Hírek: 2 tanévnyitó Hatvanban, ma jelent meg az új törvény

2013. 08. 30. 23:35 - Prinz Dániel

Ma egy óra alatt kellett véleményezni a ma végre mükődő tankönyvellátós rendszert és végre kiadták a köznevelési törvény módosítását és az életpályamodellről szóló rendeletet a Magyar Közlönyben. De a legjobb hír: mivel Hoffmann államtitkár csak kedden ér rá, a hatvani iskolások két évnyitónak örülhetnek.

Umbridge is évet nyit

Nemrég még arról írtunk, hogy abban a törökbálinti iskolában, ahol Orbán Viktor miniszterelnök avat egy új épületet, a diákokat arra utasították: hozzák el tavkönyvcsomagjukat, hogy azokat a padra téve mutassák az országnak, hogy a média téves információival ellentétben, és a pedagógusok szabotázskísérletei ellenére, minden a legnagyobb rendben. A miniszterelnöki tanévnyitó mellett azonban lesz államtitkári is: Hoffmann Rózsa államtitkár a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában nyitja a tanévet, de a többi iskolától eltérően nem szeptember 2-án, hétfőn, hanem szeptember 3-án, kedden. Helyi forrásunk felhívta rá a figyelmünket, hogy a tanulók így kétszer örülhetnek a tanév elkezdésének: lesz ,,egy hagyományos hétfőn, és egy extra kedden". Az iskola honlapja is ezt írja, bár az államtitkárról nem esik rajta szó. A sima hétfőn reggel 7.45-kor lesz, az államtitkáros kedden délután 17.30-kor. Csak az államtitkárosra kell ünneplőben menni.

Egy óra a véleményezésre

Miután ma végre működött a tankönyvek kiosztását intéző KELLO számítógépes rendszere (tegnap még nem, pedig 26-ára ígérték), a tankönyvfelelősöknek egy órát adtak a véleményezésre. Forrásunk emailjéből:

Az előbb hívtak az iskola titkárságáról, hogy AZONNAL válaszoljak egy e-mailre, amiben a tankönyvezéssel kapcsolatos tapasztalatokat gyűjti a tankerület (gondolom, az összes).

A levél 11 órakor jött és az van benne, hogy déli 12-ig válaszoljunk...
Azt kérik, hogy 2-3 mondatban(!!!) foglaljuk össze a pozitív és negatív tapasztalatainkat ...
Engem is utasítottak, hogy válaszoljak - miközben éppen ezerrel dolgozom azon, hogy hétfőn megkezdhessük a kiosztást, nevezetesen éppen lapról lapra ellenőrzöm az iskola összes tanulójának bő ötszáz gyerek) megrendeléseit, illetve azt, hogy aki kedvezményre jogosult, az ehhez minden igazolást beadott-e, az érvényes-e (intervalluma) és mindezt egy excell-listában még ki is gyűjtöm (ha valakinek hiányos, nem érvényes, azt is fel kell tüntetni, mert azoktól újra be kell kérni).
 

Szerződésgondok máshol is

Már korábbi posztunkban is beszámoltunk róla, hogy több helyen kavarodás van a szerződéses tanárok helyzete körül. A részben már nyugdíjas, és óraadóként foglalkoztatott tanárok számára még pár nappal az iskolakezdés előtt sem világos, hogy dolgozhatnak-e, és ha igen, milyen feltételek mellett. Nem világos ugyanakkor az iskolák ügyeit helyben intéző tankerületi KLIK-esek nem tudják elég gyorsan intézni az ügyeke vagy központi problémáról, bizonytalanságról van szó. Most például azt írja egy forrásunk, hogy szerződéses kollégájának augusztus 20-án járt le az egyéves szerződése. Szerepelt az előzetes tantárgyfelosztásban, vagyis az iskola nyilvánvalóan számított a munkájára. Azonban most hiába kérte az iskolaigazgató, hogy hívja fel a KLIK-et, ott sem tudtak többet mondani annál, hogy még nincs szerződés.

Jó hírek is vannak: végre megjelent a törvénymódosítás

Ahhoz képest, hogy tanév csak hétfőn kezdődik, a kormányzat meglepően korán, már ma nyilvánosságra hozta a vonatkozó szabályozást tartalmazó 2013. évi CXXXVII. törvényt A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról. A köznevelési törvény legújabb módosítása olyan minden pedagógus számára fontos intézkedéseket tartalmaz, mint a pedagógus életpálya modellt bevezető kormányrendelet megalapozása. A dolog lényege röviden annyi, hogy az erről szóló, és szintén ma, a tanév kezdete előtt három nappal, a Magyar Közlönyben kiadott kormányrendelet szerint a tanárokat különböző kategóriákba (gyakornok, Pedagógus I., Pedagógus II., mestertanár, kutatótanár) sorolják, és fizetésük ettől függ. A különböző kategóriákba a pályán eltöltött idő, végzettség és vizsgák alapján kerülhetnek majd be felmenő rendszerben a pedagógusok. A tanárok körében az intézkedésnek az a része keltett igazán felháborodást, hogy most automatikusan Pedagógus I.-nek lettek besorolva, ami még az egyébként is megkérdőjelezhető jelentőségű bérrendezés mellett is fizetéscsökkentést okozhat olyanoknak, akik egyébként mondjuk mestertanárok lennének, pláne ha még sok túlórájuk is volt. Az is problematikus, hogy bár a kormány azt ígéri, hogy hamarosan lehetőség lesz majd feljebb lépni a rendszerben, a most megjelent törvény azért elég tágan értelmezi a ,,hamarosan" fogalmát: 

„(19) A  pedagógus-munkakörben, valamint pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatottak első minősítésére vagy minősítő vizsgájára 2013. szeptember 1. és 2018. június 30. között kerül sor.

(20) A  nevelési-oktatási intézményben és a  pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, továbbá a  65.  § (9)  bekezdésében meghatározott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-jén már legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába, aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba kerül besorolásra. A  munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetén a Pedagógus I. fokozatba történő besorolásnál a munkaviszonyban töltött időt kell alapul venni a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak alapján.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (4,3/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr795485540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.31. 00:16:13

Most ehhez mit lehetne hozzafuzni. Vissza kell vinnia tankonyveket, hogy Orban lassa, masodszor kell menni tanevnyitora, unneploben ( miert normalra is abban jartunk anno) , hogy Rozsika nenje lassa. Pofam leszakad.

Rodolfo63 2013.08.31. 00:34:21

vicc, a könyveket azért kell bemutatni, hogy a "vezér" lássa, hogy jól működik a rendszer... az, hogy az egész ország látja, mekkora bukta, az kit érdekel?

a pedI. kategóriával meg jól megszivatják a tanárokat, akik szegények olyan hülyék és gyengék, hogy velük mindent meg lehet csinálni

P.Freddy 2013.08.31. 00:37:30

Nem lehet erre semmi értelmeset mondani, mert ezek a szemetek szétkúrtak mindent, a gyerekeink jövőjét is, "a hatalomért minden rombolás megengedhető" alapon.

Rohadékok. Rohadt Fideszes gazemberek és seggnyalóik: takarodjatok a p.csába.

P.Freddy 2013.08.31. 00:40:10

@tisztapista, @macisajt: ne merjétek idetolni a mocskos fideszpofátokat, mert senki nem kíváncsi a báyer-zsóti-szagú böfögésetekre.

Sákif za morro? 2013.08.31. 01:09:57

Még egy is sok tanévnyitóból. Rózsikának és a szervezőknek az anyjukpicsáját! Mondjuk Hatvanban is hosszú munkaviszonyt jelent a narancsos elkötelezettség. :-S

fermion 2013.08.31. 01:27:31

A hatvaniaknak szerdán is lesz egy tanévnyitó mivel jézuska csak akkor ér rá!:D
Szánalmasan nyomorult egy népség a magyar......sajnos nincs ezen mit szépíteni.:(

felcsutisuttyo 2013.08.31. 06:23:34

MICSODAAAA?????? Két tanévnyitó?
Mert a SZÖRNYELLA DE FRÁSZ....a Nemzeti Vénasszony csak kedden ér rá??????
Minek kell egy évnyitón ott lenni ennek a borzadály Banyának????

felcsutisuttyo 2013.08.31. 06:26:30

ALATTVALÓ képzést akarnak a Nemzeti Szervezett bűnöző maffia kormány????
HELYETTE MEGKAPJÁK majd AZ ELCSALT VÁLASZTÁSÉRT A LÁZ -ADÓ bevezetését...
"Véres" leszámolás lesz!
Megvan a pont ahol majd "robban a bonmba"!

ppppalika 2013.08.31. 06:49:14

Rózsikát nem kedvelem, sőt!

De az említett iskola weblapjáról betett kép alapján nem lesz tanévnyitó hétfőn, hanem csak kedden. Tehát nem lesz dupla tanévnyitó.

Az persze egyértelmű, hogy semmi értelme nincs az ilyen szervezésnek.

nu pagagyí 2013.08.31. 06:49:28

Minden szarrá válik, amihez hozzányúlnak.

AskmeLater30 2013.08.31. 07:11:14

Nem értem, én itt csak azt látom, hogy hétfőn tanévkezdés, kedden tanévnyitó. Hol van szó két tanévnyitóról?

ob.szerver 2013.08.31. 07:57:30

2010 szeptemberében a tanévnyitót Az első nemzeti tanévnyitónak nevezték. Mondom a jó hírt: most tartják Az utolsó nemzeti tanévnyitót.

Mérges 1234 2013.08.31. 08:13:08

Nos az én gyerköcöm még apró, de azért sem vitettném vele el a tankönyvet, a Rózsikanéninek meg direkt szakadt göncbe küldeném.

Remélem mások is üzennek ímigyen a rendszernek.....

Döbbenet ez a fokú hülyeség.

Dr_utcai_arcos 2013.08.31. 08:41:24

2-3 mondatban?Amiket az elmúlt napokban olvastam, 2-3 SZÓBAN is fog nekik sikerülni. Jó. Jó szar.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.08.31. 08:51:37

Komcsi, "nemzeti", szánalmas fidesz módszerek.

Na ezért se ne szavazz többé rájuk!

Bretschneider detektív 2013.08.31. 08:59:50

Jó, nem lesz két tanévnyitó. (Amúgy egy is minek???) Lesz egy tanévkezdés, meg majd egyszer, ha nacsasszony ráér, egy celebráció. Még jó, hogy szeptemberben talált magának időpontot.

Mert amúgy ezt ki találja ki? Hogy épp Hatvanban és épp ekkor? Az ország másik ezer iskolája miért kénytelen az elvtársnő jelenlétét nélkülözni?

ppppalika 2013.08.31. 09:02:42

@Bretschneider detektív: "Az ország másik ezer iskolája miért kénytelen az elvtársnő jelenlétét nélkülözni? "

Nem tudom, de szerintem nem fogják hiányolni sehonnan.

teknős 2013.08.31. 09:11:40

Ez a poszt kiváló példája annak, hogy Hoffmann Rózsa ténykedése nem példátlan a magyar iskolarendszerben. Konkrétan nem érti meg az olvasottakat a tisztelt posztoló. (Sehol nem írnak két tanévnyitóról) Nem az első huszonévest látom, aki ostoba, még egy szöveget sem képes értelmezni, de kellően arrogáns és nagyképű.
Az persze tény, hogy a kormány oktatás terén végzett munkája csak rontott a dolgokon és én, aki az elkötelezett Fidesz szavazók közé tartoztam, éppen Hoffman Rózsa miatt gondolom úgy, hogy nem fogok rájuk szavazni jövőre .

csorsza 2013.08.31. 09:12:38

Ó, boldoggá tette a tantestületet Róza nagyasszony máshol is. Volt virág, vers, úttörő.. izé, versmondás.

Gera 2013.08.31. 10:07:45

Már miért ne lenne két tanévnyitó? Hétfőn reggel nyilván elmondanak pár infót a diákoknak, ha már ilyen jól összegyűltek. Kedden meg várhatnak az iskolában fél hatig, mert Rózsika csak akkor ér rá.

Ez mennyire volt amúgy eddig divat, hogy az "oktatási miniszter" nem az első tanítási napon tartott tanévnyitót?

Gera 2013.08.31. 10:13:22

De amúgy ez a tanévnyitós dolog tényleg csak apróság, viszont ez a besorolás valóban nettó geciség. "Mész automatikusan Pedagógus I.-nek, az első minősítő vizsgára meg majd valamikor sort kerítünk a következő öt évben, mert sajnos még mi se tudjuk, hogy mit is akarunk." Vicc.

Mirocska 2013.08.31. 12:08:05

Péntek délután a mi iskolánkban még mindig nem volt tankönyv egy db sem...

AskmeLater30 2013.09.01. 07:47:07

@Mérges 1234: ezzel szerinted kivel b@szol ki? Rózsikanéni pont leszarja, hogy a te gyereked miben van. Csak épp az osztály előtt fog megszégyenülni a szakadt ruha meg a hiányzó könyvek miatt. Tiltakozz magad, ne a gyerekedet küldd.

Takács Bálint 2013.09.01. 18:08:59

Jól látom, hogy egy álhíren hörögtök és habzik a szátok napok óta?
index.hu/belfold/2013/09/01/alhir_volt_a_ket_tanevnyito/

Takács Bálint 2013.09.01. 18:10:41

Mert egyébként az "elmúltnyolcév"-ben minden egyes szeptemberben az összes könyv rendelkezésre állt és kb. ennyien kaptak ingyenes tankönyveket, ugye?

Közösségek

süti beállítások módosítása