik a kormány és kormányt támogató civil egyesületek azok törekvéseivel, hogy jobbá tegyék a fiatalok gondolkozását és megértessék velük a mindenkori kormányok szükséges és megkerülhetetlen lépéseit, melyek hosszabb távon csak a társadalom javát szolgálják! Véget kell vetni a gólyatáborok mögé bújtatott erkölcstelenségnek és a HÖK lejáratásának. A cikkben foglaltak alapján nehezen elképzelhető, hogy a HÖK ilyen játékokra vetemedhet. Ez egyfajta magán akciónak tudható be, mely a HÖK és a gólyatáborok lejáratására szolgál.

1. Egyesületünk aláírás gyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy alkotmányban rögzítsék hogy az egyetemek egyetlen és vitathatatlan képviselete a HÖOK legyen, mellyel szemben kritikát megfogalmazni nem lehet!

2. Kezdeményezzük, hogy a röghöz kötés még a költségtérítéses hallgatókra is kiterjedjen, mivel az ország nem bírja fenntartani a felsőoktatást önerőből. A tankötelezettség korhatárát szállítsák le 14. évre és a középiskolai tanulmányok folytatását kössék 4.5 ös átlaghoz és képzési hozzájárulás fizetéséhez.

3. Kezdeményezzük a fiúk számára a kötelező katonai szolgálat újbóli, a nők számára meg a kötelező egészségügyi szolgálat bevezetését , melyet szabjanak feltételéül az érettségi kiadásának és a felvételinek.

4. kezdeményezzük, hogy a sport és a honvédelmi ismeretek a teljes oktatási rendszer szerves részesei legyenek az általánostól egészen a diplomáig, és akik e két területen nem teljesít megfelelően az kerüljön elbocsájtásra az adott oktatási intézményből.

5. Kezdeményezzük, hogy a fizetéseket az iskolai végzettség határozza meg, a gyerekek tanulmányi előmenetelét a szülők iskolai végzettsége határozza meg és a diploma kiadásának feltétele a házasság és legalább egy gyerek vállalásához legyen kötve.

Tisztelettel: Egres Béla
7633 Pécs, Kerényi Károly u. 2/b

www.facebook.com/egres.bela

jvg.mindenkilapja.hu/html/25779812/render/jovo-generacio-egyesulet

Közösségek

süti beállítások módosítása