Pokorni fogadóórájára nem mehet újságíró, csak állampolgár

2014. 03. 28. 11:20 - Átlátszó Oktatás

Csodálatos decemberi nap volt. Pokorni Zoltánhoz igyekeztem kontaktot találni, miután az Index gyorsan elkapta a parlament oktatási bizottságának elnökét a folyosón a két tankönyves közoktatás bevezetését követően. Pokorni ugyan elárulta, hogy szerinte rossz az új rendszer, azonban arról már nem akart nyilatkozni, hogy mi történt a frakción belül, miért seperték le párttársai a módosító javaslatait? És épp rátaláltam, hogy polgármesteri hivatalában fogadóórára lehet bejelentkezni. Mint kiderült, nem lehet akárkinek. A sajtóreferensről kiderül, hogy korlátos, de szereti a Magashegyi Undergroundot.

A történet nagyszerűen indult, 2013. december 17-én beadtam jelentkezésemet a XII. kerületi polgármesteri hivatalhoz, hogy leteszteljem, milyen is egy fogadóóra. A témakör megnevezése "A XII. kerület oktatási rendszerének sikere, országos adaptációjának lehetőségei" volt. Furának tűnik? Meglehet, ez némi magyarázatra szorul: a Pokorni vezette hegyvidéki önkormányzat sikeresen élt az országos viszonylatban magas keresetű lakosság és a kerület adottságaival, már-már ideális körülményeket biztosítva a kerület iskoláinak. Ez nem meglepő, elvégre a hazai oktatáspolitika egyik legjobb szakpolitikusa vezeti az önkormányzatot.
Egy zavart kívántam feloldani, ugyanis ha ilyen jól kiépített oktatási rendszerrel büszkélkedhet a kerület, és ez mérhető és elismert, akkor miért nem lehetséges erre az útra terelni az egész országot? Hogy fog a kerülete polgárai elé állni Pokorni, ha ennyire impotenssé vált és a helyiek érdekeit sem sikerül megvédeni? Pokornit elnyomta kormánya és Hoffmann Rózsa. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy igyekszik visszavonulni az országos politizálástól, illetve pártja is erre az útra tereli.

Közben meglepően gyors választ kaptam, miszerint rögzítették jelentkezésemet, keresni fognak. Teltek a hetek, ezalatt megtudakoltam Nikita kollégám segítségével, hogy kifejezetten telített a polgármester fogadóideje, sokan fordulnak meg nála, Végül február 27-én, bő két hónap várakozás után megcsörrent a telefonom, miszerint időpontot kaptam március 5-re. El is fogadtam tüstént, majd előzékenyen jeleztem, hogy a fogadóórán elhangzottakat rögzíteni kívánom, amennyiben ez megoldható. Hezitálást érzékeltem a vonal túloldalán, a Titkárság valamiért úgy érezte, hogy erről ki kell kérnie a sajtóreferens véleményét. Egy fogadóóráról?

"Kedves György!
Előző telefonbeszélgetésünkre hivatkozva szeretném jelezni, hogy a kolléganőm által felajánlott időpont már nem áll rendelkezésre. Az oktatásüggyel kapcsolatos interjújára később kerülhet sor. Ez ügyben keresni fogom.
Üdvözlettel:
Kenyhercz Kinga
sajtóreferens"

Korrekt tájékoztatásnak tűnik, ámde: egy sajtóreferens hol jön ahhoz, hogy a Titkárság részéről már felajánlott, elfogadott időpontról letiltson? Az interjú elnevezés is sántít, bár technikailag megfelel a körülményeknek. De itt állampolgár kérdez közpénzből fizetett felelős politikust. Hogy egy hagyományos értelembe vett interjúnál nem így állnak hozzá, az már más szegénységi bizonyítványa. Álláspontom kifejtésére inkább a levelezésem idézném.

"Kedves Kenyhercz Kinga!

Köszönöm a tájékoztatást az interjúval kapcsolatosan!
Közben észrevételeztem, hogy nem sikerül kiértékelni két dolgot:

"A eset" Fogadóórára jelentkeztem. Erre ajánlottak időpontot, amit elfogadtam, ...

"B eset" ...illetve jeleztem,hogy lehetőség szerint rögzíteném a beszélgetést, majd feldolgoznám.

Ez a két eset logikai "VAGY" kapcsolatban áll egymással.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Logikai_kapu#Logikai_kapu-t.C3.ADpusok

Fogadóórára bejelentkezett állampolgárként a kérdéseim a következők Önhöz, mint sajtóreferenshez, miután tolmácsolta, hogy állampolgárként nem kérdezhetek felelős köztisztviselőt:

Milyen mérlegelési szempontok vonatkoznak arra, hogy ki kaphat időpontot fogadóórára? Amennyiben egyértelműen a Polgármester Úrhoz tartozik a kérdéskör ("A XII. kerület oktatási rendszerének sikere, országos adaptációjának lehetőségei"), úgy van-e további (jogkövető) mérlegelésre lehetőség? Állampolgár és állampolgár között tesznek különbséget? Miért a sajtóreferenstől kapok választ, ha a Titkárság hivatott ilyen kérdésben dönteni? Sajtóreferensként milyen jogosítványai vannak a Titkárság felett?

Ezen kívül szeretném kikérni a Titkárság tájékoztatását, hogy egy korábban egyértelműen nekem felajánlott, majd függőbe helyezett időpontot milyen indoklással adnak át másnak, törölnek, vagy hagynak üresen, miközben a kérdés még nem tisztázott a Titkárság felől.

A sajtóreferensnek a fogadóórákkal kapcsolatban milyen kompetenciái vannak?. Amennyiben vannak, kérem tegyék meg a megfelelő indoklásokat és hivatkozásokat a Szervezeti és Működési Szabályzatuk, illetve a kérdéskört érintő jogszabályok mellékelésével.

Válaszukat várva, tisztelettel,
Unyatyinszki György"

Kenyhercz Kinga sajtóreferensről egy gyors keresés után beleszaladhatunk egy esetbe, ahol tökéletesen érzékelhető korlátos hozzáállása. Mármint az, hogy nyilvánosság előtt megvédte ezt a leleményesnek nem nevezhető megoldást. Így már nem lepődöm meg semmin, hogy a logikai érvelésem süket fülekre talált.


fura-korlat.jpgKenyhercz Kinga sajtóreferens szerint ez szuper megoldás

További kérdéseimre a Titkárság nem válaszolt törvényes határidőn belül, persze ígéretet tettek rá. Az utolsó levélen azonban már csak felkacagni tudtam. Kenyhercz Kinga üzeni, hogy ne szomorkodjunk. Jó zenével fújt visszavonulót.

"Tisztelt Levélíró!

2014. március 3-ig nem tartózkodom az irodában. E-maileket csak korlátozottan van lehetőségem olvasni. Sürgős esetben, kérem, keresse Molnár Viktória kolléganőmet a molnar.viktoria@hegyvidek.hu e-mail címen, vagy a +36 30 619 2135-ös telefonszámon.

Hogy addig se szomorkodjon, hallgasson zenét:


Megértését köszönöm!

Üdvözlettel:
Kenyhercz Kinga
sajtóreferens"

Így történt, hogy állampolgár kampányidőszakban nem kérdezhet felelős politikust a fogadóóráján, mert mellette meg is írná. Nem fogytam ki a jelzőkből, inkább csak udvariasságból összegzem, mert hölgyet ostorozni talán mégsem illik: abszurd, röhej, gyerekes, inkompetens, antidemokratikus, logikátlan.


Unyatyinszki György

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr65882010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Korász 2014.03.28. 14:46:44

Total idiota a cikk szerzoje. A sajtoreferens ugyanis ugy jon a kepbe, hogy a cikk iroja interjukeszitesre akarta hasznalni a fodagoorat. Olyat pedig vagy kozvetlenul, vagy a sajtoreferensen keresztul szoktak/kell szervezni...

szanalmas

bölcsbagoly 2014.03.28. 17:36:55

Egy ellenzéki újságírónak nevezett emberszabású sirámai! Ha már nincs interjú, legyen blog.....alapon.

dr kíváncsivagyok 2014.03.28. 20:20:32

Kérdi a riporter a csuti ártánytól :
-Mi a valasztási programjuk Miniszterelnok úr ?
-Folytatjuk...
-Lehetne bovebben ?
-Folytatjuk a lopást...

Mihókné 2014.03.28. 20:33:59

@dr kíváncsivagyok: Ja, ebben tökre igazad van. :) Viszont ez a poszt nagyon gáz, fogadóórára akart menni diktafonnal? Az nem az interjú műfaja?! Azt hittem itt az oktatásról lesz szó, hát ennek sok köze nincs hozzá. :( És az ilyen vagdalkozást (valami személyes gondja van, de mi közünk hozzá?!) meg kéne hagyni a hörr tévének, nem ide való nagyon. :((

Indygoo 2014.03.28. 21:44:21

@Dr.Korász:

Ezt írja:

- beadtam jelentkezésemet a XII. kerületi polgármesteri hivatalhoz, hogy leteszteljem, milyen is egy fogadóóra. A témakör megnevezése "A XII. kerület oktatási rendszerének sikere, országos adaptációjának lehetőségei"

Szóval tesztelné a fodadóórát, ezért írta a poszotot. így talán érthető, ha nem interjúként vezette fel. Ráadásul oktatáspolitikai kérdésekkel ment volna. Fujj!

Szerintetek amúgy milyen dolgok hangzanak el egy fogadóórán, hogy az nem publikus és letiltják a bloggert?

Technikailag egy fogadóóra tök olyan, mint egy interjú.

Alicante7 2014.03.28. 22:48:26

Indygoo Gyuri! Nem igazán vall férfias karakterre, hogy miután bepróbálkoztál és rövid úton kosarat kaptál egy hölgytől, ilyen mocskolódó posztban próbálod lejáratni, miközben valójában persze magadból csinálsz hülyét. Nem először sajnos!

A sértett magánemberi méltóságod nyilván bosszúért kiált, de az ilyen öv alatti módszerekkel nem sokra mégy. Azt a környezeted is tudja, hogy a magánéleti kudarcaid feldolgozására nem a politikai blogszféra a leginkább megfelelő terep.

yesplease 2014.03.28. 23:41:50

www.youtube.com/watch?v=LAeSIW0p2uM&feature=youtu.be
huhh, ha ez igaz, akkor érthető az újabb szélhámoskodás...

hoferi.ho 2014.03.28. 23:50:50

minek személyeskedni, a sajtóreferens csak a munkáját végezte!

Dr.Korász 2014.03.29. 03:04:14

@Indygoo: technikailag?? Ne legyél már ennyire egyszerű. Ha azt akarod bizonyítani, hogy a rendszer mennyire romlott, arra ezernyi jobb apropót is talalhattal volna.

Egy fogadnia nem nyilvános, vagyis nem illő hangfelvételt készíteni. Persze, megteheted, de azzal elinditasz egy lavinát. Egyre többen próbálják majd ilyen módon atverni a politikusokat, ők meg cserébe csak a sajtoosztallyal meg a jogiosztallyal előre jóváhagyott paneleket fognak ropogratni. Kvázi kivégezted a fogadoorat, mint műfajt. Gratulálok

Indygoo 2014.03.29. 11:24:43

@Dr.Korász:

"ÁTVERNI A POLITIKUSOKAT"

Camponaa 2014.03.29. 11:31:20

@yesplease: Azért ez tényleg durva. "Unyatyinszki György index.hu-s újságírónak kiadva magát, valójában a HVG hetilap munkatársaként arra buzdított vélehetően hallgatói képviselőket, hogy sározzák be Török Márk EHÖK elnököt és akkor kihagyja őket a - később HVG-ben megjelent - oknyomozó cikkből. Ráadásul, ha sikerül kicsapatnia Törököt, akkor előléptetik."

Mihókné 2014.03.29. 12:21:05

@Dr.Korász: A srác nyilván mindenáron ki akart csikarni egy interjút egy nagy, fő-fő fidexestől, és megszokta, hogy mindig másnak adja ki magát, mint aki, ennyi. :)) A hvg-től nemcsak ezért küldték el pár hónap után, de nem ő felelős azért, hogy milyen helyzetben van a sajtó!:(( Kár lenne rajta leverni a média állapotát, nézd meg a közfidex-szolgálati "sajtót" is akár! :(( Ettől persze még lehetne etikus, mert akkor hol a különbség?! :((

Indygoo 2014.03.30. 11:09:15

UPDATE

A hozzászólások alapján kiegészíteném, illetve pontosabban körülírnám a problémát, nem szeretem, ha nem vagyok érthető.

A fogadóóra tesztelése volt a cél. Egy hasonlattal élve: a műtét sikerült, a beteg meghalt. Egy kettősség áll fenn, illetve a kettős beszéd lehetősége. Egy fogadóórán két ember van jelen: politikus és állampolgár. Az állampolgár felteszi a közügyekkel kapcsolatos kérdéseit, erre a politikus ideális esetben válaszol. Azonban a lehetősége megvan, hogy ugyanabban a kérdéskörben fél óra múlva nyilvánosan nem vállalja kijelentéseit, rosszabb esetben az ellenkezőjét mondja.

Az a panel a gondolkodásunkban, miszerint egy fogadóóra nem nyilvános már magának a fogadóórának a lényegét kérdőjelezi meg, hogy az állampolgárok érdemben vizsgálhassák választott, közpénzből fizetett politikusaink munkáját.

Az állampolgár gyakorlatilag meginterjúvolja a képviselőjét.

Véleményem felvállalásának célja, hogy azokat a paneleket lebontsuk, melyek a nyilvánosságot korlátozzák. Saját példám alapján: amíg nevemet felvállalva (Másképp hogyan?) egyszerű polgárként tekintettek rám, megkaptam az időpontot. Mikor jeleztem, hogy a beszélgetésről írást jelentetnék meg, ami a fogadóóra tesztjéről szól, akkor elvették a lehetőséget.

Kenyhercz Kingának az is a feladatai közé tartozik, hogy a lehető legjobb kép alakulhasson ki az önkormányzatról. Véleményem szerint ehhez a nyilvános működés az első lépés. Ez a demokráciáról alkotott képem, a zártság paneleinek lebontása a fejekben.

U.Gy.

u.i.: Az Indygoo név remélem kifejző.

yesplease 2014.03.30. 11:57:54

@Camponaa: a szegedi ügyben csúnyán beégett, ott az Index.hu újságírójának adta ki magát. Semmi köze nem volt soha az Index.hu-hoz. Ez a gyerek nem újságíró, hanem egy piti ügyeskedő a politika farvizén. Ennél az ügynél is belezavarodott a hazugságaiba, nézd meg a kommentjeit! Indygoo először úgy ír róla, mintha egy másik személy lenne, aztán a végén persze kiderül, hogy ő maga Indygooo. De nem skizó a csávó, csak egy lúzer, aki mindenben elbukott eddig, amibe belekapott. Kérdezd meg a volt csoporttársait.

Camponaa 2014.03.30. 16:32:21

@yesplease:

Nézd, mindegy, hogy ki ő, de a Médiahatóság mostanában tök szigorúan kezeli az ilyen ügyeket.
Sok milliós bírságokat is lehet kapni csalásért,meg félrevezetéséért. A kérdés, hogy ilyen esetben ki fog fizetni, ő, vagy a szerkesztőség?

csíkosfejű cserregő nádiposzáta 2014.03.30. 18:48:48

@Camponaa: @yesplease: @Mihókné: @Alicante7: szevasz Ákos, terem a krumpli? nem vitte el a Mechler-féle krumplibogár? :D
azt megszoktuk, hogy kamuregekben erős vagy, de azért lehetnél kisebb pofával is, egyelőre ellened nyomoz az ügyészség :)

csíkosfejű cserregő nádiposzáta 2014.03.30. 18:57:25

Azért elég szomorú, Ákos, hogy ilyen fiatalon láthatóan elittad az eszedet.

Dr.Korász 2014.03.31. 09:02:03

@Mihókné: igazad lehet, bar, en sokakkal ellentetben nem felejtek, es tisztan emlekszem a NapTV-s idoszakra majd' 20 even keresztul, es volt dolgom az MTI-vel is. a felso-es kozepvezetoi frontvonalakon kizarolag MSZP-s partkatonak ultek (es sokuk meg mindig ott ul), a gazdasagi rovat foszerkesztoje az 50. szuletesnapjara nehany evvel ezelott Gurcsany altal szignozott ajandekot kapott, amit hatalmas taps kisert stb. stb. NE goldoldd, hogy barmikeppen is maskepp volt a "kozszolgalati" tajekoztatas az elmult 24 evben. Ugyanaz a sema ma is, mint Horn/Meggya/Gyurcsany/Bajnai idejeben. Persze, a jobboldali tisztogatas nagyobbat szol, mert faj a HVG-nek, a NOL-nak, az Indexnek, Origonak, 169 Oranak stb. az orok hangadoknak

csíkosfejű cserregő nádiposzáta 2014.03.31. 09:12:42

@Dr.Korász: Mihókné mondanivalójára kár építeni, egy bukott hökös, aki három másik regisztrációval is jelen van ebben a témában. Kényszerítés és piramisjáték-szervezés van a számláján, nyomoznak ellene, most sértődötten balhézik itt azzal az újságíróval, aki megírta az ügyét.

yesplease 2014.03.31. 09:42:24

@csíkosfejű cserregő nádiposzáta, Indygoo Gyuri
mit halandzsázol itt-össze vissza, fiam? Ennyi hülyeséggel nyugodtan felléphetnél a Csodák Palotájában, mondjuk állhatnál a buksi fejeden a bejáratnál.
Nem vagyok sem Kampona, sem Mihókné, sem Ákos, sem hökös, sem egyéb általad átvert régi pajtásod. Csak rossz a híred, öcsibogyó. Igen rossz. Te nemcsak másokról nem tudod, hogy kicsodák, hanem lassan saját magadról sem. Egyszer "indexes", egyszer "hvg-s", egyszer "oknyomozó", de voltaképp soha egyik sem: egy szánalmas kis bohóc, aki kihullott mindenhonnan, ahová csak besodorta a szellő. Csúnyán beégtél megint!

m. g. 2014.03.31. 11:52:30

@yesplease: Szia, kár, hogy debrecen9999-el kezdődik mind a négy regisztrációhoz kapcsolódó e-mail cím, úgyhogy igaza volt a kommentelőnek, keress más játékot :) ezt már ismerjük!

m. g. 2014.03.31. 12:01:06

Azért egy börtöninterjúra majd meglátogatunk, ugye tavaly is addig jogászkodtál nálunk, míg csúnyán be nem nézted :)

Közösségek

süti beállítások módosítása