Idegenrendészeti népirtás

2014. 01. 17. 17:30 - Kálmán Mihály

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója "idegenrendészeti eljárás"-nak titulálta a kamenyec-podolszki deportálásokat, melynek során a magyar hatóságok csaknem 20,000 magyar és a zsidóüldözések elől Magyarországon menedéket kereső zsidót deportáltak a nácik által megszállt Ukrajnába. A deportáltak többségét, 15-16,000 zsidót a németek módszeresen tömegsírba géppuskázták.

A deportálás magyar katonai és civil notabilitások kezdeményezésére történt, sőt, a deportáláskor figyelmen kívül hagyták a német katonai hatóságok tiltakozását. Egy ízben, amikor a zsidók likvidálására szakosodott SS-alakulat (Einsatzgruppe C) megpróbált visszaűzni nagyjából 1000, a 10. magyar vadászzászlóalj által a megszállt területre kergetett zsidót, a magyar hadsereg ezt megakadályozta.

Gellért Ádám nemzetközi jogász, akinek nevéhez köthető a Lex Biszku megalkotása is, kiváló cikket írt a deportálás hátteréről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának lapjába, a Betekintőbe, a Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság honlapján pedig egy korabeli jegyzőkönyvekre támaszkodó tanulmány olvasható a történtekről. A Gellért-cikk végkövetkeztetése szerint:

Az 1941. évi nyári deportálásokat a szuverén Magyarország kormánya a honvéd vezérkar kezdeményezésére rendelte el. A kitoloncolások végrehajtásában játszott szerepe miatt különösen nagy felelősség terheli Werth Henrik honvéd vezérkari főnököt, Bartha Károly hadügyminisztert, Kozma Miklós kárpátaljai kormányzói biztost, valamint Bárdossy László miniszterelnököt, a minisztertanács elnökét.

A deportálások tudományos feldolgozásáról és a megemlékezésekről sok információ található a Majsai Tamás református lelkész és történész által létrehozott Kőrösmező – Kamenyec-Podolszkij webloldalon is.

Szakály Sándor kijelentése tehát egyértelműen tudatos és aljas önfelmentés és szerecsenmosdatás, bár meglepőnek nem nevezhető, hiszen éppen ez a történészi attitűd tette alkalmassá arra, hogy a kormány alá rendelt, a hivatalos történettudományi kurzust "nemzettudatot erősítő céllal" létrehozni hivatott intézetet vezesse.

Bár Szakály a holokausztkutatásba eddig ritkán ártotta bele magát, az utóbbi években látványosan körbeturnézta a kormányközeli médiumokat és az országot azzal az elméletével, miszerint a Don-kanyarban nem tönkreverték a II. Magyar Hadsereget, és volt értelme kiküldeni többszázezer magyar katonát és munkaszolgálatost, hogy Osztrogozsszknál védjék hősiesen az ezeréves határt. Erről a revizionista hullámról Rév István nemrégiben jelentetett meg egy cikket a Magyar Narancsban.

Hogy mennyire nem érhette meglepetésként a kormányt és a tudományos közösséget Szakály megjegyzése, azt jól jelzi, hogy Nyíri Kristóf filozófus, akadémikus a következő megjegyzést tette közzé a Facebookon:

Az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya múlt év dec. 12-iki ülése annyira elhúzódott, hogy már nem kerülhetett felolvasásra néhány nappal korábban írt e-mailem:

Dunabogdány, 2013. dec. 7.

Tisztelt Osztályelnök Úr!

Számos akadémikustársamhoz hasonlóan aggodalommal figyelem, hogy a II. Osztály tudományterületi illetékességéhez tartozó egyes akadémiai köztestületi tagok részéről az utóbbi hónapokban olyan megnyilvánulások hangzottak el, amelyeket nem lehet másként minősíteni, mint a Horthy-rendszer ideológiai restaurációjára tett fellépésként. A riasztó, legfrissebb – immár kimondottan fasiszta irányba mutató – példa Szakály Sándor Szekszárdon tartott értékelése Gömbös Gyuláról. Javaslom, hogy a II. Osztály foglaljon állást abban az értelemben, hogy a magyar szélsőjobb történelmi rehabilitációján munkálkodó akadémiai köztestületi tagjaitól egyértelműen elhatárolódik.

Tisztelettel,

Nyíri Kristóf r. t.

Kíváncsi vagyok, mit reagál majd a Szakályt főtörténésznek kinevező kormány, amely továbbra is adós még pár válasszal a zsidó szervezetek, a történettudomány, és magyar és nemzetközi közvélemény felé arra a kérdésre, hogy a Sorsok Háza, a Holokauszt-emlékév, és a német megszállás emlékműve nem válik-e majd az önfelmentés és a felelősség nácikra való hárításának eszközévé a kormány kezében (lásd Ungváry Krisztián új cikkét a témában).

Fotól: 168 óra, MTI

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr685765744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Idegenrendészeti népirtás 2014.01.17. 20:58:38

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója "idegenredészeti eljárás"-nak titulálta a kamenyec-podolszki deportálásokat, melynek során a magyar hatóságok csaknem 20,000 magyar és a zsidóüldözések elől Magyarországon menedéket kereső zsidót

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2014.01.18. 09:51:08

A XX.századi magyar történelem jelenkori kezelésének alaptézise: az nem úgy volt, vagy nem is volt..rohadt kommunisták-átkos 40 év. Kb. ennyi.

czjanos 2014.01.18. 11:27:52

Csak remélni merem, hogy a történész- és történelemtanár társadalom kellő eréllyel lép fel az ilyen ferdítések és csúsztatások ellen! Szívesen olvasnám a témában Ormos Mária, Glatz Ferenc és Gerő András véleményét!

Szúnyog 2014.01.18. 12:06:21

@czjanos: na ja, igazat csak komcsi, vagy zsidó mondhat.

kérődzőgiliszta 2014.01.19. 08:08:47

El kéne dönteni végre, hogy a szovjetek a zsidók megmentői vagy kiirtói voltak!

hambig 2014.01.20. 13:24:08

@czjanos: Ez csak valami vicc ugye?

czjanos 2014.01.20. 13:34:14

@hambig: Nem, ez nem olyan téma, amivel viccelődni szabad.

szekertabor · provo.blog.hu 2014.01.21. 16:24:05

Tudományos vitát ugyan lehet kezdeményezni egy történelmi esemény megítéléséről, de a rendelkezésre álló források és jelenlegi tudományos ismereteink szerint Szakálynak minimum joga volt az álláspontja kifejtéséhez, ha nem rögtön és egyértelműen igaza volt.

provo.blog.hu/2014/01/21/feszitsd_meg_feszitsd_meg

Közösségek

süti beállítások módosítása