Technikai problémák a mindennapos testneveléssel, avagy hogyan tesizzünk az ebédlőben?

2013. 09. 11. 10:00 - Viktor 21

A napokban több iskolából is arról számoltak be, a mindennapos testnevelés bevezetése rengeteg technikai problémát okozott az iskoláknak.

Vajon mi lesz majd akkor, mikor a felmenő rendszer végén az összes osztálynak minden nap lesz testnevelés órája?

Egy budapesti középiskolában például sokszor az ebédlőben kell megtartani a tesit, mert párhuzamosan több osztálynak is kell testnevelés órát tartani, hogy kijöjjön a heti 5.

„Az ebédlőben kell tesiznünk, mert a kilencedikesek vannak a tesiteremben...”

Értelemszerűen az ebédlőben nem lehet normális tesiórát tartani.

„Szóval most az ebédlőben vagyunk és ugye mivel az elsőn van a terem, ezért nem futhatunk és ugrálhatunk.”

Egy másik budapesti középiskolában előre felhívta a diákok figyelmét a tesitanár, hogy előfordul majd, hogy a lépcsőházban kell tesizniük helyhiány miatt.

Ugyanitt, illetve más fővárosi középiskolákban is arra kényszerült a vezetőség, hogy tartsanak 1-1 testnevelést a 0. órában is, másképp nem tudták volna kivitelezni az új köznevelési törvényben előírt mennyiséget.

A káosz azonban nem csak a fővárosban figyelhető meg. A Tatabányai Árpád Gimnáziumban például van olyan osztály, akiknek 9. órában is tesizni kell, hogy meglegyen a kötelező óraszám.

„Az idei tanévtől (nem csak a környékbeli) első osztályokban napi 5 és 6 óra van tartva a kicsiknek, míg az ötödikeseknek 6, esetenként 7 órájuk van. Nálunk a frissen kezdő kilencedik osztályos tanulóknak napi 6, 7 nem ritkán 8 órájuk van, de van olyan (szerencsétlen) osztály is, amelyiknek a KILENCEDIK ÓRÁBAN (amelynek én speciel a létezéséről sem tudtam) van testnevelésórájuk. Azért örülnék, ha valaki elmagyarázná, hogy miért jó egy 14-15 éves gyereknek bent lenni az iskolában délután négyig, de az államtitkár asszony biztos jobban tudja ezt is a gyerekeknél..."

 


Előzmény:

Nemrég egy szülő a divany.hu-n mesélte el, hogy másodikos gyermekének hétfőn és pénteken is van nyolcadik (!) órában tesije. A létszám se semmi!
(Az iskola nevét nem tudjuk.)

"Nekem a legjobban az tetszik, hogy a másodikos gyerekemnek hétfőn és pénteken is a nyolcadik órában van testnevelés. Hétfőn a másik másodikkal (51 gyerek), pénteken az elsősökkel (56 gyerek).

Most azon ne akadjunk fel, hogy amennyiben az iskolánk tornatermében egyszerre 50 gyerek próbál tornázni, akkor mennyire fognak elférni. Inkább örüljünk annak, hogy milyen fantasztikus, közösségépítő ereje lesz annak, hogy az sok boldog kisdiák együtt lehet, és odafigyelést tanulhatnak, hogy mégse verjük orrba a Gizit a karemelésnél, akkor sem, ha történetesen fél méterenként áll egy gyerek."

(A cikkben szereplő képek csupán illusztrációk.)

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr115506775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erő e-meló 2013.09.12. 00:05:04

Nem akarásnak nyögés a vége. A béna, kétbalkezes, egyhelyben ülésre szoktatott diákokra épülő iskoláknak nagyon át kéne gondolniuk, mire valók egyáltalában. Minden normális fiatalnak mozgásra van szüksége, és minden mozgástól megfosztott fiatal veszélyeztetettnek számít. Ha ez eddig fel se tűnt nekik, most akkor mosz épp ideje elgondolkodni

bioLarzen 2013.09.12. 00:13:45

A teremgond nagyon enm újkeletű, és nem csak a tornaórákat érinti. Én angoltanárként tartottam órát könyvtárban, folyosóbeugróban, ebédlőben, tornateremben, tornaöltözőben, igazgatói iroda előszobájában, természetesen tanáriban, biológiaszertárban sőt, ami a pálmát elvitte, még portásfülkében is (mondjuk, elég nagy portásfülke volt...) - és ezek csak azok az esetek, amikor eleve, órarendileg kellett e helyeken órát tartanom, nem ideiglenesen, vagy kivételesen, valami hirtelen dolog miatt.

Az iskolák anyagilag abban érdekeltek, hogy minél több diákjuk legyen - ezért felvesznek mindenkit, akit tudnak, még, ha tudják is, hogy egyszerűen nicns elég hely. A tanárhiány nem gond, mert tanárt mindig lehet szereni. De termet nem lehet csak úgy építeni... Egy kollegám mesélte még anno, hogy hozzám hasonlóan ő is abba az iskolába ment vissza tanítani, ahol ő maga is érettsgéizett. akkor még volt a sulinak kémia- és fizikaelőadója, meg egy nagyterme. Amikor, immár tanárként visszatért, már mindhárom nagy terem szét volt bontva 2-3 kisebb teremre...

Úgy tűnik, nincs olyan szabályzás, ami az egy iskola által felvehető maximális diákszámot bármilyen módon viszonyítaná a rendelkezésre álló férőhelyek számával... Vagy, ha van, leszarják az igazgatók.

bio

Stenonis 2013.09.12. 00:21:06

@Erő e-meló:
Azzal mindenki egyetért, hogy jó dolog a mozgás és a mindennapos testnevelés.
Csak először az infrastruktúrát és a többi feltételt kellene bevezetni.

Ismerek olyan iskolát, akik a mindennapos testnevelés keretében heti 2 órában délután 8. és 9. órában fociznak a fiúk az udvaron. És mi lesz, ha leesik a hó, vagy jeges lesz télen a pálya? Mert nincs a tornateremben hely.

2013.09.12. 00:27:52

Kövezett helyiségben (folyosó, ebédlő), no meg lépcsőn nem balesetveszélyes tornáztatni?

Erő e-meló 2013.09.12. 00:30:40

@Stenonis:
"először az infrastruktúrát és a többi feltételt kellene bevezetni"

2050-ben már biztos meglesz a kiváló infrastruktúra, de addig is kell valamit csinálni. Amikor én jártam gimibe, mindig próbáltunk kiszökni (szó szerint) az udvarra focizni a szünetben. Jó esetben eltűrték, de látszott mennyire idegen dolgok ezek az iskola természetétől. Örülök ha valami megváltozik ilyen tekintetben

Törjék a fejüket, keressenek megoldást, pályázzanak támogatásokra (ezek állítólag hozzáférhetők), a siránkozás hogy mit miért nem lehet senkit nem érdekel

cellular 2013.09.12. 00:42:14

@Erő e-meló: Sok minden jó lenne, például, hogy az állam mindenkinek alanyi jogon adjon havi 200ezer FT-ot. Vezssük be, aztán majd lsz 50 évünk ,hogy megtaláljuk rá a forrásokat?

Sajnos a tanárok akárhogy is akarják, nem fog új tornaterem épülni. Mi annak ideján is nehezen fértünk el, a futás eleve nem az iskola területén volt. Pedig volt 2 kinti tornapályaé s két tornaterem is.

Egy másodikos gyerek mozog eleget, ha hagyják. Szünetekben, otthon, napköziben, akárhol. Az a 45 perc, amiből 10 elmegy minden másra, az nem sokat számít, főleg, hogy nem igazán alkalmas rá a környezet.

Persze bármit bárhogy lehet, 4 fal között is sok minden elérhető. De az biztos, hogy az osztályteremben való tornázás nem hozza meg a kedvet a mozgáshoz, az biztos.

Lehet erőltetni, de mondd, miért nem lehet ésszerűen? Ha kell, 50 év alatt felfuttatni, igen. Elkezdeni fejleszteni az iskolák tornatermeit, kibővíteni őket, újakat építeni. Először legyen heti 3, majd 4, és végül 5.

Egyébként a minden nap 1 tesi is elég légbőlkapott. Miért nem 2, az még jobb lenne, sőt, a legideálisabb az lenne, ha nem is ülnének a gyerekek az iskolapadban, hanem csak tesiznének.

cellular 2013.09.12. 00:45:50

@little troll: Erre azt mondják majd, régen sem lett semmi bajunk, a mai fiatalok viszont nagyon puhányak.

Én meg azt mondom, az pseink fán éltek, és valós veszélyt jelentettek a vadállatok is, szóval az se sírjon, akinek nincs hol laknia, mert az ősembernek sem volt komfortos lakása.

Mindig vissza lehet menni olyan időben ,amikor valami még nem volt. Mostanában ez dívik.

Erő e-meló 2013.09.12. 00:55:54

@cellular:
"a legideálisabb az lenne, ha nem is ülnének a gyerekek az iskolapadban, hanem csak tesiznének. "

Annak idején a görögökél a testgyakorlás volt a központi eleme az oktatásnak, csak közben leültek mindenfélét meghallgatni. Nem volt egy sikertelen módszer, annyira nem hogy az európai kultúra máig is ezt a hagyományt vállalja fel a legszívesebben. Csak éppen szeretne megfeledkezni az izzadságos részéről

Antibolsevista88 2013.09.12. 00:59:23

A lúdtalpas álértelmiségiek szerint valószínűleg az lenne a jó, ha egyetlen tesióra sem lenne.

Hiszen a tesitanár nem is értelmiségi, mivel melegítő a munkaruhája.

Ráadásul aki sportos, az gyanús.

Demokráciát csak szemüveges szakállas bácsiktól remélhetünk, nem pedig kigyúrt, hurkanyakú, fülbevalós, melegítős, rasszista focihuligánoktól, amilyenné a mindennapos testnevelés fogja "nevelni" a gyerekeket.

cellular 2013.09.12. 00:59:34

@Erő e-meló: Hát ez is egy elég szakmaiatlan összehasonlítás. Akkoriban kicsit más volt az oktatási rendszer és az is igaz, hogy akkoriban nem kellett legalább 8 általánost elvégezni, hogy egyáltalán eligazodj a világban. Írástudatlanul is el lehetett boldogulni. MA más a helyzet. Jól fizető álláshoz rengeteg tudás szükséges. De kár is tovább folytatni, annyira nem állja meg a helyét a hasonlatod.

Erő e-meló 2013.09.12. 00:59:50

@cellular:
"Egy másodikos gyerek mozog eleget, ha hagyják. Szünetekben, otthon, napköziben, akárhol. "

Pont arról szól az iskola, hogy nem hagyják. Komolyan gondolod, hogy a tesióra nem alkalmas a testmozgásra, a szünetek meg a napközi viszont alkalmasak?

Erő e-meló 2013.09.12. 01:02:22

@cellular:
Pont a görögök hozták be az általános írástudást a kultúrtörténetbe, előtte nem volt ilyen. Úgyhogy megint bakot lőttél

Erő e-meló 2013.09.12. 01:04:52

@Antibolsevista88:
Szabad füvezést minden gyereknek, tiltsák be a tesiórát mert az elvonja a figyelmét a legújabb dizájner drogokról

cellular 2013.09.12. 01:12:07

@Erő e-meló: Azért ennek nézz utána jobban! Meg úgy az egész görög oktatásnak is, hogy hogy is működött, és menyi ismeretanyagot kellett elsajátítani akkor. És mennyit ma. Ma a tudás visz előre. Emellett lehetsz sportos is, de nem heti 5 tesióra fogja ezt megalapozni. Rendes sport fogja, amit nem a suliban űzöl, hanem utána, legaláb heti 2x másfél óra. Plusz az a mozgás, amit a szabadban töltenél szünetben, neapköziben, otthon.

De én sem azt mondom, hogy alapvetően rossz ötlet, hogy több a tesióra. De te azt mondod, vezessék csak be akkor is, haa feltételek abszolút nem adottak. Véletlenül se legyen élmány legalbáb a tesi, hanem a lépcsőházi porban futkározás.

Viszont sokkal több és erősebb informatikai oktatásra is szükség lenne, valamint ott a kresz, és alapvető gazdasági ismeretek. Erkölcstan, médiaismeret (nagyon fontos, mert manapság a gyereket a média neveli), a hagyományos tantárgyak, és még párat ki lehet találni, ami szintén fontos.

Szerintem először ki kell találni, hogy mit akarunk elérni. Majd ,ha ez megvan, akkor kitalálni, hogy miként valósítható meg. Majd elindulni az úton. Egy házat sem a 3. emelet éítésével kezdesz. És itt sem látom a koncepciót, a kidolgozást, csak ,hogy legyen sok tesi, meraz jó, és ennyi. Hogy hol, mikor mivel miért, az kicsit homályos. De tényleg, miért nincs napi 4 tesi? Sőt, miért nem csak az van?

Egy-egy ilyen 45 perc akár károsabb is lehet, mint amennyi haszna van. De ez sem lényeg, apróság csupán. Teljes hozzá nem értéssel kitalálni valamit majd kötelezővé tenni...

Antibolsevista88 2013.09.12. 01:13:17

@Erő e-meló:

Jól írod, nem is megszüntetni, hanem betiltani kellene a tesiórát, elvégre is liberális értelmiségiek vagyunk, nem?

De az egész oktatást is be lehetne tiltani.

Hiszen ha sok a gyerek a teremben, az a baj, de ha kevés, az is baj, nem hatékony.

Ha sűrűn állnak a sorban, megütik szegények a könyöküket, és bibis lesz, az a baj, de ha kevesen állnak a sorban, akkor az nem is sor. És egyébként se kelljen sorba állniuk, mert a sor nem liberális, hanem inkább falangista, hungarista dolog.

A lépcső veszélyes, és egyébként se futkározzanak a gyerekek az iskolában, nem arra való sem a gyerek, sem az iskola. Jó lenne, ha ezentúl liberális házirendek lennének, amikben le lenne szabályozva minden tevékenység progresszív szempontok szerint.

De a lapos iskola sem jó, legfeljebb Mucsára.

Na ezért kellene az egész oktatást megszüntetni a picsába, a pénzből pedig plázákat építeni, amik legalább hasznot is hoznak, nemcsak viszik a pénzt.

Antibolsevista88 2013.09.12. 01:17:47

Mert az oktatás célja végülis az, hogy sok pénzünk legyen, nem?

Ezért lenne okos dolog inkább jól tejelő részvényekbe fektetni a pénzt, amik évente hoznak 10%-ot, nem pedig évtizedek múlva jó esetben pár szaros húszezrest.

Erő e-meló 2013.09.12. 01:52:00

@cellular:
És ne feledkezzünk meg a kötelező holokauszt oktatásról! Addig szó sem lehet játékról, testmozgásról, amíg le nem vizsgáztak belőle

Erő e-meló 2013.09.12. 01:56:52

@Antibolsevista88:
Vagy fizetős iskolákba terelni minél több gyereket. Érdekes, hogy ott a sport már nem zavarja az oktatást, csak az államiban. Aki tehát nem fizet, az maradjon nyugton a seggén

Antibolsevista88 2013.09.12. 02:00:53

@Erő e-meló:

Bizony, sokkal inkább mindennapos holooktatásra lenne szükség! Arra nemcsak igény volna, hanem van hozzá kiépült hazai és nemzetközi infrastruktúra, rendes szakirodalom, felkészült tanerők, van benne pénz is, és nem kell hozzá új tornacsarnokot, sportpályát, stadiont építeni, elég mindössze néhány új múzeumot, intézetet, illetve új osztálykirándulási "desztinációt" hozzáadni a meglévőhöz.

Antibolsevista88 2013.09.12. 02:09:57

@Erő e-meló:

Igen, jól írod. Fizetős iskolában már nem baj a sport, mint ahogy nem baj az sem, ha egyetlen cigó sincs tíz kilométeres körzetben sem, sőt. Ott már nem baj a nagy terhelés, az elvárás, a számonkérés, mi az, hogy. Az a hagyományos iskolában baj csak.

Mert a nagy liberalizmus mindig másoknak való, nem a liberálisnak.

Otthon nácibb a náciknál, de idegenben liberálisabb a Fodor Gábornál is.

A saját házmester az géppuskával basszon oda, ha közel megy egy idegen, de a másik házmestere az liberális legyen, vagy ne is legyen.

A mi iskolánkból páros lábbal basszák ki az órát zavaró taknyosokat, de a másik iskola legyen köteles 50 éves koráig "iskolázni" a cigánybűnözőket 6 éves magyar gyerekekkel együtt.

A mi kocsink legyen nagy és kényelmes, de mások bumlizzanak csak a kombínóval hatékonyan és környezetbarát módon.

Hiszen a liberalizmus a sokszínűségről szól, a többieké a fekete, a miénk az összes többi, plusz ami kell.

gabest1 2013.09.12. 04:00:32

Mi elsőben a padon ugráltunk az osztályteremben, 80-as évek vége. Még élnünk.

becsoccsent 2013.09.12. 06:55:36

mekkora balfaszok vannak itt...

... de hogy egyiknek sincs gyereke, akit erintene, arra a fejemet teszem :)

evil demon satan devil 2013.09.12. 07:09:28

nem tudom, minek kellene tornaterem-hiányra fogni a tesióra problémát?
vigye el az osztályt sétálni, télen hógolyózni télen, lehet futni háztömb körül, nem kell ahhoz tornaterem
vigye el játszótérre a 8 éves gyerekeket, fognak ők ott sportolni eleget...

BigPi 2013.09.12. 07:47:04

@Erő e-meló: Nem is olvastam tovább a hozzá szólásokat, mert olyan jól összefoglaltad amit én is gondolok a helyzetről.

De azért én néhány kérdést feltennék a testnevelő tanároknak.
A jóga, aerobik(annak bármilyen válfaja), balett mozdulatok...stb nem is jöhet szóba? Csak a nagy helyigényű futkosós verseny sportokat idéző dolgok?

dobzse.laci 2013.09.12. 07:51:17

Az első baleset után micsoda lefelé mutogatás lesz itt.
Barmok

ob.szerver 2013.09.12. 08:01:42

Megjelentek a voluntarista okoskodók, akiket baromira nem zavar, hogy tornatermek hiányában az osztályterem, az aula, a lépcsőház, a folyosó NEM ALKALMAS tornaórára megtartására ill. a kontinentális övezetben október és március között az időjárás többnyire NEM ALKALMAS kültéri tornaórák megtartására.

Esetleg a stadionokra szánt tízmilliárdokat lehetett volna tornatermek építésére fordítani.

De nem baj, merjünk nagyok lenni.

BigPi 2013.09.12. 08:07:47

Nekem még mindig az megoldás tettszik legjobban amit annak idején (80-as évek)az én általánosomba találtak ki erre a problémára.
Mivel rendelkezett az iskola szabadtéri sport pályákkal is, ezért egyszerűen egy fóliasártár húztak a pálya fölé. Persze ott nem lehetett atlétában és kis gatyában szaladgálni, fel kellett venni egy melegítőfölsőt is.

Úgy gondolom, hogy ez főleg kis településeken igazi alternatíva lehet az építsünk drágán torna termet szemlélettel szembe.

Változoltán 2013.09.12. 08:31:40

Az odáig rendben van, hogy meg kell mozgatni a gyereket - nagyon sok a túlsúlyos -, de a feltételek biztosítása nélkül - tanár, tornaterem - törvénybe megkövetelni = dilettantizmus. Pl. Bp.-en a Bartók Szakközép diákjai a Nagymező utcán torna-óráznak (futnak)mert nincs elég hely az iskolában. De ez nem egyedi eset. Benzingőzben biztos jót tesz a sport?! Noooormális? Focistadionokra futi?

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 08:34:27

Milyen minőségű órát lehet tartani a lépcsőn, a sima tanteremben, az ebédlőben, folyosón?

A lépcső igenis balesetveszélyes, s úgy gondolom azért sem hoffmann rózsa vállalja majd a felelősséget, ha egy diák koponyatörést, vagy gerincsérülést szerez, mert a kikopott lépcsők bizony nagyon csúsznak.

Halmozni a sok hülyeséget, na ahhoz ért ez a kormány.
Ha nincsenek sem személyi, sem tárgyi, sem anygi feltételek, addig minek?
Tesióra még mindig a felmrésből, meg a sorban állunk három csoportot alkotva versenyzünkből áll és az iskola körbefutásából áll?Mert én anno ettől kaptam idegfrászt.
Hiányzott minden normális sport.
Aztat rózsika néni nem látta nyugaton, hogy ott konkrét sportokat választhat a diák, ugye azt bezzeg nem vette észre?
Nem kell miondenkinek élsportolónak lenni, de ez meg éppen nem az az út, amelyikkel meg fogják szeretteni a mozgást a diákokkal.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 08:45:12

@Erő e-meló:
És szerinted ha 3-ról 5-re növeljük a heti tesit, az radikális változást jelent ebből a szempontból?

Mert egyébként egyetértek veled az alapvetésben, én egyébként inkább azt pártolnám, hogy kötelező legyen egy sportág űzése a tanórákon kívül, és ezt pedig támogassa az állam a stadionépítés helyett.

safranek 2013.09.12. 08:46:51

Erre valók a sport egyesületek. Minden gyerek válasszon valami értelmes sportot és járjon edzésre.
Amerikában (a volt vívó edzőm oda ment dolgozni) az iskolákban lehet valami sportot választani, amit aztán versenyszerűen is csinálhat.
A másik hozadéka ennek a délutáni kötelező tesinek, hogy az egyesületek kiszorultak a tornatermekből, mert nem jut nekik idő.

Na, majd a gyönyörű, szép, új stadionok megoldják ezt a problémát!

safranek 2013.09.12. 08:47:57

@Erő e-meló: szeterótípia! nálunk a lányom osztályából szinte minden gyerek jár sportolni valamilyen egyesületbe.

jet set 2013.09.12. 08:49:58

@ob.szerver: A hozzád hasonló puhányoknak nem való. Mi télen bizony kint futottunk az utcán, fociztunk az udvaron, senki sem lett beteg ettől.

safranek 2013.09.12. 08:51:15

A folyosói torna erőssen zavarja a többi osztályban a tanítást.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 08:52:41

@bioLarzen:
Ez mondjuk érdekes annak fényében, hogy mennyit esett a diákok létszáma az elmúlt évtizedekben, és sok iskola diákhiányban szenved.

Persze ismerem a helyzetet, mert közben volt egy rakás iskolabezárás meg épület csere az önkormányzatnál, valamint vannak népszerűbb és kevésbé népszerű iskolák. A volt középiskolámnak például jó marketingje van, és az alacsony színvonal ellenére mindig sikerül feltöltenie az osztályokat, ezen felül pedig elkezdtek indítani egy speciális osztályt diszgráfiás és diszlexiás diákoknak, ami azt jelenti, hogy évi 2 helyett évi 3 osztályuk van. Osztálytalálkozón megnéztük az épületet, és csak lestünk, hogy mi mindenből lett tanterem, amik korábban más funkciót láttak el.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 08:56:28

@Stenonis:
"És mi lesz, ha leesik a hó, vagy jeges lesz télen a pálya? "

Hehe, még nagyobb móka :-)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:00:47

Egyébként nekünk anno középiskolában akkor merült fel a probléma, mikor felújítás miatt 2 hónapig nem lehetett használni a tornatermet. Valójában nem is a tornatermet újították fel, hanem építettek mögé egy öregek otthonát (gondolom nyert az egyház egy EU-s pályázaton, és nem volt máshol megfelelő telke), és így a tornaterem is építési terület lett, emellett az amúgy is kicsi udvar felét, a focipálya felét is levágva, szintén beépítették.

Na, akkoriban az volt, hogy többnyire az alagsori, egyébként szűk folyosón volt a tesi, a kint focizás meg onnantól kezdve, nyilván a felújítás után is, egy lakótelepi pályán. Persze, amikor valaki betört odakint egy ablakot, akkor a felelősségteljes tesi tanár, későbbi diri, csak legyintett és röhögött rajta.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:05:08

@Erő e-meló:
Ne keverd a tiltott gyümölcsöt a kötelezővel. Mi meg kosarazni jártunk ki általános iskolában, mikor az előző Orbán kormány idején a helyi Fideszes vezetés bezárta a sulit hetedik osztály végén, akkor annyira leszart mindenki mindent, hogy az utolsó hetekben még órák alatt is lejártunk, ettől még a tesit nem mindig szerettük, különösen az új suliban, ahol szándékosan szopatott minket az ottani tesitanár.

JohnHenry 2013.09.12. 09:05:51

no nézzük: 74-es vagyok, vagyis egy nagy nagy nagy demográfiai hullám idején születtem, ami azzal járt, hogy általánosban harminc-negyven fős osztályok voltak és ötödiktől váltott műszakban jártunk iskolába (egyik héten délelőtt, másik héten délután), hogy legyen elég helyünk.

alsó tagozatban volt olyan, hogy a tornaóra bizony a folyosón volt megtartva, de mivel mi nyiván ostoba kommunista kölkök voltunk, mi ezt kihívásnak, játéknak, szórakoztatónak tartottuk és rendkívül élveztük, hogy nem a tornateremben kell gimnasztikáznunk :)
(gy.k. a tornatermen kívül minden más hely tele van törékeny dolgokkal, ergo nincs tanár, aki bármi komolyabb gyakorlatot végeztetne ilyen helyeken gyerekekkel)

felső tagozatban a váltott műszak miatt soha nem volt gond a tornaterembe jutással, ill. volt, mert Péter bá (jó időben) szemét módon szétválasztotta a fiúkat és a lányokat és míg a csajok odabent pingpongoztak, mi az udvaron focizhattunk, emiatt az aljas szegregáció miatt aztán későn is nyílt ki a csipám a lányokra :D

ja igen, ha kicsit hűvösebb volt odakint, egyszerűen felvettünk melegítő alsót/felsőt, ezeket erre találták ki, ha valaki nem tudná o_O

buddha 2013.09.12. 09:06:28

még 2 év és a stadionokban lesz kötelező a tesi óra

2013.09.12. 09:06:33

A gyerekeim iskolájában egy papírt kell aláíratni az egyesülettel, ahol sportol és máris felmentést kap a mindennapi tesi alól. Én szeretném, ha mindennap tornázna, de csak ha adottak a feltételek. A csúszós csempés folyosón való szaladgálás, miközben a termekben tanulnának, az nem tesióra, hanem balesetveszély és zavaró. Az országot nem a focisták és a kigyúrt biztonsági őrök viszik előre, hanem a tanult, alkotni képes emberek.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:08:16

@fordán tamás:
Ok, de akkor a tantervet is módosítani kell, mert jelenleg a testnevelés órát ha lelkiismeretesen tartja meg a tanár, akkor rengeteg olyan gyakorlatot kell megtanítania, amit kimondottan tornateremben lehet megcsinálni.

Én persze nem vagyok híve a testnevelésnek, mint tornaórának, az én véleményem, hogy legyen mozgás, mindegy hogy milyen, de ezt sokan nem így gondolják.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:11:37

@jet set:
Kint futni, focizni azt lehet. Szerintem ez teljesen rendben van, ellenben ha foglalkozni is akar a testnevelő a gyerekekkel kint, arra nem alkalmas a hideg időjárás. Hiszen amíg fut, focizik, persze hogy nem fázik meg, de ha sorba kell állnia távolugrásra, sprinteket fut, meg hasonlók, akkor igen.

250130 2013.09.12. 09:11:41

@Illegális pártmunkás: Pluszba még a foci és röplabda, hiába rühelli a gyerek...
Az egyesület jó dolog lenne, de létezik azon túl több alternatív sport is, amihez nem kell egy idegbeteg edzőt elviselni.

Ja a fiatalok puhányságáról meg annyit, hogy 16 évesen nem vagy már menő, ha nem jársz konditerembe. Nyáron strandon lehet látni a sok felfújt kockahasú tinit.

háténimmár 2013.09.12. 09:12:23

A sok puhány városi kölöknek 45 perc fejkörzés a tanteremben is kemény sport.
Sőt, a számítógépes játékok nyomkodásához képest akár extrém-sportként is tekinthetünk rá.

Nem utolsósorban a tantárgy neve: Testnevelés, ami igenis állhat elméleti részből is, ráfér a chipszabáló generációra némi info a szénhidrátok GI értékéről és sorolhatnám.
De akár népitánc vagy bármilyen tánc is lehet, amire tökéletesen alkalmas egy tanterem.
Vagy csinálhatnak tartásjavító gerincgyakorlatokat ülve.

Nem kell minden sporthoz bordásfal meg labda, persze jó, ha heti 1-2 alkalommal az is van.

De fanyalogni meg büdösfideszezni mindig egyszerűbb, mint gondolkodni.

Üdv: egy 5 éves anyukája.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:12:57

@JohnHenry:
Szvsz kicsit más helyzet, amikor egy demográfiai robbanást nem bírnak értelmesen kezelni, mint mikor eleve tudni lehet, hogy nincsenek meg a feltételek, és ennek fényében hoz a kormány egy óraszám növelést.

nnnnnnnn 2013.09.12. 09:13:41

mindjárt besírok. ha van talaj, már lehet tornázni, nem kell ahhoz semmi más. többi csak liberális picsogás.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:14:48

@250130:
"Az egyesület jó dolog lenne, de létezik azon túl több alternatív sport is, amihez nem kell egy idegbeteg edzőt elviselni."

Például elég kevés idegbeteg tájfutó edzőt ismerek, és sok olyan egyesület van, amelyik nem csak bajnok esélyesekkel foglalkozik...

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 09:15:24

A tornaórát kiválthatná a táncóra, zumba, aerobik, ......
Nálunk középiskolában be sem kellett jönnie a tesiórára a sportolóknak.

Gyakorló szülőket kérdeznék, hogy mennyi darab sportruha kell a mindennapos tesihez, hogyan tudják egyik napról a másikra kimosni és megszárítani a cuccokat?
Ugyanis ha valakinek tankönyvekre is alig van pénze, akkor gondolom nem telik 5 tornadresszre és melegítőre sem.
Szárítógépre meg pláne nem:(((

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:19:37

@Illegális pártmunkás:
"A tornaórát kiválthatná a táncóra, zumba, aerobik, ......"

Hú mennyire rühelltem volna annó, tánc és dráma amúgy már nincs a tantervben amúgy?

"Nálunk középiskolában be sem kellett jönnie a tesiórára a sportolóknak."

Akkor az jó iskola lehetett. Engem anno 8-adik osztályban meg akart buktatni a tesitanár, mert béna voltam a legtöbb tornagyakorlatban, különben meg addigra 5 éve már egyesületnél kosaraztam.

nnnnnnnn 2013.09.12. 09:23:49

@Illegális pártmunkás: istenem, ti ballibek aztán mindenre csak nyafogni meg kifogásokat keresni tudtok. ha esik az eső dolgozni se mész meg boltba se és inkább éhen döglesz?

JohnHenry 2013.09.12. 09:24:08

@Ensiada Arkoveitie: nézd, ha minden iskolának két tornaterme lenne fűthető padlójú öltözővel és ilyen alapokra vezetnék be a napi tornaórát, valamilyen indokkal akkor is tiltakoznátok.

fentebb a kommentekben látok egy-két helyen túlzott szülői aggódást, de a legtöbb a tipikus magyar mentalitást példázza, vagyishogy mit miért nem lehet megcsinálni.

szükség van a rendszeres testmozgásra és a mai otthon gubbasztó xboxos, parkban cigizős világban a legtöbb gyerek ezt csak az iskolában kaphatja meg.

JohnHenry 2013.09.12. 09:25:48

@$$$=$$$: általában utállak, mint a sz*rt, de ez jó poén volt :D

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 09:27:15

@Ensiada Arkoveitie:
A mi tesitanárunk nagyon jól tudta, hogy a sportolónak, aki reggel már úgy esik be, hogy lezavart egy edzést, annak nem kell túlterhelni a szervezetét.
Buktatni nem ő sohasem buktatott, ő az igyekezetet díjazta, ha valakiről látta, hogy megtett mindent a képességeihez mérten, na azt díjazta.
Ezért díjaztuk mi is őt.

Mivel a testnevelés az adottságokon is múlik, ezért sem jó ha erőltetett, de ezt úgy látszik az a sok idióta minisztériumi pedagóg nem tudja.

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 09:33:36

@JohnHenry:

Én nem szeretem, ha nekem megmondják, hogy akkor most mi is lenne a kötelező , amit "önként és dalolva" kellene vállalnom.
Érthető voltam?

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 09:35:03

Az előzőt nem @JohnHenry: -nek címeztem, hanem a ss tagnak.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:35:21

"nézd, ha minden iskolának két tornaterme lenne fűthető padlójú öltözővel és ilyen alapokra vezetnék be a napi tornaórát, valamilyen indokkal akkor is tiltakoznátok."

Ez az a fajta csúsztatás, amikor nem magát az érvelést, hanem annak az eltúlzott, eltorzított alakját támadod, szóval ezt nem tudom komolyan venni.

Másrészt én is egyetértek, hogy szükség van a testmozgásra. Az iskolában viszont nem fogja megkapni úgy, hogy életmóddá is válhasson.

Ezért lenne szükség a kötelező egyesületi sportolásra, amit kötelezősége miatt 100%-ban finanszírozna az állam, és akkor a diák dönthetné el egy sportágválasztón (most is vannak ilyenek, csak önkéntes a dolog), hogy melyik sportágat választja. Ennek a rendszernek persze az lenne a célja, hogy élsportolókat neveljen, és nem csak kiemelt sportágak lennének a kínálatban.

Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy az elmúlt években egy olyan sportegyesület tagja voltam, amely utánpótlás neveléssel is foglalkozott, és messze nem csak élsportolói szinten. Az elmúlt évtizedben, tehát nehogy azt hidd, hogy ezen kormány sara, egyre apadtak a megpályázható állami pénzek, mert az állam úgy általában baszik arra, hogy azt támogassa, hogy a gyerekek sportoljanak, a mostani kormány meg kizárólag az élsportot és azt is csak a kiemelt csapatsportágakban akarja támogatni. Na ezen a hozzáálláson kellene változtatni, nem pedig előírni olyasmit, aminek nem hajlandó megteremteni az állam a feltételeit.

JohnHenry 2013.09.12. 09:44:40

@Illegális pártmunkás: ezer bocsánat, hogy ezt mondom, de ez a "nem a képességeken múlik" rendszerint azoknak a kifogása, akiknek a gyerekük, vagy a környezetükben ismerős gyerek mozgáshiány mellett gyorséttermi koszton lett felhízlalva és így persze, hogy kínszenvedés neki még a busz után is szaladni, nemhogy egy tornaórán részt venni :(

JohnHenry 2013.09.12. 09:47:26

@Illegális pártmunkás: ja, harcos liberálisnak tetszik lenni, aki már nyakig a vízben is tagadja, hogy süllyed Atlantisz? bocs, hogy szóltam önhöz :-p

nnnnnnnn 2013.09.12. 09:49:39

@Illegális pártmunkás: érthető. de szerintem meg a tesi nem divatbemutató és buzulás.

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 09:51:04

@JohnHenry:
"ezer bocsánat, hogy ezt mondom, de ez a "nem a képességeken múlik" rendszerint azoknak a kifogása, akiknek a gyerekük, vagy a környezetükben ismerős gyerek mozgáshiány mellett gyorséttermi koszton lett felhízlalva és így persze, hogy kínszenvedés neki még a busz után is szaladni, nemhogy egy tornaórán részt venni :("

Hát ez a hülyeséged sem jött be.
Egyébként neked vannak kölykeid és gyalog közlekednek és hetente hányszor fogyasztank gyorséttermi kosztot?
Nekem meg az a meglátásom, hogy az ilyen nevetséges és egyben idióta döntéseket az olyan vízfejű kölköknek a szülei találják ki, akik még xarni is kocsival járnak és apuka min. 90-100 kg-ot nyom(és nem fekve)+sörhas.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:51:32

@JohnHenry:
Ahol a szülők eleve mozgásszegény életmódot adnak át a gyereknek, ott csak úgy lehet segíteni, ha a gyerek megfelelő mintát kap máshonnan egy másik életmódhoz, erre pedig a testnevelés nem alkalmas, az egyesületi sportolás, különösen ha nem élsportra készít fel, alkalmas lehet.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:53:08

@JohnHenry:
Ami a képességeket illeti, azon a szinten, amit írsz, valóban nem a képességeken múlik. Tehát mindenki alkalmas valamilyen mozgásra, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki mindenben jó lehet. Éppen ezért van szükség arra, hogy a gyerekek a képességeiknek és az érdeklődésüknek megfelelően sportolhassanak.

JohnHenry 2013.09.12. 09:57:03

@Ensiada Arkoveitie: "Ezért lenne szükség a kötelező egyesületi sportolásra, amit kötelezősége miatt 100%-ban finanszírozna az állam, és akkor a diák dönthetné el egy sportágválasztón (most is vannak ilyenek"

ez viszont tényleg jó és 100%-ban támogatandó ötlet, és így még egy egy faluban, kisebb városban, ahol amúgy még egy karate-edzés sincs helyben, ott is meg lehetne oldani pl. a karate-edzést.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 09:57:22

@Illegális pártmunkás:
Azért is vicces a gyorséttermi kajával érvelni, mivel az nem az a kategória, amit sok szülő megengedhet. Mert addig oké, hogy azt látja, hogy teli van a meki, ja csak még ha tele is van, az nagyon kis hányada a gyerekeknek, akik ott kajálnak.

Sokkal gyakoribb eset, mikor szerinte "rendes kaját" etet a szülő a gyerekkel, ami alatt zsíros, nehéz ételeket kell érteni. Ez sajnos saját tapasztalat is.

sas70 2013.09.12. 10:03:51

Focistadionra van lóvé, iskolai tornateremre meg nincs. Ilyen egyszerű!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.12. 10:03:53

@JohnHenry:
Volt egy ismerősöm, aki egy faluba költözött, és ott tájfutó edzést csinált az ottani gyerekeknek. Mindig büszkén mondta, hogy a falusi gyerekek sokkal keményebben törnek át a bozóton, mint az elkényeztetett városi gyerekek.

Aztán kezdődtek a problémák, mert egyre kevesebben tudták fizetni a havi 1000 Ft-os egyesületi tagdíjat (ami versenyekre, versenyengedélyre és hasonlókra ment, ő edzőként nyilván ingyen csinálta), de végül az tett be az egésznek, hogy a helyi iskolát felújították, és így egy évig délután volt az iskola, ezért nem tudott edzéseket tartani, a végére pedig teljesen szétszéledt a csapata...

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 10:24:20

@Ensiada Arkoveitie:

Olvass vissza.
@JohnHenry: érvelt a gyorséttermi kajás gyerekekkel, én azt idéztem.

Állítsuk meg a ......... 2013.09.12. 10:34:17

@Ensiada Arkoveitie:
Egyébként ha megnézzük Magyarországon egy átlag háztartásban évente:
30 kg disznóhús
28 kg csirke
4,5 marhahús fogy el.
Az átlag család tehát 5 naponta eszik 1 kg húst.

Attól tartok, hogy egy magyar átlagcsaládnak nincs pénze kilónként ezer forintos gyümölcsre, többszáz forintos almára, és egyéb drága zöldségekre.Halra meg pláne nem telik.
Tudom, hogy van ez a paleolit mizéria, meg a díjbirkózoknak az a fehérjedús étrend, szerintem mindkettő nagyon drága.
Egyébként sem tartom sportnak a kizárólagos izomtömeg növelésére irányuló sportot, pláne nem koxolva és még fehérjedúsítva.
Gusztustalannak tartom a kigyúrt és szálkásított testet.Mumifikácóra majd ráérnek a haláluk után.

bioLarzen 2013.09.12. 11:27:43

@Ensiada Arkoveitie: Mondjuk, én 2008-ban abbafejeztem a tanítást, lehet, hogy azóta változtak a dolgok...

bio

safranek 2013.09.12. 21:38:16

Azoknak, akik olyasmit írtak, hogy "régen is tornáztunk a folyosón", "régen is kimentünk a hóba focizni" és nem lett semmi bajunk, csak azt tudom mondani, hogy attól, hogy "régen" valahogy volt, az nem jelenti azt, hogy úgy jó is volt. Régen érzéstelenítés nélkül húztak fogat, túlélték, szóval akkor most is menjetek és húzassatok fogat így.
Ne mentsük már fel a
meggondolatlanságot és a dilettantizmust ilyen hülyeségekkel!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.17. 16:20:18

@Illegális pártmunkás:
"Egyébként sem tartom sportnak a kizárólagos izomtömeg növelésére irányuló sportot, pláne nem koxolva és még fehérjedúsítva."

Ezzel egyetértek, ugyanakkor nagyon sok olyan sportág van, amelynél nem ez a kizárólagos cél, mégis kell az izomtömeg növelése, tehát a fehérjedús étrend nélkülözhetetlen. Meg persze vannak sportok, mint például a hosszútávfutás, ahol a nagy izomtömeg hátrány lenne. Én inkább utóbbi csoportba tartozó, erőnléti sportágaknak vagyok inkább a híve, de ettől még az is sport, ahol nagy izomtömeg kell.

Közösségek

süti beállítások módosítása