Politikai szervezet nőtt ki a szegedi HÖK-ből

2014. 09. 10. 08:00 - Kisjuhász Béla

HÖK-ös jelöltek bukkantak fel az őszi önkormányzati választás szegedi indulói között. Utánanéztünk: az őket jelölő szervezet korábban a hallgatói élet aktív szervezője volt, de most is több szálon kötődik az egyetemhez. Az egyetemi hallgatói önkormányzat felügyelőbizottsági tagja is képviselőségért indult.

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar által működtetett Apáthy István Kollégium címére jegyezték be a Szegedi Egyetemi Hallgatói Kulturális Egyesületet (SZEHKE), ami korábban Szegedi Egészségügyi Felsőoktatás Hallgatói Egyesület (SZEFHE) néven működött. A szervezet buliszervezésben volt a legaktívabb, részesedése volt a SZOTE Klubban is, amely botrányos körülmények között szűnt meg. A hallgatói lapot (Pulzus-Spiritus) is az egyesület adta ki.

A SZOTE Klubot, az egyik legjelentősebb szegedi egyetemi szórakozóhelyet a SZEFHE üzemeltette egy kft.-n keresztül. 2005-ben üzletrész-adásvételek jogcímén többségi részesedést szerzett a kft.-ben Benke Csaba. 2010-ben az egyetem felvetette, hogy a klub számukra előnytelen feltételek mellett működik. Az üggyel a Hír TV is foglalkozott. Benke szerint irreális és tisztességtelen ajánlattal keresték meg, az akkori orvoskari HÖK elnök szerint viszont a klub veszteséges működését kifogásolták. A SZEFHE demonstrációt is szervezett a klub elé. 2011 nyarán szerződést bontottak a klubüzemeltetővel, a SZOTE Klub azóta megszűnt, helyén orvosi labort hoztak létre.

Nem veszett el, csak átalakult

2011-ben lett a SZEFHE-ből SZEHKE. Az orvoskari hallgatók szabadidős tevékenységének szervezését új szervezet, a Szent-Györgyi Albert Hallgatói Egyesület (SZAHE) vette át, amely honlapján a SZEFHE jogutódjaként tünteti fel magát, de ez nem igaz, ugyanis csak annyi történt, hogy a SZEFHE-t SZEHKE-re nevezték át, tehát utóbbi a jogutód.

A SZEHKE viszont többségi tulajdonosa maradt a Pulzus Hallgatóiért Nonprofit Kft.-nek, amely az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékáni hivatali épületében működő hallgatói klubot, a Pulzus Cafét működteti.

A SZEHKE elnöke Gáti Zsolt, az SZTE Általános Orvostudományi Kar hallgatói önkormányzatának elnöke, az egyetem Szenátusának póttagja.

Őket indítja a SZEHKE a választáson

  • Czakó Tamást, a Természettudományi és Informatikai Kar korábbi HÖK-alelnökét, a Szakos Érdekképviselet szekcióvezetőjét indította a szervezet a polgármesterségért. A jelölést azonban az egyesület még az ajánlási fázisban visszavonta, de a képviselőjelöltek közt szerepel Czakó neve.
  • A jelöltek listájában a legérdekesebb név Mezei Csaba Józsefé, aki jelenleg is az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Felügyelő Bizottságának tagjaként van feltüntetve. Ebben a tisztségben feladata az EHÖK Alapszabályának betartatása, amely kimondja, hogy a hallgatói önkormányzat működése pártoktól független.
    Mezei korábban az egyetem Szenátusában a nem nappali tagozatos képzésben részt vevő hallgatókat képviselte, a mérnöki kari HÖK tagja is volt, a mérnöki kari kollégiumban pedig a büfé üzemeltetője, de az erre alapított kft-je felszámolás alatt áll. Mezei emellett a már említett Pulzus Hallgatóiért Nonprofit Kft. ügyvezetője.
  • Gál Erika a Fogorvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának volt elnöke, az SZTE Szenátusának tagja és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökségi tagja. Emellett a Pulzus Hallgatóiért Nonprofit Kft-ben felügyelőbizottsági tag.
  • Vass Péter a Gazdaságtudományi Karon HÖK elnök, majd alelnök volt.
  • Raffai Aletta az Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának tagja és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Választmányának póttagja.
  • Prikidánovics Tamás az Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának tagja.
  • Puskás Árpád Mihály a tavalyi hallgatói bérlettámogatás-szavazásról lehet ismerős. Két társával együtt, a Szakos Érdekképviselet nevében eljárva egy összhallgatói szavazási kezdeményezéshez adta arcát.
  • Borbola Róbert az egyetemi hallgatói önkormányzathoz kötődő üzleti tevékenységben vesz részt. Mint korábban már megírtuk, az EHÖK társadalmi szervezetein keresztül érdekelt szórakozóhelyek működésében, az egyik üzemeltető kft., az F. R. O. 1968, illetve a korábban az adóhatóság által törölt FR 1968 Kft. ügyvezetője. A cég a Pöcike és Törpe kocsmákat üzemelteti.
  • Pászti Jánosné szintén üzleti szálon kötődik az egyetemi hallgatói önkormányzathoz – az EHÖK társadalmi szervezetein keresztül tulajdonolt GG-Central Kft. egyik társtulajdonosa és ügyvezetője.

Szorgos hangyák

A SZEHKE összesen húsz képviselőjelöltet állított, ehhez mintegy másfélezer aláírást kellett összegyűjteni. Az egyesületnek ehhez képest nem volt látható jelenléte, sajtóhírekben nem szerepeltek a kampány során (az MTI keresője például egyetlen találatot sem ad az egyesület nevére, de a Google-ben is csak a választási eljárással kapcsolatban jelenik meg a szervezet) és az interneten sincs nyoma az átalakulás óta érdemi tevékenységnek. A szervezet – egyelőre üres – honlapját a múlt hónapban regisztrálták, a szehke.hu domain-név adminisztrátoraként Rózsa Dánielt, az egyetemi hallgatói önkormányzat programozóját feltüntetve.

A cikk megjelenésével párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetemnek is elküldjük kérdéseinket azzal kapcsolatban, hogy összeférhetőnek tartják-e az egyesület jelöltjeinek politikai tevékenységét az egyetemi közéletben vállalt szerepükkel, valamint szabályszerű-e, hogy a választáson induló szervezet egyetemi ingatlanba van bejegyezve.

Ha SZEHKE-s aláírásgyűjtő aktivistákba vagy aktivitásba botlottatok, meséljetek nekünk kommentben, Facebook oldalunkon, vagy emailben az atlatszooktatas@gmail.com címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr416684449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.09.11. 08:04:28

Szép. Tekintve a teljesítményt, hogy a hök a sorozatos botrányokkal elérte, hogy a hallgatói képviselet jól meg lesz nyirbálva, akár még fideszes/lobbikos országgyűlési képviselő is lehet belőlük.
A helyett, hogy a megtévedt bárányokat a továbbiakban még a felsőoktatás közelébe se engednék. A politika közelébe meg főleg nem.
De hát az olyan emberek akik visszaélnek az általuk képviseltek személyiségi és egyéb jogaival úgy kellenek a magyar politikába mint egy falat kenyér.
Általánosítás? Jobb ha tudjátok, egy hök botrány az összes hök-re szégyent hoz. Még akkor is ha másoknak nincs közük az adott esethez. Mellesleg meg nincsenek illúzióim, ez Magyarország...

DFK 2014.09.11. 08:24:03

Lehet, hogy az a baj, nem feltétlenül liberális irányban politizálnának?

Netuddki. 2014.09.11. 08:27:24

@DFK: Ezzel most mi a tökömet akarsz mondani? Oké, hogy az ostobenkó fideszesek közt a liberális szitokszó lett, és ide is írogathat bárki, de ezzel az iliberális maszlaggal nem mindenkit lehet megetetni...

Netuddki. 2014.09.11. 08:30:19

@DFK: Valamelyik blogon valaki azt írta.
Nyugaton a liberalizmus alatt gyakorlatilag a demokráciát értik. Most, hogy az orbán le akarja építeni a demokráciát, kellett neki valami más szó helyette...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.11. 10:26:28

PUSZTÁN ELMÉLETILEG:

nem butaság, sőt logikus lépés, ha a HÖK egyébként is érdekképviselettel foglalkozik nem csoda, hogy az ott dolgozók ezt később folytatni akarják, nem?

Azért elméleti, mert én is tudom, hogy a nagy részük nem képvisel senkit a hökben csupán saját magát, de jó lenne ha lenne értelme a höknek. :S

Közösségek

süti beállítások módosítása