"Kicsit birkaembereket nevelnek"

2014. 01. 21. 10:00 - Merker Iván

Január 25-én egy újabb oktatási demonstráción vonul utcára többek között a HaHa, a PDSZ, a KÖZDEMOSZ, a HAT és a PSZ. Az eseményt viszont most nem egy szervezet, hanem négy középiskolai diák, Béres Bíborka, Kovács Zsófia, a Toldy Ferenc Gimnázium tizedik illetve tizenkettedik osztályosai, továbbá a trefortos Gyetvai Viktor és a fazekasos Meleg András szervezik. Bíborkával és Zsófiával beszélgettünk.

A tüntetés célja az, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozó civil szervezetek között összefogást teremtsenek. A Bajnait idéző szóhasználat szerintük egy hiánypótló kezdeményezést takar, ami már “nagyon kellett” a témában. Ezért is hívtak meg rengeteg olyan szervezetet, melynek szerintük sérültek az érdekei a kormány politikája miatt. Olyanokat is, mint a Tankönyves Vállalkozók országos szövetsége. A meghívottak listáját elmondásuk szerint rugalmasan, a szervezetek (pl. OHA) tanácsait meghallgatva állították össze.

Egyébként nem aggódnak a szervezetek politikai kötődése miatt, őket csak a közös ügy érdekli. Ennek ellenére a pártpolitikát távol tartják, és meg fogják akadályozni, hogy kampányesemény legyen a megmozdulásukból.

A tüntetéssel az oktatáspolitikai összefogás mellett fontos céljuk,

“hogy az emberek végre vállalják fel a véleményüket, és mondják el, hogy igenis probléma van, mert igenis probléma van”,

mondta Kovács Zsófia, hozzátéve, hogy ezek maguktól nem is fognak megoldódni. Amiatt sem voltak elkeseredve, hogy a beszélgetés időpontjában még csak 455-en igazolták vissza a tüntetés FB-eseményét (ez a szám most sem sokkal nagyobb). Mint mondták, a hirdetésbe csak most fognak majd bele, flashmobokon és a Facebookon is.

A tüntetéstszervezést iskola mellett, igaz, magánéletük rovására csinálják. Mivel nagyon fáradtak,

“január 25-ig csináljuk, utána majd veszünk egy nagy levegőt”

Az iskolában egyébként nincs problémájuk ebből, bár egyik szervező sem fog az iskolája nevében felszólalni. Úgy érzik, ez rossz helyzetbe hozzná az iskoláikat.

A szervezés gyökerei a KiHába (Középiskolai Hálózat, wannabe gimis-HaHa), illetve a TÉGY-fórumokba nyúlnak vissza, itt ismerkedett össze a négy szervező, és innen indult a tüntetésszervezés is rögös útjára. Ezektől a szervezetektől azonban teljesen függetlenül kezdtek a munkájukba, és ők sem szeretnének mozgalmat alapítani.

Az ötlet december 19-én jött, konkrét indok nélkül. Az időpontot úgy választották, hogy az elindítson egy folyamatot, ezért lett január vége. Kritikákat mind a kormányoldalról, mind a kormánnyal egyet nem értőktől kaptak. Utóbbiakat se sajnálják, úgy gondolják, hogy ez a kritika egyébként a felek közti savazás lenne, és akkor

“jogos lesz az a kritika, úgyis csak úgy cicaharcolgatnak.”

Arra, hogy miért akarták Hoffmann Rózsát is a színpadon látni, a két szervező azt válaszolta, hogy így szeretnének egy nyílt, moderált vitát kezdeményezni a felek között, szeretnék, ha a kormányzat is megvédené az álláspontját. A köznevelési államtitkár nem is reagált a  megkeresésre, aminek szerintük az az oka, hogy

“ők nem feltétlen értenek egyet azzal, hogy nem zárt ajtók mögött kell meghozni a döntéseket.”

Egyikük jövőbeli terveik között sem szerepel az oktatásügy vagy a politika, mint foglalkozás, mindketten a színházi életben szeretnének elhelyezkedni. Számukra a színház egy lehetőség a jelenkori problémák megjelenítésére, és bár idegenkednek a poltizálástól, és ezt a tüntetést sem tartják annak, de a közéleti témákkal a jövőben is szeretnének foglalkozni.

A két lány nem tartja magát kormányellenesnek, csak a döntéseik ellen vannak, és egy másik kormány ellen is utcára mennének. Alapelvük, hogy

“A saját érdekeinket próbáljuk védeni, és nem pedig ellenük vagyunk, és nem gyűlölködünk.”

Azt elismerik, hogy főleg a médiából értesülnek az eseményekről, de ennek ellenére van személyes tapasztalatuk is, például Bíborka angolkönyve csak november végén jött meg. Az alapvető kritikájuk az a Hoffmann-rendszerrel szemben, hogy egy diktatórikus világot akar megalapozni. Szerintük

“abba az irányba haladunk el, hogy kicsit birkaembereket nevelnek”

a tankötelezettség korhatárának csökkentésével, vagy a szakmunkásképzés előnyben részesítésével. Ezzel azonban nem szembesülnek az iskolában, inkább olyan élményeik vannak, mint a kormányzati sikerpropaganda.

A tüntetés eredményei szerintük hosszútávúak, mert úgy vélik, hogy bár a mostani választáson még győzhet a kormányoldal, de a jövőben széleskörű elégedetlenség lesz. Ehhez azonban tájékoztatni kell őket,

“És pont a birkaság ellen szeretnénk harcolni, tehát szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy igenis, hogyha problémáik vannak, akkor menjenek ki az utcára, mert nem oldódik meg magától.”

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr135772459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6 hatalmas aranyalmafa magja 2014.01.21. 13:22:14

Végigolvastam a cikket, de egyetlen konkrétum sem derült ki, hogy miért is vonulnak az utcára.

"...A tüntetés célja az, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozó civil szervezetek között összefogást teremtsenek...."
Ez egy nagy üres semmi!!!!

A két színésznői ambícióval rendelkező kislány fájlalja, hogy erősíteni akarják a szakmunkásképzést és csökkentik a tankötelezettségi korhatárt.
...
Hát én pedig gyakorló pedagógusként teljesen apolitikusként azt mondom, hogy mindkettő jó és szükséges lépés.

Színészekkel ellentétben minőségi SZAKMUNKÁSOKRA igenis szüksége van az országnak. A gyerekeinknek pedig olyan biztos, kézzelfogható végzettségre, tudásra, amit a jelenlegi szakmunkásképzés nem elég hatékonyan tud megadni.

A korhatárcsökkentésről pedig...Hát ha látnák, hogy mi folyik a peremkerületek gyűjtőszerű általános iskoláiban, de akár a jó iskolákban ha nem tudnak megszabadulni a túlkoros körzeteseiktől ...ha tudnák mennyit kell szenvedniük a tanároknak és a diákoknak a kezelhetetlen, teljesen feleslegesen parkoltatott, még tanköteleskorú gyerekekkel, hát nem lennének a csökkentés ellen. Normális, hogy 14-15 évesek ülhetnek egy osztályban 10-11 évesekkel?

deruyter 2014.01.21. 17:24:12

@6 hatalmas aranyalmafa magja: Kedves ...! A szakmai kérdésekkel nem kívánok vitatkoznim, de a polgári tudatot érintőkkel igen. A cikkben leírták, hogy a megmozdulást most kezdik szervezni. Szabad országokban mindenki azért szervezhet megmozdulást, amiért csak akar. Nem kell megvédenie, hogy az ő számára fontos téma - bármi is legyen az - nem egy nagy üres semmi. Inkább örüljön neki, hogy ilyen öntudatos fiatalok is vannak még. Lehet, hogy kevesebb birkaság szorult beléjük, mint a náluk 2x 3x 4x .. öregebb békemenetesekbe. Megjegyzem, nem véletlen, hogy a középiskolások is aktivizálják magukat. Ez korábban nem volt jellemző, de oda jutottunk, hogy ma már lassan csak az mer kimenni tiltakozni a kormány ellen, aki még nem dolgozik. Tőle még nem lehet elvenni az egzisztenciáját. Legrosszabb esetben kivándorol. Nekem is volt olyan ismerősőöm, az államigazgatásban ráadásul kiemelt fizetéssel, aki a zelmútnyócévben vígan járkált fidesz nagygyűlésekre és ezt tudtuk is róla. Semmilyen retorzió nem érte akkor. Ma a fordítottja elképzelhetetlen. Persze tudom, hogy ezekre a jóérzésű még be nem tört fiatalokra is rá fogják sütni, hogy Bajnai gárda. Miközben a CÖF fideszközeli nagyvállalkozói pénzekből működik.

2014.01.21. 18:13:59

Én birkaember vagyok. És nagyon, de nagyon utálom a liberálisokat, akik elitélnének egy idős embert, aki megvédi magát egy rá éjszkaka késsel támadó rablótól.

A szomorú az, hogy a liberálisok befészkelték magukat millió olyan állásba, ahol nyilvánosságot kap a beteg véleményük és hergelni tudják a hasonszőrűeket nap mint nap félelmetes elszántsággal. Szerencsére a magyar emberek többsége másképp gondolkozik.
Remélem a magyar társadalom kiveti magából a liberalizmust!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.21. 18:55:58

Szevasztok Bajnai és Gyurcsány csicskák !

Lökjétek a kampányt az MSZP-nek keményen, mert a vereség után sokáig unatkozni fogtok !

Ostoba kis semmittevő MSZP-s majmok !

kissiú 2014.01.21. 19:02:42

Jó az interjú, de az animgifek-től golyózik a szemem.

kissiú 2014.01.21. 19:09:31

@Lindalinda: "Remélem a magyar társadalom kiveti magából a liberalizmust!"

Akkor pl. vegyük el a nőktől a szavazati jogot? Mert az is egy liberális újítás volt anno... Vagy újra vezessük be nemesi előjogokat? Vagy tegyünk különbséget ember és ember között politikai, faji vagy vallási alapon? És még sorolhatnánk, mi minden tartozik a linberális szemlélet alá. A személyes gyűlöletedet szerintem ne keverd ide, rossz színt vet rád.

Bimbz 2014.01.21. 19:17:30

Tisztelt előttem szólók!
Nem vagyunk Bajnai, sem Gyurcsány szimpatizánsai. Nem értjük továbbá, hogy miért kell beskatulyázni minket belvárosiliberálisbaloldaliértelmiséginek, továbbá, hogy ennek az egésznek mi köze a rablós storyhoz. A demotivált, egyre lejjebb csúszó diákok problémájának kezelésére pedig a megoldás valóban az, hogy 16 évesen elengedik a kezüket? Nem kellene inkább motiválni őket a (tovább)tanulásra? Zárójelesen megjegyezném továbbá, hogy a színházi pálya nem csupán színésznői ambíciókat jelenthet. Köszönjük a lealacsonyító megjegyzéseket, sokat fogunk tanulni ezekből az építő kritikákból mi, buta kislányok :)
Béres Bíborka

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.21. 19:27:47

@Bimbz:

Kedves Bíborka !

Ugye csak viccelsz.

Mindenki tudja hogy pusztán és kizárólag ostoba Bajnai és Gyurcsány csicskák vagytok.
Nézd már meg a HaHa-ból hova mentek politizálni az emberek: A DK-ba, és az Együtt 2014-be.
Nézd már meg a saját írásaitokat.
Egyszer sem kritizáltátok az MSZP-SZDSZ oktatáspolitikáját, csak a Fidesz fikázás megy.
Mégcsak koncepciótok sincs a fikázáson kívül.

Ami nem is csoda, hogy nincs, hisz aki valóban tenni akar az oktatásért, az elötte tanul, teszem azt elvégez egy egyetemet is, és utána kezd okoskodni kamerába.

Nektek a VV6 való nem a politika, exchibicionista majmok !

Konzervatív0 2014.01.21. 19:30:47

@Bimbz: Nem értek egyet. Aki megfelelő családi háttérrel bír és fontosnak tartják a felmenők is hogy a gyereknek legyen szakmája, azzal nincs porbléma. Sajnos vannak emberek akiknek ez nem fontos. A gyerekek csak rendetlenkedni vagy badázni mennek el iskolába, sokadszor buknak meg és a további életcéljuk kikerülni onnét, és élni bele a vakvilágba a majd csak lesz valahogy életet.
Ezek a gyerek 14 éves korukra épp annyira tudnak olvasni mint 20 éves korukra, épp akkora az iskolai tudásuk mint 10 évesen. Ezek csak a többi gyereket hátráltatják anélkül hogy maguk fejlődnének egy picit is.
És ne jöjjön nekem senki a liberális modellel, hanem jöjjön ki ide borsodba egy 50-70% hátányos helyzetű diákok által látogatott iskolába és szerezzen tapasztalatot.
A cikkhez: egyfelől szerintem az a normális ha egy 16 éves fiú a lányokat kergeti egy 16 éve lány meg a fiúkat bámulja, nem az hogy tüntetésre jár politikai ügyeben. Mert másnak nem tekinthető, ha valaki a saját iskoláján nem érzi a sérelmezett dolgokat de a médiából hallotta hogy ezeket sérelmezni kell.
Ez van a megkérdezettek nyilatkozatában meg a politikai karrierterv amit gondolom ettől a butaságtól látnak segiteni.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.01.21. 19:50:02

"a HaHa, a PDSZ, a KÖZDEMOSZ, a HAT és a PSZ"

úbazmeg :DD

Lovag Mihály 2014.01.21. 20:02:25

@deruyter: 2014.01.21. 17:24:12

ritkán olvasok ilyen modoros baromságot

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.21. 22:04:09

Érdekes látni, hogy "gyerekeinkre" (ennyi idős az enyém is) máris ráküldték a szokásos fidesznyik pártribancokat (ecceri lindácska és hasonszőrű szánalmas bohócok), akik reggeltől estig a neten meresztik a valagukat és szimpla megélhetési ....vaként támadnak minden narancsbolsevik ellen felszólalót!

Mindezt volt komcsik, spiclik, KISZ és MSZMP titkár elvtársak (röviden csak a jelenlegi kormányunk!) védelmében.
Értem én... Dehát a komcsi múlt leszerepelt emberei már csak ilyenek, óvják egymás szaros seggét, az orosz érdekszféra "vívmányait".
Remélem Putyin is jól fizet, evégre Kádár népe nem szeret önálló lenni.
Azért megemlítem, ha netán ezeknek a gyerekeknek csak egy haja szála is meggörbül, ne tessék azt hinni, hogy megússza valaki! Csúnya világ vár arra, aki megpróbálja megfélemlíteni őket...

VOLT KOMCSI ELVTÁRSAK!
Lindácska és hasonszőrű csicska népek!
Ha olyan vidám a ruszki barak, ki lehet vándorolni Putyin elvtárs ölelő karjaiba! Szibéria rátok vár...

deruyter 2014.01.23. 22:57:22

@Lovag Mihály: Köszönöm igen értékes hozzászólását. Ebből mind jómagam, mind a többi hozzászóló igen-igen sokat tanult. Én is írhatnék olyat, hogy maga kakás meg ilyesmi, vagy buzi, csak éppen semmi köze nem lenne annak sem a kommentjéhez, és én speciel nem is érezném magam jobban tőle. Szóval nyitott fülekkel várom az építő hozzászólást. Lindalindának meg küldöm jókívánságaimat reménykedve mielőbbi gyógyulásában.

deruyter 2014.01.23. 23:02:59

@deruyter: Ja még annyit, hogy e diákkezdeményezés kapcsán azt hiszem elég ha annyit mondok csak, Fritz Tamás És akkor már azt hiszem mindent el is mondtam. (Na jó, még Czizmadia, Bencsik, Kerényi , Bogár László, Bayer Zsolt)

Közösségek

süti beállítások módosítása