MTA: Maróth Miklós orientalista is elnökjelölt

2014. 02. 07. 10:00 - Prinz Dániel

Címkék: oknyom tudomány mta

Néhány hete írtunk arról, hogy az Akadémia jelenlegi vezetése Lovász László világhírű matematikust szeretné a testület élére ültetni, amikor lejár Pálinkás József második hároméves ciklusa. Cikkünk megjelenése után megkeresett minket két akadémikus, akik egy másik jelölt, Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, az MTA jelenlegi alelnöke mellett kampányolnak.

Két természettudományi területen dolgozó, Maróth Miklós mellett kampányoló forrásunk a körülményekre való tekintettel névtelenséget kért. Annyit elárulunk róluk, hogy mindketten tagjai az Akadémiának és egyikük az Akadémia vezetésében is szerepet vállalt korábban. 

Első forrásunk a következőkre hívta fel a figyelmünket az elnökválasztással kapcsolatban:

  • Lovász nem az egyetlen jelölt. Támogatói, különösen a jelenlegi elnökség szeretnék mindenkivel elhitetni, hogy ez egy ,,lefutott meccs".
  • Ennek következében Lovásszal foglalkozó posztunkat is az ,,elnökség propagandájának" tekintették többen a környezetében.
  • Lovász hat évvel ezelőtt már volt jelölt. Akkor azért lépett vissza, mert nem érezte magát alkalmasnak a testület vezetésére.
  • Nem szabad az akadémiai elnökválasztást a nagypolitika kontextusában nézni. Forrásunk maga sem szimpatizál a jelenlegi politikai rendszerrel, ugyanakkor az Akadémiával kapcsolatos elképzelései miatt a pálinkási örökség folytatójának tekintett Lovász helyett a sztenderdebb jobboldali jelöltnek tűnő Maróthot támogatja.

Az utóbbi pont arra utal, hogy Lovászról úgy hírlik, nem túl nagy híve a NER-nek, Maróth viszont jó jobboldali kapcsolatokkal rendelkezik, tagja például a Professzorok Batthyány Körének. A Magyar Narancs nyolc évvel ezelőtti pályaképe szerint ,,a konzervatív katolikus szellemiség egyik legfőbb hazai letéteményese". Fia Orbán Viktor tanácsadója is volt, maga Maróth is befolyásos a jobboldalon.

Második forrásunk legfontosabb állításai az idei elnökválasztással kapcsolatban: 

  • Lovászt jelölte elsőnek a Vízi E. Szilveszter exelnök által vezetett jelölőbizottság.
  • Forrásunk szerint Pálinkás József első három éve pozitív volt, például sikerült jogilag és politikailag stabilizálnia az Akadémia helyzetét. Második ciklusát ugyanakkor sokkal negatívabban látja, kritikus az intézeti struktúra átalakításával és a testület szerinte túlzott centralizációjával szemben.
  • Szintén problémásnak nevezte a túlbürokratizált pályázati rendszert, melyben szerinte nem az igazán nagy erdemények kitalálói, hanem a legjobb pályázók jutnak támogatáshoz. Szerinte az Akadémia a legutóbbi időkig ellent tudott állni a pályázatközpontúságnak, de újabban itt is jellemzőek ezek a tendenciák. Maróth szerinte itt is változást hozhatna.
  • Lovászt kitűnő tudósnak és nagyon becsületes embernek tartja, ugyanakkor túlzottan kompromisszumkésznek is. 
  • Közvetletnül is megfigyelhette Lovász működését, amikor mindketten az Akadémia vezetésében dolgoztak. Ekkor azt látta, hogy a matematikus mindig a ,,legkisebb ellenállás irányába megy" és soha nem kritikus. 
  • Ezért Lovász Pálinkás örökségét vinné tovább, míg Maróth esetleg elindulna a korrekció irányába.
  • Lovász részben azért sokkal esélyesebb, mert az ő neve már nagyon korán bekerült a köztudatba.
  • A forrás szerint Maróth nem csak élesebben állhatna ki Lovásznál a fontos ügyekben, de a politikai kapcsolatain keresztül jobban tudna tárgyalni az ország politikai vezetésével is. 
Lovász nevének korai bedobása a jelölőbizottság részéről azért különösen fontos, mert az akadémiai elnökségért nem hagyományos kampány folyik. Maróth (és nyilván Lovász) támogatói személyes beszélgetésekben próbálhatják meggyőzni az Akadémia tagjait. Ezen túl forrásunk szerint a médiában folyó kampány lehet még hatásos. Itt persze Lovász támogatói előnyt élvezhetnek.

Maróth Miklós 1943-ban született. A pannonhalmi bencéseknél érettségizett 1961-ben, az ELTE-n, valamint a bagdadi és a bécsi egyetemen is tanult, arabot, görögöt, latint, asszirológiát. Akadémiai munkahelyek után 1991-ben lett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) bölcsészettudományi karának alapító dékánja. 1970-ben lett egyetemi doktor, 1975-ben kandidátus, 1988-ban akadémiai doktor. 1995-ben az MTA levelező, majd 2004-ben rendes tagja lett; 2008 óta a testület alelnöke. Elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét (1998).

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr315796775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JT_Biopower 2014.02.07. 16:22:48

A fidesszel szemben kritikus lenne? ;)

béla a görög (törölt) 2014.02.07. 16:26:41

Ezek után értem miért kell írásban nyilatkozni kitüntetésileg... :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.07. 16:31:44

Szóval egy vezetésre nem igazán alkalmas, de kiváló tudós és egy pozícióvadász politikus közül kell választani? Tipikus, az egyetemek vezetőségeiben is ilyenek a választási lehetőségek.

Katica Ferry 2014.02.07. 16:46:32

Maróth munkásságának megítéléséhez érdemes elolvasni a Budapesti Könyvszemle írását, a jelölt szakmai felkészültségéről (pontosabban, annak súlyos hiányosságairól).
buksz.c3.hu/9504/bodnar.pdf

Hegedűѕ Péter 2014.02.07. 16:48:35

  █▀▀ █▀▀ █▀▀█ █░█
  █░░ ▀▀█ █▄▄█ █▀▄
  ▀▀▀ ▀▀▀ ▀░░▀ ▀░▀

      █▀▀█ ▀▀█
      █▄▄█ ▄▀░
      ▀░░▀ ▀▀▀

░█▀▀█ ▀▀█▀▀ ▒█░░▒█ █ █ █
▒█▄▄█ ░▒█░░ ░▒█▒█░ ▀ ▀ ▀
▒█░▒█ ░▒█░░ ░░▀▄▀░ ▄ ▄ ▄

Kámasuka 2014.02.07. 16:56:36

Leszarom a jelöltek végzettségét, aki ellen a leghangosabban visítanak a libsik az lesz a legjobb jelölt.

brlv24 2014.02.07. 17:21:06

Hát akkor már inkább Lovász.
Sajnos az akadémia vezetésében nagyon kevés az az ember, aki alkalmas a szervezet működtetésére, modernizálására (szintre hozására).
Nagyon nagy a pozíció féltés és így a ténylegesen alkalmas emberek kint rekednek.

urambátyám 2014.02.07. 21:35:38

Pálinkást (és vélhetően Lovászt is) megfertőzte a bűnös nyugat, ahol pályázatokon adják a kutatási pénzt. A magyar akadémikus ezt helyteleníti, ő pontosan tudja ki a jó, ki a "nagy eredmények kitalálója", ki a Magyarországon világhírű. Nehogy már nyilvános pályázatokon döntsék el, ki kapjon támogatást! Majd mi megmondjuk. Baráti, viszonossági, kijárásos alapon.

dvhr 2014.02.15. 09:14:28

Nem igaz, hogy Lovasz hat eve mar jelolt volt. Sokan szerettek volna jelolni de nem vallalta, kovetkezetesen az elso perctol.

dvhr 2014.02.15. 15:27:11

Szeretnem kifejteni, hogy a mandras altal fentebb beidezett kritikabol kiderul, hogy Maroth egy kozepkori zsido filozofus konyvenek forditasakor a "messias" szot kovetkezetesen Krisztusnak magyaritja.
(Egyebkent is erdemes a biralatot elolvasni.)

Ez egyreszt nyilvanvaloan hamis forditas, masreszt szerintem blaszfemia.

2014.02.20. 08:08:07

Ez most egészen komoly? Annyira örülnek ennek a blognak a működtetői annak, hogy szóba álltak velük akadémikusok, hogy szamárságok sorát hozzák le kritikátlanul:
– a jelöltség nem egy misztikus kategória, a jelölőbizottság hivatalos eljárásban állít fel jelölt-listát
– a jelenlegi jelölési folyamatban Lovász négyszer-ötször annyi jelölést kapott, mint Maróth
– Lovász nem volt tagja az akadémiai vezetésnek sosem
– hat éve nem volt jelölt
– nem csak az akadémikusok választanak, hanem a közgyűlés, amiben az általában jelenlévő kétszázötven akadémikus mellett ott van ugyanannyi nem akadémikus választott tag

stbstbstb.

átlátszó...

I-brahi 2014.02.25. 23:13:09

Aki ismeri Lovászt, az tudja, hogy ha azt is állítja magáról, hogy nem érzi magát felkészültnek a feladatra, kiváló vezető, volt a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke és az ELTE Matematikai Intézetének az igazgatója is, és mindkét feladatot nagyon jól látta el. És a legfőbb, hogy mindezt úgy, hogy nem ő kereste a pozíciókat, hanem azok találták meg őt. Aki pedig egy olyan szervezet tagja, mint a PBK, az önmagában hiteltelen. Nem azért, mert pártos, hanem mert ezt a tudományos közéletbe is beleviszi.

Közösségek

süti beállítások módosítása