A söralátét megette az Átlátszó Oktatás bevételeinek 39 százalékát

2015. 02. 25. 00:06 - Prinz Dániel

hirdetesek.jpg

,,Egyértelműen beszéltünk a kampányban arról, hogy az adórendszer megfojtja az ország gazdaságát. Adóforradalomról beszélnék, ha nem mondtam volna már tegnap. Söralátét nagyságú lesz az adóbevallás." 

Dr. Orbán Viktor

Az Átlátszó Oktatás jelenlegi egyetlen bevételi forrása a hirdetéselhelyezés. A Google AdSense szolgáltatását használjuk. Ennek lényege, hogy a Google az alapján rak ki hirdetéseket, hogy a felhasználó mikre keres az interneten, illetve milyen kontent van az Átlátszó Oktatáson. Aztán a kattintások alapján fizetnek nekünk. Tavaly jól ment a bolt és sikerült 43 ezer 461 forintot összeszednünk.

Mivel az Átlátszó Oktatás nem rendelkezik jogi személyiséggel (egyesületi bejegyzésünket a bíróság féléves szarakodásának és a túlbonyolított bürokráciának a kombinációja akadályozta meg), viszont fontosnak tartjuk, hogy amennyire lehet, betartsuk a jogszabályokat és befizessük az adóinkat, ezt a bevételt egyik szerkesztőnk bankszámláján keresztül kapjuk meg, és ő fizeti meg utána az adókat és járulékokat. Most töltötte ki az adóbevallását, és elég nagy csalódás ért minket.

A 43 ezer 461 forintos bevételünkből 6 ezer 259 forint személyi jövedelemadót kell befizetnünk, ami még nem lenne olyan vészes (14.4%), viszont ehhez hozzájön még 10 ezer 561 forint egészségügyi hozzájárulás (24.2%), és máris oda a sok verítékkel (kattintással) megkeresett pénzünk 39%-a. Aki szerint ez túl sok vagy elszámoltuk, az megnézheti a NAV honlapján, hogy bizony 16% az SZJA és 27% az egészségügyi hozzájárulás mértéke, a bevételeink 10%-át pedig költségként le lehet írni, így jönnek ki ezek a némileg a kulcsok alatti százalékok.

Gondolom mindenki emlékszik még a klasszikus Jakab Andor posztra, amelyben az egykori blogger  megírta, hogy miért nem ad munkát senkinek vállalkozóként. Annak a cikknek a konkluziójában azt mondta ki Jakab, hogy akkor ad majd embereknek munkát, ha az állam nem üldözi a vállalkozókat és a legális bevételeknek ,,csak" 30%-át veszi el.

 

Tőlünk csak az adóbevallásunk miatt most elvettek 39%-ot, de ehhez még hozzájön, hogy mivel mindig kérünk számlát, a kiadásaink 27%-át is befizetjük az államhoz. Tehát, ha a tisztességes adózás után marad 26 ezer 641 forintunk, amit mondjuk elköltünk sörre, kajára vagy éppen egy reklámkampányra, akkor még 7 ezer 193 forint kerül az államhoz ÁFA formájában, az Átlátszó Oktatás pedig 19 ezer 448 forint értékben, a tisztességesen, a piacon megkeresett bevételének 45 százalékáért tud bármint vásárolni. Természetesen tudjuk, hogy ha egy hosszadalmas procedúra után beregisztrálnánk magunkat, mint cég, egyesület vagy egyéni vállalkozó, akkor legalább ezt a 27%-nyi adót visszaigényelhetnénk az államtól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr377210303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rajna 2015.02.25. 01:09:54

Ez iszonyatos csúsztatás. Amiről Orbán beszélt, az az volt, hogy egyszerűsödik az adórendszer, az adminisztratív terhek csökkennek és átlátható lesz, kinek mennyi adót kell fizetnie.

Ez persze nem teljesült, de ti összekeveritek ezt az adó mértékével. Lehetne minden bevételre 50 % adó, és akkor söralátétnél is kisebb lenne az adóbevallás, de a bevételek nagyobb részét vinné el az állam. Én a poszt címéből azt hittem, hogy megbíztatok valami céget az adóbevallás elkészítésére és hatalmas bevételetek 39 %-a elment erre.

Arról mondjuk fogalmam sincs, hogy az adóterhek összességében csökkentek vagy nőttek, tippem szerint nagyjából helyben maradtak, de ez független a söralátéttől.

Közösségek

süti beállítások módosítása