Az orvosoknak is júniusig tart majd a vizsgaidőszak

2013. 08. 13. 10:29 - GSzD

Címkék: vizsga hirek hök se

Bár nem mai a hír, de annál tanulságosabb, hogy a Semmelweis Egyetem új dékánja, Dr. Hunyadi László professzor egyik első kezdeményezésére, eltörölték az intézményben az augusztusi vizsgaidőszakot. Felálló és háborgó HÖK az egyik oldalon, jogszabályok a másikon.

Amennyire borzalmas lehetne nyáron tanulni, annyira hasznos is egy augusztusi pótvizsgaidőszak, ami éppen annyi időt szerez a hallgatóknak, hogy a legnehezebb anyagot is bemagolják egy pótvizsgára. A Semmelweisz Egyetemen régi hagyomány az, hogy a hallgatók közül sokan, az utolsó tavaszi alkalomkor direkt megbuknak a vizsgán, hogy időt nyerjenek maguknak augusztusig.

Azonban Hunyadi László dékán szerint pusztán csak a szerényebb értelmi képességű diákok mentsvára a nyár végi plusz alkalom. Az intézmény Hallgatói Önkormányzata erre még akkor frissiben annyit reagált, hogy "az augusztus vizsgaidőszak olyan vívmány, amely a hallgatók egy igen nagy részének feltétlenül szükséges ahhoz, hogy teljesíthesse a Semmelweis Egyetem által támasztott magas követelményeket".

A dékán végül hajthatatlannak bizonyult, és az egyetem legutóbbi szenátusi ülésén végleg eltörölte az augusztusi vizsgaidőszakot, amelyről időközben sokan azt is hangoztatták az intézmény részéről, hogy valójában jogellenes. Mire júliusban leültek dönteni a kérdésről, a HÖK annyit tett hozzá a kérdésről való szavazásnak, hogy felállt és kiment a gyűlésről, noha vétójoggal élhetett volna. Így a dékán jegyzőkönyvbe mondatta, hogy a HÖK nem élt vétójogával, és bukó az augusztusi vizsgaidőszak.

De mire is menne egy hallgató, ha plusz egy hete lenne, előtte 2-3 hónap szünettel, hogy levizsgázzon? Majd tanul a Szigeten? Netán őt is bezárva tartják otthon, ahogy a gimiben elhasalt gyereket, hogy készüljön a pótvizsgára?

Teljesen tök mindegy. Egyrészről érthető a hallgatói felháborodás, másrészről pedig basszus, a jövendő orvosaimtól elvárom, hogy ne elbukdácsoljanak az egyetemen, mire a betegágyamhoz jutnak, hanem legyenek képesek mindent elsajátítani már a megadott időszakon belül, ami éppen király minden más egyetemnek.

A sztoriért külön köszönet DrCardiovascularisnak, és ha neked, mint hallgatónak/HÖK-ösnek pontos információid vannak, ne habozz azt megírni az atlatszooktatas@gmail.com-ra!

(Staufenberg Vanda)

UPDATE

Megkeresett minket az egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága. Emailjükben azt írták, hogy értesülésünk téves, az egyetem Szenátusa nem hozott döntést az augusztusi vizsgaidőszak eltörléséről. Azt írják: ,,a bejegyzés állításával ellentétben a Szenátus még nem hozott döntést az egyetem tanulmányi és vizsgaszabályzatának (TVSZ) módosításáról."

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá' minket a Facebookon.

 

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (1/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr315458683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mensikov 2013.08.13. 19:20:36

Azért nem mindig a tudás hiánya miatt lehet megbukni. Vannak genya profok is...Az én időben természetes volt az augusztusi pótvizsgaidőszak, főleg ha volt mondjuk 9 vizsgád...

Uva 2013.08.13. 19:35:03

nem csak a nyomik vizsgaznak augusztusban a SOTE-n, ezt volt oktatokent tudom.

jágör68 2013.08.13. 19:47:39

Höhöhö... Én is ismerek olyat, aki legutolsó UV- n ment át augusztusban meg csupa 2, 3 végezte el az orvosit- mégis ő melózik most Németországban anesztesként- miközben a színötös csoporttársai/női meg gyógyszerügynökösködnek meg Magyarisztánban a langyosban pancsiznak.
Szóval a jegy semmit se jelent, meg az UV se.

pöttyös.panni 2013.08.13. 19:57:58

szegedi orvosin evek ota nincs aug.-i vizsgahet,de ennek ellenere sajnalom a sotesokat,hogy toluk is elvettek ezt a lehetoseget.

latszik a blog irojan,hogy az orvosi karnak,es az ottani elvarasoknak a kozeleben sem volt,hallomasbol sem.3 szigorlat 5 vizsgahet alatt sajnos eleg nagy eroproba,es sokszor nem azert buknak el a vizsgazok,mert nem keszultek fel,hanem mert a vizsgaztato is ember,is eppen rossz labbal kelt fel..

ne csak a jovo orvosaitol varjuk el az empatiat..

az,hogy a hok kivonult:no comment.semmit sem varok mar egyik hoktol sem.

Muzsikok közt 2013.08.13. 20:12:29

Én azt sem tudtam hogy van ilyen augusztusi gyógyvizsgaidőszak.

megbecsültorvos 2013.08.13. 20:22:28

Én meg az egykori és leendő betegeimtől azt várom el, hogy legalább Semmelweis nevét le tudják írni helyesen: ne "Semmelweisz"-nek! :))

Haloperidol 2013.08.13. 21:15:26

En annak idejen a POTE-ra jartam es nekunk volt augusztusi vizsgaidoszak - amit en igenybe vettem a legtobb alkalommal, annak ellenere, hogy a 6 ev alatt osszesen 2 potvizsgam volt (nem a fobb targyakbol) es jo tanulonak szamitottam. Soha egyetlen vizsgara nem mentem el direkt azert, hogy mgbukjak - ez taktikazas, ilyet altalaban a gyengebb kepessegu hallgatok csinaltak. Bizony, amikor anatomia, elettan, biokemia, pathologia, gogyszertan szigorlatokra keszulsz, akkor az alapos felkeszuleshez legalabb 10-14 nap igen intenziv tanulasra volt szuksegem - es nagyon jol jott ilyenkor az augusztusi vizsgaidoszak. Szoval, ha alapos tudast varunk el a jovo orvosaitol, akkor bizony szukseg van IDORE, amig megfeleloen fol lehet keszulni a vizsgakra.

Termeszetesen mas karoknal/szakoknal a tananyag jellege megengedi, hogy augusztusban ne legyen vizsgaidoszak. Ezt nem lehet altalanossa tenni.

szaszo71(D) 2013.08.13. 21:17:57

Az orvosin kettest is csak az kaphat, aki tud annyit, amennyi elég. Esetleg nem szépen adja elő a tudását.

Az augusztusi vizsgaidőszak jó volt, én is sokszor éltem vele:))) (Én nem orvos vagyok, a férjem az.)

kvadrillio 2013.08.13. 21:19:24

MIJAFASZ VAN ITT ? MÁR MEGINT CIGÁNYGYILKOSSÁGOK ??? MOST MISKOLCON KORASZÜLÖTTEKET GYILKOLTAK LE ???
A HŐSÉGRIADÓ ALATT ???
". Egy édesanya arról írt, hogy kislánya egyik nap még jól volt, lélegeztetésre sem volt már szüksége. Másnapra pedig hirtelen rosszul lett, és pár óra múlva meghalt. Egy apa azt írja, volt, hogy az osztályon a meleg miatt tartották nyitva gyermeke inkubátorát, holott elvileg az eszköz hőszabályzója miatt erre nem lett volna szükség."

ESZEM MEGÁLL !!!!!!!!!!!!!!!

SzabóIstván 2013.08.13. 21:34:28

"A Semmelweisz Egyetemen régi hagyomány az, "

Ilyen nevű egyetem nincs is.

"Amennyire borzalmas lehetne nyáron tanulni, annyira hasznos is egy augusztusi pótvizsgaidőszak, ami éppen annyi időt szerez a hallgatóknak, hogy a legnehezebb anyagot is bemagolják egy pótvizsgára."

Orvosin magolni? Az biztos bukta egy ilyen szaknál. Megkérdezhetem, hogy a szerző milyen büfé-ruhatáros szakon szerzett diplomát? Mert ahogy látom fingja nincs róla milyen egy igazán nehéz szak.

Alaister Grand 2013.08.13. 21:49:09

Szerintem az orvosi és mérnöki szakokon nem is kellene 5 szintű osztályzat, csak annyi, hogy megfelelt, vagy nem felet meg. És a megfelelési határt 80%-nál meghúzni.
Aki emberi életekért felelős, az legyen a topon minden anyagrészben.

SzabóIstván 2013.08.13. 21:58:04

re Alaister Grand:
"Szerintem az orvosi és mérnöki szakokon nem is kellene 5 szintű osztályzat, csak annyi, hogy megfelelt, vagy nem felet meg. És a megfelelési határt 80%-nál meghúzni."

Hány orvos végezne akkor évente Magyarországon? Hogyan számolnák ki akkor az ösztöndíjakat?

besztercei 2013.08.13. 22:14:58

Ha belegondolok, hogy annak idején mi mit nem adtunk volna egy augusztusi vizsgaidőszakért... pedig nekünk jóval kevesebb tényanyagot kellett elsajátítanunk, mint az orvosoknak. Szerintem az a lényeg, hogy egy orvos minél alaposabban elsajátítsa a tananyagot. Ha erre rááldozza a nyarat, tegye.

Egy igaz ember 2013.08.13. 22:24:45

@SzabóIstván:
"A Semmelweisz Egyetemen régi hagyomány az, "

Ilyen nevű egyetem nincs is."

2000 óta így hívják...

"Amennyire borzalmas lehetne nyáron tanulni, annyira hasznos is egy augusztusi pótvizsgaidőszak, ami éppen annyi időt szerez a hallgatóknak, hogy a legnehezebb anyagot is bemagolják egy pótvizsgára."

Orvosin magolni? Az biztos bukta egy ilyen szaknál. Megkérdezhetem, hogy a szerző milyen büfé-ruhatáros szakon szerzett diplomát? Mert ahogy látom fingja nincs róla milyen egy igazán nehéz szak.

Nagyon "szeretem" az ilyen "szakértő" hozzászólásokat. Látszik, hogy fogalmad nincs és sosem láttál még anatómia, mikrobiológia vagy gyógyszertan könyvet belülről. De hát az előző jólértesült megjegyzésed után mit csodálkozzak???

Egy igaz ember 2013.08.13. 22:28:10

Amúgy megjegyzem, hogy az új felsőoktatási törvény szerint a HÖK-nek nincs vétójoga! Korábban egyetértési joga volt tanulmányi kérdésekben, azaz, ha nem értett egyet az előterjesztéssel, akkor azt a Szenátus (korábban Egyetemi Tanács) nem bocsáthatta szavazásra. Most maradt nekik a tanácskozási jog, gondolom ezért vonultak ki, egyszerűen nem tehettek mást. Nem kell a hallgatói képviselőket felkészületlennek nézni!

Panacea Regina 2013.08.13. 22:35:29

Látszik a cikk írójától, hogy az orvosi közelében sem járt még sosem. Én 2 év után hagytam ott a SOTE ÁOK-t, mert tönkretette az egészségemet az a szintű stressz, amit a drága oktatók a vizsgaidőszakban okoznak (és nem csak az enyémet, nagyon magas a gyomorfekély a medikusok között). Csak egy példa, amire számtalan van: január 2. biokémia vizsga. Vizsgáztató aznap MINDENKIT megvág (érezhetően másnapos). 2 nappal később szintén bukás, másik oktatótól a következő szavakkal tarkítva: "Igen, látom, tudja az anyagot, de nagyon bátor, hogy bukás után eljött 2 nappal később, ezért most megbuktatom, hogy ne legyen ennyire magabiztos"... A jegy többsége a tanárok aktuális szellemi kénye-kedvétől függ, sajnos... Rendszeres a sorozatos bukás, mert a vizsgáztatónak dolga van, és siet. Rengeteg az anyag, amire nagyon kevés az a pár hét júniusban, főleg akkor, ha indokolatlanul buktatnak, hogy meglegyen a napi bukáskvóta. Ráadásul ott vannak azok, akik külföldre mennek a gyakorlatok miatt, nekik kifejezetten jól jött az augusztusi vizsgaidőszak, mert nem csak UV időszak van, hanem előtte 2 hét rendes is! Nagyon sajnálom az ÁOK-sokat, mert ez az egész semmi másról nem szólt, minthogy a professzorok lusták augusztusban vizsgáztatni :( A jegy meg nem jelent semmit... Ismerjük az esetet az elnézett vércukormérővel (HI=hiba...). Nos, azt egy summa cum laude-val végzett, színjeles "doktor" követte el. Az egyetem elejét kettessel végző ismerősöm (biokémiából, élettanból őszintén, semmit nem számít) pedig kinn van külföldön, mert nagyon ügyes sebész lett belőle. Kettejük közül inkább rá bíznám az életem...

Zirowe 2013.08.13. 22:35:46

Komolyan, megint a szegény, leendő alulfizetett, hálapénzt soha el nem fogadó, istenkomplexust távolról sem ismerő orvosjelölteket szivatják.
9 vizsga félévente, 3 szigorlat 5 hét alatt, pótvizsgák augusztusban, mindjárt sírok.
Legyen pótvizsgaidőszak egész évben!

Bezzeg a jogászok, félévente akár 12-15 vizsga, másfél hónap alatt 4 államvizsga, augusztusban soha semmi, mégsem sír a szájuk.

SzabóIstván 2013.08.13. 22:46:49

"2000 óta így hívják..."

Én úgy tudtam, hogy Semmelweis Egyetem és nem Semmelweisz Egyetem.

Zsoci. 2013.08.13. 22:54:21

Őszintén sajnálom, hogy ennyire ostobának születtél!
egy hallgató a SOTE-ról

afazekas 2013.08.13. 23:05:13

Nálunk is volt szeptemberi vizsga nagy néha kiírva ha sokan sírtak a BME-n.
Nem tudom mi ez a para!

potomkin72 2013.08.13. 23:39:01

A HÖK 20 éve is gyenge volt... Súlyos hiba volt nem vétózni.
Az augusztusi vizsgaidöszak kellemes opció, kár érte. Egész szentimentális leszek, olyan szép volt. Nem csak pótvizsgásoknak szánták, én harmadévtöl rendszeresen, tervezetten osztottam be néhány kisebb fajsúlyú klinikai tárgyat erre a hónapra. Mi volt a fö okom erre? Havi 120 órát mentöztem ápolóként az egyetem mellett, kellemesebb volt júniusban nem halálra feszülni. UV-m kettö volt összesen, egyetlen tárgyból. Nem auguszusban. Eleve, tervezetten augusztusra tenni egy vizsgát amúgy is coolabb volt, mert ha ott megbux, biztos kifutsz az idöböl... :)
Nyilván az egyetemi tanárok nem óhajtanak augusztusban vizsgáztatni - egyértelmü.
Jó orvos - rossz orvos? Nem az egyetemi jegyeken múlik. Terhelhetöség, alázat a beteggel és a szakmával szemben, szakirodalom rendszeres figyelése, továbbképzés (online minden elérhetö). Egy életen át kell tanuni.
Üdv Mindenkinek - kívánok türelmet, megértést és odafigyelést egymás iránt.

Christian _Troy 2013.08.14. 00:22:00

Kedves Vanda!

Nem tudom, hogy a hozzád hasonló emberek miért fognak klaviatúrát és érzik úgy, hogy nekik írniuk kell? "Semmelveisz" ez komoly? Arra nincs igényed, hogy a helyesírásod leellenőrizd? Van egy téma amiről látszik, hogy fogalmad sincs. Nem vagy tisztában a tényekkel. Egy az augusztusi vizsgaidőszak kérdése még nincs eldöntve, a nyár végi szenátusi ülésen fognak róla határozni. Kettő mi alapján érzed magad feljogosítva magad arra, hogy egy olyan szakról alkoss véleményt aminek a közelében nem jártál? Az írásod alapján természetesen egyből kitalálom miért, esélyed nem volt bekerülni, egyetlen normális egyetemre sem, váci piarista gimnázium sok mindent elárul...azért mert valamilyen büfészakon szereztél diplomát és emiatt eléggé frusztrált vagy nem kéne olyan embereket ok nélkül támadnod akik arra teszik fel az életüket, hogy másokon segítsenek. Ha nekik szükségük van arra, hogy a nyarukat azzal töltsék, hogy a tudásukat elmélyítsék, engedd meg nekik, hogy megtegyék, lehet éppen ezen fog múlni egyszer az életed.

csincsilla72 2013.08.14. 00:47:42

ELTE, biológus szak, abból az időből, amikor még a maximális 120 pontból 114 kellett a bejutáshoz....
Simán volt nyárra 3 szigorlatunk augusztusi pótvizsgák nélkül. Ebből az egyik komplett anatómia és rendszertan együtt. És mellette még 10 másik kollokvium. Aki nem képes határidőn belül levizsgázni, az keressen más szakmát. Akkor is, ha apu-anyu orvos és végtelen csalódott lesz, hogy picifiú/picilány nem folytatja a családi hivatást.

Redhotchili89 2013.08.14. 01:28:14

Kedves Blogoló/ Csincsilla!

Bár egyre inkább úgy tűnik, hogy a nevedben szereplő apró rágcsálónak-bár nem tudom pontosan a rendszertani nevét latinul- több esze van az élethez,mint neked.
Először is: alapvető tévedésben vagy a 'pótvizsgaidőszakot' illetően. A SemmelweiS Egyetem Általános Orvostudományi Karán a hallgatók ELSŐ vizsgát is tehetnek augusztusban, tehát az NEM UV-időszak. Ez utóbbira szeptember első hetében kerül sor.
Másod sorban szeretném meglovagolni kicsit a rendkívül vehemens ' aki nem képes...' szóhasználatodat. Ha számodra adott egy nyolc hetes határidő egy feladat /kemény feladat/ elvégzésére, akkor miért ne használnád ki azt? Van életed? Sportolsz? Barátod? Kutyád? Aranyhalad? szánalmas.
Mindenki abból gazdálkodik, ami van. Nyilván, ha ezentúl összesen hat hét fog rendelkezésünkre állni a vizsgák teljesítésére, akkor ennek megfelelően fogjuk beosztani az amúgy is mocskosul kevés időnket. Akinek továbbra is van esze, logikusan gondolkodik ,képes helyesen súlyozni a tananyagot, talpraesett és jól tűri a vizsgastresszt,az két héttel rövidebb idő alatt is kiválóan fog teljesíteni. Aki hülye, az pedig hat hét alatt is ugyanolyan hülye marad. Hoppá. Elárultam magam.....ÁOK-s vagyok.
Sebaj.
'Aki nem képes...' helyesen leírni az általa pocskondiázott egyetem DÉKÁNJÁNAK nevét,az teljesen mindegy kinek a pici lánya és milyen egyetemet végzett, szánalomra méltó és mérhetetlenül ostoba. Legalább annyi igényed lett volna, hogy ráguglizol, mielőtt közzé teszed.
Kívánom neked, hogy e kedves iromány után soha ne kerüljön nyilvánosságra a valódi neved. Azt meg még inkább, hogy soha ne legyél beteg és ne kerülj véletlenül se valamelyik pénz- és hataloméhes, lusta , senkiházi , rossz szellemi képességű hallgatótársam kezei közé, mert a névmemóriája és az önérzete talán még megmaradt a hat év zabhegyezés ellenére is.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2013.08.14. 02:03:15

Valaki írta/nemírta fentebb, teljesen lényegtelen: egyetemisták között (én is az vagyok, vagy mi) közhelyszerűen ismert, hogy létezik augusztusi vizsgaidőszak. és nem csak orvosin. (SZTE orvosin - két tökkülönböző forrásból - most is lesz/van augusztusi vizsgaidőszak)

sosem értettem:
- miért kell a vizsgalehetőséget sajnálni a diáktól? a "tanuljameg mer engem fog műteni jó orvoslegyen" meg a "tökhülye ha elsőre nem sikerül" típusú kommentek szerzőit csókoltatom.

a SOTE balfasz HÖK-öt, meg az új dékánt, akinek első dolga a baszakodás úgyszintén.

mondja már meg valaki, mi a faszért kell a diákokat konkrétan és képletesen egyaránt SZOPATNI?
szopatás tevékenység értsd: saját hülyeségünkből eredő faszkodási képességeink kibontakoztatása

sdani 2013.08.14. 02:04:40

Na, ebben a kérdésben a HÖK politikusan járt el: ment a szájkarate, majd nem vétózta meg a határozatot. Kecse is jóllakott, a káposzta is megmaradt. Lehet, hogy ez most iróniának tűnik, de szerintem ez valódi érdekképviselet volt.

lüke 2013.08.14. 05:31:25

mindig is volt, ha megnézzük NY-EU-t ,akkor ott egész évben ban ,kivéve a nyári szünetet
a nagyhatalmú szögedi majd harcolhat a törökkel...........

otgorbebogre 2013.08.14. 06:26:19

igaza van azoknak akik azt irjak hogy tomindegy mikor csak tanuljak meg. ha tenyleg hulye a hallgato akarmikor megbukik. ha meg nyaron tanull lehet hogy a vegere alaposabban tudja az anyagot.ha most majd inkabb atengedik a hatareseteket mi szivunk 10 ev mulva.

Flúgatlan 2013.08.14. 07:24:31

" másrészről pedig basszus, a jövendő orvosaimtól elvárom, hogy ne elbukdácsoljanak az egyetemen, "

Na, azért itt nem erről van szó! A cikkíró marhára nem érti, mi a helyzet. Az nem bukdácsolás, hogy a baromi nagy lexikális anyagot valaki nem júniusra, hanem csak augusztusra tudja megtanulni.
Plusz még ez az aug. végi vizsgázás segíthet közbejött betegség, családi probléma stb. esetén is. Nem a megkövetelt anyag csökkenését jelenti.

Amúgy nem ismerem annyira a helyzetet, hogy meg tudjam ítélni a lépés jogosságát. Az biztos, hogy a legtöbb magyar egyetemen nincs ilyen augusztus végi vizsgázás. Hogy ez törvény miatt van-e ahogy a dékán állítja, azt meg lehetne vizsgálni.

pöttyös.panni 2013.08.14. 07:47:16

@Megyko:

a SZTE orvosin,azaz a szegedi orvosin most sem lesz aug.-i vizsgaidoszak.Dekani het van,azaz a hallgatonak a rendes vizsgaidoszak vegen kerelmet kell irnia,indoklassal(alapos indoklassal),es csak maximum 2 targybol kerhet,es csak 1-1 alkalmat kaphat.

tehat osszesen van 1 lehetosege,es akkor vagy sikerul vagy nem.

Igen AOK-s vagyok,es igen,Szegedre jarok.

pöttyös.panni 2013.08.14. 07:55:02

Meg annyit:hogy mi a baj,az un.dekani hettel?
Csak annyi,hogy julius vegeig fogalmad sincs,hogy megkapod e lehetoseget,vagy sem,hogy mehess vizsgazni,majd utana jon az ujabb para,hogy megerkezik e a csekk a levellel(igen,pluszban fizetni kell az aug.-i vizsgaert-ha nem fizeted be,akkor ott az ajto).

Nem akarom vedeni a munder becsuletet,de ahogy mas is irta,en is kaptam mar meg vizsgan,hogy "latszik,hogy alaposan felkeszult,nagyon szep felelet volt,de jot tenne maganak,ha meg 1x eljonne"

Eleg egy ilyen bukas,hogy lelkileg par napra padlot fogj,es mindjart nem eleg az a par het majus-juniusban.

Christian _Troy 2013.08.14. 12:17:34

@csincsilla72: Tényleg nem akarlak megbántani, de amit te "anatómia" név alatt tanultál köszönő viszonyban sincs azzal amit mi orvostanhallgatók tanulok. Láttam ELTE-s könyveket, sőt korrepetáltam ottani hallgatókat anatómiából, amit nektek tudni kell az a mi tudásunk maximum 2% :) egy anatómia szigorlatra nálatok körülbelül 2 nap kell és akkor már sokat mondtam...nálunk 2 hét... és a határidő 30 évvel ezelőtt augusztus vége volt, akikhez ma elmész a panaszaiddal, vélemény szerint kivétel nélkül vizsgáztak augusztusban. Nem választottak más szakmát, mégis kiváló szakemberek lettek. :)

Negyszogletukerekerdo 2013.08.14. 14:23:44

".. jövendő orvosaimtól elvárom, hogy ne elbukdácsoljanak az egyetemen..."
Ez több szempontból is szomorú felfogás. Az elvárás kifejezés esetleg az alkalmazottaiddal szemben megengedhető, ha 1, rendesen megfizeted őket 2, korrekt munkafeltételeket teremtesz számukra. Pont azért találom ezt a nem partneri hozzáállást szomorúnak, mert egy orvos éppen arra vállalkozik, hogy mindent megtesz az egészséged érdekében, akkor is, ha 1, rossz körülmények között 2, bunkó emberekért dolgozik. Ez ugyanis egy hivatás. Viszont egy orvostanhallgató nem feltétlenül zseni és nem is kell, hogy az legyen. Azért jár egyetemre, hogy megtanulja, amit kell, hadd bukjon meg és javítsa ki.
- és nem, nem egy sértett orvostanhallgató beszél belőlem, csak valaki, aki becsüli mások munkáját.

Virág Szita 2013.08.14. 15:49:37

Kedves Mindenki!
Ellentétben az előttem szólók nagy többségével, én az említett karra járok. Kitűnő tanuló vagyok (igen, az orvosin), gimnazistaként 3 OKTV döntőbe jutottam be. Csak azért mondom, hogy jelezzem, mennyire nem szerények az értelmi képességeim. És tudjátok mit? Általában utolsó előtti héten végzek a vizsgáimmal, úgy hogy előtte egész évben gürizek és magolok (mert bizony, gondolkodni is kell, de csak meglévő infók alapján tudsz valamit kilogikázni, magadtól nem tudod kitalálni mennyi a normális vércukorszint).
Utolsó előtti héten végeztem most is, úgy hogy minden vizsgán szerencsém volt (amellett, hogy tudtam) és a vizsgaidőszakban már 'csak' ismételnem kellett amit már tudtam és kvázi nem volt új anyag. Ha beteg leszek, ha kifogok egy kellemetlenkedő vizsgáztatót (mert abból van bőven), akkor egyből az utolsó hétre, vagy az utánra csúszok...
A csoportomból (tehát az induló 16 főből) nagyjából 8an fogjuk várhatóan harmadévvel folytatni szeptembertől, a többiek már csúsznak. Ebből a 8 emberből tudomásom szerint 2 embernek (az egyik én vagyok ugye) lett meg minden vizsgája júniusban, a többiek még küzdenek. És tudjátok mit, én nem érzem úgy, hogy praktizálni szeretnék, inkább kutató leszek.
Tehát, egy ember az, aki szerinted, kedves Cikkíró, alkalmas a gyógyításra, mert nem 'bukdácsol'. Nem akarok túl drámai lenni, de ha a te elveid alapján képeznének, akkor nem lenne elég orvos, és Te meghalnál. Korábban, mint kéne.

egyorvostanhallgato 2013.08.15. 15:11:59

Kedves Vanda!

Bocsánatodat kérem, hogy a belgyógyászat vizsgámat augusztusra hagytam, mert 3 nap tanulásnál többet szerettem volna rá tanulni, hogy "mire a betegágyadhoz jutok", ne öljelek meg fél óra alatt. Én kérek elnézést, hogy próbálok nem olyan felszínes tudást szerezni, mint Te a nyelvtan órákon anyanyelvünk helyesírásából. Ha már blogírásra adod a fejed, joggal várhatom el, hogy helyesen írd le pl. az egyetemünk nevét - ahogy egy orvosnak is létszükséglete álmából felkeltve felismerni az infarktusod az EKG-n.

Igen sokan vannak (sőt már én is jártam így), akik, miután buktak 1-2-3x május júniusban egy tárgyból, megpróbálják akár negyedszerre is augusztusban. És mi ebben a kivetnivaló? Jobb lenne, ha beletojna az egészbe és inkább egész nyáron a hányásában fetrengene a Balatonon, vagy a Szigeten, és halasztana? Szerinted az elvetendő dolog, hogy mondjuk valaki rászán 2-3 hetet a szünetéből, hogy meglegyen az anat- vagy az élettanszigó? Szerinted mennyivel értéktelenebb egy harmadszorra megszerzett kettes vagy ötös, mintha elsőre sikerül? Mert szerintem egy fikarcnyival sem.

Nem személyeskedésként, de olyan dolgokról írsz, amikről halvány lila gőzöd sincs - megkérdeztél akárcsak egy orvostanhallgatót is, hogy mégis mennyit kell tanulnia mondjuk egy mikrobiológia vagy patológia szigorlatra, hogy nagy eséllyel átmenjen? Belenéztél már akármilyen orvosi tankönyvbe? Nem hiszem. Úgyhogy legközelebb látatlanba ne alkoss véleményt, mert én meg nem szeretnék olyan újságíróktól/bloggerektől olvasni, akik az objektív véleményalkotásról hangyap.csnyi elképzelésük sincs.

De amúgy nincs harag.
Üdv: egy orvostanhallgató

egyorvostanhallgato 2013.08.15. 15:18:03

jav: objektív helyett tényeken alapuló

csincsilla72 2013.08.15. 17:05:08

@Christian _Troy: ÖSSZEHASONLÍTÓ anatómiát tanultunk. Nem tudom, hol és mikor láttad az oktatott anyagot, a mostani diákok a töredékét sem tanulták annak, amit mi igen.
Nálunk még a Szentágothai is tananyag volt pluszban.

Naridar 2013.08.15. 21:27:15

Kedves Vanda!

Mint orvostanhallgató szeretnék hozzászólni a témához. Szerintem Te soha nem láttad még, mennyire nagy terjedelmű anyagot kell gyakorlatilag szóról szóra bemagolni mondjuk a másodév végi szigorlatokra. Csak elképzelés céljából feltételezve, hogy Te egy átlagos fizikai erejű ember vagy, az első két év során megtanulandó tankönyvek összességét még felemelni is csak nehezen tudnád, megtanulásról akkor még szó nincs. A vizsgák, amiken ezt az anyagmennyiséget vissza kell adnunk, a fair-től néha olyan messze állnak, mint Te a Nobel-díjtól, a vizsgáztatók egy része igazságtalanul osztályoz, hangulatember, hovatovább rosszindulatú (ismerős fogalom, nem?). Sok évfolyamtársam még a hetekben próbál letenni néhány vizsgát és nem csak a "rosszabb képességűek" (megjegyzem az orvosin az ember fia megsütheti a tehetségét, aki napi 16 órában magol az talán átcsúszik, a többi meg oroszrulettezik vizsgán), mert éppen egy olyan professzorhoz kerültek vizsgán akinél 75% a bukási arány, vagy rossz passzban voltak felkészüléskor mert éppen történt velük valami vis maior. Mivel akkor még egy szót sem ejtettem arról, hogy mi van ha rosszkor üt be egy családi tragédia, magánéleti krízis vagy éppen egy hirtelen betegség, egy-két nap kiesik, máris borul a vizsgaterv.

Ami pedig a HÖK-öt illeti, ha a HÖKös ismerőseimtől hallottak fele is igaz, akkor is valószínűsíthető, hogy a dékán úr leckéket vett Kim Ir Szen-től megfélemlítésből. Amúgy a HÖK mint általános rendszer eleve elvetélt, mivel hallgatók alkotják, akiket az egyetem vezetősége, ha keresztbetesznek egy javaslatnak, úgy alázzák meg és pécézik ki vizsgán, mint a parancsolat. Abba a kézbe beleharapni, ami az ételt (jelen esetben az elégséges jegyet) adja, súlyos hiba és az eszesebbek tudják ezt.

Neked pedig javaslom, hogy a jövőben előbb nézz utána annak amiről írsz, ha másért nem, legalább azért, hogy hogy kell helyesen leírni az érintett intézményt/személyt.

RoCoD 2014.03.21. 20:20:56

"Hunyadi László dékán szerint pusztán csak a szerényebb értelmi képességű diákok mentsvára a nyár végi plusz alkalom. "
Hunyadi ezzel a kijelentésével nálam elvágta magát. Orvostanhallgató vagyok, és nem kevés olyan orvossal, köztük zseniális elméjű kutatóval is volt szerencsém beszélgetni, akik szinte minden nyáron éltek az augusztusi vizsga lehetőségével az ő korukban.
Az is érdekes, hogy bár korábban is "jogszabályellenes" volt ez a szokás a SOTE-n, mégsem mutatott senki hajlandóságot arra, hogy eltörölje az augusztusi vizsgaidőszakot.

Közösségek

süti beállítások módosítása