Petíciózzák az Oktatási Hivatalt az angolérettségi miatt

2014. 05. 12. 00:04 - Prinz Dániel

Címkék: közoktatás

Korábban több portálon is megjelent, hogy sok érettségiző és szülő szerint rossz minőségű volt az angol érettségi hallás utáni szövegértés részéhez használt hangfelvétel. Az Oktatási Hivatal szerint minden rendben volt. Most egy ,,3000 tagot számláló online közösség" nevében tiltakoznak az OH-nál. Érdekesség, hogy az angolérettségis Facebook-csoportnak 2700 tagja van úgy, hogy ebben például én is benne vagyok, hiszen be kellett lépnem a csoportba, hogy információkat gyűjtsek a tiltakozásról. Az online petíciót 2300 ember írta alá. A tiltakozás egyik vezére a Facebookon Csillag Ádám ellenzéki filmes. (Ő volt az, akit egy Jobbik-rendezvény előtt szélsőjobboldaliak támadtak meg egy buszon.) A Facebook csoport tagjai között egyébként az is felmerült, hogy más hangfelvétel került fel az OH honlapjára, mint amit lejátszottak, később ezt mások cáfolták a csoportban. A hivatalos verzió itt hallgatható meg, és tényleg nem tűnik túl egyszerűnek.

csillag.png

Az Átlátszó Oktatáshoz a Szabad Oktatást csoport juttatta el emailben a tiltakozás szövegét. Emailjük szerint

Az alábbi, egyben mellékelt petíciót holnap, azaz május 12-én (hétfőn) előreláthatólag 10 óra 30 perc körül, a 1056 Budapest, Váci utca 62-64. szám alatt található Kormányhivatalnál adják át a diákok (az „Angol emeltszintű érettségi listening feladat botránya 2014” nevű, közel 3000 tagot számláló online közösség) képviselői.

Alább a teljes szöveg:

Petíció az Oktatási Hivatal számára

 

  1.       A Petíciót benyújtja: Az „Angol emeltszintű érettségi listening feladat botránya 2014” nevű, közel 3000 tagot számláló online közösség 2014. május 8-án emeltszintű angol érettségi vizsgát tett tagjai nevében: Németh Tímea 

  2.       A kapcsolattartó elérhetősége:
    Email: nemethtimi@mail.com

  3.       A Petíció tárgya: A 2014. május 8-án megrendezett angol nyelvi írásbeli érettségi vizsga hallás utáni szövegértés része során, országos szinten tapasztalt anomáliák.
    Több ezer diák egyöntetű véleménye, hogy a vizsga lebonyolításának feltételei nem voltak megfelelőek, a feladatok megoldása a vizsgázóktól független, sokrétű problémába ütközött.

  4.       A 2014. május 8-án megírt emelt szintű angol érettségi harmadik, úgynevezett "listening", azaz hallás utáni szövegértés része közben meglepetten tapasztaltuk, hogy a hanganyag,  kifejezetten az első feladat során minőségét tekintve érthetetlen;

visszhangzó volt,

            - néhány szaktanár szerint szókincse helyenként meghaladta az emelt szintű érettségi       vizsga B2 szintjét.

  1.       A probléma okai több tényező együttes összeállásából fakadtak:
    Az érettségit lebonyolító középiskolák túlnyomó többségében a rossz technikai háttér a szöveg megértését még inkább megnehezítette:

o  az iskolák általában régi táskarádiókat, magnókat használnak,

o  melyek nagy termek miatti felhangosítása során a szöveg torz lett

o  a nagy termek pedig saját visszhangukkal hozzájárulva a szövegnek dupla-visszhangot adtak, melyek végkép ellehetetlenítették a szöveg megértését.

 

Mindezen tényezők összességében eredményezték azt, hogy a hanganyag megértése B2 szinten álló tudással igen nehéz, a konkrétan megjelölt szavak teljeskörű megértése pedig közel lehetetlen volt. Mindezt az támasztja a leginkább alá, hogy C1/C2 szinten álló, felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező, vagy éppen Angliában élő emberek számára is komoly nehézséget jelentett a hallás utáni értés feladatainak megoldása.

  1.       Egyéb észrevételeink:
    A vizsgát követő két órán belüli panaszbenyújtás lehetőségét nem mindenhol ismertették. Más helyen a panaszlevél átvételét elutasították. Legtöbbünk pedig önértékelésének kárt okozva saját hibájának érezte a kudarcot, egészen addig, amíg fel nem ismertük az országos probléma létét.

            Ezek után döbbenetünkben az egyik közösségi oldalon fórumot indítottunk, melyhez két nap leforgása alatt több mint 2500-an csatalkoztak, az ugyanakkor indított petíciót több mint 2000-en aláírták. Mindkét szám folyamatosan nő. Közben többen panasszal éltünk, s kértük a hanganyag kivizsgálását, amit ugyan az Oktatási Hivatal megtett, ám mivel nem találtak benne semmi hibát, ezért jogosan sejtjük, hogy nem a vizsgakörülményeknek megfelelően tették azt, hiszen a honlapjukon szereplő hanganyag otthoni lejátszás során valóban érthető.

 

  1.       Mindezek okán kérjük a mélyen tisztelt Oktatási Hivatalt, hogy

o   ezúttal a hanganyag egy teljesebb körű kivizsgálását vigye véghez, mely során a hanganyagot a vizsgákon használt készülékkel (régi táska-rádió), tantermekben hallgassák meg, olyan hangerővel, hogy azt a terem minden pontján hallani lehessen;

o   e vizsgálat tükrében a 2014. május 8-án angol nyelvből emelt szinten érettségizők részére megfelelő kompenzációt biztosítani sziveskedjen, akár lehetőséget adva a kérdéses feladatrész újraírására, vagy figyelembe nem vételére,

o   illetve az ilyen, és hasonló problémák elkerülése végett a jövőben az emelt nyelvi érettségik hallás utáni szövegértés feladatait olyan középiskolákban szíveskedjen tartani, amelyekben igénybe lehet venni nyelvi laborokat és/vagy lehetőség adassék fejhallgató használatára az érintett vizsgarész közben.

 

            Úgy gondoljuk, az Önök és mindannyiunk érdeke a minőségi oktatásban részt vett, magasan kvalifikált magyar diákok tudásának objektív, egzakt mérése. Az idei emeltszintű angol érettségi problémás feladatának sikertelensége nem több ezer diák együttes felkészületlenségéről tanúskodik, hiszen többen közülünk OKTV döntős helyezettek, több éves élő nyelvi tapasztalattal rendelkeznek angol ajkú országból, némelyeknek nemzetközileg elismert felsőfokú nyelvvizsgájuk van.
Úgy gondoljuk, a hanganyag nem a mai középiskolák eszközeire, a vizsgahelyszínek adottságaira készült.

Mindezek fényében tisztelettel kérjük az illetékes személyeket, ne hagyjanak félbe egy több ezer fiatal jövőjét egzisztenciálisan érintő problémát. Tisztában vagyunk vele, hogy senkinek nem állt szándékában, hogy a jelen helyzet kialakuljon. Ezért jogosan kérjük, hogy a probléma együttes megoldásában részt venni szíveskedjenek és a petícióban megfogalmazott kéréseinknek eleget tegyenek!

  

Budapest, 2014. 05. 12.                                                                                            Németh Tímea

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr906153837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabácsi 2014.05.12. 13:04:35

Hát, én meghallgattam az Indexre nemrég felrakott anyagnak a cikkben vitetott, 4:00-től induló részét.

Szerintem a beszélő szókincse ugyan kicsit necces, de nem túlzottan (oké, a Germaine Pichot ruházatát leíró egyik-másik kifejezés kicsit genyó volt, aki nem néz-hallgat rendszeresen ilyen témájú anyagokat, az itt lehet besokallt - arra például befizetek melyik középiskolai angolnyelv-tanár tudja kajakra és azonnal, mi az a "choker") a beszélő kiejtése inkább az, ami sokakat megzavarhatott.

A hangminőségről annyit, hogy az én ízlésemnek kicsit visszhangos és a sok magas frekvencia ehhez hozzácsapódva valóban sokaknak tehette nehezen érthetővé a szöveget.

Az biztos, hogy aki ezt a vizsgázók közül elsőre 90%-osan vagy e felett megértette, annak jó füle van és a szókincse is szép stabil.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.12. 13:08:40

Én az előbb hallgattam meg a szöveget itt:

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2014%2F05%2F12%2Fitt_meghallgathatja_az_angolerettsegi_vitatott_hanfelvetelet%2F

A 4. perctől, ahogy a cikkben áll. Az "sz" hangok elég csúnyák a felvételen, szinte "c"-nek hallani őket. Ettől függetlenül a szöveg kiválóan érthető, nincs vele semmi baj.

Az persze más kérdés, milyen minőségben játszották le az iskolákban. El tudom képzelni, hogy egy műszaki analfabéta tanár nagyon eltolhatta a lejátszást.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.12. 14:28:39

Mennyien érettségiztek emelt szinten? A 3000 fős Facebook csoportban vajon mennyien vannak közülük?

vNHM 2014.05.12. 15:47:33

Azt hittem ez valami vicc! A szöveg tökéletesen érthető, minden egyes szó tisztán hangzik! Aki nem érti, ne menjen emelt szintre! Ennyi!

Muad\\\'Dib 2014.05.12. 16:05:37

Közröhej! Azon sírunk, hogy nem beszélnek a magyarok idegen nyelveket, de megy a hiszti, ha nem stúdió minőségű helyiségben és eszközzel szól egy hanganyag az emelt szintű érettségin? Aki ezt nem érti meg az legfőképpen maradjon nagyon csendben és ne a hangminőségre fogja a dolgokat. Mert majd a való életben sem áll meg a világ, mert ő épp angolul próbál kommunikálni valakivel...

nickM 2014.05.12. 16:20:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: :) Inkább technikai zseni, ha képes volt a CD-t lejátszani a rendelkezésére álló eszközökkel. :) "az iskolák általában régi táskarádiókat, magnókat használnak"

@vNHM: Ráadásul l a s s a n beszél az idegenvezető, az angol-angol-éneklő telefonos kisasszonyok mondókájának megértése akkor milyen szint? (Anyanyelvi +++ ? :) )

Bélabácsi 2014.05.12. 16:59:54

...bocsánat, most elolvastam a feladatlapot is és azzal együtt hallgattam meg a szöveget még egyszer.

Nos: akinek ez sok, az nincs emelt szinten, ennyi. Én azt hittem hogy az igazán szívatós szavakra fókuszál a teszt, dehát egy frászt, teljesen jól érthető dolgokra kérdez rá.

Aki ezen elbukik, megérdemli.

kukko 2014.05.12. 17:38:25

Azt ők is írták, hogy a netre feltöltött anyag nem azonos azzal, amit vizsgán lejátszottak. Viszont a cédéket biztosan nem küldték még vissza, azzal lehetne bizonyítani az igazukat.
A netre feltöltött anyagot meghallgattam én is, nem volt vele baj (persze volt visszhang és cincogott is, de ettől még érthető volt). Szóval én a petícióírók helyében bemennék a vizsgahelyre és megkérném őket, hogy egyelőre tartsák meg a cd-t!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.12. 18:22:42

@kukko:

Nem írták, hogy nem azonos, hanem felmerült, hogy nem azonos. Nagy különbség.

"A hivatalos verzió itt hallgatható meg, és tényleg nem tűnik túl egyszerűnek."

Hát, nem akarom bántani a posztolót, de a szöveg elég könnyű, vagy legalábbis csöppet sem nehéz. Lehet, hogy ő annak érzi, de ez csak azt jelenti, hogy vagy rossz eszközön hallgatta meg, vagy gondja van az angol beszéd megértésével. Ha pl. felnőttként kezdett el angolul tanulni, akkor az lenne a csoda, ha nem lenne gondja vele. :)

a.b. 2014.05.12. 19:19:18

Én is emelteztem angolból.
Az én listeningem nem lett annyira szörnyű (3 hiba), de ott helyben tényleg határozottan nehezebbnek tűnt a szöveg, itthon visszahallgatva az MP3-at nevetségesen egyszerűnek tűnik a feladat az ottani helyzethez képest. Nem hinném, hogy tényleg mást raktak fel a netre, mint amit ott lejátszottak, de az is elég hihetetlen, hogy 2-3000 tanuló mind felkészületlenül menjen el érettségizni. Vagy hogy az összes izgulós típus. :)

Több iskoláról nem nyilatkozhatok, de ahol én voltam, a falon volt egy nagyon modern digitális tábla, amit természetesen nem vettünk használatba a listening során, helyette egy pici fekete CD-lejátszóból hallgathattuk meg a szövegeket. Első alkalommal gyakorlatilag olyan halk volt az egész, hogy az első sorban ülve alig hallottam valamit. A második lejátszásra már felhangosították kicsit. Kösz. :)
Ráadásul nekem már az internetes "botrány" kitörése előtt is többen panaszkodtak, hogy teljesen érthetetlen volt az első szöveg, akkor esett le, hogy nem én voltam az egyetlen, akinek nem úgy sikerült, mint ahogy általában szokott.
Mindent összevetve én inkább talán a technikára vezetném vissza a problémát, mint a szöveg nehézségére, csak akkor meg az a kérdéses, hogy előző években miért nem volt ennyi panasz a hallgatásos feladat miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.12. 19:43:24

@a.b.:

"sak akkor meg az a kérdéses, hogy előző években miért nem volt ennyi panasz a hallgatásos feladat miatt."

Jogos a kérdés. Talán az történhetett, hogy korábban sokkal könnyebb szöveget adtak. Mert az észrevehető, hogy a beszélő nem rádióbemondó-stílusban beszél.

Na de ha bárhol meg kell értened egy angol anyanyelvű ember beszédét, jó eséllyel az sem rádióbemondó lesz.

Így talán csupán annyi történt, hogy az idei listening test végre megfelelt a való életnek.

koddevalva 2020.05.10. 16:37:42

Szerintem nevetségesen egyszerű volt. Inkább azt nem értem, hogy engedhetik meg azt, hogy ilyen egyszerű hanganyagot hasznájanak EMELT érettségin.

Merthogy én ezt inkább B1re tenném. Aki angol emelt éretségire készül és nem érti legalább 90 %-ra ezt a szöveget, megérdemli ha megbukik.

Közösségek

süti beállítások módosítása