,,Valaki pikkel ránk ott fönn" - Levél a pedagógiai szakszolgálatokról

2014. 02. 19. 10:00 - Prinz Dániel

 

Egy névtelenséget kérő gyógypedagógustól kaptuk az alábbi emailt:

Valaki valamiért nem szereti a pedagógiai szakszolgálatokat....Valahol egy íróasztal mögött ül valaki, akinek egyszer belemászott egy logopédus a lelkébe.

Másra nem tudok gondolni. 

A pedagógiai szakszolgálatnál dolgozóknak kötelező szakvizsgát tenniük. Haladékot 2015-ig kaptak. Új kollégákat csak szakvizsgával lehet felvenni, kivétel, ha valaki pályakezdő. Támogatást a szakvizsga elvégzéséhez,  -leszámítva a vizsgánként kivehető pár napot- nem kapnak. Egy félév 135-150 Ft. A képzés négy féléves. ....

A pedagógus életpálya szerint nincs külön kategória a szakvizsgázott gyógypedagógusoknak. Ráadásul több kolléga elvégezte az egyetemet pedagógia szakon, de sokan más bölcsész egyetemi diplomával rendelkeznek. Hiába. Szakszolgálatnál az előírt végzettség a gyógypedagógiai főiskola, így mindenkit "visszaminősítettek" főiskolai szintre.

Az életpálya bevezetésekor elvették a "különleges szakértelemért" járó pótlékot, mely 14 ezer Ft volt. A gyógypedagógiai pótlékot, mint a jelenleg egyetlen erre a területre érvényes pótlékot, a szakszolgálati dolgozók nem kapják.

Az előrelépéshez szükséges minősítő eljárás során a szakszolgálatnál dolgozók csak egyszerűsített portfóliót tölthetnek fel, így csak Pedagógus II. kategóriában mehetnek, előttük a Mesterpedagógusi szint zárva van.
Ééééééés a legjobb most következik: 

A szakszolgálatnál dolgozó gyógypedagógusoknak NEM jár a pedagógus pótszabadság. 46 nap helyett 21 nap alapszabadság, plusz a munkában eltöltött évek alapján járó napok....

Összefoglalva: PEDAGÓGUS munkakörben foglalkoztatott gyógyPEDAGÓGUSOK, akiknek  PEDAGÓGUS szakvizsgát kell tenniük, érvényes rájuk nézve a PEDAGÓGUS életpálya-modell, kötelezően tagjai a Nemzeti PEDAGÓGUS Karnak, nem jogosultak a PEDAGÓGUS pótszabadságra.
Én magam is szakszolgálatnál dolgozom. A KLIK-be való betagozódás nehézségeiről nem írok, ezt minden egyéb intézmény nyögi. 

A speciálisan minket érintő problémákat fent felsoroltam. Enyhén szólva diszkriminatív az egész. 
Mi másodrendű pedagógusok látjuk el a logopédiai feladatokat a tanköteles kor végéig. Mi tartjuk a gyógytestnevelést az általános és középiskolák diákjai számára. Mi végezzük a korai fejlesztést és a konduktív pedagógiai ellátást. Mi végezzük a nevelési tanácsadás feladatait. Mi végzünk vizsgálatokat az óvodák, iskolák vagy szülők kérésére, ha bármilyen problémát észlelnek a gyereküknél. Pályaválasztási tanácsadást adunk. Gondozzuk  a kiemelten tehetséges gyerekeket.
Fejlesztő nevelést biztosítunk a súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekeknek.

MI másodrendű pedagógusok végigdolgozzuk az évet. Igaz,  hogy az iskolák nyáron zárva vannak. Igaz, hogy az óvodákban kötelező zárási időszak van. Igaz, hogy a kisgyermeket nevelő szülők is pihennek , nyaralnak nyáron. Igaz, hogy a pszichológia elismeri a "terápiás szünet" fogalmát. Igaz, hogy a munkánk rendkívül megterhelő mind fizikailag, mind pszichésen. (Így szinte alig van rekreációra lehetőségünk.)

Magasabb elvárások (szakvizsga) Kevesebb bér (csak főiskolai szint, + pótlékok hiánya)  Kiégés fokozódása  (szabadság lecsökkentése)

Valaki pikkel ránk ott fönn. Még kitartunk. Meddig........?

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr375813626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Álmos Árpád 2014.02.19. 22:51:15

EL KELL MENNI! El kell menni a pályáról, az országból! Ezt az országot a "többség" ellopta az emberektől, de legalábbis jónéhányunktól. És nem csak a jelent, hanem a reménységünket (ok, a reménységemet) is.
Talán ha már nem lesz egy logopédus sem...
Talán ha már nem lesz egy "rendszerellenes" "osztályáruló" pedagógus sem....
No, nem, azt nem gondolom, hogy észbe kapnak "ott fent". Észre sem veszik majd a hiányt. Hiszen az ő gyermekeik külföldre és magániskolákba járhatnak majd - "Ne sírj! Grófodnak lesz azért leánya, pénze, bora!", írta Ady.
De akkor talán majd csak egymást nyomorítgatják. És talán-talán a lelkes behülyített kétharmad is észbe kap. (No, mondjuk a szavazatát már nem lesz módja megváltoztatni, addigra a demokrácia látszatát is felszámolják. De talán "tetszik végre forradalmat csinálni"...)
De addig, aki élni akar, az meneküljön!!

Heronyányiné Lang Anna 2014.02.20. 13:19:00

@Álmos Árpád: Nagyon igaza van ebben az országban a fiatalok nem tudnak boldogulni családot alapítani !!Itt csak a korupt csalóknak áll a zászló !

Közösségek

süti beállítások módosítása