Bepereltük a szegedi egyetemet a HÖK miatt!

2014. 05. 26. 10:00 - eszbé

 Török Márk egy párját ritkítóan centralizált érdekképviselet élén, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának vezetőjeként 12 kar működésére van befolyással. Az elnöki poszt pályázati anyagai nyilvánosan nem elérhetők, ezért perre megyünk az egyetemmel.


Miért érdekes ez?

  • mert centralizált és átláthatatlan a működés

  • mert követhetetlenek a felelősségi szintek

  • mert az elnök döntései több százmillió forint közpénz sorsára vannak hatással

  • mert program hiányában nincs nyilvános vita és számonkérhetőség

  • mert nem tudni kik pályáztak

  • mert nem tudni mivel pályáztak

 

 Szeretnéd tudni, hogy az EHÖK teljhatalamú örökös vezetője vajon mit tervezett 2009-ben, volt-e valami eredeti gondolata 2011-ben, vagy hogyan képzelte napjainkat 2013-ban? Bennünket hajt a kíváncsiság, de az EHÖK részéről csak olcsó jogászkodásban volt részünk. Eddig.

 Az első igénylésünket már 2013. augusztus 8-án beadtuk, de a KiMitTud portálon kívül zajló levelezésünk során Huszka Annamária EHÖK irodavezető a következőkkel indokolta az elutasítást:

A kért pályázatokat a pályázók írásbeli beleegyezésének hiányában a Szegedi Tudományegyetemnek nem áll módjában kiadni. A pályázatok nem tartoznak a közérdekű adatok körébe, ezért javasoljuk, hogy az érintett személyeket személyesen keresse fel.”

 Az is kérdéses, hogy miért nyilatkozik az EHÖK irodavezetője az SZTE nevében, mi viszont jobb híján szerettük volna személyesen megkeresni pályázókat. Ezért elérhetőségeket kértünk, ezt viszont már személyes adatokra hivatkozva utasította el a Felügyelő Bizottság akkori elnöke, Ament Balázs:

 “Egyeztetve az irodával, valamint az SZTE Jogsegélyszolgálatával ezúton tájékoztatjuk, hogy nem tudjuk kérésének megfelelően kiadni a kért adatokat, tekintettel arra, hogy azok személyes adatnak minősülnek, így harmadik fél számára nem kiadhatóak.”10258426_745070212181341_8981121568343561388_o.jpg

 A fenti pár soros emailek gyanúnk szerint nem állnának helyt egy jogi eljárásban, éppen ezért ismét adatigényléssel éltünk, immár csak az egyetem felé. Információnk szerint az egyetem vezetése többször is kérte Török Márk elnököt, hogy bocsássa rendelkezésünkre a kért adatokat, de válasz a  törvényes határidő lejártáig nem érkezett. Ekkor viszont az adatigénylőnek lehetősége van bíróságon érvényt szerezni kérésének, ahol már nem elég néhány mondattal elhajtani a kukkolókat. Lévén perverz kíváncsiságunk nem ismer határokat, postára adtuk a keresetünket a Szegedi Járásbíróságnak, amelyben 2007-ig visszamenőleg szeretnénk minden aspiráns pályázatát közérdekű adatként megismerni.

Miért lényeges ez?

 A két félév során minden karon választásokat “rendeznek”, amelyeken a képviselők választási programjai - ha vannak - érdekes módon soha nem mutatnak túl a kari rendezvényszervezés évenkénti újragondolásán. Szót nem pazarolva a csúcsvezetéstől elvárt jövőbeli irányokról, miközben nem egy közülük küldöttként augusztusban ismét megválaszt valakit EHÖK elnöknek. Nem beszélve arról, hogy évek óta elsunnyogják az ösztöndíjkalaprefomáció annak idején népszerű szlogenjét, ami a gyakorlatban számunkra azt jelenti, kari szinten semmilyen komolyabb hallgatókat érintő döntéshez nincs már felhatalmazásuk. Ezt egyébként az alapszabály is alátámasztja, hiszen a 103. § alapján: 

“A kari Hallgatói Önkormányzatok a 102. §-ban meghatározott feladatokat csak az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat felhatalmazása alapján gyakorolhatja.”  

 És ki tudja van-e kari HÖK-nek joga dönteni a térítési és juttatási szabályzatban meghatározott ügyekben, vagy közreműködik-e a hallgatók tanulmányi ösztöndíj, szociális és más támogatási ügyeinek intézésében, netán dönthet-e a saját működéséről és a feladatai ellátásához biztosított anyagi eszközök felhasználásáról. Mivel az alapszabály fenti sora az EHÖK vezetőjének  centralizált irányításra ad jogalapot, egyre kíváncsibbak lettünk, vajon Török Márk, mint vezető, milyen elképzelésekkel vág neki az éppen aktuális ciklusának. Főleg, ha olyan pletykák érkeznek hozzánk, hogy az elnököt megválasztó Választmány tagjai sem mindig kapják kézhez a világmegváltó terveket. Találkozunk tehát a bíróságon.

 


Forrás: SZTE EHÖK Alapszabály

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (3,3/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr496197080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.T.A. 2014.05.27. 06:00:30

Török Márk egy maffiózó, ezt Szegeden mindenki tudja... Szóval szerintem jól tettétek, h bepereltétek az SZTE-t! Sok sikert!

Közösségek

süti beállítások módosítása