$Infografika$ Kevés költségvetési $ megy a felsőoktatásba

2013. 10. 01. 03:29 - Prinz Dániel

Az Országgyűlés előtt a 2014-es költségvetés tervezete, mi meg megnéztük mennyi pénz megy felsőoktatásra. Kevés, de ezt inkább infografikában magyarázzuk el.

A költségvetés tervezete több, mint 1000 oldalas, úgyhogy nem biztos, hogy jól látjuk a lényeget. A XX. fejezet az emberminisztérium és itt 136,7 milliárd forint szerepel az ,,Egyetemek, főiskolák soron" mint támogatás. A kormány persze nyilván el fogja mondani, hogy ez nem minden. Megy még 8,7 milliárd a felsőoktatási intézmények PPP-költségeire (XVII. fejezet, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), 17,7 milliárd nem állami felsőoktatási intézmények támogatására (XX. fejezet, emberminisztérium), 319 millió speciális feladatokra, 300 millió a Lakitelek Népfőiskolára (lol), 9,9 milliárd kiválósági támogatásokra és 11 milliárd a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapra (ezmiez?). Az utóbbi tételek is az emberminisztérium fejezetében. Még néhány millió megy határontúli felsőoktatásra és cégek felsőoktatási tevékenységére is.

Először a matek: 136,7 + 8,7 + 17,7 + 0,319 + 9,9 + 11 = 184,319. (Lezsák Sándor magánsuliját nem veszem bele inkább.) Ez az a szám, amiről a kormány szeret beszélni, ez ugyanis többnek tűnik, mint mondjuk a tavalyi 124 milliard vagy a tavalyelőtti 158 milliárd forint. Viszont valójában azok a számok az idei első elemmel hasonlíthatóak érdemben össze, azzal szerepelnek azonos költségvetési soron. Ez alapján csináltam infografikát.

Mit látunk? A felsőoktatásba tett állami pénz folyamatosan csökken. Még egy szám: miközben a magyar kormány folyamatosan arról beszél, hogy a nem is olyan távoli jövőben majd lehet magyar intézmény is a világ elitjében, Amerikában akár egyetlen állami egyetem is többet költ csak kutatásra, mint az egész magyar felsőoktatás állami donációja. Persze a pénz nem minden.

 

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr235542913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

campobaszo 2013.10.01. 18:56:52

Kevésnek kevés.
Az ábráról jól látszik, hogy a jelenlegi kormány mit gondol a felsőoktatásról.
Jövőre többet adnak.Lehet, hogy csak a választásokra való tekintettel.
De 136 > 124.
Ne csináljatok magatokból hülyét!

Közösségek

süti beállítások módosítása