Nyílt levelet küldött Hoffmann Rózsának 149 névtelen iskolatitkár

2013. 10. 18. 17:53 - Hava Nikita

Nyílt levelet fogalmazott meg Hoffmann Rózsának 149 névtelen pedagógiai munkát közvetlenül segítő közalkalmazott. Egyenlőre nem tudjuk, hogy pontosan kik ők, de ha már így megtiszteltek minket a nyílt levelükkel, akkor mi meg megosztjuk a nagyvilággal. Részletek a kép alatt:

nyiltlevel.jpg

Nyílt levél

Dr. Hoffmann Rózsa

köznevelésért felelős államtitkár asszonynak


Tisztelt Államtitkár Asszony!

Az alább olvasható gondolatsor egy interneten összekovácsolódott munkavállalói csoport hosszas szakmai beszélgetésének eredménye. Szándékunk szerint megpróbálunk bekerülni abba az információs vérkeringésbe, amely a közoktatásban lezajló béremelésből kimaradt dolgozók problémáival foglalkozik.

Kik a csoportunk tagjai? Mi az iskolákban, óvodákban, pedagógiai szakszolgálatoknál, nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott iskolatitkárok, óvodatitkárok, dajkák, kollégiumi titkárok, adminisztrátorok, laboránsok, pedagógiai asszisztensek, rendszergazdák, ügyintézők vagyunk, akiket összefoglaló néven „nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottként” határoz meg a Köznevelési Törvény.

Vajon mennyire közismert tény az, hogy a közalkalmazotti bértábla fizetési kategóriáinak
„egybecsúszása” miatt, most már nincs különbség egy szakmunkás végzettségű, de sok ledolgozott évvel rendelkező, és egy felsőfokú szakképesítésű, 24 éve dolgozó közalkalmazott bére között?

Nem számít a munkakör, az anyagi felelősség, a fizetéseket a garantált bérminimumra kell kiegészíteni, ami jelenleg bruttó 114. 000, - Ft.

A KSH adatai szerint ma Magyarországon a bruttó átlagkereset: 228.400.- Ft!

Nagyon sok helyen átgondolatlan és felelőtlen munkaügyi átszervezések is történtek. Egy intézményen, sokszor egy irodán belül dolgozó munkatársakat más-más munkáltatóhoz rendelték. Intézményenként pld. egy iskolatitkárt (adminisztrátort) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ foglalkoztat, visszavéve minden eddigi fizetésen kívüli juttatást (ebédutalványokat, bérletet, SZÉP- kártyát, egyéb bérmaradványból származó jutalmakat, stb). Kollégáink azon csoportját, akiket a helyi önkormányzatok (illetve az önkormányzatok megbízásából különböző külső cégek) foglalkoztatnak „technikai dolgozók” néven munkáltatóik, persze lehetőségeikhez mérten más-más összegben - évente többször is kiosztott, egész havi fizetéssel megegyező jutalmakkal, havonta járó étkezési utalványokkal próbálják segíteni.

Ezek az intézkedések felesleges feszültséget generáltak a „nem pedagógus munkakörben” dolgozó kollégáink között is, akik hasonló munkakörökben dolgoznak, hasonló fontossággal bíró feladatokat látnak el, mégis jelentős fizetésbeli különbségeket kellett tapasztalniuk a béren kívüli egyéb juttatások tekintetében.

Tisztában vagyunk azzal, hogy jelenleg a pedagógus életpályamodell bevezetése zajlik, de mi is velük, értük és a felnövekvő ifjúságért dolgozunk. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy egyre kevesebben

tudjuk elfogadni azt a méltatlan helyzetet, amely az elvárt munka mennyisége, minősége valamint az
érte járó fizetség és megbecsülés óriásira nőtt különbsége miatt jött létre.

Rengeteg és sokrétű munkát végzünk a ma Magyarországon szakképzettségünknek megfelelően
adható legalacsonyabb munkabérért, béren kívüli juttatást pedig nem kapunk.

A közoktatási intézményeknél eddig soha nem látott mértékben nőtt a meghirdetett adminisztratív álláshelyek száma, és valószínűleg ezeken a területeken a fluktuáció tovább fog erősödni. Egyre többen hagyják el a pályát azok a magas munkakultúrájú kollégáink is, akik sok éves tapasztalatukkal jelentősen hozzájárultak az intézményen belüli sikeres és hatékony munkavégzéshez. A kényszerűségből pályán maradóknál a stressz tovább nő, a motiváltság, az intézmény iránti lojalitás és a munkamorál értelemszerűen csökken, ezért végső soron a munkáltatóinkat is hátrányosan érintheti, ha mielőbb nem orvosolják a munkafeltételek kritikus hibáit.

Összefogásunk célja a figyelemfelkeltés!

Nincs hivatalos érdekképviseletünk, elveszünk a nagy közalkalmazotti masszában!

Nincs senki, aki értünk is felemelje a szavát, ezért szinte láthatatlanok vagyunk!

Most, 2013 októberében minden különösebb szervezkedés nélkül összehozott minket a sors és az internet, így a közös beszélgetések után, a nyilvánosságot választva, megtépázott önbecsüléssel, mielőbbi válaszát várva tesszük fel a kérdést:

Tisztelt Államtitkár Asszony!

Tényleg ennyi az értéke ennek a munkának?

Magyarország, 2013-10-15

Tisztelettel:
A béremelésből kimaradt több ezer dolgozó nevében
149 fő iskolatitkár, óvodatitkár, dajka, kollégiumi titkár, adminisztrátor, laboráns, pedagógiai asszisztens, rendszergazda és ügyintéző az ország minden tájáról.

Kérdéseinket elküldtük a levél feladójának. Várjuk a válaszát.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr845584549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pneumónia 2013.10.18. 23:10:10

Az ismerőseim között 4 pedagógus van, ebből 3-nak olyan 30-40E Ft nettóval nőtt a bére (így bőven a fent írt átlag felett keresnek), 1-nek csökkent ha igaz...
Saját elmondása szerint a kollégáival csaltak a túlórákkal, mivel vidéki eldugott iskola kutya nem ellenőrizte őket. Egyébként tanárnak is alkalmatlan, persze ő a leghangosabb ő az aki szakszervezetis, és mindig szid mindenkit. Jellemző!

Amúgy én 1 Ftos sem adtam volna nekik, minek még 2 doboz cigi, meg 1 pulcsi.
Ha nekem adnának, akár csak havi 10E Ft nettót, nem nyafognék, és már már örömkönnyes szemmel venném fel a NEGYEDIK munkaköröm! Ja és meg sem közelítem a bruttó 228E Ftot, több diplomával, de kit érdekel?!!!!

Valamit valamiért tessék elviselni a dolgokat, gazdasági válság van fület farkat behúzni, és örülni hogy utal az állam, és eltart az adómból, jó éjt!!

dr. Aullah 2013.10.18. 23:14:13

@pneumónia: Mekkora egy barom vagy. Hihetetlen.

deneskata 2013.10.18. 23:15:29

csatlakozom az előttem szólóhoz!

huncut_kata 2013.10.18. 23:31:16

Egyelőre, N nélkül, könyörgöm!

zengjen a dalunk fajtárs 2013.10.18. 23:46:41

"Egyenlőre nem tudjuk" merre van a suli, de már bejelentkeztünk hejesírásra

RÖVIDLÁTÓ 2013.10.19. 00:00:37

Tanulj az Államtól! Teljesíts jobban!

vasmargitt 2013.10.19. 00:50:30

@pneumónia: mekkora patkány vagy, te jó ég! szerintem meg inkább te halj éhen, ne a levél aláírói

Sírköves Slomó 2013.10.19. 00:56:12

A balos 'nyílt' levél a névnélküliséggel kezdődik.

Muhaha

vénkujon 2013.10.19. 01:33:57

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: ha nem basznák ki őket a melójukból még alá is írták volna

deneskata 2013.10.19. 07:06:28

Na látom már, mindenki balos, aki nem elégedett pártunk és kormányunk kitűnő tevékenységével. Persze, legyél "nyílt" és beverik a fejed. "A magyar ember lényétől idegen a titkolózás" Mondták a harmincas években és bevezették a nyílt szavazást. Erre gondoltál, kedves Elli Vízel?

gyáá 2013.10.19. 07:54:43

Inkább adnám a közpénzt az orvosoknak mint a "mint a nyári faszverés után kezdjük sztrájkkal a tanévet" állandóan síró tanároknak. Ki lehet menni külföldre tanítani ha nem elég a pénz, mint teszi ezt több megyeszékhelynyi magyar a sírás helyett. Pedig állítólag a gyereklétszám is drasztikus csökkenésben van...

emiljuzso 2013.10.19. 08:23:35

@gyáá: Vitathatatlanul nagy okosságokat írsz, valószínűleg lenyelted a bölcsek kövét, s azóta szorulásod van.
De!!!
Most nem az ingyenélő, sehonnai, bitang ember tanárok sírnak, akiknek haszontalan munkáját hozzászólásod színvonalával is alátámasztod, hanem az iskolatitkárok. Kicsikét más...

Jetiinasia 2013.10.19. 09:04:41

Szép jó reggelt! Hoffmann Rózsára ébredni szombaton.... hmm...
Óvodatitkárként dolgozom, pénzkezelési, pénzügyi és (nagyon) sok más felelősséggel. Garantált bérminimumot kapok, ugyanúgy mint a dajkák (az is aki 20 évesen most kezdett, és az is aki most ment nyugdíjba),vagy a nemrég felvett takarítónő... Ő egy egy hónap múlva felmondott, mert ennyi pénzért aránytalanul sok volt a munka. Ennyi. Én is készülők máshova - az erkölcsi megbecsülés, és a mi lesz velünk nélküled már kevés.

Jetiinasia 2013.10.19. 09:21:07

@emiljuzso: Szép jó reggelt! Hoffmann Rózsára ébredni szombaton.... hmm...
Óvodatitkárként dolgozom, pénzkezelési, pénzügyi és (nagyon) sok más felelősséggel. Garantált bérminimumot kapok, ugyanúgy mint a dajkák (az is aki 20 évesen most kezdett, és az is aki most ment nyugdíjba),vagy a nemrég felvett takarítónő... Ő egy egy hónap múlva felmondott, mert ennyi pénzért aránytalanul sok volt a munka. Ennyi. Én is készülők máshova - az erkölcsi megbecsülés, és a mi lesz velünk nélküled már kevés.

panic_button 2013.10.19. 09:41:55

már megint konyakot akarnak rendelni!

Mária 2013.10.19. 10:03:01

Ha névtelenül írták, honnan lehet tudni, hogy 149-en voltak?

A munkahelyük adatait megadták?

efgyé 2013.10.19. 10:09:04

Iskolatitkárként dolgozom egy olyan középiskolában, ahol a roma gyerekek száma már-már meghaladja a magyaraokét. Sok éve itt dolgozom, sokat láttam és tapasztaltam. A mostani pedagógus béremelés igazságtalan. Hiszen, ahogy egy hozzászóló már írta, egyformán kap az alig pályakezdő és a nyugdíjba készülő is. Tényleg kár volt az ambiciózus tanároknak több továbbképzést is elvégezni annak idején ( bár ne feledjük az ún. 7 évenkénti rendszerben ez kötelező volt ) mikor most ugyanannyit visz haza, mint a "képzetlen" kollégája. Az is igazságtalan, hogy a többi közalkalmazottra nem gondoltak, illetve 2015-re ígértek emelést. Valamelyik okos mondja meg nekem, ha bemegyek a boltba, akkor vásárolhatok hozomra? Majd azt mondom, hogy fizessen Orbán Viktor 2015-ben!!! adnak erre valamit, vagy nekünk külön a mai árakon számolnak majd mindent, egészen addig, amíg nem emelkedik a fizünk??!! Bár ha belegondolunk, ez a kormány most tartotta be előszőr amit ígért: ugyanis tesék végiggondolni mit is ígértek? PEDAGÓGUS életpályamodell bevezetését béremeléssel. Ebben nincs benne az, hogy minden oktatásban dolgozó közalkalmazott. Az előbbi ígéretet viszont teljesítették. Tehát Magyarország jobban teljesít!! Köszi OV, a számláimat meg majd küldöm neked és a vásárlásaimkor a számlát a Kossuth térre küldöm. Majd 2015 után én fizetek. De azt hiszem, hogy már 2014-ben megmutatom a fizetési hajlandóságomat és erre biztatok mindenkit. Remélem addig azoknak a szeme is kinyílik, akik most el vanna ájulva a nagy rezsi csökkentéstől. A 3 év alatt 27%-ra emelt ÁFA után tessék már kiszámítani, mit is jelent a rezsi csökkenés. Még mindig mínuszban vagyunk. Na ennyi....

Don Quixote de la Ferko 2013.10.19. 10:28:03

Mi a probléma Elvtársak?

Irány a versenyszféra.

De aztán ne legyen nyifi-nyafi, ha a garantált bérminimum helyett a minimálbér sincs garantálva, a nyári két hónap fizetett lógás két hét kiadhatóra csökken.
Aztán képzeljétek el, milyen élvezet lesz bérletet venni, kajajegy helyett a fizetésből tolni a hentesnek, ruhapénz nuku, és a többi huncutság amiről a versenyszféra "szerencsései" még életükben nem hallottak.

Lencsés István 2013.10.19. 10:56:08

" .... Egyenlőre nem tudni, hogy pontosan kik ők. .... " . Mivel névtelenek , így nem lehet tudni , ezt leírjátok ,aztán meg az ellenkezőjét , idióták . :D

flort 2013.10.19. 11:26:34

@Lencsés István: kisütötted már a kenyeret?

montmartre 2013.10.19. 11:26:48

@Don Quixote de la Ferko:

Kajajegyet és ruhapénzt kb. 10 éve nem kapunk, bérletet mindig is a fizetésünkből kellett vennünk, mint bárki másnak, a nyári két hónap szabadságot pedig kötelezően ki kell vennünk, mivel a gyerekeknek szünidő van, és zárva a suli. De hiszen mindezt ugyanúgy tudod, mint én...

Éhes_ló 2013.10.19. 11:36:31

Az egész közoktatási vircsaftban jórészt a középiskolai alsó negyedből több kevesebb kaland után diplomát szerzett szellemi és emberi nyomor faragja politikailag korrekt kockává a gyerekeinket, elképesztő mértékben zuhanó morális és szakmai "színvonalon".
Ha hagyjuk.
Tisztelet a kisszámú kivételnek.

A kivételen túli részét ennek a bagázsnak el kellene zavarni csatornatisztítónak, kukásnak, bár talán még ennak is alkalmatlanok lennének munkamorál és emberi becsület hiányában.
Ki kellene tiltani őket bármilyen állami foglalkoztatásból ehelyett a béremelés helyett.

Ha sikerült kitakarítani a mocskot a közoktatásból, akkor lehet bármiféle életpályáról egyezkedni.
De még véletlenül sem a végtelenül lusta és alkalmatlan kártevőkkel, akikben annyi becsület sincs, hogy a véleményüket felvállalják és a levelüket aláírják.

No ez a "pedagógusi példamutatás".
Ilyenek "oktatják" "nevelik" a szerencsétlen gyerekeket, egész nap, míg a szülők három-négy ember helyett gürcölnek, legyen miből fizetnie az államnak a semmitérő "munkáját" a naplopóknak.

Örüljenek, hogy luk van a hátsójukon, van munkájuk, és dolgozzanak tisztességesen, példamutatóan!

Don Quixote de la Ferko 2013.10.19. 11:37:29

@montmartre:

"Intézményenként pld. egy iskolatitkárt (adminisztrátort) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ foglalkoztat, visszavéve minden eddigi fizetésen kívüli juttatást (ebédutalványokat, bérletet, SZÉP- kártyát, egyéb bérmaradványból származó jutalmakat, stb)."

Látsz itt valahol tíz évet?
Nem. De ezt te úgyis tudod. Kérdéses, hogy miért terelsz? Nem. Ezt is tudjuk.

Éhes_ló 2013.10.19. 11:38:17

@efgyé: nem roma. Cigány a rendes magyar nevük százévek óta.
Már ha magyarul írjuk.

Ha viszont cigányul, akkor az egész szövegedet vésd le azon a nyelven, bár a cigányok lopni járnak, nem blogolni...

Don Quixote de la Ferko 2013.10.19. 11:40:24

@Éhes_ló:
Stimm.
Igazad bizonyítására a legjobb példa az önálló vállalkozásra, innovációra, termelésre alkalmatlan diplomások tömege, akik Londonba menekülnek mosogatni, mert esélyük nincs saját vállalkozás beindítására azzal a tudással, amit összebuliztak.

Éhes_ló 2013.10.19. 11:40:33

@pneumónia: sajnos igazad van.
Ennek a vircsaftnak kell véget vetni.

De, hogy egy népszerű viccet megosszak veled:
- Mi a különbség a pedagógus és a pedofil között?
- A pedofil szereti a gyerekeket!

Éhes_ló 2013.10.19. 11:42:11

@Jetiinasia: vár a versenyszféra, vár a nagyvilág.
Van élet a garantált bérminimumon túl is!
Hajrá!

Lencsés István 2013.10.19. 12:07:45

@flort: Mondatkezdés nagybetű . Igen , de ez hogy jön ide ? :O A témával kapcsolatban megírtam a tényt ( beletoltem a mocskos pofádba ) azzal nem tudsz mit kezdeni , ezért próbálsz személyeskedni , de annyira hülye vagy hogy azt sem tudod hogy azt név nélkül nem lehet .

Jetiinasia 2013.10.19. 13:48:35

@Éhes_ló: Teljesen igazad van. Azért sokan vannak (lehet, hogy te is) akik nem magánbölcsődébe, magánóvodába, magániskolába akarják, vagy tudják íratni a gyerekeiket. Legyen az a gyerek ellátva állami pénzen ugye? De az ötlet jó.. menjen mindenki a versenyszférába - eü technikai dolgozók, oktatásban technikai dolgozók - majd az óvónő, orvos csináljon mindent egyedül. Stb.

Jetiinasia 2013.10.19. 13:48:36

@Éhes_ló: Teljesen igazad van. Azért sokan vannak (lehet, hogy te is) akik nem magánbölcsődébe, magánóvodába, magániskolába akarják, vagy tudják íratni a gyerekeiket. Legyen az a gyerek ellátva állami pénzen ugye? De az ötlet jó.. menjen mindenki a versenyszférába - eü technikai dolgozók, oktatásban technikai dolgozók - majd az óvónő, orvos csináljon mindent egyedül. Stb.

Jetiinasia 2013.10.19. 13:49:49

@Jetiinasia: Bocs, nem tudom miért ad ki mindent 2 X

montmartre 2013.10.19. 14:14:08

@Don Quixote de la Ferko:

Nem terelek, leírtam a tényeket. Örülök neki, ha volt még olyan közoktatásban dolgozó, aki kapott kajajegyet és ruhapénzt, nálunk ez kb. 10 éve megszűnt. Ami viszont további tény, hogy az oktatást segítő munkatársaknak velünk, pedagógusokkal szemben sosem volt kéthavi szabadságuk - és nekünk is csak azért, amit fentebb írtam.

montmartre 2013.10.19. 14:20:23

Amúgy a közoktatásban is pontosan annyi az oda nem illő alkalmazott, mint bárhol másutt, és sajnos tőlük is éppen annyira lehetséges megszabadulni, mint a hasonszőrű politikusainktól. De legalább addig is marhatjuk egymást, míg ők röhögnek a markukba...:(

Éhes_ló 2013.10.19. 14:20:40

@Jetiinasia: szerintem nem ezt írtam, de szíved joga ezt gondolnod.

montmartre 2013.10.19. 14:33:35

Tudod, nap mint nap elnézem a két iskolatitkárunkat, akik zokszó nélkül, szakmai és emberi alázattal, mindig készségesen végzik a több emberre szabott munkájukat, sokszor ingyen túlórázva, betegen vagy épp a nyári szabadságukról bejárva, hétvégente otthon igyekezve utolérni magukat - aztán meghallgatom az iskolagazda harsány kacagásokkal kísért magán- és munkatelefonálásait, a vidám kávéfőzéseket, a belúket alázattal kidolgozó takarító kolléganők érzéketlen piszkálását, és arra gondolok, milyen sokszínű is ez a valóság, és mennyire nem csoda, hogy az egész ország tele van keserű emberekkel, akik a legkisebb pluszért acsarognak a másikra és egymásra. És milyen jó, hogy vannak olyanok, mint a csendben segítő, a másikat még mindig emberszámba venni tudó EMBEREK is. Bennük és a gyerekekben bízom...

Jetiinasia 2013.10.19. 14:39:52

@Éhes_ló: Nem akartam személyeskedni, csak túl sokszor hallom, hogy ha nem tetszik irány a versenyszféra. Egy kissé cinikusnak hangzik. De értem a jó szándékot :)

Éhes_ló 2013.10.19. 14:50:34

@Jetiinasia: személyeskedhetsz is, ahhoz is jogod van.
Ettől még sajnos igaz, hogy a közszolgálat langyos vizében pacskolók jó része alkalmatlan a munkájára és egy forintot sem érdemel, mint arra @montmartre helyesen rámutatott.

Ezért a névtelen és folyamatos követelőzésük visszatetsző és a társadalom többsége nem támogatja őket, mint az jól látható.

Don Quixote de la Ferko 2013.10.19. 15:09:57

@montmartre:

"velünk, pedagógusokkal szemben sosem volt kéthavi szabadságuk "

Azta. És ezt hogy bírjátok ki?
Ne is írd meg, megkérdezem a nejem, ő biztos jobban meg tudja magyarázni, amikor nyárom max. 1 hetet kap egyben, és akkor is nagy ívben letojják, hogy nekünk jó az időpont, vagy nem.
Ne sajnáltassátok már magatokat. Az egész ország szarban van, egyre unalmasabb, hogy pont a leglógósabb társulat jártatja folyton a pofáját.

Don Quixote de la Ferko 2013.10.19. 15:13:25

@Jetiinasia:

Halottad annyiszor mint én azt, hogy ha nem tetszik a tanulás, akkor el lehet menni dolgozni? 14 éves koromtól 9 éven keresztül heti rendszerességgel vágták a képünkbe. Ja, azok is tanárok voltak, mint te. Az élet kegyetlen, miért járna nektek más?

Jetiinasia 2013.10.19. 18:24:51

@Don Quixote de la Ferko: Nem vagyok tanár, hanem óvodatitkár. Egy fizetésért kettőt viszek.

g71 2013.10.19. 22:32:23

Én is óvodatitkár vagyok, 3 tagintézmény dolgait csinálom egyszerre,az ebéddel kapcsolatos ügyintézést,a honlapot,a napi papírmunkát,a dolgozókkal kapcsolatos napi dolgokat stb.. 74000Ft - ot viszek haza havonta,anyagi felelősséggel a munkáim után. Plusz juttatás soha sem volt, az évi tüdőszűrő vizsgálaton is én fizetek nem a munkáltató pl. :) és a szabadságra visszatérve, mint közalkalmazott 22 nap a szabadságom, ha egy boltban dolgoznék 28 nap járna a korom miatt :). Ja és igaz hogy a nyáron veszem ki amikor zárva van az óvoda, de akkor is be kell menni minden héten, és ha elindul a nevelési év szeptemberben, következő júliusig nem lehet szabadságra menni, mert nincs aki dolgozzon helyetted, és a határidő mindenre megvan.A dajkák olyan kevesen vannak egy intézményben, hogy szinte csak a konyhában vannak,mert övéké a takarítás,mosogatás, és egy műszakban 2 csoportra jár 1 dajka, 60 gyerekre ugyanúgy 74000 Ft-ért.

Éhes_ló 2013.10.19. 22:51:36

@g71: a magadfajta munkavállalókat rajongva várja bármely multi. A pénzed nem lesz sokkal több, de elég lesz "csak" 2 ember helyett dolgoznod.
A figyelemreméltó helytállásod valamiféle mazochizmus, vagy inkább küldetés?
Mert ha erre a munkára születtél, akkor ne törödj a hozzászólásommal, csak oktondi majomkodás, mert nem zavarnám meg az önmegvalósításodat.
De miért kellene ezért többet fizetnie bárkinek, mint amennyiért ilyen kitartóan és szenvedélyesen tetted és teszed most is?

g71 2013.10.19. 23:28:51

@Éhes_ló: Multinál sohasem dolgoznék,mint ahogy Kínainak sem stb..A helytállásom azért ilyen, mert így van munkám. Ha nem így dolgoznék még ez sem lenne, s ahol én lakom,nincs más munkalehetőség,vállalkozást indítani itt pedig öngyilkosság,így ez marad.Mert ha szólni mersz hogy túl sok a túlóra amit nem fizet ki senki, azt mondják hogy sorban állnak a helyedre ha nem tetszik el lehet menni.De akkor sem normális hogy ennyi az annyi és nyilván nem csak magamra gondolok, de nekem ez van éppen. Ha lehetőség lenne rá, már nem itt lennék én sem.

boroca 2013.10.20. 00:11:22

Kedves Hozzászólók!
Nem a pedagógusoktól sajnáljuk a béremelést, hanem nekünk is és mindenki másnak ugyanannyi a kiadása. Óvodatitkárként dolgozok, jelenleg GYED-en vagyok és ha 31 napos a hónap akkor kapok 55.000 Ft-ot. Ha kevesebb nap, kevesebb pénz. Én is szeretnék mindent megadni a gyermekeimnek, de a havi kiadások után nem sok marad a "kasszában". Igenis felelősségteljes munkát végzünk! 100% osan dolgozunk a vezető keze alá, sok esetben csak "aláír". Nem azért mert ő nem tudná megcsinálni, hanem rengeteg munka van ami kívülről nem is látszik. Mi is tanultunk, sokunknak van diplomája. Nekem felsőfokú végzettségem van. Szeretnénk mi is egy reálisabb összegért dolgozni. Ja és a 46 nap szabadság csak a pedagógusoknak jár. Mi ha elfogyott a szabi bent vagyunk nyáron is. Köszönöm hogy elolvastad!

montmartre 2013.10.20. 00:13:18

@Don Quixote de la Ferko:

Tőlem egyetlen önsajnáló szót nem olvashattál. Örülök, hogy Éhes ló megértette a mondandóm lényegét, te pedig igazán megérdemelted volna, hogy pedgógusok tanítsanak, ne olyanok, akikkel most egy kalap alá veszel mindenkit, aki a köznevelésben keresi a kenyerét. A feleséged ugyancsak tisztességes munkaadót érdemelne - de te mit szólnál, ha a panaszaidra azt kapnád válaszul, amit a levélíróknak üzensz? Te nem szeretnéd, hogy meghallgassák, neked mi fáj?

Jetiinasia 2013.10.20. 09:34:18

@Éhes_ló: Neked az élet nagyon egyszerű lehet. Férjem szerint az "Éhes ló" inkább "Vak ló". Tudod az állami intézmények teli vannak a versenyszférában dolgozó szülők gyerekeivel, akiket reggel 7-kor tolnak be két kézzel és este visznek haza. De mi szeretjük a munkánkat(ilyen is van). Te csak a lényeget nem érted.

Don Quixote de la Ferko 2013.10.20. 10:09:18

@montmartre:

Tőled beismerést olvastam:

"Amúgy a közoktatásban is pontosan annyi az oda nem illő alkalmazott, mint bárhol másutt,"
Ebben speciel igazad van, az meg egyéni szerencsétlenséged, hogy beleestél az általad említett halmazba. Az élet kegyetlen, pont rád és as hasonlókra gondolok, amikor azt mondom, hogy az oktatás minősége az utóbbi 10-15 évben egy kalap sz.., és amiket kiengednek az utcára az sajnos pont azt tükrözi, aki tanította őket.

"... mit szólnál, ha a panaszaidra azt kapnád válaszul, amit a levélíróknak üzensz? "
Leírom újból, láthatóan nem értetted meg. Az egész ország szarban van, és marhára unalmas, hogy mindig van egy réteg (igazából kettő, az orvosok és a tanárok) aki azt hiszi, hogy neki joga a jó fizetés és valamilyen teljesen érthetetlen okból felsőbbrendűnek képzeli magát. Újabb emlékeztető, ezt sem értetted meg: Irány a versenyszféra, aztán amikor a garantált bérminimum helyett a minimálbért sem kapod meg garanciával, akkor talán elgondolkozol, miért kell visszavenni a nagy arcodból.
Tökéletesen igaz a mondás, mindig az sír, akinek van mit a tejbe aprítania.

Éhes_ló 2013.10.20. 18:38:16

@g71: hja kérem akinek elvei vannak4 :)
Jogodban áll eldönteni kinek, mennyiért és mit dolgozol.
Sőt.
Jogod van nem dolgozni is.
Az azonban nem alkotmányos jogunk, hogy ott és azt dolgozhassuk és annyit kereshessünk a munkánkkal, amennyit magunknak jogosnak gondolunk.
Ha nincs képzettség, ambíció és inncs akarat sem a lakhely váltáshoz, akkor azzal és annyival kell megelégedned ami ott és akkor a te ambíciódhoz, képességedhez kínálatban van.
De ez nem az országos politika felelőssége, vagy ha van is benne bármilyen (kicsi) felelőssége az nagyon közvetett, és messze nem az államtitkáron múlik, akármennyire is kártékony, vagy hozzá nem értő.

Őszintén kívánom, hogy találj más lehetőséget, mert csak ha elegen (sokan, rengetegen) mondanak cokit van rá esély, hogy a kínálati (munkaerő) piac keresletire váltson és több bért fizessenek (bárkinek).

Éhes_ló 2013.10.20. 18:51:28

@Jetiinasia: persze, a kérdés csak az, mihez képest egyszerű.
A polgárháborús pokolba rohaszott afgán, iraki, szír helyzethez képest biztosan.
Másokhoz képest kevésbé.
De ez hogy jön ide?
Nem emlékszem, hogy erről szólna a post, vagy erről kommenteltem volna.

Felénk már kisgyerekeknek is megtanítják, hogy mások nevével nem viccelődünk. A picik meg is szokták érteni.

Ha olvastad volna amit írtam az első kommentemeben nem vágnál a fejemhez ott (is) leírt evidenciákat. Vannak gyerekeke az erre szolgáló állami intézményekben. Ez nem csodaszámba megy.
De ez a tény az ott dolgozóknak nem ad bármire felmentést.
Munkát várnak el tőlük.
Tisztességes munkát.
Ez pedig nem van, tisztelet a kivételnek, le is írtam szerintem miért, mi lehet az oka ennek.
A szar munkáért pedig nem jár semmi.
A péknek se, meg a villanyszerelőnek se.
A közoktatás kontárjainak se jár.
Ez pedig nem függ attól, hogy a közoktatás kontárjai szeretnek-é kontárkodni.
Van emylik szeret, van amlyik gyűlöli, de nem képes másra.
Nem érdekel, mert nem szoktam érdeklődni a kukásnál és a kubikosnál sem afelől, hogy szereti-é a munkáját.
Az érdekel, tisztességgel, a szakmája szabályai szerint teszi-e.

Ezt talán a vicces kedvű férjed is megérti.

A lényeg pedig ez: tisztességes, kemény munka = munkabér. Ha az egyenlet felborul valakinek lépnie kell.
Vagy a munkás lép, vagy a munkáltató lépteti a melóst.
Persze a közszolgálatban ez lehetetlen volt eddig, mert bármilyen selejt szemét gyilkolhatja a gyerekeket a bölcsitől az egyetemig.

Pedig szükséges lenne, hogy a kontárokat eltakarítsák - onnan is.

Nekem ez a lényeg.
Akár érted, akár nem.

tmelinda04 2013.10.20. 19:30:04

Az iskolatitkár nem egyenlő a pedagógussal és nemhogy 2 hónapig nem jár nyáron dolgozni, de sokszor még szabadság alatt is dolgoznia kell. Fogalma nincs erről a közvéleménynek és indokolatlanul egy kalap alá veszik őket a tanárokkal.

És azért a versenyszférában is van elég sok semmirekellő, ne felejtsük el ezt sem!!! De az biztos jobb, ha elmenne mindenki bejelentett minimálbérre dolgozni a versenyszférában, majd a zsebből pluszba beígért fizut várhatja hetekig! De az biztosan jobb, kedves baromira Tájékozott Kollégák a versenyszférából!

Olyan munkavállalói réteget pocskondiáztok akik a ti gyerekeitekért megtesznek rengeteg olyan dolgot, amit sokszor még a tanár sem tenne!

Az pedig hogy nem írták oda a nevüket? Mit számít, hogy név szerint kik azok? A probléma attól még marad!

Jetiinasia 2013.10.20. 22:06:23

@Éhes_ló: Sajnos értelek, süt belőled a tanárok iránti gyűlölet.
A post nem erről szól, olvasd el mégegyszer, hanem a pedagógiai munkát segítő technikai dolgozókról, akik erősen el vannak felejtve, holott szétdolgozzák magukat. Az egyenleted szerint - tisztességesen - csak éppen a tisztességes bért nem kapják meg.Nem tudom te mennyi intézményt ismersz belülről - én sokat. 74 ezerből meg lehet próbálni családot fenntartani. Ha a versenyszférában dolgozó házastárs nem tartaná el a családot, nagyon sok közalkalmazott lépne. Nézhetnéd ki marad.

Éhes_ló 2013.10.20. 22:35:16

@Jetiinasia: nem értesz, vagy amit értésnek hiszel az félreértés.

Nem a tanárokat gyűlölöm, hanem a kontárokat. A kontárokat a politikában, a honvédelemben, a közoktatásban,a háziiparban, építőiparban, médiában.

A családomban nem kevés gyerek jár, járt iskolába, bölcsitől, egyetemig. Ismerem minden szegmensét - megrendelői, fizetői oldalról.
Szánalmas.
A portástól az igazgatóig, államtikárig, miniszterig.

A kontraszelekciót gyűlölöm.
Azt gyűlölöm, hogy komplett társadalmi csoportok hirdeti nagy hangon - nekik mi JÁR a társadalomtól.
Nem JÁR semmi sem.

A gyerekeinknek járna oktatás, nevelés és emberi környezet: pad, terem, WC, tornaterem, öltöző, pedellus, takarító, konyhás, tanár.
Nem a társadalom selejtjéből a semmitérő alibiző lógós tolvajok akik a gyerekeink elől lopják el a takarítószertől, a WC papírtól a szalvétán át az ételükig.

De jobbára azt kapják ami a végére a kontárok kezéből marad, tisztelet a kevés számú kivételnek.
Reménytelen és reformálhatatlan ez a rendszer, aminek minden tagja a minőség és a munka, a számonkérhetőség ellenében érdekelt.

Nem érdekel miként lehet megélni akármennyiből, mert az nem énrám tartozik. Ez magánügy.
Keményen dolgoztam, dolgozok azon, hogy a családom megélhetését, jövőjét biztosítsam. Teszek érte, változok, alkalmazkodok, fejlődök, küzdök.
Ezt elvárom bárki mástól is.

Nem akarok kontárokat fizetni, nem akarok olyanoknak emelt bért adni, akik bármiféle változásra képtelenek voltak és ma is azok.

Aki azt gondolja nem kapja meg azt a bért a munkájáért, ami ennek az ellenértéke, az változtasson rajta.
Váltson munkahelyet, vállalkozzon, változtasson lakhelyet, országot.
Szavazzon másra.
De ne mástól várja a saját helyzetének megoldását, hanem maga tegyen érte.
Bármit.
Lépnie kell és nem mások zsebében turkálnia.
Ez sokak rossz szokása mifelénk, ideje lenne leszokni róla.

Közösségek

süti beállítások módosítása