Jól válaszoltál, de nem az volt a megolódókulcsban? Az ELTE jogi kara utat mutat

2014. 01. 15. 10:00 - Átlátszó Oktatás

Mit tesz a tanszék, ha jól válaszolsz a vizsgán, de nem az van a megoldókulcsban? Arra hivatkozik, hogy nem ez volt a hangsúlyos az előadáson. A tanszékvezető szerint a megoldókulcs csak tájékoztató jellegű, úgyhogy ha hibás, a jogszabályokat kell figyelembe venni.

„Amennyiben a ponttal értékelt válaszokon kívül más válasz elemekre is kér a hallgató a betekintésnél pontot, javaslom, hogy hivatkozzunk arra, hogy az előadó ezekre a kérdésekre helyezte a hangsúlyt az előadáson, ezért csak ezekre jár pont.”

Ez a mondat szerepel a polgári nemperes eljárások vizsga hivatalos megoldókulcsában. Ez a vizsga elég nehéz, a cégeljárásokat, a felszámolást, a végrehajtást meg a hagyatéki eljárást is tudni kell, szóval egy csomó teljesen gépies, érdektelen és nagyon részletes dolgot. Az írásbeli vizsgán sokan megbuknak, ők pedig általában elmennek a "betekintésre", amikor meg lehet nézni a kijavított vizsgát és kifogásolni is lehet a javítást.

A Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetője, Varga István szerint viszont nem gond, hogy ez a mondat szerepel a javítókulcsban, mert amúgy sem a javítókulcs alapján javítanak. "Az írásbeli vizsgák javítása és pontozása a hatályos jogszabályok és az azokat magyarázó, a Tanszék oktatói által több éves munkával megírt tankönyv tartalma alapján történik. Ezzel szemben a javítókulcs célja a hallgatók tájékoztatása és ezzel a pontozás átláthatóságának biztosítása" - mondta a tanszékvezető. Mi csak azt nem értjük, hogy mire jó egy olyan javítókulcs, ami nem is arra való, hogy az alapján javítsák a vizsgákat?

1601350_10202123070650993_263739018_n másolata.jpg

Más gondok is voltak a vizsgával, a hallgatók szerint az egyik feladat megoldása hibás volt a javítókulcsban, és a vizsgalehetőségek kiírásánal sem túl bőkezű a tanszék, állítják az ELTE jogi kar hallgatói.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (1/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr155753547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2014.01.16. 10:12:03

Kicsit hülyén van megfogalmazva, de szerintem azt jelenti, hogy ha nem a kérdésre válaszolt, vagy nagyon eltér a kérdéstől, de különben akár jó is lehet amit ír, arra nem jár pont. Szerintem ezzel annak a vizsgázói szokásnak akarnak gátat szabni, hogy ha az illető nem tudja a konkrétumokat, a semmit azért majd jól körbemagyarázza, rizsázik, hogy hátha.

Larry Silverstein 2014.01.16. 10:30:14

Már az ELTE jogon is írásban megy a polgári jog vizsga, vagy ez csak előszürő?

Ez a vég kezdete bazmeg, jogász írásban vizsgázik.

Larry Silverstein 2014.01.16. 10:31:30

@csepke: 'vizsgázói szokásnak akarnak gátat szabni, hogy ha az illető nem tudja a konkrétumokat, a semmit azért majd jól körbemagyarázza, rizsázik'

Ez sokkal fontosabb egy jogásznál mint hogy tudja a naponta változó faszságokat fejből.

Don Quixote de la Ferko 2014.01.16. 10:32:40

" szóval egy csomó teljesen gépies, érdektelen ... "

Ettől kezdve érdektelen a cikk. Nehogy már a vizsgázó döntse el, mire van szükség.

HighTroller 2014.01.16. 10:35:08

Hát kérem a jogász diplomáért szenvedni kell, így is, úgy is. De hát vizsgaidőszakban kinek van ideje hisztériázni, tanulni kéne!

csepke 2014.01.16. 10:38:12

@Larry Silverstein: igaz! Ebbe így bele sem gondoltam, hát hiába én nem humános vagyok. De azért nyilván van ott is olyan törzsanyag ahol nem lehet mellébeszélni...Az írásbeli vizsga meg mindenhol kényszerű rossz megoldás, nyilván nem lehet egy nap alatt 200 hallgatót szóbeliztetni. Illetve talán lehetne de akkor végképp nem lehetne rizsázni, ;) egy kérdés egy konkrét válasz, nem tudja egyes.

ROTFL Manó 2014.01.16. 10:49:55

Az 1990-es évek végén sokáig volt egy vitatott kérdés az ECDL vizsga anyagában. Úgy hangzott, hogy mekkora felbontásra kell állítani a monitor felbontását? A megoldókulcs szerint a helyes válasz az 10274x768 volt. (Pedig sokunk szerint a helyes válasz az kellett volna legyen, hogy a "monitor által megengedett legnagyobbra, vagy akkorára, ami a szemünknek kényelmes".) Az idő telt-múlt, a gyártók egyre nagyobb átmérőjű monitorokat hoztak ki, már lehetett kapni 1600x1200-as felbontásút is, sőt, láttam már az első egy-két 16:9-es szélesnú monitort is, de a tesztben még mindig az volt a helyes válasz, hogy 1024x768 és csak erre adtak pontot. Fórumokban hőbörögtek emiatt az emberek.

nem_vagyok_dj 2014.01.16. 10:53:21

@Larry Silverstein: "Ez a vég kezdete bazmeg, jogász írásban vizsgázik. "

Miért az nem, amikor analízisből szóbelizel? vagy papíron írsz programot a vizsgán? (szintén elte, csak programozó szak)

Larry Silverstein 2014.01.16. 11:00:33

@nem_vagyok_dj: fingom nincs mi az a program, jogász vagyok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.16. 11:05:22

@csepke: "Az írásbeli vizsga meg mindenhol kényszerű rossz megoldás"

Azért megnézném, hogyan vizsgázik valaki matematikából, fizikából vagy kémiából mindenféle írás nélkül.

@HighTroller: Szenvedni? Mekkora a végzettek/felvettek aránya? Nem hiszem, hogy az alacsonyabbak között lenne és még dr. jur. rövidítés is jár a nevük elé, mintha valami komoly dolgot vittek volna véghez.

@Larry Silverstein: Ha csak a rizsázás a fontos, akkor ne járjanak egyetemre a jogászok. Legyen jogász szakközép, tanítsanak retorikát heti 2 órában meg sunyi viselkedést, ugyanaz lesz az eredmény.

Larry Silverstein 2014.01.16. 11:08:51

@Online Távmunkás: Nem csak az, és kell is nyilván alapokat tudni. Az életben a szakmában már a rizsa a legfontosabb, főleg az ügyvédeknek.

A lényeg hogy úgy tünjön a kuncsaftnak mintha értenél hozzá.

InversioN 2014.01.16. 11:09:44

A mi egyetemünkön ennél még viccesebb volt a szitu. Egy parancssorokkal irányított adatbázis-elemző program használata volt a tárgy középpontja és a ZH-k kapott eredményeit a moodle-be kellett betáplálni, ami ki is értékelte automatikusan. A megoldások jellemzően számadatok voltak (sok tizedesjeggyel) és többször hibásan voltak betáplálva.

Magyarul: ha TE nem fogsz gyanút, hogy valami bűzlik, akkor gyakorlatilag nekifutásból 0 pont, mivel a soktizedesjegyes fals megoldás betippelésének valószínűsége 0. A korrekciót pedig külön kérelemben kell kérni, leírva a sok soros parancsot.

A tárgyat kevés embernek kell elvégeznie (kb. 20) és a moodle mindenki feladatait (ZH-nként 5) egy ~40-80 elemű halmazból sorsolja, úgyhogy még az sem áll fenn, hogy mindenkinek egyszerre fennáll a hiba, nyilvánvalóvá téve a létét.

Tapmancs 2014.01.16. 11:12:44

@ROTFL Manó: nem hiszem el, b+! Ilyen nincs.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.16. 11:13:06

@nem_vagyok_dj:
Nálunk az analízis szóbeli laza oktatónál könnyebbség volt, szigorúnál meg szívatás, mert előbbinél rávezetett a megoldásra, utóbbi meg gyakorlatilag írásbeli vizsgát tartott, majd feleltetett abból, amit nem tudtál, magyarul ha a tétel 90%-át tudtad, akkor is meg lehetett bukni. Egyszer volt olyan, hogy egy ilyen utóbbi típusú oktató azt mondta nincs ideje, úgyhogy csak 3 perc felkészülés lesz, a hallgató meg nyilván ez idő alatt nem tudott mindent leírni a tételről, 3 perc múlva a tanár kezébe vette a papírt, és mondta, hogy ez így kevés, elégtelen. A hallgató meg hiába tiltakozott, hogy de hát az a saját felkészülését szolgálja, és egyébként sem kapta meg rá az időt.

Programozásnál ugyanez igaz, a jóindulatú oktató papíron programozáskor elnéz apró szintaktikai hibákat, mert nyilván nem volt mi automatikusan jelezze a pontosvessző hiányát, a szigorú oktató meg megbuktat a legapróbb szintaktikai hibák miatt..

DFK 2014.01.16. 11:13:14

42 %-tól elégséges? A fiamnál alsótagozatban az van, hogy 50 %-tól kettes a jegy a suliban. A szorzótáblánál meg úgy osztályozták, hogy egy hiba az már elégtelent jelentett.
Nem sírni, hanem tanulni kell. És igen, a mechanikus, száraz részt is tudni kell, mert az a munkájához kell majd. Mit mond az ügyfélnek: bocs, de ez a rész nem érdekelt az egyetemen?

Mi0 2014.01.16. 11:20:21

@Larry Silverstein: Ez nem polgári jog, de amúgy igen, a pj vizsgák írásbeliek.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.16. 11:26:43

Amúgy asszonynál voltak vicces dolgok egyetemen. Van egy házaspár, akik egy bizonyos tárgyat tanítanak, van belőle egy félév előadás, mellette egy választható számolási kurzus, meg utána egy félév labor. A számolást a feleség tartja, és a feladatoknak készített megoldókulcsot. Ezen megoldókulcsok egy része hibás, egy részén 10-el van számolva a gravitációs gyorsulás, és a lényeg, hogy ez esetben a helyes megoldást nem fogadja el. Volt aki szólt miatta, a hölgy meg sem értette mi a probléma, és megbuktatta az illetőt. A hallgatók ezért nem helyesen oldják meg, hanem a hibás megoldást tanulják meg ZH-ra.

A laboron is ugyanez az elv érvényesül, azzal megfejelve, hogy a műszerek többsége hibás, és nem lehet vele olyan pontossággal mérni, ahogy elvárják. Ráadásul se a férj, se a feleség nem ért hozzá, mit kellene csinálni, egyetlen segítsége a hallgatóknak egy laboráns hölgy, viszont nem szereti a házaspár, ha ezt teszik. Aki nem csal a jegyzőkönyvvel, azt megbuktatják, mert annak nem lesz megfelelő eredménye, ezen kívül teljesen átláthatatlan értékelése van mindennek, van hogy a nyomtatott grafikonon az a baja, hogy a cím formázása nem tetszik neki. Volt aki csak nyugtatóval bírta elviselni a laborgyakorlatokat. Az előadás még a legkisebb probléma, ott egyszerűen követhetetlenül adja le a férj és szigorú de kiszámíthatatlan a vizsgán, amit az előadásokon fenyegetésekkel (mindenki meg lesz buktatva), adott szak gyalázásával és egyéb modorosságokkal fűszerez. Sokan voltak, akik már hánytak a vizsga előtt 2 hét folyamatos tanulás után. Ja, és amellett, hogy sok embert kiszórnak, alap dolgokat nem tanítanak meg nekik rendesen, amivel a ráépülő tárgyaknál szívnak.

Larry Silverstein 2014.01.16. 11:28:55

@Missberger: A polgári nemperes eljárás nem polgári jog?

Akkor milyen?

nem_vagyok_dj 2014.01.16. 11:33:05

@Narancskommunista:
A matek szóbelivel a legnagyobb baj, hogy a sok képletet, cifra jelölést, bonyolult feltételrendszert nem lehet értelmesen megfogalmazni, én ezért tartom jobbnak az írásbelit, abból is látszik, hogy megtanultad-e amit kell, és kevésbé stresszes is mint utána még azon feszengeni, hogy jó szavakat használsz-e amikor megpróbálod szóban elmondani. Persze vannak akik jobban szeretnek beszélni, én azért jöttem matekos szakra mert nem szeretek, és nem is tudok ilyen szituban értelmes mondatokat formálni.

Mi0 2014.01.16. 11:35:33

@Larry Silverstein: Ahogy a neve is mutatja, egy eljárásjogi (és közjogi) tárgy, ellentétben az anyagi (magánjogi) polgári joggal, ezért oktatja külön tanszék külön tantárgyakban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.16. 11:38:20

@Larry Silverstein: Pontosan ezért utálom az ügyvédeket. 10-ből 9 hiába rizsázik, látom, hogy nem ért hozzá és még ahhoz is kell neki egy nap, amit én 10 perc alatt megtalálok a jogtárban. Szomorú, hogy sok ügyben megkerülhetetlenek, mert a sok hülyét megtévesztik a dumájukkal és így sikerült sok monopóliumot kiharcolniuk.

Hasonlóak az orvosokhoz, ahol a kontár háziorvos latinul elmondja a tüneteket és csodálkozik, ha a beteg visszakérdez, hogy mi betegség, mert a tüneteket ő is tudja, ezért jött... Szerencsére az orvosoknál kevesebb a kontár, mint az ügyvédeknél.

csepke 2014.01.16. 11:41:18

@Online Távmunkás: én ezekből mindből szóbeliztem ezelőtt ezer évvel, előtte persze volt gyak vizsga, aztán meg írásbeli beugró a szóbelire, és még mindig meg lehetett bukni a szóbelin

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.16. 11:44:53

@DFK: Az érettséginl a megemelt elégséges követelmény is csak 25%, ott a 42% már közepes...

Nálunk az egyetemi osztályzásnál általában így voltak a ponthatárok: 40%-55%-70%-85%. Mondjuk volt néhány könnyebb tantárgy, ahol 50% volt az elégséges határa és egyszer 70%.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.16. 11:56:22

@InversioN: Informatikusoktól hallottam olyat, hogy a papíron megírt 60 perces vizsga egyik feladatára senki se kapott maximális pontot, mert az oktató szerint volt több jó megoldás, de ő azoknál is tud szebbet írni.

@csepke: Szóval volt írásbeli rész és gyakorlati vizsga is, nem elég szóbeli.

@Narancskommunista: Találkoztam én is olyan oktatóval, aki úgy gondolta, hogy a szóbelinél a felkészülés az egy írásbeli vizsga és el is tette a papírokat.
A leírt házaspárnál miért nem intézkedik a HÖK?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.01.16. 12:11:45

@ROTFL Manó: hát mer arra is kell állítani, lehet hogy máshol nem arra kell de itt arra kell.

DFK 2014.01.16. 12:43:54

@Online Távmunkás: Ez a gáz, hogy érettségin 25 % az elégséges.

Elstron 2014.01.16. 13:34:12

@DFK: Semmit sem jelent a ponthatár, hiszen lehet olyan vizsgát összeállítani, hogy a 42%-nyi pont a tananyag 90%-át lefedje. Csak a vizsgáztató jóindulatától függ, hogy hogyan súlyoz.

marand22 2014.01.16. 14:05:07

@Online Távmunkás:
Nálunk kevés tárgyból volt írásbeli (általános orvosi, 1990-1996), ahol volt (pl. kórbonctan), ott 67 %-tól volt elégséges, 76 %-tól közepes, 86 %-tól jó, 96 %-tól jeles.

marand22 2014.01.16. 14:10:23

Kiegészítés:
A kórbonctan záróvizsgának csak egyik jegye volt az írásbeli, emellett még volt szóbeli is: szövettan és gyakorlati vizsga.
Az államvizsgán volt még írásbeli teszt, de ott is volt gyakorlati szóbeli.
Bármelyik elégtelen lett (pl. anatómia záróvizsga 11 részjegyből állt, mind szóbeli volt), akkor újrázhattál (az egészből!).

halaloszto 2014.01.16. 14:11:20

A vizsgan a helyes valasz nem a vilag letezo tudasa halmazan ertelmezett, hanem az eloado altal eloadott, vagy eloadottnak velt tudas halmazan. Ez regi igazsag. Egyben biztositja hogy pl aki okosabb a tanarnal az hatranyban legyen. Szep is lenne ha elonyben lenne.

Vajk

DFK 2014.01.16. 14:29:36

Továbbra sem értem a siránkozást: aki jogi karra megy, azt nyilván érdekli a jog. Vagy mégsem?

Flúgatlan 2014.01.16. 15:47:38

OK, talán jogos is a panasz, én nem tudom. De ez miért a webre megy, mintha országos ügy lenne? Tettek panaszt a tanszékvezetőnél? Ha az nem segített, akkor a dékánnál/dékánhelyettesnél?

A vizsgalehetőségek kiírásáról meg biztos rendelkezik az ottani Tanulmányi és Vizsgaszabályzat. Ha aszerint is kevés a vizsga, ki lehet kényszeríteni a többet.

Erre való a HÖK, nem politizálásra meg excel-beli minősítgetésekre.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.16. 16:17:24

@Online Távmunkás:
Az a baj, hogy másik karról van ez a házaspár és a tanszékük (nem olyan rég még másik egyetem volt), és hiába ismeri a problémát a szakvezető és a "hazai" karon az összes olyan oktató, aki ráépülő tárgyat oktat, meg a HÖK is, egyelőre úgy tűnik nem tudtak semmit sem elérni.

Egyébként a legerősebb fegyverük az, hogy mivel minden hallgató csalásra kényszerül a laboron, ezért bármikor elővehetik a jegyzőkönyveket, ha panasz indul ellenük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.16. 16:47:37

@Narancskommunista: Ha előveszik a jegyzőkönyveket, amiben csak a rossz eredményeket hagyták jóvá és a jókat lehúzták, az nem védi meg őket semmitől, csak alátámasztja a hallgatók panaszát.

Több egyetemen probléma a másik karra való átoktatás, gyakran előfordul, hogy egyes oktatók lenézik a másik szakon tanulókat. Én még olyat is hallottam, hogy egy oktató első előadása arról szólt, hogy az adott szak hallgatói úgyis csak puskáznak és semmihez sem értenek, bezzeg az ő saját karán a hallgatók mindent tudnak és egy szinten vannak a fejlett nyugati egyetemekkel. Az ilyen alakokat az se zavarja, ha mondjuk kiderül, hogy a saját karán a kérdéses tárgy 3-4 korábbi tárgyra épül, de ezek hiányoznak a másik kar tantervéből, ezért eltérő a tudás...

Más oktató nincs ennél tantárgynál, akire le lehet cserélni?

Közösségek

süti beállítások módosítása