Miniszterelnökváltás Ukrajnában - percről percre

2014. 01. 25. 07:17 - m. g.

Címkék: Ukrajna

Több ukrán megye már a tüntetők kezén van, és szinte az egész országban utcára vonultak az emberek. Janukovics elnök engedményeket próbál tenni, de ettől nem csillapodik a tiltakozás. Holtan, fejlövéssel találtak egy rendőrre az éjjel, ennek körülményei nem tisztázottak. Szombaton is követjük az eseményeket percről percre.

Tüntetők csapnak össze rohamrendőrökkel Kijevben. Fotó: AFP / Szergej Szupinszkij

  • Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken kormányátalakítást és az alapvető jogokat korlátozó január 16-i törvények felülvizsgálatát ígérte. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy tudomása szerint külföldi, nemzetközi körözés alatt álló bűnözőket és fegyvereket rejtegetnek a tüntetők által elfoglalt épületekben.
  • Több megyei kormányhivatalt elfoglaltak vagy blokád alá vontak a tüntetők. Lviv-ben a kormányzó Régiók Pártjának teljes helyi szervezete kilépett a pártból, parlamenti képviselők, bírók, hivatalnokok is lemondtak. Egyes értesülések szerint a különleges rendfenntartó alakulat, a Berkut több tisztje kilépett, illetve egyes megyékben a Kijevbe rendelt alakulatok megtagadták a parancsot.
  • Az ellenzéki helyzetértékelések szerint Janukovics a végsőkig el fog menni, mert ha kikerül a hatalomból, vége politikai karrierjének és bíróság előtt fogják felelősségre vonni.
  • Budapesti egyetemisták szimpátiatüntetést szerveznek a tüntetők mellett és az ukrán rendőri brutalitás ellen vasárnap délután a Blahán.

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket - kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Helyszíni stream:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Január 25., szombat

20:49 Adásszünet következik, addig is a Mandineren tudjátok követni az eseményeket. Tíz perc múlva kezdődik az ellenzéki vezetők beszéde a Majdanon, és bár nehéz megtippelni, hogy mi lesz az eredmény, véleményem szerint a tüntetések és az elégedetlenség olyannyira Janukovicsra összpontosultak, illetve az elnök olyan radikális lépésekre ragadtatta magát, hogy a tömeg vélhetően ismét sokkal radikálisabb lesz, mint a három ellenzéki vezető, és leszavazzák Janukovics ajánlatát, az elnök eltávolítását követelve. Ez természetesen azzal járhat, hogy az ellenzéknek nehezebb lesz fenntartania a külföld szimpátiáját, hiszen diplomaták és a külföldi kormányok a válság mihamarabbi, békés megoldását fogják szorgalmazni. Emellett Janukovics szemében is hiteltelenebb tárgyalópartnerekké válhatnak az ellenzéki vezetők, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy nem, vagy csak egyre kevésbé tudják kontrollálni az utcán történő eseményeket, és így aligha tudnak garanciát adni arra, hogy féken tartják majd az egyébként sem a miniszterelnök-jelölt Jacenyukot, sem pedig a miniszterelnökhelyettes-jelölt Klicskot nem támogató radikális jobboldaliakat, akik élen járnak az erőszakos cselekményekben. Figyeljétek a Mandiner tudósítását. (Kálmán Mihály)

20:47 A EuroMaiden PR Twitteren arról írnak, hogy már két titkos kórházat is létrehoztak a tüntetők. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy a rendőrség ne rabolhasson el embereket a kórházakból. (Mandiner)

20:45 Ez a legújabb térkép az ellenzék és a kormánypártok pozícióiról. (EuroMaidan)


20:42 Infografikán látszik, hogyan változott a helyzet az elmúlt napokban (kék: elfoglalva, narancssárga: tüntetések, piros: ostrom). (Mandiner / lenta.ru)

20:22 Budapesti idő szerint 9 órakor fognak beszélni az ellenzék vezetői a Majdanon.

19:48 Szemtanúk szerint ma délután öt óra körül két egyenruhás elrabolta az Nemzeti Ifjúsági Kongresszus egy tagját, Ivan Kizjukot, a kormányzati negyed környékén.

19:35 Az Ukrán Elnöki Adminisztráció elnökhelyettese, Andrij Portnov arról tájékoztatott, hogy az ellenzéki vezetőkkel kötött megállapodás értelmében a tüntetések alatt letartóztatott embereket szabadon engedik, az ellenzéki vezetők kiürítik az összecsapások fő helyszínét, a Hrusevszkij utcát, és garantálják, hogy nem történnek erőszakos cselekmények. Janukovcs elnök beleegyezett, hogy amnesztiát kapjanak a tüntetők, ha elhagyják az elfoglalt kormányzati épületeket. Egy munkacsoport felállításáról is döntés született, mely néhány módosítással helyreállítaná a 2004-es alkotmányt, amelyet népszavazással erősítenek majd meg. Tárgyalások folynak a diktatorikus törvények visszavonásáról is, és a felek elkötelezték magukat a rendőrség és a tüntetők fokozatos visszavonásáról Kijev utcáiról és tereiről. A kormány ajánlata értelmében Vitalij Klicsko az emberjogi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot kaphatja meg, Arsznij Jacenyuk pedig miniszterelnök lehet. (EuroMaidan)

19:32 Janukovics kész az alkormány megváltoztatására és egy parlamenti-elnöki rendszer bevezetésére. (Ukrains'ka Pravda)

18:42 BREAKING: Janukovics felajánlotta a miniszterelnöki posztot Arszenij Jacenyuknak, a Batykivscsina párt vezetőjének. (RIA Novosztyi)

18:32 Harkivban provokátorok támadtak a tüntetőkre, a rendőrök nem avatkoznak be. (EuroMaidan)

18:28 Kijevben frakcióülést tart a Régiók Pártja, több tucat Mercedessel és Range Roverrel érkeztek a képviselők a párt egyik belvárosi irodájába. Csak 50 képviselő van jelen, a többiekkel Skype-on keresztül beszélnek. (EuroMaidan)

17:49 Vezető értelmiségiek írtak alá egy nyilatkozatot, melyben figyelmeztetnek, hogy Ukrajna helyzete az EU integritását veszélyezteti, és ezért felhívják az európai államokat, hogy koordinálják erőfeszítéseiket, nehogy egy diktatorikus, Putyinnak alárendelt jövő állhasson Ukrajna előtt. Magyarországról Dessewffy Tibor, Kis János, Korányi Dávid és Rajk László írta alá a levelet. (krytyka.com)

17:38 Harkivban provokátorok (tituski) támadtak az EuroMajdanra, élő közvetítés a helyszínről.


Live streaming video by Ustream

 

17:34 Ukrán oligarchák Janukovics elnökkel fognak tárgyalni. Rinat Ahmetov, Dmitro Firtas és Petro Porosenko lesznek állítólag a résztvevők közt. (theinsider.comua)

17:32 Zaharcsenko belügyminiszter minden tüntetőt, akik a Majdanon vagy a tüntetők által eloglalt épületekben vannak, szélsőségeseknek nevezett egy közleményben, és kijelentette, hogy erőt fognak ellenük alkalmazni. (EuroMaidan)

17:28 Ez volt a helyzet kijevi idő szerint hat órakor, két órával korábbhoz képest nem sok változás van, a zsitomiri megyeházából kiszorították a tüntetőket. (Peter Shuklinov / Twitter)

17:25 Az AuroMajdan főszervezője, Dmitro Bulatov január 23-án eltűnt, az AutoMajdan 100,000 dollárt ajánlott fel a nyomravezetőnek. (Kyiv Post)

17:21 Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter közleményben köszönte meg a "békés tüntetőknek és külföldi nagyköveteknek," hogy közreműködtek azokban a tárgyalásokban, melyeknek eredményeképpen a Majdan Önvédelem nevű csoport elengedett két korábban foglyul ejtett rendőrtisztet, akiket a tüntetők által elfoglalt kijevi városházán tartottak fogva. Emelett "poltikai érettség és bölcsesség" gyakorlására szólította fel az ellenzéki vezetőket, és megígérte, hogy a rendőrség nem fogja vegzálni a békés tüntetőket, ha azok nem keverednek a radikálisokkal. (Kyiv Post)

16:47 Ismét tárgyalnak az ellenzéki vezetők Janukoviccsal. Klicsko, Jacenyuk és Tyahnibok elvileg nem tárgyaláson, hanem munkacsoport-megbeszélésen vesz részt, a tárgyalásokról való kivonulást ugyanis már tegnapelőtt megszavazta a kijevi EuroMajdanon összegyűlt tömeg. (EuroMaidan)

16:20 Anatolij Hricenko, a Batykivscsina párt képviselője szerint Szerhij Konopljanik altábornagy, a  Belső Erők főparancsnokának első helyettese végignézte Mihail Havriljuk megalázását. Havriljukot meztelenre vetkőztetve fotózták a rohamrendőrök, miután alaposan megverték, az esetről mi is beszámoltunk. (EuroMaidan)

15:44 Update a helyzetről, végre elkezdtek angol jelmagyarázatot használni a térképeken. (EuroMaidan)

15:35
A Kyiv Post újságírója fegyverszakértők segítségével azonosította a tüntetők ellen használt lőszert, amelyet úgy tűnik, hogy eredetileg járművek megállítására, vékonyabb páncélzat elleni használatra terveztek, nem pedig tömegoszlatásra. Cikk itt.


15:29 Poltavában is megkezdődött a megyeháza ostroma, a tüntetők a megyei tanácselnök lemondását követelik.

15:24 Ungváron kétezer ember vette körül a megyeháza épületét, a megyei tanácselnök lemondását követelve. A Régiók Pártjának szimpatizánsai szintén ugyanott tüntetnek a "radikális módszerek alkalmazása" ellen. Kárpátalja kormányzója és Ungvár polgármestere békés tüntetésre szólította fel a tömeget, és kijelentették, hogy a hatalomnak hallgatnia kell a népre. (news.liga.net)

15:18 Klicsko videóüzenetben szólította fel a Régiók Pártjának parlamenti és helyi képviselőit. "A nép, és nem Janukovics választotta önöket" – mondta, arra kérve őket, hogy határolják el magukat a diktatorikus törvényektől, előzzék meg a káoszt és várontást, és dolgozzanak  együtt egy demokratikus és virágzó Ukrajnáért. (EuroMaidan)

15:11 Ez a helyzet most. Kékkel a már elfoglalt, pirossal a blokád alá vett megyék vannak jelölve. (EuroMaidan)

14:31 A Nemzeti Ellenállás Főparancsnoksága közlemény adott ki, melyben felszólítják Janukovicsot az erőszak elkerülésére. Közleményükben azt állítják, hogy információjuk van arról, hogy az elnök  rendkívüli állapotot akar bevezetni. "Ha Viktor Janukovics aláírja a [rendkívüli állapot bevezetését elrendelő] rendeletet, azt a kormány emberek ellen folytatott háborúja fogja követni. A rendkívüli állapot tízezrek halálával fog járni, kettészakítja az országot és megsemmisíti a független és szuverén Ukrajnát." – írják a közleményben, amely önuralomra és felelős magatartásra szólítja fel az elnököt.

14:05 Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere a válság békés megoldására szólított fel. Közleményében hangsúlyozta, hogy a politikai válság gazdasági összeomláshoz vezethet, és az ország kettészakadásával fenyeget.

13:38 Anatolij Hricenko, aki korábban az ellenzéki Batykivscsina párt parlamenti képviselője és védelmi miniszter volt, arra hívta fel a tüntetőket, hogy engedélyezett fegyverekkel védjék meg a Majdant és Kijev belső kerületeit. A döntést a Majdanon összegyűlt tömeg egyhangúlag támogatta. Hricenko arra hívta fel a fegyveres erők és az afgán háború veteránjait, valamint a biztonsági őröket, hogy segítsék a védekezést. (Kyiv Post)

13.23 Az ott lakók keresztet állítottak ott, ahol kedden reggel megtalálták az egyik tüntető, Jurij Verbickij holttestét. Verbickijt Igor Lucenkoval együtt rabolták el. Lucenkot szintén egy Kijev melletti erdőben dobták ki, de életben maradt. Ügyvéde elmondta, hogy belső szervei sérültek, szemsérülése van, három fogát kiütötték és zúzódások borítják a testét. (LB.ua)

13.16 Az AutoMaidan és az EuroMaidan több aktivistájának két hónapos őrizetbe vételéről döntött az egyik kijevi bíróság, két aktivistát házi őrizet alá helyeztek. (LB.ua)

13.16 Tegnap Szumiban több ezer tüntető akadályozta meg, hogy a megyei vezetés a kormányt támogató és a tüntetőket szélsőségesnek nevező nyilatkozatot fogadjon el. (LB.ua)

13.05 Mozgássérültek tüntetnek Kijev központjában. "Ránk is lőnétek, kedves rendőrök?" - áll az egyik táblán. Transzparenseiket a Hrusevszkij utcai barikádokhoz vitték. (EuroMaidan)

13.03 Sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Ellenállás a tüntetők által elfoglalt Szakszervezetek Házában. Információik szerint Janukovics asztalán van, és csak aláírásra vár az a dokumentum, ami alapján szükségállapotot hirdetnek az országban és leverik a tiltakozásokat. Kijelentették, hogy nem igaz a belügyminiszter állítása, ami szerint fegyvereket halmoznának fel, és felfegyvereznék a tüntetőket. Elmondták, hogy a szakszervezeti szövetség minden költségét megtérítik, ami a székház elfoglalása miatt merül fel, eddig több, mint egymillió hrivnyát (~26,2 millió forint) utaltak át. (EuroMaidan)

12.49 Vinnicjában is elfoglalták a tüntetők a megyei közigazgatási hivatalt, ahol reggel a megyei tanács tartott rendkívüli ülést. A tüntetők a megye vezetésének és a Régiók Pártja képviselőinek lemondását követelik. A Berkut egységei csatlakoztak a tüntetőkhöz, amit a tömeg ovációval fogadott. 

Kormányzati hivatalokat foglaltak el a tüntetők Luckban, Ivano-Frankivszkban, Csernyivciben, Ternopilben, Lvivben, Rivnében, Hmelnickijben, Szumiban és Kijevben is. (KyivPost)

12.33 Roman Szenyik, a tüntető, aki ma elhunyt a kórházban, a szerdai összecsapásokat követően több műtéten esett át. Tüdősérülése is volt, és a karját is amputálni kellett. Negyvenöt éves volt. (Euromaidan / TVI.ua)

12.29 Több, mint hétszázan vették körbe élőlánccal Ukrajna vilniusi követségét. (EuroMaidan / Ramūnas Monkevičius)

12.22 Az egyik kijevi kórházban életét vesztette egy lviv-i tüntető, Roman Szenyik, aki szerdán a Hrusevszkij utcai összecsapásokban sérült meg. (Interfax / KyivPost)

12.20 Mintegy ötszáz tüntető gyűlt össze a legfőbb ügyész hivatalánál Kijevben. (Interfax / KyivPost)

12.15 Az Avto.TSN.ua portál főszerkesztője tegnap este annak volt tanúja, hogy BTR páncélozott szállítójárműveket visznek Kijevbe. A BTR-ek 80-135 km/h sebességre is képesek, alapfelszereltségéhez füstgránátvetők és vízsugár-hajtóművek is tartoznak. A BTR-80 alapváltozatához KPVT nehéz géppuska, a BTR-80A-hoz 30 mm-es nagy tűzerejű gépágyú tartozik, illetve mindkét változaton van PKT géppuska. A kép illusztráció. (LB.ua / Wikipédia)

11.58 Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a nyugati hatalmak lassan felismerik, hogy veszélyes az ukrán ellenzék mellé állni a törvényes hatalommal szembeni harcban. (Interfax / KyivPost)

11.50 Az ukrán belügyminiszter, Vitalij Zaharcsenko szerint az ellenzéki vezetők nem akarnak elhatárolódni a radikális csoportosulásoktól, de nem képesek befolyást gyakorolni rájuk, így nagy veszélynek teszik ki Ukrajnát. Szerinte az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy a kormány törekvése a békés megoldásra kudarcot vallott. Megjegyezte, hogy az ellenzék egy képviselője szerinte a rendőrök elleni támadásra szólított fel, aminek eredményeként ma hajnalban fejlövéssel, holtan találtak egy rendőrt, hármat pedig elraboltak a Függetlenség téren. Azt állítja, hogy a három rendőr egyike most kórházban van, kettőt pedig a kijevi városházán tartanak fogva, illetve tudomása szerint a tüntetők fegyvereket halmoznak fel a városházán és a szakszervezetek házában.

Az EuroMaidan vezetői tagadják, hogy rendőröket tartanának fogva, illetve közük lenne a rendőrgyilkossághoz. (KyivPost)

11:42 Vinnicjában a tüntetők elfoglalták a megyeházát és a kormánypárti megyei tanácselnök lemondását követelik. A tüntetők már tíz városban foglaltak el közigazgatási épületeket. Több száz rohamrendőr, akik a megyei tanács épületét védték átállt a tüntetők oldalára. Luck, Ivano-Frankivszk, Csernivci, Ternopil, Lviv, Rivne, Hmelnickij és Szumi városokban a tüntetők kezén vannak a közigazgatás épületei. (Kyiv Post)

11.40 Arzenij Jacenyuk, a Batykivscsina párt vezetője tegnap találkozott Stefan Fuele EU-biztossal. A találkozó után a sajtó előtt kijelentette, hogy az ukrán társadalom olyan válságban van, amit a nyugati partnerek közvetítése nélkül nagyon nehéz felszámolni. Hozzátette, hogy a jogsértések felderítéséhez bizottságot kell létrehozni, amit az Európai Parlament felügyel. (KyivPost)

11.20 Viktor Janukovics eltávolította Olekszandr Popovot a kijevi közigazgatás éléről, helyére Vologyimir Makejenkot, a kormányzó Régiók Pártjának képviselőjét nevezte ki. Popovot azután függesztették fel tisztségéből, hogy a Berkut először támadt a tüntetőkre november 30-án. (Interfax)

11.04 Tegnap Kijevben járt Stefan Fuele EU-biztos, aki találkozott Viktor Janukoviccsal és az ellenzék vezetőivel, Vitalij Klicskoval, Olej Tyahnyibokkal és Arzenij Jacenyukkal, valamint a Majdanra is kilátogatott. Elmondta, hogy az EU álláspontja szerint véget kell vetni az erőszakos cselekményeknek, és küzdeni kell az emberi jogok megsértése ellen, valamint átfogó nemzeti párbeszédre van szükség, hogy kiutat találjanak az országot destabilizáló krízisből. Fuele szerint először helyre kell állítani az emberek bizalmát azzal, hogy véget vetnek az erőszaknak és a megfélemlítéseknek, a második lépésben a stabilitáshoz vezető politikai folyamatra van szükség. Az EU támogatja ezt a folyamatot, jövő héten Cathrine Ashton is Kijevbe látogat. (KyivPost)

10.37 A Spilna Sprava csoport aktivistái elfoglalták az energiaügyi és szénipari minisztérium székházát a Krescsatyik utcán. (KyivPost)

10.07 Tudósítás az éjszakáról: "A Hrusevszkij utcában hetven méteren át lángolnak a gumik a barikádnál, sűrű füstfelhőt kibocsátva, a lángok öt méter magasra is felcsapnak. A Berkut gumilövedékkel lőtt a tüntetőkre, de az is kérdéses, hogy egyáltalán látnak-e valamit, tűz és füst választja ketté a két oldalt. A rendőrök reflektorokkal próbálnak áthatolni a füstfelhőn, könnygázgránátokat dobnak és vízzel próbálják locsolni a tüzet. Próbálkozásaik feleslegesek, a szél visszafújja rájuk a könnygázt, a víztől pedig csak a füst lesz nagyobb. A tüntetők folyamatos zajt csapnak fa- és fémtárgyakkal, néha Molotov-koktél is repül a rendőrök felé, de nem látni, hova csapódik. Kijev belvárosában egy középkori ostromhoz hasonlít a helyzet." (KyivPost)

09.56 Ruszlana, a népszerű ukrán popénekesnő arról beszélt tegnap este a Majdan színpadán, a Függetlenség téren, hogy a tiltakozók nagyszerű srácok, és meglátogatja a Hrusevszkij utcaiakat is. Elmondta, reméli, hogy ott tud lenni a Majdanon minden órában, hogy együtt énekelje a Himnuszt a tömeggel, de ha mégse jónne, az azért van, mert a barikádokon harcol a többiekkel. Reméli, hogy a hadseregben is tudatosul, hogy kiknek az oldalára kell állniuk. (KyivPost)

A negyven éves Ruszlana 2004-ben Wild Dances című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Ugyanebben az évben a narancsos forradalomban nyilvánosan kiállt Viktor Juscsenko mellett. 2006-2007 közt parlamenti képviselő is volt. A mostani tüntetések egyik vezéralakja. 

09.38 A Belügyminisztérium továbbra is azt állítja, hogy két rendőrtisztet túszul ejtettek a tüntetők, noha utóbbiak tagadják ezt. Felszólították a tüntetőket, hogy engedjék szabadon a rendőröket, különben erőszakkal hozzák ki őket. (KyivPost)

9.34 A New York Times karikatúrája.

09.24 A hetvenkét éves Mikola Paszicsnyiket a Hrusevszkij utcán tartóztatták le. Tegnap este két hónapos őrizetbe vételét rendelték el, amíg ítéletet hoznak az ellene folyó, tömeges zavargásban való részvétel vádjában. Paszicsnyik rosszul lett a döntés hallatán, mentőt kellett hívni hozzá. (EuroMaidan)

09.19 Pirossal jelölik a tüntetők által elfoglalt megyéket, rózsaszínnel, ahol tüntetések zajlanak, kékkel pedig ahol a Berkut visszaverte a tüntetőket. (EuroMaidan / Nikita)

09.09 Donald Tusk lengyel miniszterelnök: "Janukovics hibája, hogy idáig fajultak az események Ukrajnában, veszélyeztetve az ország egységét" (EuroMaidan)

09.08 Az éjszaka folyamán újabb tizenkét tüntetőt fogott el a rendőrség a Hrusevszkij utcában. (EuroMaidan)

09.04 "Felemás Janukovics-győzelem - Az ukrán elnök ajánlatára muszáj igent mondania a hivatalos ellenzéknek", áll a mai Magyar Hírlap címlapján. A lap szerint Janukovics nyert a tárgyalóasztalnál és kezelni tudja a kijevi helyzetet is, de azzal egyelőre nem tud mit kezdeni, hogy "a radikális pártok Nyugat-Ukrajnában már nyílt hatalomátvételre törnek".

08.59 Éjjeli közlés szerint több, mint húsz sérült tüntetőt láttak el törés, égési sérülés, füstmérgezés, szemsérülés miatt. A rendőrök vízágyút is bevetnek a fagyban, robbanásokat is lehetett hallani. Robbanás volt éjjel a cserkaszi rendőrkapitányságnál is. (EuroMaidan)

08.55 A belügy közlése szerint "továbbra is zajlik a felderítése" annak az esetnek, amikor szerdán egy tüntetőt meztelenre vetkőztettek és bántalmaztak a rendőrök. A tüntetők azt kérdezik, miért nem tartóztatják le ezeket a rendőröket, amikor fénykép is van róluk és a közösségi portálokon is megtalálták őket. (EuroMaidan)

08.52 "Nálunk itt Ukrajnában forradalom van. Jó, hogy végre észrevetted. Köszi!" - írják a tüntetők Stephen Colbertnek. (EuroMaidan)

08.44 Újra tűzszünet van a Hrusevszkij utcai barikádoknál. Egy tüntető a nemzeti zászlót magasban tartva ment egyeztetni a rohamrendőrökkel. Az ellenzéki csoportok vezetői a rendőrök támadásának abbahagyására szólítottak fel. Most tiltakozók százai melegednek a rendőri kordon előtti tüzeknél. (KyivPost)

08.35 Az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki. Felszólítják az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy tartsák távol magukat a tüntetésektől, demonstrációktól és nagyobb gyülekezésektől. Azokat, akiknek a szállása a tüntetések közelében van, távozásra kérik, vagy arra, hogy ne hagyják el szállásukat. A figyelmeztetés március 24-ig van érvényben. (Egyesült Államok Külügyminisztériuma)

08.22 Nyikolaj Azarov miniszterelnök szerint Janukovicsnak nagyobb a támogatottsága, mint az ellenzéki vezetőknek összesen. "Azt mondja az ellenzék, hogy elégedetlen a tárgyalásokkal. Persze, ha le akarják mondatni az elnököt, abba senki nem fog belemenni, mert ott van az Alkotmány. És kit képviselnek ők? Tizenötmillióan szavaztak a legutóbbi választáson az elnökre, ő a legitimen megválasztott vezető. Egyből engednünk kéne az ellenzéknek? Ez nem így megy. Ráadásul az elnök népszerűsége nagyobb, mint a három ellenzéki vezetőé együtt. Az ország bizalmát élvezi és szilárd a hatalma" - mondta a miniszterelnök Davosban, ahol egyébként visszavonták meghívóját a világgazdasági fórumra. "Miért beszélnénk előrehozott választásokról, amikor nyolc hónap múlva esedékes a következő választás? Milyen választásokat lehetne tartani az erőszakos cselekedetek közepette? A választásokhoz nyugalomra lenne szükség" - tette hozzá. Egyébként decemberi felmérések szerint Janukovics népszerűsége 20,2%-on áll, Vitalij Klicsko (UDAR) 18,6%-on, Arzenij Jacenyuk (Batykivscsina) 9,4%-on, Oleg Tyagnyibok (Szabadság) 5,1%-on. A felmérés szerint a választás második fordulójában bármely ellenzéki jelölttel szemben veszítene Janukovics. (lb.ua)

08.05 Korábban beszámoltunk arról, hogy tegnap kilépett a kormányzó Régiók Pártjából Jaroszlav Szuhij képviselő. Nos, most azt állítja, hogy az eset úgy történt, hogy ismeretlen fiatalok egy csoportja elrabolta és arra kényszerítette, hogy írja meg a lemondó levelet, majd olvassa fel kamerába. A kilépését még ma visszavonja. (lb.ua)

07.55 A Hrusevszkij utcában reggel is nyüzsögnek a tüntetők a barikádok mögött, írja a KyivPost. A tömeg nem túl nagy, helyenként tüzek parázslanak. A tiltakozók ütemes zajt csapnak dobokkal és fémtárgyakkal, hogy fárasszák a rendőröket. (KyivPost)

07.37 Mintegy tízezren vettek részt tegnap Jurij Verbickij temetésén Lviv-ben. A tüntető Verbickijt és társát, Igor Lucenkót kedden hurcolta el egy tízfős csoport a kórházból. Lucenkót Kijev mellett dobták ki összeverve, de ő túlélte a támadást, Verbickij holttestére viszont az erdőben találtak rá. A hatóságok nyomoznak az ügyben, de először cáfolták az elrablás tényét. (KyivPost)

07.33 Az éjszaka folyamán újra összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel Kijevben. A tiltakozók Molotov-koktélokat dobtak a rendfenntartók közé, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. Ennél súlyosabb összecsapásra nem került sor, mindkét fél tartja eddigi pozícióit. (KyivPost)

07.30 Tegnap este egy 27 éves rendőrtiszt holttestét találták meg Kijevben. Fején lőtt sebbel bukkantak rá egy építkezésen a munkások, akik elmondták, hogy lövéseket hallottak és két ismeretlen távozott a helyszínről. A belügyminisztérium elmondása szerint a rendőrtiszt fegyvertelenül tartott a rohamrendőrök szállására. 

Az ellenzéki Batykivscsina párt részvétét fejezte ki a rendőrtiszt családjának, és közleményében azt írta, semmi nem igazolhatja a gyilkosságot. A tüntetők Janukovicsot okolják azért, hogy hagyta idáig fajulni a helyzetet, illetve addig, hogy tüntetők is életüket vesztették szerdán. Arra kérik a rendőrséget, hogy ne provokáljanak olyan hamis hírekkel, mint hogy a tüntetések egyik fő helyszínén, a Függetlenség téren három rendőrtisztet megsebesítettek. A rendőrtiszt halálával kapcsolatban is vannak kétségeik, szerintük azt a tüntetők elleni erőszakosabb fellépés igazolására akarja felhasználni a hatalom. (KyivPost)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr515780563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2014.01.25. 09:34:04

". A hatóságok nyomoznak az ügyben, de először cáfolták az elrablás tényét."

Még video is van róla , az ukrán hatóság jobban teljesít :S

l_andras 2014.01.25. 15:12:57

@Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege: Nem vót vipera a rendőrökné..... Itt a fotó....vigyor. A méltán sikeres és kitüntetett Gergényi produkciója volt ez. Akinek a legundorítóbb húzása mégsem ez volt, hanem az hogy a Baranyaiakat odavetette koncnak a feltüzelt tömegnek.

Közösségek

süti beállítások módosítása