,,Nem merem aláírni, és ez a legszörnyűbb" - egy pedagógus levele

2014. 02. 13. 16:07 - Prinz Dániel

Egy tanártól kaptuk ezt az emailt.

HÁLAADÁS

avagy miért vagyok én hálás a jelenlegi oktatásirányításnak

Mindig, mindenhol csak azt olvasom, hogy a különböző iskoláknak miért nem tetszik a KLIK működése. Senki nem ír semmi konkrét információt, ezért én vállalkoztam rá, hogy tételesen leírjam milyen változások zajlottak le az elmúlt 3 évben itt, nálunk egy átlagos budapesti általános- és középiskolában. Lehet, kicsit hosszú lett a lista, pedig sok ki is maradt belőle.

Az első és legfontosabb, hogy végre megszabadított az igazgatónktól! 23 éve volt itt az iskolánkban, mint kiemelkedő képességű tanár, majd 12 évig igazgató, szinte itt élt. Valószínűleg innen ment volna nyugdíjba, ha nincs a KLIK! Jó fej volt, meg minden, de szerintem a családja is hálás lehet, amiért most sokkal több pénzért, sokkal kevesebb időben dolgozik, és még értelmes munkát is végez. Ő valamiért nem volt hálás az intézményfenntartó központnak, pedig első körben megszabadította az önálló gazdálkodás terhétől. Hogy mindenki értse, ez azt jelentette, hogy immár nem kellett azon törnie a fejét, mire használja el az elektromos áramon, vízdíjon, fűtésen megspórolt pénzt. Hogy számítógépet vegyen-e belőle, vagy a WC-ket újítsa fel, vagy az iskolai kisbuszba vegyen benzint? Nekünk tanároknak jó lett, mert nem kell a gyerekeket zrikálni, hogy kapcsolják le a villanyt, zárják el a csapot, …stb… Mondjuk a kisbusszal sincs baj, mert azt rögtön elvette az önkormányzat, aztán tudomásunk szerint eladta. Számítógépekre is felesleges lett volna ezt a pénz költeni, mert 2 hónapja lejárt az intézmény vírusvédelme, pénzt nem kapunk a vásárlásra, így aztán úgyis csak tönkre mentek volna.

Kaptunk viszont 200 000 Ft-ot legutóbb az I. félévre, az összes tantárgy fejlesztésére, ám kicsit beárnyékolta az örömünket, hogy 1 hét alatt kellett elkészíteni a megrendelést, de legalább nem kellett annyit gondolkodni milyen vegyszerekre is van szükség a kémiaszertárba, vagy milyen könyvekre a könyvtárba. A II. félévre majdnem kaptunk 800000 Ft-ot, de sajnos péntek délután küldték a mailt, és az igazgatónk nem volt gépközelben hétvégén, így nem kaptuk meg. Ez is mutatja, hogy a főnök teljesen alkalmatlan volt a posztjára.

És a KLIK nem csak az igazgatónktól, de a helyetteseitől is eredményesen megszabadította a pedagógusokat! Őket ugyanis egyik napról a másikra kitöltendő táblázatok garmadájával látja el, így semmi idejük sincs ránk figyelni! Igaz, kicsit rángatózik a szemhéjuk, furcsán megváltozott a magatartásuk is, de hát a változás ugye nem mindenkinek előnyös…

Megkaptuk a fizetésemelést. Ez nagyon jó, mert a fénymásolópapírt már nem. De nem is volt jó munka 3-4 órát tölteni egy nyomorult kompetencia-alapú dolgozat összeállításával, ábrákkal, diagramokkal, szövegértéssel. Úgysem fizette ki senki a plusz munkát. Most majd felírunk a táblára néhány kérdést, mint a régi szép időkben! Úgysem kapunk már a fénymásolóba és a nyomtatóba sem patront, csak nagy ritkán. Várom mikor megy tönkre az interaktív táblában a toll, és akkor végre azt sem kell használni, kidobhatjuk végre és jöhet a jó öreg kréta és az óránkénti kézmosás!

Az E-napló is mekkora hülyeség volt! Ha a szülő látta a jegyeket, rögtön szóvá tette. Ha általa nem tudott hiányzást látott a naplóban, számon kérte a gyereken. Mindenki csak fölöslegesen idegeskedett.

A program ugyan kiszámolta a hiányzások számát, tantárgyanként százalékosan, az átlagot, a késéseket összeadta. Mennyit sírtak a kollégák, mire az alatt az óra alatt megtanulták a lényeges dolgokat! Aztán amikor át kellett másolni az adatokat a papírnaplóba! Hát ezeknek semmi se jó? Most aztán várhatunk, amíg egy másik cég (vajon ki lesz a tulaj) által szolgáltatott E-naplót használhatunk. Majd biztos akkor is sírni fognak, amikor azt is újra meg kell tanulni!

Mondjuk, mostanában tényleg nem panaszkodnak annyit a tanárok, mint régen. Nem kell folyton idióta képzésekre járniuk, ahol azt a sok csúnya új szót tanították nekik, hogy differenciálás, meg kompetencia, meg a baromság a csoportmunkáról-valami kooperatív tanulás! Pfúj! Pár kollégánk ugyan elesik némi extra jövedelemtől az EU-ból, a hétvégi képzések kiesése miatt, de ezek úgyis olyan állandóan nyüzsgő, mindent jobban tudó, idegesítő emberek voltak. Hát így jártak. A pedagógusaink meg úgyis tudnak már mindent, amivel a nemzetünket a világ élvonalába emelhetik!

Tetszik ez a 32 óra is, így most megtudtam, hogy ennél eddig sokkal többet voltam bent az iskolában, úgyhogy most korábban megyek haza. És nem kell fölösleges időt eltöltenem tankönyvrendeléskor, a könyv nevével, kiadójával, számával kitöltött táblázatok sorával. Csak egy szám kell- mennyi és kész. Ha nem tetszik, mi van abban az egy könyvben, majd nem veszem észre, a gyerekek meg úgysem olvassák el.

Nagyon tetszik az is, ahogy mostanában a helyettesítés megy. Mivel nem fizetnek érte külön, nekünk több hónapig nem volt testnevelés, matek és angol tanárunk. Gondoljuk csak el! Mennyi pénzt megspórolt a KLIK az állami kasszának! 3 tanár több havi bére! A gyerekek kicsit lemaradtak, de ezt ők nem bánják! A szülők kicsit hisztisebbek, de tudjuk milyenek ők! Mindig azt akarják, hogy a gyerek csak tanuljon, mert az a dolga. És ezzel a rendszerrel ráadásul jól ki lehet szúrni azzal, akit nem nagyon szeret az igazgatóhelyettes. Kicsit többet írja ki a helyettesítési táblára, aztán várja mikor mond fel, mert nem bírja a terhelést.

És a KLIK még azt is elintézte, hogy a sok ingyenélő, nem-pedagógust is kigolyózta! Például a szabadidő szervezőt, aki halálra idegesített mindenkit, hogy szervezzünk a gyerekeknek mindenféle délutáni fejlesztős játékot, meg programokat, hogy ne az utcán bandázzanak. Hagyjon engem békén! Felőlem aztán bandázzanak, nem az én a felelősségem, ha az iskolán kívül valami rosszat csinálnak! Mert azt senki ne gondolja, hogy amelyik gyerek az utolsó órája után haza akar menni, azt erőszakkal vissza lehet tartani.

A gyermekvédelmi felelőssel is csak jót tettek, fél éve nem tudja, van-e állása vagy nincs. Így aztán gyorsan anyai örömök elé nézett inkább, mint a hivatása örömei elé. Mondjuk megértem. Ha meg a gyereket védeni kell, hát akkor nem tudom mi lesz…De majd biztos megoldja a KLIK! Gondolom, azt mondja majd, oldja meg az osztályfőnök, úgyis most kapott egy csomó fizetésemelést. Így nekem eléri a fizum a 170 ezer nettót, egyetemmel, 17 év munkaviszony után. Tényleg hálás vagyok. Félretenni ugyan nem tudok, de legalább senki nem szól bele a munkámba! Még az oktatás technikus sem, aki helyett most laboránsunk van!

Jaj! És a lényeget majd elfelejtettem! Kaptunk az udvarunkra egy műfüves focipályát! Fedele ugyan nincs-mint ahogy ígérték-, de legalább jöhetnek a kerület ifjú focistái, akik majd Puskás Öcsi helyébe fognak lépni!

És ezért nem csak én és pedagógus társaim lesznek hálásak, hanem egész nemzetünk!

nemmeremaláírniésezalegszörnyűbb

A grafika Szüdi János munkája, ,,Hatalom és közoktatás".

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr145812882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.02.13. 18:35:07

@almodhi: Na, mesélj! Elég sok tanárt látok testközelből. Egyik sem szakad meg a munkában.

almodhi 2014.02.13. 18:36:42

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!:

"Elég sok tanárt látok testközelből. Egyik sem szakad meg a munkában."

Hát akiket te láthattál az életeben azok valóban nem...

dr kíváncsivagyok 2014.02.13. 18:43:09

@Kámasuka:
"Azt már megszoktuk a libsiknél hogy csak névtelen informátoraik vannak."

Apád, vagy a férjed nevét használod ?

dr kíváncsivagyok 2014.02.13. 18:45:15

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!:
"Elég sok tanárt látok testközelből."

Ja,..inkább az óráikra kellett volna járni...nem nézegetni oket...

almodhi 2014.02.13. 18:46:37

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!:
Kedves Malac, látom még mindig nem érted (bizony, bizony a tanáraid...). Juszt sem fogom elmagyarázni...

Kámasuka 2014.02.13. 18:46:40

@dr kíváncsivagyok: Várj ez az informátor nem lehet balliba, nem mondja a levelében hogy becsszóra csak a színtiszta igazat mondja....:)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.02.13. 18:48:04

@almodhi: Annyira tudtam, hogy nem fog menni... :)
További jó picsogást! ;)

almodhi 2014.02.13. 18:56:09

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!:
Na jó. Számokat szeretnél.

Én az IQ-dat olyan 70-75-re becsülöm. És ez bizony lehet hogy részben a lusta tanáraid hibája, akik lógatták a lábukat egyész nyáron, és minden nap, amikor éppen nem tanítottak.

Ha így sem érted, kérj meg valakit a közeledben, segíteni fog...

Dell78 2014.02.13. 19:03:07

Nálunk az egyik 15 fős oviban a vezető óvónő nettó 300-at visz haza, mert a kötelező óraszáma a csoportban NAPI 3 ÓRA, a többi mind túlóra! Agyonszakad a munkában...de a saját intézménye költségvetését sem látja át, olyan sötét. De már rinyál, hogy mi lesz a kafetériával. Szóval kussoljon az összes!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.13. 19:07:43

Az ostoba MSZP csicskák siránkoznak.

A többi tanár örül, hogy több lesz a pénzük, és valódi teljesítmény alapján kapják majd a juttatásokat.

2014.02.13. 19:10:10

@fda: A free víruskereső nem védelem, hanem marketingeszköz.

873ujr3rk 2014.02.13. 19:11:39

@fda: megragadtad a lényeget.

2014.02.13. 19:12:25

@Trompf: Észlény, ironizál a levélíró... :-(

_zulu_ (törölt) 2014.02.13. 19:13:35

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Mondták már neked, hogy ne alkoss véleményt arról a melóról, amit még nem csináltál?

_zulu_ (törölt) 2014.02.13. 19:15:24

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Rajtad konkrétan sírva röhögtem öt percig....

Haloperidol 2014.02.13. 19:15:45

@Jozsó_:
"Amikor elmentél egyetemre tudtad, hogy tanár akarsz lenni. Szép hivatás. Felteszem nem azért választottad, hogy ebből gazdagodjál meg. "

A legnagyobb bunko allatok irnak ilyeneket. Utana meg panaszkodnak, hogyha a tanarok, orvosok esetleg nem allnak hivatasuk csucsan.
Kivancsi vagyok mit lepnenek hozzad hasonlo ezrek, ha egy tanar vagy orvos azt valaszolna: "miert hoztad allamilag finanszirozott sikolaba/korhazba a gyerekedet/anyukadat, ha tudtad, hogy ilyen szar?
Feltetelezem Jozsikam, te maganiskolaba es magankorhazba viszed a gyereked/rokonaid. Ha nem, akkor nem kell panaszkodni, hogy a tanar alkalmatlan vagy az orvos bunko.

_zulu_ (törölt) 2014.02.13. 19:18:31

Pedagógus feleséggel az oldalamon egyébként csak alátámasztani tudom mindazt, amit a levélíró ír. Egy tetves nyomtatótonerre heteket kell várni, de nem baj Rózsi megmondta, hogy javult az iskolák eszközellátottsága, akkor az úgy is van. Egy olyan kormány államtitkára csak nem hazudhat, amelynek a miniszterelnöke sosem hazudott még életében...

voltbalos 2014.02.13. 19:23:31

Kedves Pedagógus!
Tetszett az irónia! :) A végtelen keserűség elenére. Amúgy nagyon sajnálom! Tudom, hogy a szakszervezetük erőtlen, és tudom miért nem meri aláírni. Kubatov óta tudjuk, hogy mi a dörgés. Ne törődjön a sok trollal. Ők azok, akik soha egy szalmaszálat sem mozdítottak arrébb, de de nagyszerűen elmagyarázzák, hogy mit-hogyan... :) Polihisztorok ők, még ha nem is önnön erejükből. És persze hívők, s hogyan vitatkozhatnánk a hittel?!? :) Ők azok, akik saját identitásukat sem ismerik, de nagyszerűen helyezkednek. Ők azok akik magukat "jobboldali"-nak, és "kereszténynek" nevezik, de imádják a szocialista államosítást, s szocialista központosított oktatást minden csínját-bínját, s egyszemélyi vezetést. (A "kereszténységükről" szót sem merek ejteni.) Nehogymá' sok tehetséges emberfő szülessen! Még mit nem! Tessék szépen beállni a sorba. Párt-Gyár-Trabant. Ha tehetnék az országhatárt is lezárnák. Na nem azért, mintha itt akarnák tartani a tehetségeket, vagy ha mégis csak azért, hogy "betörjék" őket. Ők azok, akiket most a nyakukba ültettek, s mint a fentebb már írt KLIK átvilágítás bizonyítja, nem is érdemtelenül. :( Tudják, teszik.

Vigaszt sajnos nem nyújthatok, talán csak annyit, elolvastuk, együtt érzünk.

high up! 2014.02.13. 19:24:45

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!:

Barátom neked, meg a többi fidióta evolúciós csődöt mondott testvíreidnek mondom, hogy jobb ha nem álltok le egy tanárral sem megmérettetésre, hogy ők 30 órában vagy ti 300 napban termeltek-e több társadalmi hasznot.

Bár kétségtelen, ha rátok néz az ember, akkor mégiscsak elgondolkodik azon, mi a lófaxot is csináltak a tanáraitok 10 éven át???
Bár meg kell hogy mondjam, nekem az az elméletem, hogy a magyarok 70%-a olyan 25-30 éves koráig még érti a világot. De azután roham tempóban hülyül el az anyjuk-apjuk szintjére.
40 évesen a magyarok 70%-a már komplett szellemi debil, akit örökre be lehet fogni valamelyik nagyvezír tenyész csordájába.

Kámasuka 2014.02.13. 19:25:55

@_zulu_: Nekem a keresztanyám pedagógus. Egészen megváltozott a hangulat a tantestületben, ahogy a kormányváltás után kirakták az igazgatót. A többség örül hogy nem a seggnyalási alapon kiosztott túlórapénz, hanem a teljesítmény a béralap. Persze mindenki több pénzt akart, de nyilván valamit legalább kaptak, ami 6 éve nem volt.

voltbalos 2014.02.13. 19:27:09

Jav: "ellenére", 1 de,

high up! 2014.02.13. 19:28:12

@Dell78: "Nálunk az egyik 15 fős oviban a vezető óvónő nettó 300-at visz haza"

Oszt hol van az az óvoda testvér, Stockholban?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.13. 19:28:28

@_zulu_:

Azért korántsem vagyok annyira szórakoztató, mint ez az MSZP csicska aki itt siránkozik.

Az MSZP zárta be a legtöbb iskolát, rugta ki a legtöbb pedagógust, és lehetetlenítette el legjobban a szakmát.

Ők ültették be mindenhová a helyi csókosokat, és most ezek sírnak.

Pont mint az MTV esetén. Az a seggnyaló Nagy Navarró tüntet, akit Gyurcsány pakolt oda, miután kirugott darabra annyi embert, mint most a Fidesz.

deneskata 2014.02.13. 19:36:15

Elolvastam a hozzászólásokat. Nem hiszem el, hogy mindenki leragadt a fizetésnél, meg a vírusirtónál. Ne "picsogjon" a tanár, örüljön a fizetésemelésnek meg szerezzen ingyenes vírusirtót. Volt, aki még azt se értette meg, mi az, hogy "az intézmény vírusvédelme" (Egyébként a miénk is lejárt és nem adnak pénzt újra. Mi az ingyenes vírusvédelmet használjuk., már látszik is a hatása:)
Szóval. Senki nem vette észre vagy nem érdekelte az embereket, mennyivel csökkent az iskola színvonala: nincs ifjúságvédelmis (nálunk is megszüntették)nincs szabadidőszervező, nem működik az E-napló,nincs fénymásolás, hülye bürokrácia árasztja el az iskolát, ami miatt aztán épp arra nem jut idő, amire kellene: a gyerekre.
Mindez senkit nem érdekel?
Ami pedig a tanár napi NETTÓ munkaidejét illeti: az enyém 9-10 óra. Éves szabadságom 46 nap, ebben benne van az össze szünet. Lehet irigykedni. Ebből 7 napot vehetek ki akkor, amikor akarok, a többi meghatározott.
Persze, hogy picsogás. Főleg annak az, aki magasról tesz az egészre, és csak azért olvasta el a levelet, hogy aztán ekézhesse a pedagógusokat.

deneskata 2014.02.13. 19:38:32

@Kámasuka: Nálunk is megváltozott. Sokkal rosszabb lett.
Teljesítmény alapú bérezés? Nem tudod, miről beszélsz. Fejtsd már ki bővebben, mennyiben veszi figyelembe a teljesítményt a mostani bérezés?

deneskata 2014.02.13. 19:44:40

@Dell78: Az óvodákat NEM vette át az állam. Őket az önkormányzatok fizetik.
Ezért fordulhat elő, hogy az óvónő emberi fizetést kap. Nálunk is irigyeljük az óvónőket, mert őket nem a KLIK ugráltatja.
Ami pedig a munkaidejét illeti,nem hiszem, hogy tudod miről beszélsz. Olyan ez, mintha a színésznél azt mondanád, hogy ugyan, mi a a két óra, amit naponta dolgozik. Mert te csak azt látod, aztán amilyen hülye vagy, azt hiszed, annyit is dolgozik. Ilyet csak az ír, aki megszokta a napi kötött 8 órát és el se tud olyat képzelni, mint félig kötött vagy rugalmas munkaidő.
Javaslom, nézz utána ezen fogalmaknak.

zizizuzu 2014.02.13. 19:44:53

Néhány nagyon okos okos mutathatna egy ingyenes vírusirtót közintézményeknek!

Dell78 2014.02.13. 19:45:09

@high up!: neeem! Sokkal közelebb. Hát ez az! Aki ezt nem látja a saját szemével az nem hiszi el. Pedig láttam. Én fizettem ki neki...

deneskata 2014.02.13. 19:46:47

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Átlag napi 7 az iskolában, 2-3 pedig otthon. Napi hét a dokumentált, "kötött munkaidő", a maradék pedig az otthoni. Ez az, amit senki nem hisz el a pedagógusoknak. Olyannal is beszéltem már, aki azt hitte, hogy a pedagógus úgy készül az órára, hogy megtanulja otthon, amit el fog mondani az iskolában. :)

Lőwy Árpád 2014.02.13. 19:47:58

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: mennyi cinikus, kioktató barom! :DDD remélem nincs gyereketek mos a közoktatásban.

Dell78 2014.02.13. 19:52:52

@deneskata: valóban, azokat MÉG nem vettét át...akiről én beszélek, a félig kötött meg a rugalmas munkaidőt nem ismeri. Én viszont tudom miről beszélek, mert sokakkal ellentétben tapasztalatból mondom. Szóval ne magyarázd meg nekem, hogy egy óvoda pedagógus mennyire kötött, vagy kötetlen munkaidővel rendelkezik!
Ja! Amúgy az ő "tisztességes" bérét az önkormányzat majd a rád kivetett kommunális adóból fogja tudni kifizetni!

Fullmoon121212 2014.02.13. 19:53:11

Én azért nyugodtabb lennék ha a gyerekeim egy olyan iskolarendszerben tanulhatnànak ahol a kinevezések szakmai és nem politikai érdemek alapján történnének

[c] 2014.02.13. 20:09:47

@Nagymoli: "Nem Microsoft a számítógép, tudomásul kellene venni. Linuxon is lehet oktatni. Ingyenes, és használható..."
Csak éppen vannak, akik számtechből érettségit tesznek, az pedig nem fog menni, ha az iskola "önszorgalomból" átáll Linuxra. Különben egyetértenék, szerintem is ez volna a jó alternatíva, de nincs mozgásterük.

deneskata 2014.02.13. 20:10:13

@Dell78: Ok. Én is ismerek kollégákat, akik ott bújnak ki a munka alól, ahol tudnak. Na, nekik aztán tényleg csak a kötött munkaidejük a munkaidő, néha még az se, mert ellógnak, hacsak lehet. De nem ezekről kell megítélni a szakmát. Mindenhol vannak lógósok.
Épp az a bosszantó, hogy a mostani "teljesítményarányos munkabérelosztás" szerint pont annyit keres, mint az, aki 45-50 órákat dolgozik hetente.

Dell78 2014.02.13. 20:17:13

Tudom, de én a közvetlen közelemben csak ilyenekkel találkozom. Finoman szólva sem teszik bele a lelküket a munkába, a másik véglet pedig amikor a közgazdász diplomáddal - szakmádban dolgozva - elvárják a túlórát minden nap, és ezt állambácsi nettó 100-zal jutalmazza. Éljen!

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.13. 20:19:17

Ebben az egész írásban a nemmeremaláírni a legjobb. Arra vajon elmékszik-e aki nem meri aláírni, hogy négy évvel ezelőtt meg nagyon mertek tüntetni menni. Akkor nem féltek. Ez az evolució, lássátok gyerekek! Tanárnénik, Tanárbácsik bemutatják.

fda 2014.02.13. 20:19:27

@Szelid sunmalac: Kik mondják meg?
Na ne viccelj.

Arról van szó, hogy a számítástechnika tanárnéni el sem tudja képzelni, mi mást csinálhatna a számítástechnika órán, hiszen ő a windows XP-t tanulta a főiskolán.

deneskata 2014.02.13. 20:21:57

@Dell78: Közgazdász állami alkalmazásban? Miért nem keresel egy jobban fizető helyet? Én is - tanárként - azon vagyok. Amióta ez az őrület van az iskolában, az alternatívákat latolgatom, de hát hiába. Én tényleg szeretek tanítani, vagy inkább csak szerettem. Most már szinte lehetetlen jól csinálni.

Nagymoli 2014.02.13. 20:26:16

@almodhi: frappáns válasz, elismerem :-D

fda 2014.02.13. 20:26:37

@873ujr3rk: Elég komolyan hozzátartozik a lényeghez, nem kötekedésből írtam.

Sírunk hogy nincs pénz olyan esetben, amikor nincs is szükség pénzre.

Flaggx 2014.02.13. 20:27:45

@deneskata: És akkor még nem beszéltél ilyen apróságokról, hogy:

- Kolleganő elmegy veszélyeztetett terhesként szabira, a KLIK reakciója: "Az az állás be van töltve, nem lehet mást felvenni"

- Elszámolják a kolleganő fizetését, más betegszabiját az övéből vonják le, a KLIK reakciója két hét után: "Nem tudjuk, mikor lesz elutalva"

- Benyomnak átlagos osztályokba értelmi fogyatékos gyerekeket, persze a beígért spec. gondozóból semmi sem lesz, oldja meg a pedagógus ahogy akarja. Ja, hogy a gyerek lehetetlenné teszi a többi tanítását? E'van.

- Plusz "áldásként" az okos szülők: nem jelenik meg egy szülőin sem, a gyerekével semmit sem lehet kezdeni, mert neveletlen, szófogadatlan és még tanulni sem hajlandó. Na, ez a szülő lesz az első a tanáriban, aki verni fogja év végén az asztalt, hogy miért bukott meg 5 tárgyból a gyermeke!

[c] 2014.02.13. 20:28:54

@fda: Néhány éve valamennyire beleláthattam a számtech érettségibe, és az van, hogy a számtech-oktatás nem komplex tudást ad, hanem nagyon speciálisat, konkrétan adott szoftverek kezelését tanítja. Ennek a világon semmi értelmét nem látom, de engem senki nem kérdezett meg, ugye; ehhez kell az iskoláknak alkalmazkodniuk.
Namármost, ha az iskola "használható" tudást akar adni a diákjainak, akkor Windowst "tanít" nekik. Nyilván nem véletlenül tettem idézőjelbe a használhatót; a lényeg az, hogy a tanár nem szabadon dönt, neki kell alkalmazkodnia.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.13. 20:28:55

@látjátok feleim szümtükkel:

Mivel az MSZP alatt volt a legszarabb a tanárok helyzete, és akkor zárták be a legtöbb iskolát, lehetetlenítették el leginkább a tanárok munkáját, így a tanárok egyként tüntettek ellenük.

Ma pedig, mivel senki nem akar tüntetni, így a pár háborgó, azt hazudja, hogy nem merik aláírni, a saját hazugságait, MSZP-s propaganda szövegeiket.

borzimorzi 2014.02.13. 20:33:03

Részvétem. Lassan nem lesz egyetlen olyan tanár se a közoktatásban, akire a gyerekek fel tudnak nézni, akitől szívesen tanulnak. Mert akikkel minden kakát meg lehet etetni, azokra nem lehet felnézni. Még egy valamirevaló sztrájkra se képesek, mert a szakszervezeti vezetőiket megvették kilóra, a spiclifi már csak tudja, hogyan kell azt csinálni.

Üdv:
b.

Dell78 2014.02.13. 20:33:07

@deneskata: hát igen, jelenleg a közgazdász szitokszónak számít. Egyéb okokból helyhez vagyok kötve, ezért csak kb.40 km-es körzeten belül tudok keresni, amit már vagy egy éve teszek. Így a lehetőségek errefelé finoman szólva korlátozottak, de akkor sem ebben a szakmában fogok megöregedni. Csak ilyenkor mindig felteszem a kérdést, hogy jól tettem-e, amikor a tanulás mellett döntöttem. Egyelőre nem a válasz, mert amikor azt látom, hogy a 3 gyerekes, amúgy mindennemű munkavégzésre alkalmatlan, a meleg teremben napocskát rajzolgató közmunkás nettó 76-ot kap (és ezzel nem azt mondtam, hogy a 76 sok!), na akkor a 100 megalázó!

fda 2014.02.13. 20:33:15

@_zulu_: ???

Ezt a bölcsességet mire alapozod?

Egyébként mi van azokkal a programokkal, amik magáncélra ingyen használhatók, cégnek fizetni kell érte? Azok a cégnél védenek, otthon meg nem?

Én azt mondom hogy aki olyan operációs rendszert használ, ami mindenféle segédprogramok nélkül félnapi internethasználat alatt összefossa magát , az maga is egy fos és magára vesse, aki használja. Akinek meg az tetszik, használja azt a hibáival együtt és fizessen, hogy másnap is működjön még.

Flaggx 2014.02.13. 20:33:33

@fda: KLIK-nek hívják a megmondót. Látom, nem figyeltél az utóbbi években.

Mennyire is csökkentette a mostani kormány a számtech órák számát idénre?

És most vesd össze, hogy ebben az óraszámban kell felkészíteni a gyereket számtech érettségire, ami konkrétan a windowsról szól. Taníthatna ő Ubuntu Linuxot is, vagy Novellt, vagy Mac OS-t, csak minek, ha nem abból fog vizsgázni a gyerek?

Nagymoli 2014.02.13. 20:36:21

@tea fan: És ezzel, hogy nincs mozgásterük, már fel is nevelték az újabb generációt, aki az MS multitól fog függeni, mást nem fog ismerni.

Nagymoli 2014.02.13. 20:38:13

@fda: Felhasználói szinten tanulta.. telepíteni már nem biztos, hogy tudja. Tisztelet a kivételnek... ;-)

[c] 2014.02.13. 20:38:56

@Nagymoli: Pontosan. De erről nem a tanárok tehetnek.

babhun 2014.02.13. 20:42:10

Egy ország, egy társadalom állapotát nagyon jól jellemzi az, hogy mennyire becsüli meg azokat, akikre a gyerekeit bízza.

fda 2014.02.13. 20:45:07

@tea fan: Ez egyszerűen nem igaz. A feladatok sokféle szoftverrel megoldhatók, senki nem mondja, hogy windowst vagy pl. excelt kellene használni.

A témával kapcsolatban:
szabadut.fsf.hu/oktatas/gyakori-kerdesek/gyik-erettsegi/

Van is sok iskola, ahol száműzték a windowsokat, a velük járó rettenet rendszeradminisztrációt és persze a költségeket. Ennek egy feltétele van: értsen a számtektanár a szakmájához.

Nagymoli 2014.02.13. 20:50:07

A "kellemetlen dolgokat" mindenütt fentről erőltetik a ranglétrán lent állókra. Felfelé sajnos nem terjed a hang. Néha nincs más választás, mint kirúgni az uraság alól azt a bizonyos létrát, ideje koppanni. Másképp nincs változás. Tanároknál, és nem tanárkoknál egyaránt. Csak a tanárokon nagyobb a felelősség, ők a magyar értelmiség jelentős része, és ők, akik a jövő generációját felnevelik. Nehéz dolog széllel szemben menni, főleg, ha attól a bizonyos széltől jön a megélhetés...Kilátástalannak tűnik.

almodhi 2014.02.13. 20:51:05

@Nagymoli: Egyébként ne érts félre; sok szempontból sokkal jobb lenne Linuxot oktatni.
De ahogy előttem sokan megjegyezték már, a tanárok keze meg van kötve: a Windows a "követelmény".
És attól tartok, ahogy a NER elbánt az informatikaoktatással az egésznek egyre kisebb lesz a jelentősége... Visszatérünk a hőskorba, akit érdekel, az otthon tanul magának. Az internettől :-). Az informatika esetében a legkönnyebb ezt megtenni.

deneskata 2014.02.13. 20:53:44

@Dell78: Egyetértek. A helyhez kötöttség nagy probléma. Néha úgy érzem, jobban járnánk, ha felpakolnánk mindenestül és külföldre költöznénk. De nem vagyok elég bátor. Itthon meg - nézd meg - összeveszünk a neten azon, hogy ki dolgozik többet az éhbérért. Lehangoló.

aya_nieIsen 2014.02.13. 20:54:29

@Jozsó_: " A vírusvédelmet viszont tényleg meg lehet oldani ingyenes eszközökkel."

Magánszemélyként igen. Iskolaként kicsit más a jogi helyzet. Sokszor szoktál szoftvert, licenceket vásárolni?

[c] 2014.02.13. 20:57:36

@fda: "A feladatok sokféle szoftverrel megoldhatók, senki nem mondja, hogy windowst vagy pl. excelt kellene használni."
Igen, tudom, hogy lehet. De valamiért kevesen választják a diákok közül is, és ennek oka van, ami szvsz nem az, hogy a tanárok rugalmatlanok.
A feladatok nagyon specializáltak, a diákok pedig a specializált feladatmegoldást tanulják, és nem szereznek általános rálátást. Adott feladatot adott szoftverrel képesek megoldani, de ugyanazt a feladatot más szoftverrel már nem.
Szerintem ez nem a tanárok hibája, egyszerűen az oktatás tematikája, célja rossz.

v2peti 2014.02.13. 21:02:52

Azon még senki nem gondolkodott el, hogy azért van annyi tehetségtelen pedagógus a pályán, mert nincsenek rendesen megfizetve? Ha rendesen meg lennének fizetve, akkor jóval több ember számára lenne vonzó a pedagóguspálya, így a tehetségteleneket páros lábbal ki lehetne rúgni, mert lenne helyettük más, tehetségesebb.

Nagymoli 2014.02.13. 21:04:47

@fda: Olvastam egy két szép leírást, ahol a számtechtanár MS-t oktatott, és otthon elkezdett ismerkedni a Linuxokkal. Nem lehetett egyszerű neki megoldani, hogy elfogadják az iskolában, hogy nem a szokványosat csinálja, és mert újítani. Az ő diákjai lefogadnám, többre fogják vinni a többektől, mert nem csak egy nézőpontból láttak rá a számtech világra. Belőlük lehetnek azok, akik a későbbiekben is mernek majd újat, mert ezt látták az oktatásban is. A többiek "beleszürkülnek" az átlagba. Csupa ismert megoldásokat fognak merni használni csak, vagy amit kijelölnek nekik. Gyakorlatilag önálló vélemény, gondolkodás nélküli fogyasztói társadalom nevelődik. És ami még szomorú a dologban, egy csomó "bűnözőt" is nevelnek, mert ugye otthon lopott ám a windows, Office nagyon kevesen veszik csak meg. És nem is tudják, hogy lopnak, mert már ez a megszokott.

beavereater 2014.02.13. 21:06:23

Mintha Gyurcsány/Bajnai alatt a tanárok pofája lett volna az egyik legnagyobb...Hogy ízlik a 2/3, FIDESZparasztok? Kevéssé? Akkor ápr.6. és utána hadd szóljon a 'zorbántakaroggy!

Dell78 2014.02.13. 21:06:53

@deneskata: ahogy látom ez a gondolat egyre több embert foglalkoztat, és egyre többen menekülnek innen, akár a valamivel biztosabb, vagy a teljesen bizonytalan megélhetést választva inkább. Azért ez eléggé elgondolkodtató. Viszont mi hiába mennénk, nem látok rá reális esélyt, hogy valaha a szakmánkban tudnánk elhelyezkedni kint. Nem mintha derogálna a takarítás, de a szentségit! Nem ezért küzdöttem!

Flaggx 2014.02.13. 21:08:14

@v2peti: "tehetségtelen"? Próbáltál már olyan osztályban tanítani, ahova benyomtak egy autista gyereket is integrálás felkiálltással? Vagy olyanban, ahol visszapofázik a gyerek és a szülő még büszke is rá?

Nagymoli 2014.02.13. 21:14:05

@Dell78: Én pl nem tanár vagyok. Szívvel-lélekkel műszerész, szeretem a szakmám, de mi sem vagyunk jobban megbecsülve. Jelenleg azon gondolkodok, leteszem a pákát, és elhagyom az országot. Megyek takarítani is, ha kell, de munka után ne azon kelljen gondolkodnom, hová menjek maszekolni, hogy hó végén tudjak enni.

fda 2014.02.13. 21:15:06

@tea fan: "kevesen választják a diákok közül is"

Épp ez a lényeg.

Ha a számtekórán a tanár úgy beszél a számítógép kezeléséről, hogy közben windowst tanít, és úgy beszél a szövegszerkesztésről hogy word-öt, a biztonsági kérdéseknél pedig csak a víruskereső jut eszébe, akkor ő egy szűklátókörű sarlatán, aki sajnos elbutítja a gyerekeket. Ennél a tanárnál tényleg csak ezeknek az eszközöknek a használatát fogják tudni a gyerekek.

Ahol pedig hozzáértő tanár dolgozik, az eredeti felvetésben szereplő dolgok fel sem merülnek, a gyerekek megtanulják, hogy melyik az a feladattípus, amihez táblázatkezelőt érdemes használni, és a feladatát abban fogja megoldani, amit a gyakorlatban is kipróbáltak előtte.

Persze akinek a szülei megvették karácsonyra az office-t otthonra, az ahhoz szokik hozzá és lehet, hogy az érettségin is ezt fogja akarni használni - bár ha egy rendes linux rendszert lát a suliban, akkor rövid úton áttér rá és nem szivatja magát otthon sem egy csoda windows 7 vagy 8 rendszerrel.

Dell78 2014.02.13. 21:19:10

@Nagymoli: a kizsákmányolás nem szakmafüggő, sokkal inkább általános jelenség. Igazad van, csak ez is félmegoldás.

Nagymoli 2014.02.13. 21:34:45

@fda: Én pl véletlen találtam rá a Linuxra. Konkrétan Ubuntu. Amit csak lehet, ezen oldok meg. És próbálom megtenni, amit a számtech-tanárok nem tettek. Amelyik ismerősömnek gond van a gépével, (Lefagyott a win, nem indul-márpedig sok ilyen van) felajánlok egy Ubuntu telepítést, egy gyors alapoktatást is kap tőlem, aki bátorkodik ilyen eretnek dolgot csinálni, és "garis" javítást, újratelepítést is vállalok, ingyen, ha már az oprendszer írói is ingyen adták. Én ennyit tehetek érte. Két tanár jóbarátomra, és az egyikük nyugdíjas tanár szülőjére büszke is vagyok. Kis félelemmel próbálták ki, és azóta ragaszkodnak hozzá. Megkértek, a wint eszembe se jusson visszarakni. Ritkaság ez a fajta bátorság, és fogékonyság az új iránt, de őket nagyon becsülöm ezért! :-)

Nagymoli 2014.02.13. 21:38:36

@fda: Biztos, hogy megvették? Nem csak letöltötték, és kerestek hozzá egy serialt. Érdekes módon ez a serial, és crack keresés iszonyat profin megy a diákoknak. :-D

Béka53 2014.02.13. 21:49:13

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Az igazán jó lenne, ha a közoktatás úgy működne , mint Hollandiában a tenger elleni védekezés. 100 éves stratégiát írtak erre, s bárki van hatalmon, ezt követi. Nálunk ez is politikai kérdés, miért?

Béka53 2014.02.13. 21:58:34

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata Próbálj ki egy hetet tanárként. Az van, hogy ül veled szemben 30 gyerek, akik közül 99% nem szeretne ott lenni. Neked az a feladatod, hogy lekösd őket, és végezzék el a feladatot. Egy tanórán a tanárnak egy perc lazítás nincsen, ha egy pillanatra ellankad a figyelmed- véged. Mindemellett lássuk be jobboldali agyfélteke dominanciájú digitális bennszülötteknek te mint tanár roppant kevés vagy audiovizuális ingernek. Nem véletlen, hogy ez a típusú oktatás, amit mi most vezettünk be, ma már máshol múzeumi anyag. Neked nincs eszköztárad, csak saját magad. Próbáld ki, érdemes.

deneskata 2014.02.13. 22:17:14

@Dell78: Egyelőre megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy a munkám legyen a hobbim is. El se tudom képzelni, hogy olyan tevékenységgel keressek pénzt, amit nem szeretek. Persze, ha rákényszerítene a sors, biztos menne. De én sem azért tanultam annyit. És most nem is az egyetemre gondolok, hanem a rengeteg továbbképzésre, amire mindre magamtól mentem, hogy jobban, érdekesebben, korszerűbben tanítsak.Most az egész hiábavalónak tűnik, mert nálamnál hatalmasabbak épp azon vannak, hogy lehetetlenné tegyék számomra a minőségi munkát. Isten bizony, gondoltam már takarításra is. Ausztriában. Sokan csinálják, diplomások is. Lehet, hogy az lesz a jövő.:(

vuvuvu2 2014.02.13. 22:23:10

nagyokos IT guruk! az konkrétan bárkinek eszébe jutott, hogy a legtöbb cég windowsra van berendezkedve? úgy 99% használja, és igen, a legtöbb munkahelyen (ld. profession.hu) elvárás a profi word, excel, pps ismeret. ez olyan mint az angol. középfokon minden érettségizettnek beszélnie kellene angolul középszinten és képesnek kellene lennie nyomni a word/excel/pps triót.

aki viszont IT pályára készül tanuljon meg linuxot és még ezer dolgot, ahogy a nyelvigényes pályára lépőknek is meg kell tanulniuk jól az angolt meg esetleg még 1-2 nyelvet.

Lőwy Árpád 2014.02.13. 22:32:11

@Béka53: ha a Fidesz hatalomra került volna Hollandiában, már átírta volna ezt a 100 éves stratégiát, és a gátat az ártalmas EU felé a szárazföldi határokra helyezte volna át. amikor a mélyföldeket elönti a tenger, Orbán, Pintér és Bakondi egy yachton tartana sajttájékoztatót arról, hogy a vizet az EU ármánykodása ellenére legyőztük. Aki mást állít, azt bepereli.

Mpatikus Eszetlenellenes 2014.02.13. 22:55:59

@komplikato:

:-)
Már ezért a kommentért megérte benézni... :-)

Az átvilágításból fakadó tények pedig makacs dolgok. Persze ettől mégsem változhat csak úgy meg egy magára valamit is adó szektahívő diktált vélekedése, vagy urambocsá' a világképe!

Egy röpke -kognitív disszonancia okozta- szemhéjremegés, és már nyomják is fullkreténben tovább.

tatamin 2014.02.13. 22:58:20

tanárka, te, akit én tanítottam a zegyetemen, nem tudod megítélni, hogy melyik a jó könyv, mert nem is a te dolgod, meg nem is saját iskolád tanítasz, hanem az állam bácsiéban, ő meg így gondolja. Neked meg az lenne a dolgod, hogy jól elmagyarázzad a birtokviszonyt, vagy mohácsi csatát. És ne kenjed ezt senkire és főleg ne várjad, hogy csencselhetsz a tankönyvekkel. Viszont jó lenne, ha rendet tartanál a zosztályban, mert nagy ciki nekem elmagyarázni a gyereknek, hogy nem csak nem eléggé értesz a dolgokhoz, hanem még el is bőgöd magad rendszeresen az angol órán (ahelyett, hogy rendbe szednéd a Hufnágel Pistit, mert megszoktátok nagyon, hogy mindegy, te meg a jó öreg igazgató bácsi a fejpénzből vagytok, fodor gabitól hiller pityuig.
És hidd el, nem lesz a népoktatás jobb attól, ha ezek a kedves emberek visszajönnek. Amivel még nem mondtam azt, hogy nem hemzseg a dilettantizmustól a jelenlegi rendszer.

mgdé 2014.02.13. 22:58:52

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Olvasgatva a kommentjeidet egyre bizonyosabb vagyok abban, hogy te még Gyurcsánynál is lényegesen nagyobb gazember vagy.
Tudod mit, bár ez komoly teljesítmény, mégsem gratulálok ...

tatamin 2014.02.13. 22:59:41

(hibákat sajnálom)

Pszt! 2014.02.13. 23:06:29

Kurva sokat érthet a számítógépekhez az, aki szerint ha lejár a virusvedelem, tönkremennek a szamitgogepek. :-D
170 nettó az kevés? Az ország nagy része ennek a felét kapja!

Szabványok 2014.02.13. 23:25:47

@almodhi: A tanárok meg nem dolgoztak még "rendes" munkahelyen. Ahol például a fizetését elmondja, az _azonnali_ elbocsátás. Ahol a hétvégére beszerveznek egy csapatépítő raftingot, ahol nyalni kell a főnöknek. Ahol sokszor este 21h-g kell dolgozni. Ahol három műszak van. Ahol szigorú munkaidő nyilvántartás van és ha hiányzik pár óra, nagy baj van. Ha több van, akkor a következő év(!) dec. 32.-ig kifizetik a túlórapénzt. Vagy nem. Ahol 17 év munkaviszony után négy hét szabadság van, amiből hármat akkor vesz ki, amikor a cég akarja. Ahol, ha a munka úgy kívánja kimegy Helsinkibe 2 hónapra.

És igen, mennyi is a nettó fizetése egy orvosnak 6 év egyetem és 17 évi munkaviszony után?

Összefoglalva:
Igaza van a posztnak, rossz dolgok vannak mostanában az oktatásban.
De máshol is.
Sok tekintetben (pl. munkahely biztonsága) nem is olyan rossz a pedagógusság.

vega4 2014.02.13. 23:51:18

@Szabványok: És mennyi paraszolvenciát kap egy tanár 5 év egyetem és 17 év munkaviszony után? + nettó fizetés?

De hová tűnt Columbo felesége? 2014.02.13. 23:53:46

@deneskata:

"Nálunk is irigyeljük az óvónőket, mert őket nem a KLIK ugráltatja..."

Még nem.
De indirekt módon valójában már igen.

A hozzászólásokhoz (és ezzel a bejegyzéshez is, persze):
könnyű a tanárok, pedagógusok munkáját kívülről kritizálni (ismerek párat, családban is van...hát, nincsenek egyszerű helyzetben. Ilyenkor szokott jönni az az érv, hogy egy hegesztő vagy egy szakács sincs feltétlenül jó helyzetben. De e kettő nem összehasonlítható: a magyar diűkok teljesítménye évről évre rosszabb, ami jól működött az elmúlt 60 évben, azt sikerrel szétverték az utódok (itt az mszp és a szdsz felelőssége is óriási), de ami most folyik, az már kvázi kivéreztetés - a hivatalos nyilatkozatok pedig arcpirítóak.

Lassan nem lesz senki, aki kémia/földrajz/biológia tanárnak megy - generációk fognak teljesen elbutulni, és ez a folyamat már tart.

Van e blogon hozzászoló, aki szerint ez jó? Kétlem.

Véleményem szerint azokat a pedagógusokat, akik gyerekeinket írni, olvasni és számolni tanítják, az óvodában(ami szintén OKTATÁSI intézmény) pedig erre készítik fel, sokkal jobban meg kellene becsülni.
Ez a minimum a szülők, de az ÁLLAM részéről is.

Gribbin János 2014.02.14. 00:22:35

Ez egy végtelenül szomorú ember írása. Nem is a saját megaláztatása süt át rajta elsősorban számomra, hanem a gyerekek iránti aggodalom. Ez az oktatási kormányzat végképp száműzte a józan észt a közoktatásból. Eddig is voltak olyan fonákságok, amiket kikerülni nem lehetett - csak lenyelni. De a rendszer (úgy-ahogy) működött. Jelenleg a bedőlés előtt áll az egész iskoláztatás, és ez Hoffmann Rózsa iszonyú rossz álmainak köszönhető. Ez a nő még rosszabb, mint Furceva asszony volt - aki nem emlékszik rá: a SzU oktatási és kultúrális minisztere volt, s Pozsgai forró csókkal köszöntötte őt Ferihegyen. Mindkét nő már fizikai megjelenésében is a kultúra drasztikus megcsúfolása, ám eszmeileg és szellemileg (szellemileg? óh, sokkal inkább a szellem hiánya miatt) Hoffmann sokszorosan túltesz rajta.

deneskata 2014.02.14. 07:11:21

@tatamin: Kedveském, ne csüggedj! Még egy-két év, és neked is meg lesz a nyolc osztály! (És ezt nem a gépelési hibák miatt gondolom...)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.14. 07:43:49

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Mivel az MSZP alatt volt a legszarabb a tanárok helyzete, és akkor zárták be a legtöbb iskolát, lehetetlenítették el leginkább a tanárok munkáját,..."

Ez így nem igaz.
Iskolákat azért zártak be, mert kevés gyeker született, nem volt annyi iskolára szükség. Az elmúlt négy évben sem nyitottak újakat, mert nem volt erre sem szükség.

Ha jól elmékszel ( már pedig miért is ne? ) akkor a tanár letanította a 2-3-4, esetleg 5 óráját, oszt mehetett isten hírével. No az ellen kellett is tüntetni. Most bent van 8-tól 4-ig, és mégsem mer?

Nahát!

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.14. 07:48:44

@Gribbin János: "Mindkét nő már fizikai megjelenésében is a kultúra drasztikus megcsúfolása,"

Ez nem illő, mert rólad is lehetne ugyan ezt állítani azzal, hogy mint férfi, te is csúfítod a kultúrát. Ízlések és pofonok különböznek. Szerencsére, mert akkor mao egyenruhában járnál te is, ha nem így lenne.:)
A küllemét az ember örökli, de arról, hogy mit tesz, már maga tehet. A közoktatás írányítása nem a küllemtől, hanem a belbecstől függ.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.14. 07:58:37

@Flaggx:
Bakker! Mégsem mentetek ez ellen az oktatási rendszer ellen tüntetni, csak jár a szátok üresben. Amikor meg azért zárták be az iskolákat, mert kongtak az ürességtől, akkor nagy volt a beszélőkétek. Most mi van, bevarrták, és féltek aláírni? Nos ilyen gerincet látnak a diakájaitok. Gratulálni lehet csak.

Harald Blåtand 2014.02.14. 08:53:22

@tatamin: Biztos lehetsz benne, hogy egy alap- vagy középfokú intézményben oktató átlagosan jó képességű pedagógus jobban meg tudja ítélni, jó-e egy konkrét tankönyv, mint a tanárképzésben vagy a minisztériumban dolgozó bármelyik szakember. No offense, de ez egyszerűen így van.

iroda lom történ. és? 2014.02.14. 08:54:33

@voltbalos: kitűnő kórkép! Annyiban igazítanék, hogy nem mások ültették ezeket a nyakunkba, hanem mi magunk (akinek nem inge...). Éppen ezért velünk van a baj. Sajnos. Márpedig, amíg kormányt lehet 4 évenként váltogatni, népet nem. Súlyos zavar van a fejekben, ez pedig kapóra jön a demagógoknak.

tatamin 2014.02.14. 09:39:39

@Harald Blåtand: Nem tudja megítélni, mert ennek nagyobb összefüggései vannak, mind szakmai, mind tantárgy pedagógiai oldalról, de fontos lehet a véleménye ez kétségtelen.
Egyébként: alapvetően tanítani kell és nem a tananyag konceptuális kérdéseivel foglalkozni.
Van persze egy másik kérdés, ami ennél fontosabb: világjelenség, hogy a népoktatásra egyre kevesebbet költ az állam, mert vérlázító módon azt gondolja, hogy a tehetősebbek úgyis elviszik magániskolákba a csemetét. Sajnos ez az Amerikából induló modell ma már a korábban igényes oktatási rendszerekben is érezteti hatását. (olyan, mint az egykori szociális védőháló...kevésbé jól álló országokban könnyen szakad.

tatamin 2014.02.14. 09:41:24

@deneskata: biztosan megbuktál nálam, azért mondasz ilyen butaságot.

blackflowerblossom 2014.02.14. 10:33:47

Szóürul szóra igaz, sőt ez még felszínes is. A kedves iskolát nem látott kommentelőknek meg ajánlok egy cserét egy átlag igazgatóval.

Mudis 2014.02.14. 11:53:53

Az anyámnak szülőként kb 24 éves folyamatosan tapasztalata van az általános iskolai oktatással (mert kb úgy jöttünk egymás után, hogy mikor az egyik elballagott, akkor kezdett a másik). Neki ez a rendszer tetszik a legjobban.
Miért?
Mert rengeteg délutáni ingyenes szakkör van, amit a tanárok még reklámoznak is (míg az én időmben pl ha volt is, arról hallgattak). Az öcsém előtt annyi ingyenes lehetőség van a minőségi fejlődésre, amennyi nekem sose volt (ki is használja őket szerencsére). Szóval az olyanoknak, akik akarnak tanulni, a mi tapasztalataink alapján nőttek a lehetőségeik.
Azt pedig teljesen fölösleges újdonságként felhozni, hogy kifogynak a tollak, meg nincs pénze az iskoláknak, mert ez nem most lett, hanem már legalább 24 éve így van.

Ugyanakkor, azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a tanárokat sokkal jobban meg kéne becsülni, mind fizetésükben, mind pedig hozzáállásban. Gyakorló gimnáziumba jártam, és már akkor elkeserítőnek láttam a helyzetet az utánpótlás terén. Én magam pedig szívesen mentem volna valamilyen reál szakos tanárnak, de a szakma megbecsültsége annyira alacsony, hogy már a jó tanulók sem választják ezt a pályát, nemhogy a kitűnők (és nem is lehet remélni, hogy ez sokat javulna belátható időn belül). Az pedig nem épp bizalomgerjesztő gondolat, hogy az én gyerekemet majd olyan tanítja mondjuk matekból, aki anno csak hármasra tudta megtanulni ugyanezt a tárgyat...
Az orvosoknak is kevés a fizetése, de legalább őket megbecsüli a társadalom (bár ez is csökken).

sunabajnok 2014.02.14. 14:30:55

Nincs pénz patronokra?
Valahogy olcsóbban jövök ki szülőként, amióta mi fénymásolunk, mit előtte KÖTELEZŐEN! havi ötszáz forint volt fejenként.

deneskata 2014.02.14. 18:17:50

@tatamin: Úristen! Neked aztán tényleg fogalmad sincs semmiről."alapvetően tanítani kell és nem a tananyag konceptuális kérdéseivel foglalkozni."
A kettő, kedveském szorosan összefügg egymással. Ha a tananyag "konceptuálisan" elhibázott, akkor a tanítás se lehet színvonalas.
:) Hiába no,a közoktatás olyan legelő, ahol minden marha legelhet.
Mindenki járt (valameddig) iskolába, így aztán mindenki szakértőnek képzeli magát. Így vagy te is iskolapéldája a tudományoskodásnak, közben amit mondasz, az köszönő viszonyban sincs a valóssággal.

tatamin 2014.02.16. 14:04:37

@deneskata: Én minden tankönyv nélkül tudnám tanítani a francia forradalmat,
vagy bármit, amit egy középiskolásnak e tantárgy keretében tanítani kell...
Ha hozzám jártál volna (feltéve, hogy nem verték volna szét a tanárképzést a "bolonyázással")te is tudnál, és nem beszélnél össze-vissza...

mgdé 2014.02.16. 15:05:31

@tatamin:
Akkor meséld el légy szíves, miért hülyeség Illig úr "kitalált középkor" "tana", s miért nem kell elhinnie egy csak átlagosan művelt középiskolásnak az ilyesfajta habókosságokat/pénzkereseti izéket. Mert gondolom, akit jól tanítottak, az nem ül fel láthatóan sületlenségeknek, s ha te valóban jól tanítanál, akkor ezt - hogy tudjunk kételkedni abban, ami értelmi szempontból gyanús, bármilyen tetszetős mázzal is van leöntve - is meg kell tudnod tanítani.

S ezt a kételkedni tudás dolgot akár tovább is gondolhatod ...

Közösségek

süti beállítások módosítása