HÖK-ös információszabadság per tárgyalása csütörtökön

2013. 07. 08. 10:00 - GSzD

11-én tárgyalja a Fővárosi Törvényszék az ország első HÖK-ös információszabadság perét. Név szerint is megtudhatjuk mennyi jutalmat kapnak a HÖK-ös vezetők. A kérdés az, hogy közfeladatot lát-e el a HÖK? Facebook event itt!

Az ELTE-t egyébként az a Jaczkovics ügyvédi iroda képviseli, amelyik nagyon sok közérdekű adatigényléses perben képviseli az állami szerveket és harcol az adatok ki-nem-adásáért. Ráadásul a hátterük sem a legtisztább, az ELTE például havi másfél milliót fizet nekik, de van megrendelésük fideszes önkormányzatoktól is.

Tovább is van!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság velünk ért egyet és a mi oldalunkon avatkozik be a perbe, hogy segítsen megszerezni az adatokat. Az Infotörvény is egyértelmű ebben a kérdésben:

31. § (4) A perbe a Hatóság az igénylő pernyertessége érdekében beavatkozhat.


Nagyobb térképre váltás

Itt kell bemenni az ÁJK HÖK-höz

Jaczkovicsék pedig még ezt a teljesen egyértelmű rendelkezést is vitatják, és arról próbálták meggyőzni a bíróságot, hogy a NAIH mégsem avatkozhat be. Majdnem négy oldalon keresztül érvelnek a NAIH beavatkozása ellen - a bíróság öt sorban válaszolt:

G. Szabó Dániel felperesnek - Eötvös Loránd Tudományegyetem alperes ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perében a bíróság a NAIH részére a perbe a felperes oldalán történő beavatkozását engedélyezi.

A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az iroda korábban is érvelt egyébként fura dolgokkal, például hivatkozott egy teljesen másról szóló törvényre és saját maguk ellen szóló paragrafusra is.

Előzmények

 

2012 tavaszán adtunk be közérdekű adatigénylést az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzatához, hogy árulják el a HÖK-ös vezetők juttatását. Havonta hétszázezer forint jutalmat osztottak szét abban az időben a HÖK-ösök egymás közt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nekünk adott igazat, szerintük a HÖK közfeladatot lát el, a vezetők juttatása nyilvános kellene, hogy legyen. Az ELTE nem értett egyet velünk, se a NAIH-hal, úgyhogy a TASZ segítségével pert indítottunk ellene. Ennek lesz most az első igazi tárgyalása (a "nulladik" tárgyaláson a Fővárosi Bíróság áthelyezte a pert a Törvényszékre).

A mi keresetünk itt, az ELTE válasza itt, a NAIH beavatkozási kérelme pedig olvasható. Az ELTE így kérte a beavatkozás elutasítását, amit a bíróság elutasított (két részletben).

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr535391712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása