Tömeggyűlést tartanak Kijevben

2014. 02. 02. 09:14 - m. g.

Címkék: Ukrajna

Dmitro Bulatovot ma felmentették az összes vád alól és Vilniusba szállították. A mai tüntetésen az ellenzék szónokai jóval radikálisabb hangot ütöttek meg. Janukovics holnap visszatér betegszabadságáról. Ma budapesti idő szerint 12 órakor tömeggyűlést tartottak Kijevben. A héten lemondott a kormányfő, Janukovics elnök pedig betegszabadságra ment. A kormánypárt feltételes amnesztiát szavazott meg, ami az ellenzékiek szerint a tüntetők túszul ejtése. Közben a tüntetések egyik vezéralakja összekaszabolt arccal, levágott füllel került elő nyolc nap után. Vasárnap is követjük az eseményeket.

Tüntetés Harkivban. Fotó: EuroMaidan Harkiv

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket - kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Élőkép a Majdanról:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Február 2., vasárnap

Az este hátralévő részében akkor jelentkezünk, ha rendkívüli esemény történik. A holnapi tudósításokat keressétek az Átlátszó Oktatás blogon és az Átlátszó Oktatás facebook oldalán.​

21.00

Utána-előtte képpár. Így változtatták meg a januári összecsapások a kijevi Hrusevszkij utca képét. (​Jim Roberts, twitter)

Sztyepan Klimovot a Tizsden fotósát ma Dnyepropetrovszkban "tituskák" verték meg. (EuroMaidan PR)

A "nap arca". (Ukrán Pravda/Reuters)

Dmitro Bulatovot Rigából Vilniusba viszik tovább, ott kap majd kórházi kezelést. (EuroMaidan PR)

Ma már az EuroMajdan-ellenes propaganda is sokkal aktívabb volt. Ez a kép pl. twitteren terjed, általában azzal a felirattal, hogy "az EU rohamosztagosai a kereszténységet akarják elpusztítani". A kép azonban valószínűleg ukrán anarchisták valamelyik régebbi akciójáról készülhetett. A magyar neten a "Közel-Kelet jelene" blog bejegyzése terjed, amelyben tulajdonképpen a hivatalos orosz állásponttal összhangban "összeesküvést" lát a kijevi tüntetések hátterében, az agressziót kizárólag a tüntetők számlájára írja, illetve amellett próbál érvelni, hogy Dmitro Bulatov "össze-vissza hazudozik."(hobomann twitter/kozelkeletjelene.weebly.com)

19.20

Dmitro Bulatovot ma este Rigába szállították, ahol behatóbb orvosi kezelést fog kapni (EuroMaidan PR)

18.30

A Majdan aktivistái egyre több üzenetet fogalmaznak meg azok felé akik továbbra is közömbösnek tűnnek az eseményekkel kapcsolatban. Felhívják figyelmüket arra,  Janukovics embereitől minden eddiginél keményebb terror várható, ha a Majdan esetleg a csökkenő aktivitás miatt elbukna. Eközben olyan hírek érkezte, hogy Olena Bodnarenko, a kormányzó Régiók Pártja képviselője az USA-ba érkezett, látogatásának célja egyelőre ismeretlen de már közölte: "semmiféle problémám nem volt a határellenőrzésnél". (EuroMaidan PR)

Az is mai hír, hogy az ellenzék a parlament keddi ülésén újból föl fogja vetni az amnesztia kérdését és megpróbálják elérni egy feltétlen amnesztiáról szóló új törvény elfogadását. (Kyiv Post)

Ma kb. 2000-es tömegtüntetés volt Zaporozsjében is. (EuroMaidan PR facebook)

A Kijevben tartózkodó kevés orosz független tudósító nagyon sokat kockáztat. Ma az egyik legismertebbet, Nikita Perfilijevet például ​elrabolták, majd kirúgták az összes fogát, elvették pénzét és orosz útlevelét is. A jelentés szerint a támadói tiszta orosz akcentussal beszéltek. (EuroMaidan PR)

Valamilyen okból még Ruszlana is részt vett a müncheni biztonsági konferencián, ahol találkozott Victoria Nuland amerikai államtitkárhelyettessel. (EuroMaidan PR)

Bulatov felmentése összefüggésben állhat azzal, hogy kiderült, több bíróság is bizonyítékokat hamisított az AutoMajdan aktivistái ellen. (Kyiv Post/EuroMaidan)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök folytatja a szoros koordinációt és egyeztetéséeket Ukrajna ügyében. A következő napokban a balti államok és Finnország vezetőivel találkozik az ügyben. (lb.ua).

Cukiság-alert! Tüntető a jégkorszakból. (zyalt.livejournal.com)

17.25

BREAKING

A kijevi bíróság elejtette a Dmitro Bulatov elleni vádakat, mostantól nem körözött személy. (EuroMaidan PR)

Majdan-felvonulás volt ma délután Ogyesszában is. (EuroMaidan PR)

Putyin-ellenes tüntetést tartottak ma Moszkvában, több ezren vettek részt. A 2012 májusában a Bolotnaja térről elhurcolt és bebörtönzött aktivisták kiszabadítását követelték. (​Time Magazine/Fotó: Novaja Gazeta)

Mikola Azarov volt miniszterelnök bécsi villája előtt is ukrán ellenzéki tüntetés volt ma. (EuroMaidan PR)

Angol nyelven ​is kikerült az összes, tüntetések során meggyilkolt, megsebesült és eltűnt személy nevét tartalmazó lista. (​EuroMaidan Translations)

17.00

Tábla a rohamrendőrök előtt: "Ez a Te hirdetésed helye" - információk szerint a Berkut finanszírozási nehezségek miatt további állami támogatásért folyamodott az elnökhöz. (EuroMaidan PR)

Vitalij Hrusevszki kormánypárti képviselő tagadta, hogy ma kilépett volna a kormánypártból. Ezt állította róla ugyanis Oleg Tyahnyibok Függetlenség téri beszédében (Kyiv Post)

Az ellenzék az ukajnai emberi jogsértések ügyét a Hágai Nemzetközi Bíróságra tervezi előterjeszteni (EuroMaidan PR)

A barikádokon, ma. (EuroMaidan PR)

16.00

A Borisz kórháznál egyelőre minden nyugodt, jelentették az AutoMaidan aktivistái. (EuroMaidan PR)

Az Európai Unió kész felülvizsgálni a hozzáférést az összes, ukrán vezetőkhöz köthető bankszámlához. (EuroMaidan PR)

Az orosz kormány ma betiltotta a "Dozsd" televíziót, mivel az számukra nem megfelelő módon számolt be az ukrajnai tüntetésekről. Közben Kijevben két orosz újságírót raboltak el és vertek meg ismeretlenek (a képen)(Ukrán Pravda/EuroMaidan PR)

15.45

A nap érdekes ötlete-rovatunkban: "anti-tituska" kutyás járőrök kezdték meg működésüket Kijevben. (http://maidantranslations.wordpress.com/2014/01/31/anti-titushki-dog-patrol-underway-in-kiev/) (EuroMaidan PR)

15.15

A rendőrség a tüntetéseket kihasználva ismét megpróbálja letartóztatni Dmitro Bulatovot a Borisz kórházban. (EuroMaidan PR)

Kedd óta nem találnak egy dán turistát, aki Kijevben a Majdanon is részt vett. (​Olga Tokarjuk, twitter)

Egyelőre nyugodt a helyzet a Hrusevszkij utcában. Az ellenzék most hangosbemondókon szólítja fel a szembenálló rohamrendőröket az átállásra. (Kyiv Post)

A mai kijevi tüntetés összes résztvevőjének számát 30 és 50 ezer közöttire teszi a sajtó. (Fotó: Reuters/EuroMaidan PR)

14.50

Kb. 5000 résztvevő a tömeggyűlés végeztével a Hrusevszkij utcai barikádokhoz ment át (élőkép fentebb). (EuroMaidan PR)

14.47

A fontosabb ellenzéki vezetők beszédei véget értek a téren. Vitalij Klicsko arról beszélt, február 3.-án kijevi idő szerint 12 órára meghirdeti a "nemzeti tett napját", amelyhez minden támogatójukat csatalkozásra szólította fel - ugyanakkor Klicsko ebben az időpontban egy new yorki Majdan-tüntetésen lesz. "Ne féljetek, hisz ukránok vagytok mind! A nemzeti zászló veletek van!" - tette hozzá. Oleg Tyahnyibok minden atrocitásért végső soron Moszkvát tette felelőssé: "A Kreml nem alszik, minden lépésünket figyeli." Arzenyij Jacenyuk közölte, a mai napig "122 hőst szabadítottunk ki Janukovics börtöneiből" - a Haza Párt elnöke most Julia Tyimosenko kiszabadítását szeretné elérni. (Kyiv Post)

14.30

BREAKING

Az ukrán elnök sajtóosztálya most jelentette, hogy Viktor Janukovics holnap, február 3.-án visszatér betegszabadságáról. (president.gov.ua/xaviercolas twitter)

13.25

Online közvetítés Dnyepropetrovszkból is, a a tüntetések egy másik kiemelt helyszínéről. (Dnyipro TV)


Live streaming video by Ustream

Angol nyelvű térkép a Függetlenség térről és környékéről (EuroMaidan PR)

Juri Lucenko, volt védelmi miniszter jelenlegi ellenzéki aktivista a Majdanon nyíltan kritizálta Putyint: "Amire azt gondoltuk, hogy Janukovics vastöke (sic!) arról kiderült, valójában a Janukovics tökeit tartó putyini vaskéz (ismét sic!) ezért történhetett meg az, hogy csak az erőszakos tüntetések érhettek el velük szemben némi eredményt. Putyin Ukrajna újbóli gyarmatosítására törekszik." Azt is mondta, hogy hiába akarnak egyre többen csatlakozni az elnökkel tárgyaló küldöttséghez, a tárgyalásoknak "úgysincsen semmi értelme".

13.05

Catherine Ashton: "Az EU növekvő aggodalommal figyeli az ukrajnai fejleményeket" (EuroMaidan)

Ban Ki-mun az ENSZ főtitkára szerint a megegyezés késése az emberi jogok további megsértéséhez vezethet Ukrajnában. (Interfax)7

Megtelt a Függetlenség tér a mai tömeggyűlésre. Az EuroMaidan PR szerint tízezrek vannak jelen. (Eszpreszo.tv)

Screenshot 2014-02-02 12.51.21.png

12.30

Az Orosz Külügyi Bizottság elnöke azzal vádolta az EU-t, hogy "agresszív, gyarmatosító politikát folytat Ukrajnában". (EuroMaidan PR)

A zaporizsjei bíróság betiltotta a nyilvános tömegtüntetéseket. Ugyan a január 16.-i törvényeket visszavonták, ezt egyénileg mégis megtehetik. (EuroMaidan PR)

Az Európai Unió várhatóan február 10.-én dönt az ukrán vezetés elleni szankciókról. A tüntetők képviselői közben találkoztak Karl Bildt svéd külügyminiszterrel, Svédországtól különszankciók bevezetését várják. (EuroMaidan PR)

Ma megerősítette  az Interfax Vologyimir Ribak házelnök nyilatkozatát, miszerint Janukovics akár a parlament feloszlatásáról is hamarosan dönthet (Interfax)

Vitalij Klicsko épp a müncheni biztonsági konferencián vesz részt. Itt arról beszélt, Ukrajnának most "olyan kompromisszumra van szüksége, amely kivezet minket a válságból, és teljesen lecseréli a kormányzatot". (EuroMaidan PR)

A Majdan egyik első művészeti projektje, mi mással dolgozna, mint sisakokkal? (​Fotó: Jack Stubbs, twitter)

11.40

A rendőrség csalódott, amiért nem tudja kihallgatni Dmitro Bulatovot – olvasható a belügyminisztérium közleményében. Szerintük az ellenzéki aktivista megfelelő állapotban van ahhoz, hogy válaszoljon a hatóságok kérdéseire. Pénteken tüntetők jelentek meg azon a klinikán, ahol Bulatovot ápolták, miután megtudták, hogy a rendőrség is jelen van. Attól tartanak, hogy a rendőrök valójában őrizetbe akarják venni Bulatovot, akit zavargásban való részvétellel vádolnak. A rendőrség szerint az, hogy akadályozzák a kihallgatást, arra utal, hogy késleltetni akarják a nyomozást vagy nem is akarják azt, hogy kiderüljön az igazság. Annak sem örülnek a hatóságok, hogy nem hívták őket azonnal, amikor előkerült Bulatov, csak akkor, amikor már bekerült egy magánklinikára. (KyivPost)

A tüntetők éjjel felállítottak egy óriás kivetítőt a barikádoknál, amin hírműsorokat adnak a rendőröknek, hogy értesüljenek a valódi állapotokról. (Roman Vibranovszkij)

10.40

Zenés hírblokk következik.

Ukrajnában -15 fok körüli a hőmérséklet, az égbolt tiszta. (EuroMaidan PR)

Oroszországban a Roszkomnadzor, azaz a kommunikációt, információs technológiákat és tömegmédiát felügyelő szövetségi szervezet több, az EuroMaidanról tudósító weboldalt elérhetetlenné tett az országban, szélsőséges tartalomra hivatkozva. (EuroMaidan PR)

Tegnap este az összes lengyel televízió egyszerre tűzte műsorára ezt a dalt. (EuroMaidan PR)

A kijevi tüntetések extrém zongoristájáról ír a Reuters – a titokzatos símaszkos, katonai ruhás tüntető a legmeglepőbb helyeken tűnik fel kék-sárgára festett pianínójával. „Szélsőségeseknek és bűnözőknek hívnak bennünket, de mi nem pénzért és erőszakért, hanem hazafiságból vagyunk itt" – mondta az ismeretlen zongorista. „A zeném azt is bizonyítja, hogy mi rendes, tanult emberek vagyunk" – tette hozzá a férfi, aki annyit elárult magáról, hogy huszonéves, és zeneművészeti főiskolára jár. (Reuters)

Zenészek éjjel a tüntetők központjában, a szakszervezetek házában. (EuroMaidan PR)

09.15

Az ellenzéknek konkrét terve van a krízis megoldására – mondta Arzenij Jacenyuk, a Batykivscsina párt vezetője. A tervet a müncheni biztonságpolitikai konferencián John Kerry amerikai külügyminiszterrel is megvitatták. A kulcspontok: az erőszak megállítása, az elfogott tüntetők szabadon engedése, a bántalmazások és gyilkosságok felderítése, valamint az alkotmányos reform, amivel az ország visszatér a parlamentáris rendszerhez. Kerry elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja az ukrán ellenzéket. Kép: Leonyid Kozsara ukrán külügyminiszter és Vitalij Klicsko Münchenben. (KyivPost / AFP)

Az események súlypontja az utcáról a parlamentbe tolódott – mondta Jurij Lucenko ellenzéki politikus, volt belügyminiszter. Szerinte új parlamenti többség van kialakulóban, amit arra kell használni, hogy visszahozzák a demokratikus alkotmányt, olyan kormányt hozzanak létre, amiben bíznak az emberek és kitűzzék az elnökválasztást. (EuroMaidan PR / Ukrajnszka Pravda)

Ma elviszik az országból Dmitro Bulatovot és egy EU-tagállamban kap gyógykezelést – mondta Petro Porosenko ellenzéki képviselő. Úgy vélik, hogy Bulatov Ukrajnában zaklatásnak és a letartóztatás veszélyének van kitéve. (KyivPost)

Ismeretlenek megtámadták Natalija Mackiv ellenzéki aktivistát. Háza közelében ketten támadtak a nőre, egy autóba tuszkolták, fekete festékkel összefújták az arcát, majd kidobták. „Ezt vegyétek figyelmeztetésnek" – mondta az egyik támadó. (KyivPost)

Janukovics elnök betegségéről a Batykivscsina párt képviselője, Vologyimir Javorivszkij adott ki közleményt. Az elnök egyik volt közeli munkatársára hivatkozik, aki teljes bizonyossággal állította, hogy Janukovicsnak skizofréniája és üldözési mániája van. Most különösen nagy rajta a nyomás, mert pártja elkezdett szétesni, és az oligarchák is szembefordulnak vele. Amikor a héten a parlamentbe látogatott, nagyon rosszul nézett ki, és ő maga mondta, hogy agyvérzése volt – közölte Javorivszkij. (EuroMaidan PR)

Az elnöki pozíció eltörlését és szövetségi köztársaság létrehozását szeretné az Ukrán Kommunista Párt. Elképzelésük szerint az államot a megyék és a Krími Autonóm Köztársaság alkotnák. (KyivPost)

A dnyepropetrovszki ultrák a Vkontakte oldalon írják: „Nem a politikai pártokért, az EU-ért vagy a vámunióért vagyunk. Egyszerű sportemberek, hazafiak, menedzserek, pincérek, tanárok, hallgatók és munkások vagyunk. Nem vagyunk érdektelenek városunk, országunk és a nép iránt. Mi azok vagyunk, akik elutasították, hogy a néppel szembemenjenek, pénzért. Mi a jövőnkért és a gyermekeink jövőjéért állunk ki, amit az erőszak veszélyeztet. Azokat a srácokat, akik keménynek érzik magukat a Berkut mögött állva, száz dollárért vették meg. Hozzájuk szólunk. Lejárattátok a sportot és saját magatokat. Idióták vagytok, aláírtátok a saját ítéleteteket. Tönkreteszitek az ukrán népet és a jövőjét. Eladtátok a becsületeteket, a hazátokat és a népeteket száz dollárért. Le fognak győzni benneteket a feldühödött dolgozók, diákok és emberek, mert a hazaszeretet erősebb a sportnál, az izmoknál és a pénznél." (EuroMaidan PR)

„Nem tudom, mennyire kell gátlástalannak lenni ahhoz, hogy valaki hazudjon egy nőnek, aki fél napja keresi a férjét" – mondta Oleszja Mamcsics költőnő, akinek a férje az AutoMaidan egyik letartóztatott aktivistája. A börtönnél azt mondták neki, hogy nincs ott a férje, két órát várt tanácstalanul az utcán, majd az odaérkező képviselőktől tudta meg, hogy mégis ott van. „Amikor megláttam, vegyes érzéseim voltak. Örültem, hogy életben van. Nem hagyták egy erdőben. Megverték, de nem túl súlyosan, tudott járni. Mostanában így gondolkodunk." (EuroMaidan PR)

35 eltűnt embert keres az EuroMaidanSOS csoport. (KyivPost)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr455793727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.02.02. 12:16:09

atlatszooktatas.blog.hu

Céljaink

Az Átlátszó Oktatás projekt célja, hogy az oktatás és a hasonló humán szférák területén harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.

A HÖK fontos szerepet tölt be a demokratikus nevelés területén [...] Ellenőrizni fogunk, közvetítjük a küldöttgyűléseket, közzé tesszük a költségvetéseket. Arról álmodunk, hogy mindenkit érdekelnek a közelebbi környezetének ügyei.

Megnézzük mire költenek és hogyan működnek az egyetemek. [...] számon kérjük mire költik az adóforintjainkat a felsőoktatási intézmények, hogyan valósul meg a sokat emlegetett egyetemi autonómia, hogyan segíti vagy éppen hátráltatja a kormányzat, hogy nagy múltú intézményeink értéket és tudást termeljenek.

[...] miért nincs wc-papír,vagy hova lett az iskolarádió. Érdekel minket minden: rossz a menza? Jó a menza? Lopja a bútorokat a KLIK? Flashmob? Mi posztolunk róla.

Megkérdezzük, hogy mire költ az EMMI
...

vs

Tömeggyűlést tartanak Kijevben
Puccskísérlettel gyanúsítják az ellenzéket
Nem csökken a feszültség Kijevben
Programok és interjúk - Együtt-PM
Janukovics betegszabadságon!
...

m. g. 2014.02.02. 12:42:43

@droid_: Szia, köszönjük, hogy aggódsz, hogy mire fordítjuk a szabadidőnket, ajánlanék még néhány cikket:

,,Ide aztán mindenkinek lesz kedve hazajönni” - Egy tanár a diákolimpiai díjkiosztóról
Középiskolások akcióztak az Educatio kiállításon
Ennél részletesebben nem olvastál még az egyetemi ösztöndíjakról
Jól válaszoltál, de nem az volt a megolódókulcsban? Az ELTE jogi kara utat mutat
Kettős mérce az egyetemek támogatásában

A szomszédos országban zajló események iránt mi és olvasóink is érdeklődnek, gondoltuk megtehetjük, hogy felületünket arra használjuk fel, hogy átfogó, folyamatos tájékoztatást adjunk, amit rajtunk kívül talán a Mandiner tett meg.

Közösségek

süti beállítások módosítása