A tankönyvállamosítás dicsérete (videók)

2013. 12. 17. 16:00 - Kálmán Mihály

A kormány két nap alatt sikeresen államosította a tankönyvpiacot. Nem találunk szavakat, ezért inkább egy audiovizuláis összeállítással tisztelgünk a döntés előtt.

Ez egy 1947-es kép, jövőre viszont ingyen lesz a tankönyv, látványos a progresszió.

tankonyv.png

Akkoriban így áradoztak a tankönyvreformról:

Kattognak a gépek, lázasan dolgoznak a munkások. 40 új demokratikus általános iskolai könyv készült el közel kétmillió példányban. Kötetenként 3 forintos áron kerülnek forgalomba, hogy a dolgozó parasztság és munkásság gyermekei is meg tudják vásárolni. (...) Demokráciára nevelnek, emberségre tanítanak, és lehetővé teszik a boldogabb demokratikus jövő kialakulását.

Pokorni egy hős belső bomlasztó, ha egyszer vége lesz a NER-nek, pajzson fogják körbehordozni (Pozsgay-effektus):

Egy szokásos hárítós-halálfolyosós a HVG-től:

Prolidepp ezzel a képpel deifikálta az államosítás ellen szavazó Pokornit (via Cink):


Képek: filmhiradokonline.hu, tumblr.hu

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr365696662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2013.12.18. 11:52:41

Na hogyne, az állam rossz gazda. Ha viszont odaadná egy francia cégnek, amely a francia állam tulajdonába áll, persze garantált 8%-os haszonnal, hiszen a francia állam is rossz gazda, akkor semmi gond, EU konform.

Annyi, hogy a hasznot teljes egészében az állam fogja birtokolni, amit egyébként akár szét is oszthat. Melós ugyanannyi kell.

bontottcsirke 2013.12.18. 11:52:42

Rettenetes ez a tény. Én jobban szerettem volna, ha egy szlovák cégen keresztül Kínába megy a pénz egy orosz alvállalkozón keresztül.

tobeor 2013.12.18. 12:29:57

Csak két Obersovszky-klónt küldtek?
Ezek tényleg spórolnak...

ikszel 2013.12.18. 12:33:18

@♔bаtyu♔:
Mert az államra nagyon jellemző, hogy a hasznot szétosztja. Ha meg tenné, azt szocializmusnak hívják, és azt ugye nem akarjuk.

Egyébként meg, tudod, ha a francia cég olcsóbban csinál jobb minőségű tankönyvet a gyerekemnek, akkor felőlem ő is megkaphatja a bizniszt.

otgorbebogre 2013.12.18. 12:47:53

@♔bаtyu♔: Mi a f*** van? Ha a Magyar allam jobb es szebb tud a piacon versenyezni! Ha nem keressen mas elfoglaltsagot. A god az allamositassal az hogy teljesen eltorzitja a piacot es nem hatekony! Olvass egy kis elemzest hogy miert ment a kommunizmus tonkre. B**** meg ha a tudatlansag fajna orditanal. Bar mostmar az egesz orszag olyan tudatlan lesz mint te, es akkor mindenki elhiszi az uj gazdasagi csodat= kommunizmus redux.

Amocsok 2013.12.18. 12:50:37

@♔bаtyu♔: Milyen haszonra gondolsz? A tankönyvek a tanulóknak ingyenesek lesznek felmenő rendszerben. Szerinted ki fogja azt kifizetni? A Mikulás bácsi?

MACISAJT 2013.12.18. 13:15:54

Emlékeztetőül:

Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.
2005:privatizáció: 25% +1 a magyar állam, 75% - 1 a Láng Kiadó és Holding Zrt. tulajdonába került.

2006 : Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. többségi tulajdonosa immáron a Sanoma

2007: Az MSZP-SZDSZ törli a tartósan állami tulajdonban maradó vagyonelemek sorából a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. kisebbségi tulajdonrészét.

2008: A Láng Kiadó és Holding Zrt. neve megváltozott:
NTK-Perfekt Oktató és Kiadó Holding Zrt.

2009: Az NTK-Perfekt Holding Zrt. 95,998 %- ban tulajdonosa a Nemzeti Tankönyvkiadónak.

2013: 2013. február 1-jétől a kiadó Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven folytatja működését.

2013. április 9.: Az NTK-Perfekt Oktató és Holding Zrt. neve NTK-Oktatási Holding Zrt-re változott.

2013. október 8.: Hét év után a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. a Sanoma értékesítette tulajdonrészét a meghatározó tankönyvkiadóban, "magánszemélyeknek".

"2005-ben a Gyurcsány Ferenc kormányfő korábbi üzletfele, Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Láng Kiadó és Holding Rt. vehette meg a Nemzeti Tankönyvkiadó többségi pakettjét. A furcsa visszalépések és kizárások miatt végül az egyedüliként versenyben maradt Láng Holding a pályázat második fordulójában győztes árajánlata majdnem egymilliárd forinttal maradt el az első forduló legjobb ajánlatától . 2006 tavaszán Erdős cége értékesítette a tankönyvkiadóban lévő tulajdonrészét a finn tulajdonú Sanoma lapcsoportnak; a vételár sosem került nyilvánosságra. "

Ismerős, nem?
Bizony, elvtársak.Az állam "visszakaparintotta" most azt amit az mszp-szdsz dicsőséges korszaka jó szokásához híven átjátszott a magánzsebekbe.

szemi90 2013.12.18. 13:35:55

@♔bаtyu♔: Úristen, nem fájt amikor kiműtötték az agyadat?

nu pagagyí 2013.12.18. 14:10:48

@MACISAJT: Leírtad a piacgazdaságot. Mindenki alakíthatott nyomdát, készíthetett tankönyvet, nem csak azok a cégek, amikkel itt szarakodsz. A tanszabadság miatt minden cég saját kockázatra művelte ezt, mert nem volt garantált, hogy az ő tankönyve lesz a befutó. Akkor élt meg, ha jó tankönyvet gyártott.

A most kijelölt hűbéresek már nem kockáztatnak semmit, az iskolákra törvényi erőszakkal testálják rá a fércműveiket, azt a bizonyos kettőt tantárgyanként.

deneskata 2013.12.18. 14:19:06

Tisztelt kommentelők,
úgy tűnik nekem, hogy a kommentelők nagy részének fogalma sincs arról, hogyan működik a tankönyvpiac Magyarprszágon. Csak kihasználják a lehetőséget, hogy szidják egy kicsit a kormányt vagy jólesően libsibolsizzenek vagy nyaljanak egy kicsit.
Nekem - olvasva a kommenteket - úgy tűnik, mintha a kommentelők még a szocializmusban élnének: van ugye az állam, aki a magyar emberek javára forgatja vissza a vállalkozásai esetleges nyereségét - és adott a gonosz magánvállalkozó aki kizsákmányolja a magyar népet, saját zsebébe vándoroltatva a hasznot.
Hát elvtársak, akkor csak egy példa: tavaly az állam átvette a tankönyvterjesztést, mert majd így olcsóbb lesz a tankönyv. A tankönyv drágább lett, ráadásul a gaz magánvállalkozók (magyar emberek egyébként!) jól működő rendszerét leváltotta egy alig-alig működő szar. Az elsősök ugyan ingyen kapták a könyveket, amit aztán adhatnak év végén vissza. Az állami cég 20 % haszonnal dolgozik, szemben a korábbi magánnal, ahol 14 % volt a haszonkulcs.
Akkor miről beszélünk???

deneskata 2013.12.18. 14:21:53

@MACISAJT: NEM csak a Nemzedékek Tudása tankönykiadó (leánykori nevén Nemzeti Kvk) lézetik!! Hahó! Apáczai, Mozaik stb. Mind magyar vállakozás, kiváló könyvekkel. Ne gyere nekem a NTK-val, mert az épp a fekete bárány a magyar piacon.
Visszaveszi az állam jogos tulajdonát? Te marha, mi lesz a többivel? akik magyarok?

nu pagagyí 2013.12.18. 14:23:01

@♔bаtyu♔: A haszon nem az államé lesz, hanem a haveroké, akik birtokolják az államot.

Jhonnyq 2013.12.18. 14:26:33

@MACISAJT:
Te miért nem emigrálsz Észak Koreába te nagyon fasz?
Arra gondolj,hogy hova vezet ez...
Nem tudom hány éves vagy és azt sem,hogy mennyit éltél a kommunizmusban(én is csak 16 évet)de emlékszem,hogy minden állami volt,hogy sorban kellett állni a banánért,a telefonra vagy autóra éveket is kellett várni.
Persze tudom,hogy az a világ(szerencsére)már nem jön vissza de az a helyzet,hogy hasonlót sem szeretnék.
Egyébként te sem,vagy tényleg annyira egyszerű vagy,hogy nem látod a kockáktól az abroszt?

nu pagagyí 2013.12.18. 14:38:28

@♔bаtyu♔: Cipőt a cipőboltból! Volt egy ilyen reklám annak idején, amikor minden állami volt. Az állami cipőipari tröszt gyártotta a cipőket, amit az állami cipőboltban vehettél meg. Sajnos 42-es barna félcipőt soha nem lehetett kapni.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.18. 15:00:39

Sokan azt hiszik, hogy a sok tankönyv közül a szülők és a gyerekek választottak. (Nyilván nonszensz lenne, ha az osztályban a diákok 4 féle töri könyvből tanulnának). Igazából az iskola választott kiadót, nem tudni milyen alapon. Feltételezzük, hogy szakmai alapon, de hát ugye ismerjük az embereket... :)

deneskata 2013.12.18. 19:26:54

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Nem kiadót választottunk, hanem könyvet! Nem feltétel, hogy egy iskola egy kiadó könyvéből tanítson! És nem az iskola választ, hanem a szaktanár - szigorúan szakmai alapon, mert Semmiféle juttatást a kiadótól nem kaptak. Legfeljebb egy tanári zsebkönyvet! :)

Közösségek

süti beállítások módosítása