Botrányos igazgatóválasztás két jászsági iskolában

2013. 08. 10. 03:20 - Prinz Dániel

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra ami két jászsági iskolában történik. Jászárokszálláson nem a tantestület által támogatott jelöltet nevezték ki, hanem a népszerűtlen Fideszes tankerületi vezető emberét, Jászapátiban pedig három héttel az iskolakezdés előtt sem nevezték ki az egyébként mindenki által támogatott jelenlegi igazgatót.

Négy napja tette közzé az Klebersberg Központ és az emberminisztérium a most kinevezett többszáz intézményvezető nevét. A listában nem található a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. A JászBlog értesülései szerint itt annak ellenére nem akarták kinevezni Utasi László jelenlegi igazgatót, hogy őt a tantesület, a diákönkormányzat, a szülők és az iskolai alkalmazottak is egyöntetűen támogatták. (A JászBlog ugyan Jász ügyekben talán jobban értesült nálunk, de cikkükben több fontos pontatlanság is van, valamint fontos tények hiányoznak. Azt írják például, hogy a jászapáti önkormányzatban a polgármesteren kívül 4 Fideszes és 4 független képviselő van, pedig az általuk függetlenként számolt képviselők közül kettő MSZP-s. Ezért aztán inkább megpróbáltunk saját magunk utánaolvasni a helyzetnek.)

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá' minket a Facebookon.

Jászapáti: szegregált iskola

Sajnos a jászapáti önkormányzat egy ideje már nem töltötte fel legújabb határozatait a honlapjára, így nem tudhatjuk meg, hogy pontosan mi történt, de a JászBlog azt írja, hogy 4:4 arányú lett a szavazás, Pócs János polgármester nem szavazott. A jászapáti iskola tavaly azzal került a hírekbe, hogy súlyos szegregációs vádak merültek fel ellene. Az iskolában a hátrányos helyzetű és roma származású tanulókat magatartászavarra hivatkozva külön oktatják.  A szegregáció ténye akár kívülállók számára is egészen nyilvánvaló lehet abból a tavalyi törvényességi és szakértői jelentésből, amely maga is elmarasztalta az iskolát. Minden évfolyamon működik egy kb. ,,cigánymentes" osztály és egy ,,C-osztály". Az önkormányzati határozat hiányában persze nehéz megmondani, hogy miért nem nevezték ki Utasit támogatottsága ellenére sem. Nem tudjuk biztosan, hogy a szegregáció ténye vagy a helyi iskolák éppen zajló egyházi kézbe adása miatt nincs egyelőre vezetője az intézménynek.

Jászárokszállás: Helyi Fideszesek izmoznak

A Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában már sikerült igazgatót találni. A JászBlog szerint két induló volt: Bobák Tiborné, az iskola jelenlegi igazgatóhelyettese és Bolya Katalin egy jászberényi iskola tanára és korábbi igazgatóhelyettese. A két induló közül a blog szerint Bobákné kapta meg a helyiek elsöprő támogatását (a tantestületben például 43-ból 6 ember támogatta Bolyát). Bolyát támogatta viszont Birinyi János tankerületi vezető. A Fideszes politikus Birinyi érdekessége az, hogy azután lehetett tankerületi vezető, és így a helyi állami iskolák vezetőinek főnöke, hogy az önkormányzati választásokon 2/3-1/3 arányban kapott ki független ellenfelétől.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá' minket a Facebookon.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr895454502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.08.11. 09:49:03

Miért botrányos? Általános.

zZz 2013.08.11. 09:58:13

@Spamet nem küldünk rá: A kettő nem mond ellent egymásnak :) Vagy inkább :(

Netuddki. 2013.08.11. 10:06:58

Akik hagyják, hogy a fejükre szarjanak a viktorék, azoknak a fejére is fognak...

Gera 2013.08.11. 10:10:03

Kissé öngólnak érzem ezt a táblázatot. Ha a "Roma kisebbségi oktatás" oszlop nagyjából a cigányokat jelenti, akkor a táblázat nem igazol semmiféle szegregációt, első osztályban vannak erre utaló jelek, ez szerintem annak köszönhető, hogy összeraktak egy osztályt, ahol kétségbeesetten próbálják az írás-olvasás mellett először a késsel-villával evést és egyéb alapvető emberi viselkedési normákat megtanítani a gyerekek azon felének, akik ilyesmit nem hoztak magukkal otthonról.

vladimir964 2013.08.11. 10:16:43

Tévedések elkerülése végett: az elmútnyócévben sem, és most sem kötelező érvényű a pedagógusok szavazása igazgató választásakor. Ez csupán egy támpont az azt kinevező hatóság (eddig önkormányzat, most KEKI) felé, de távolról sem köti meg a kezét. Vagyis valóban a fenntartó jogosultsága a kinevezés, még ha ez a többségnek nem is tetszik. Más kérdés, hogy etikus volt-e és jelenleg is az-e, és mi értelme volt és van az egész szavazási bohózatnak.
Ami a szegregált osztályokat illeti: teljesen egyetértek vele, hiszen egy teljesen más kultúr- és értékrendi körből érkező gyereket nem lehet együtt oktatni a "másikakkal" ez óhatatlanul az oktatás rovására megy, nekik tényleg speckó tantervre van szükség, hiszen ordító a lemaradásuk. Lehet szemeket forgatni meg emberi jogozni, de ettől még így marad a dolog. Nekik is sokkal jobb, ha sajátosságaiknak megfelelő tempójú oktatásban részesülnek, hiszen éveket kell bepótolnia az iskolának, amit az otthoni körülményeik között nem kaphattak meg.
Én is kiiratnám abban a pillanatban a gyerekemet a suliból, ahogy egy darab is megjelenne.

vágtázó halottkém (törölt) 2013.08.11. 10:19:53

@Gera:
Kessel-villaval? Ugyan, hisz kanalat se lattak meg, akkor minek kezdenenek a kessel-villaval? Az mar bonyolult lenne.

Myopinion 2013.08.11. 11:35:43

Pilisborosjenőn az egyetlen pályázót nem nem nevezték ki, itt sincs igazgató 3 héttel a tanévkezdés előtt. A jelölt mindenben megfelelt a törvényi követelményeknek, a szülők és a kollégák szinte egyhangúlag támogatták, a faluban egyébként rendkívül népszerűtlen és megosztó Önkormányzat viszont nem...

sparhelt 2013.08.11. 11:50:29

A közoktatási intézmények vezetőinek kinevezése már igen régen átpolitizálódott, nem új keletű. Ahol eredménytelennek nyilvánították a pályázatot, ott az iskola SZMSZ-a szerint történik a vezetés az iskolában (általában az igh.), vagy a KLIK kinevez egy vezetőt a következő pályázati forduló lezárultáig. HR azt nyilatkozta, hogy szeptember végére lezáródik a következő forduló.

bioLarzen 2013.08.11. 11:51:10

X+1. eset.

Anno a Ratkó-gyerekek voltak, most Orbán-igazgatók vannak.

bio

sparhelt 2013.08.11. 11:54:01

@vladimir964: A származás egyenlő a lemaradással ebben az esetben? ("ha csak egy darab (sic!) is")

sparhelt 2013.08.11. 11:56:05

@Myopinion: Minden olyan helyre igaz, ahol érvénytelen a pályázat, de ez nem jelenti azt, hogy nincs igazgató.

űrkomfort (törölt) 2013.08.11. 12:04:21

@Spamet nem küldünk rá: egyetértek. nálunk az lett az igazgató, aki pályázatának bizonyos részeit egy idegen igazgatói pályázatból, forrásmegjelölés nélkül lopta, és akit a tantestület frankón elutasított. az egész választási hercehurca már a kiíráskor röhögnivaló, ócska.

Dr.Bio74 2013.08.11. 12:13:29

@Myopinion:
"a faluban egyébként rendkívül népszerűtlen és megosztó Önkormányzat viszont nem... "

,oszt hogyan került a hatalomba az az önkormányzat?

mazolika 2013.08.11. 13:39:05

@Dr.Bio74: Jó kérdés :) Visszanyalt a fagyi. És szar íze van.

turulpina 2013.08.11. 14:56:53

"a faluban egyébként rendkívül népszerűtlen és megosztó Önkormányzat viszont nem..."

Ja kérem, persze 2010-ben rájuk kellett szavazni. Tessék most szépen akkor kussolva bekanalazni az összes szart, amit a 2/3 feltálal.

regress 2013.08.11. 15:21:31

@turulpina: még most tanulják az evőeszköz használatát

polipo 2013.08.11. 15:28:21

Nézhetjük jobbról,balról a történéseket,a helyzet kiábrándító. Csak fidesz szemmel elfogadható ami zajlik,vagy már remélve, ott is nyíladoznak a bicskák a jobbérzésü emberek zsebében. Magam részéről az a legérdekesebb,hogy meddig megy el a magyar a hatalomért és mikor sokal be az a semleges,közömbös tömeg legalább választáskor! Csak remélni tudom,hogy ébredezik a közömbös réteg és ráébred, ennél minden jobb-kivétel jobbik-és még a gyenge ellenzék sem bír ilyen ártalommal... és elmegy szavazni !

jones5555 2013.08.11. 16:05:42

Érdemes lenne Szakolyban is vizsgálódni. Ott is ugyanez a helyzet. Olyat választottak, akit nem támogattak, ellenben a tankerület vezető férje. Na?

Vu, de ja vu 2013.08.11. 16:56:21

@vágtázó halottkém: Szegregáció van, ennek bizonyítéka, hogy annak ellenére van C-s osztály, hogy használnak kanalat (némelyek még a nevükben is viselik), mindössze annyi kell megtanítani, hogy a ceglédi kanna 'buhogtatása' mellett a kanál nem csak a térdcsapkodásra - vö: "kontrázás" - alkalmas, de bizony főleg folyékony vagy képlékeny táplálék felvételére is (ld: levesek, főzelékek, gyengébbeknek nokedli is):-)))

A kést is ismerik - sajnos... itt is azt kell megértetni, hogy ha nem tömi magába az egész szál hurkát-kolbászt-parizert, csak ún. "falatot" hasít a bicskával, hatékonyabban használja az 'air-online' szolgáltatást, vagyis érthetőbben tud társaival ordibálni 0.1-50 méter távlatában, társalgás címszóval.

A villát meg nem kell ismernie, így is éppen elég gyilkos fegyver van már a tulajdonukban:-(

Úgyse fog szalmát dobálni soha... legalábbis elég nehéz elképzelni róluk...

Egyébként a vezetők kiválasztása kb. 3 éve zajlik hasonló módon, valami itt ragadt mszp-s átkos örökség lehet... csak náluk valahogy az ún. pártérdek és a közösségi érdek közelebb álltak egymáshoz - talán... lehet...

Közösségek

süti beállítások módosítása