,,A nagy örökség egyúttal kötelesség." - Itt a HÖOK következő elnökének pályázata

2014. 10. 17. 02:13 - Prinz Dániel

Címkék: höok

HOOK_logo.jpg

Szombaton Egerben tartja tisztújító közgyülését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Szerdán kerültek fel az elnökségi tagok beszámolói a szervezet honlapjára, csütörtökön pedig megjelent Gyulyás Tibor leendő elnök pályázata is.

Gulyás Tibor, az elnökségre egyedüliként pályázó alelnök egy háromoldalas táblázatot adott le beszámolóként, melyben a HÖOK-hoz kötődő eseményeket sorol fel. Az események felsorolása mellett mindössze ennyi áll a beszámolóban:

Nemzeti Ifjúsági Tanács
A szervezet bírósági bejegyzése még mind a mai napig nem rendeződött, 2014. szeptember 25-én összeült az Elnökség, hogy megvitassa hogyan és miként kíván ezen a területen továbblépni. Az Elnökség arra a következtetésre jutott, hogy új bejegyzési folyamatot kezdeményez, melyet az eddigi tapasztalatok, vélemények, a
bírósági észrevételek és az új PTK együttes figyelembevételével tesz majd.
Kérem a Közgyűléstől beszámolóm elfogadását!
Tisztelettel:
Gulyás Tibor
sk

Az ezek szerint mindeddig nem rendezett jogi helyzetű Nemzeti Ifjúsági Tanács egy ,,ifjúságot képviselő ernyőszervezet", honlapja alapján talán leginkább a Nemzeti Pedagógus Karnak a megfelelője lehet: kormányközelinek tűnő, de nem közvetlen kormányirányítás alatt álló érdekvédelmi szervezetnek tűnik. 

A többi elnökségi tag beszámolója hosszabb Gulyásénál is szöveget is tartalmaz eseménynaptárak mellett.

Gulyás Tibor elnöki pályázata egy Hamvas Béla idézettel indul:

„A nagy örökség egyúttal kötelesség. Nehéz helyzet csak ott támad, ahol az ember kötelességét megtagadja. A nagy kultúrával feltétlenül együtt jár az a kötelezettség, hogy az ember tovább építse. Kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezni a kiváltságokat, amiket az ősök alkotása teremtett, hanem annyit is, hogy előkészíteni az utódok kultúráját.”

Az eredeti idézet itt található. Nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent, de ezzel az idézettel kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, a Piarista Gimnázium 2011-es megnyitóján, de iskolaigazgatói pályázatot is kezdtek már ezzel az idézettel.

Gulyás azt írja pályázata elején, hogy politológusként végzett a pécsi egyetemen, jelenleg pedig közgazdásznak tanul. A PTE HÖK-ben betöltött tisztségei mellett 2011 óta a HÖOK elnökségi tagja. Teljes önéletrajz nem szerepel a pályázatban, de Gulyás 28 éves, az előző évtized közepe óta egyetemista. Ezzel folytatja azt a sort, amelyben a HÖOK vezetői rendre jóval idősebbek a legtöbb egyetemistánál és hosszú időt töltenek egyetemeken. Jó példa erre a trendre a most leköszönő elnök, a 33 éves Körösparti Péter, aki már 2010-ben is vezette egy ideig a HÖOK-ot. Ő 2006-ban szerezte első diplomáját, amit még jó pár másik követett miközben a Debreceni Egyetem HÖK-jét vezette, majd a HÖOK vezetőségébe is bekerült.

Gulyás pályázatának tételmondata, amelyben azt foglalja össze, hogy mit tekint a leendő HÖOK vezetőség előtt álló legfontosabb feladatnak így hangzik: 

Mi tehát a mi feladatunk most? Legalább két fontos szempontból kell egyszerre alázatosnak és bátornak lennünk. Egyrészt ki kell választanunk hagyományunkból azokat a megőrzendő értékeket, melyekkel egy vezetőség – József Attila szókapcsolatával élve – „jelet hagyhat”. Másrészt ugyanakkor az egyetemi fiatalság tettrekészségével folyamatosan keresnünk kell új lehetőségeinket, amelyekkel a leghatékonyabban tudjuk érvényesíteni a mindenkori egyetemi-főiskolai ifjúság érdekeit. Ezek együttállása esetén lehet vállalásunk hiteles, amelynek hatására minden hallgató sajátjának érezheti a felsőoktatási önkormányzatiság intézményét, újra valódi mozgalommá alakítva ezzel közös ügyünket.

Vagyis kiemelten fontosnak tekinti egyrészről az egyetemi-főiskolai ifjúság érdekeinek védelmét, másrészről azt, hogy a hallgatói önkormányzatok újra mozgalomként működjenek, amelyet minden hallgató magáénak érezhet. Ezzel talán az elmúlt időszakban a hallgatói önkormányzatokat megrázó botrányokra utal, köztük az ELTE-s listabotrányra vagy éppen a nemi erőszak ügyekre. Ugyanakkor az is tudható, hogy Gulyás Tibor kérte, hogy az ELTE a listabotrányba belebukó BTK HÖK elnököt, Garbai Ádámot delegálja elnökségébe.

A pályázat nagyrészt problémák felvetéséből áll, illetve megállapítja, hogy ezeket a problémákat át kéne gondolni. Konkrét javaslat ugyanakkor nem nagyon található a dolgozatban. Például ilyenek a kiemelt szövegrészek:

Alapvetően hibás az a meglehetősen elterjedt és népszerű feltételezés miszerint a hallgatói önkormányzatok vezetőit gazdasági, gazdálkodási kérdésekben közvetlen felelősség terheli.

Ahhoz, hogy a hallgatóság körében a hallgatói önkormányzatok és ezen keresztül a HÖOK nagyobb
elismertségre tegyenek szert, a kommunikáció mértékén és hatékonyságán javítani kell.

A jelenlegi struktúrát egy projektszemléletű feladatmegosztásnak kell felváltania, amelynek működtetése hatékonyabbá teszi a szervezet egyes tagjainak együttműködését is.

A hitelesség alapja a felkészült, példaértékű és példamutató vezetői magatartás.

Fontos, hogy közelebb hozzuk hallgatótársainkhoz a szervezet tevékenységét és munkáját, illetve a
tagönkormányzatok eredményeit.

Fontos, hogy mindig napra kész legyen a szervezet a felsőoktatási sporttal kapcsolatban, mind országos, mind pedig intézményi szinteken.

Akit részleteiben érdekelnek Gulyás elképzelései, az itt megtalálja őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr296801179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs77 2014.10.17. 18:10:49

Te jó ég ez mennyire tipikus. Szóval úgy tűnik folytatódik a HÖOK-nek álcázott Jobbik/Fidesz utánpótlás képzés. Magyaron zero remeny a valtozasra.

Moin Moin 2014.10.17. 18:20:18

Ezeket a szövegeket én már a korai '70-es évekből ismerem: akkor középkategóriás szakszervezeti káderek nyomták.:-)

A srác egy tőrőlmetszett kis Pozsgay.

Gyűrött Papír 2014.10.17. 20:30:50

Ami összetartozik az összenő. Gusztustalan, de a jövő kulcsa a szaros vödör alján van. Most le kell nyúlni oda.

Közösségek

süti beállítások módosítása