Nem akar, de mégis fellebbez az ELTE

2013. 12. 02. 09:54 - GSzD

Az ELTE igazából egyetért velünk, és szíve szerint kiadná a jogi kari HÖK gazdálkodására vonatkozó adatokat, de inkább fellebbeznek. Szerintük ugyanis ellentmond egymásnak két törvény, önkényesen pedig nem értelmezhetik a jogszabályokat, ezért megfellebbezik az első fokú ítéletet. Megint húzódik az ügy egy fél évet legalább.

...nincs lehetőség arra, hogy az ELTE lemondjon a fellebbezésről

- írta Rónay Zoltán főtitkár és Fábri György kommunikációs rektorhelyettes az Átlátszó Oktatásnak. Azzal érveltek, hogy:

a nemzeti felsőoktatási törvény ... egyértelműen eltérően szabályozza az adattovábbítás rendjét, mint az erre egyébként felhatalmazást adó információszabadságról szóló törvény, ezért nincs törvényes lehetőségünk az adatkérés teljesítésére

Az ELTE szerint a felsőoktatási törvény tiltja, hogy a HÖK-ös jutalmakról és fizetésekről szóló adatot adjanak ki, noha az információszabadságról szóló törvény megengedi ezt. A kettő ellentmond egymásnak, az ELTE szerint a bíróság nem foglalkozott ezzel az ellentmondással, ők pedig nem dönthetik el saját maguk a kérdést, nem teremthetnek precedenst az "önkényes jogalkalmazásra". Erre csak a bíróság jogosult, aki meg ugye, szerintük nem foglalkozott a kérdéssel.

Megkérdeztük a közérdekű adatigénylésekben nagy tapasztalattal rendelkező Átlátszó.hu (az Átlátszó.hu-hoz egyébként az Átlátszó Oktatásnak semmi köze, csak a nevünk hasonló, meg jóban vagyunk) jogászait, hogy mit gondolnak az ítéletről. Szerintük az ELTE által felvetett kérdést az ítélet rendezte és eldöntötte, hogy a két törvény közül melyiket kell alkalmazni (itt olvasható egyébként az ELTE válasza, itt pedig az ítéletet, ennek a tizedik oldal második felétől kezdődő része foglalkozik ezzel a kérdéssel). A bíróság szerint az információszabadságról szóló törvényt kell alkalmazni, ezért kötelezte a bíró az egyetemet az adatok kiadására.

"nem az adatszolgáltatás szükségességéről van vitánk, hanem annak törvényességéről."

- írta az ELTE. Tehát, ha jól értem, azt mondják, hogy igazából kiadnák az adatokat, de mivel van ez a két ellentmondó törvény, mégsem tehetik. Ezért inkább fellebbeznek, és az ügy tovább húzódik.

Kép ​innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr185670630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása