Népnevelés a diaszpórában: külföldi ösztöndíjak ifjú KDNP-seknek

2013. 07. 02. 15:19 - Kálmán Mihály

Címkék: amerika KDNP IKSZ

Az Átlátszó.hu KiMitTud közérdekűadat-igénylő rendszerén keresztül feladott kérdésünkre válaszul megkaptuk a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasainak listáját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Nemzetpolitikai Államtitkárságától. A programról az index még áprilisban közölt cikket. Az ösztöndíjasok kiküldetésének célja, hogy segítségégükkel „kiépüljön a külhoni magyar közösségeknek egy olyan intézményrendszere, amely az egyének és közösségek integrációja révén hozzájárul a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának erősítéséhez.” Elsősorban 25-30 év közötti, felsőfokú végzettséggel és angol nyelvtudással, vagy a célországnak megfelelő nyelvismerettel rendelkező fiatalok nyerték el az ösztöndíjakat – sem a diploma, sem pedig a nyelvvizsga nem volt kötelező. Az ösztöndíjasok egy hónapos felkészítés után áprilisban utaztak ki, júliusban egy hónapot töltenek Magyarországon, majd augusztusban és szeptemberben ismét a célországban dolgoznak, végül egy újabb otthon eltöltött hónap zárja a programot. A 47 ösztöndíjast 480 jelentkezőből választották ki, a KIM feltételei csupán a legalább 20 éves kor és középfokú végzettség, állandó magyarországi lakhely és büntetlen előélet volt. Lényeges pont, hogy kiírás szerint az indulhatott, aki „közösségi, közösségszervező, hagyományőrző egyéb tevékenységekben aktívan vesz részt,” a pályázati felhívásban a KIM példaként a cserkészetet, a néptáncot, a magyar nyelvoktatást, valamint az énnekarban való részvételt említette. A program keretében a kiválasztottak itthoni tartózkodásuk alatt 200 ezer, míg a külföldön töltött hónapokra 350 ezer forint ösztöndíjat kapnak, célországtól függetlenül.

Tovább is van!

Az interneten hozzáférhető adatok alapján a 47 ösztöndíjas fiatalból hétnél mutatható ki egyértelmű kötődés valamilyen politikai szervezethez. Különös véletlen, hogy a Váci Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (a KDNP ifjúsági tagozata) tíz alapítója közül ketten is megkapták az ösztöndíjat. Az IKSZ egyébként saját weboldalán is felhívta a figyelmet az ösztöndíj-lehetőségre. Megjegyzendő, hogy a kormányban Semjén Zsolt KDNP-elnök territóriuma az ún. nemzetpolitika, amelyről Semjén legújabban egy lengyel propagandakiadványban számolt be részletesen.

Általánosságban elmondható, hogy igen nagy súlyal szerepelnek az ösztöndíjasok közt az egyházi gimnáziumokban végzett, gyakran a Pázmányon tanuló fiatalok. Egy pályázó pedig olyannyira belső jelölt volt, hogy az ösztöndíjat meghirdető KIM Nemzetpolitikai Állampolgárságának támogatáspolitikai főreferenseként dolgozik. Becsúszott egy-egy jelölt a szélsőpolgári oldalról is, például Csiki István (Miami, USA) 2010-ben a Magyar Narancsnak nyilatkozott arról, hogy 2006-ban és 2010-ben is a Jobbikra szavazott, 2012-ben pedig a Bátaszéki Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom meghívására tartottelőadást a Szent Koronáról, és egy Jobbik-közeli „Szent Korona Szabadegyetem” keretébentanított néptáncot.

Íme a kormányközeli ösztöndíjasok listája:

Flender Gyöngyi (Toronto, Kanada) – a KIM Nemzetpolitikai Állampolgárságánaktámogatáspoltikai főreferense

Gyombolai Zsolt (Cleveland, USA), a Váci IKSZ alapítója

Kurucz Dániel (Massachusetts és Northern Connecticut, USA), a Budapesti Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoportjának alapítója és vezetője

Molnár Balázs (Melbourne, Ausztrália), 2010-2011 között a Nemzetgazdasági Minisztérium alkalmazottja, a Váci IKSZ alapítója

Nagymihály Zoltán (Hannover, Németország), Facebook-profilja alapján a Belvárosi Fidelitas tagja, a Polgári Magyarországért Alapítvány gyakornoka volt

Vörös Krisztina (Atlanta, USA), az IKSZ Kulturális Munkacsoportjának vezetője

Zsonda Márk (Argentína), az IKSZ erzsébetvárosi szervezetének tagja, illetve elnöke

A listán szereplő ösztöndíjasoktól e-mailben megkérdeztük, hogy feltüntették-e jelentkezési lapukon politikai tevékenységüket, beszéltek-e arról az interjún, illetve jelentett-e ez szerintük bármiféle előnyt.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (1/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr745387909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása