Így húznak le téged az ELTE ÁJK-n

2013. 09. 23. 14:59 - Hava Nikita

A múlt héten az ELTE EHÖK közzétette a 2013-ban megkötött szerződéseket. Első ránézésre nincs bennük semmi szokatlan. DE! Az ÁJK HÖK finoman szólva lehúzta a saját gólyatábori szervezőit. A szerződés szerint az egyetem állta a szervezők tábori díját, ennek ellenére az ÁJK beszedte, de ezzel már saját alapítványát gazdagítva. Ez akár több millió is lehet.

* * *

Az ELTE EHÖK több száz oldalnyi szerződést tett közzé:

  • Nyomdai szerződések

  • Irodaszerek, irodai működés

  • Sportszolgáltatás

  • Rendezvények

  • Egyéb


Az EHÖK a gólyatáborok lebonyolítására keretszerződést kötött a Budapest Party Service Kft.-vel legfeljebb bruttó 45 millió forint keretösszegig. A szerződést erre felé találjátok, ebben a Kft. 10 gólyatábor teljes körű megszervezését vállalta és a teljesítés igazolások szerint ez meg is történt. A Budapest Party Service már több éve egy százmilliós sikeres vállalkozás, jelenleg Budapesten meghatározó helyük van rendezvényszervezés területén. Hozzájuk tartozik többek között a Vakegér tőzsde kocsma, a Vakvarjú étterem és az Öbölház rendezvényközpont. A referenciáik között olyan nevek szerepelnek, mint OTP Bank, Vodafone és Lidl.

ÁJK2.png

Gólyatábor

A legfontosabb számok a lenti grafikán láthatóak:

A grafikán is látható, hogy a legdrágább gólyatábora az ÁJK-nak volt. Több mint 15 millió forintba került a 4 éjszakás mulatozás. A gyöngyösi helyszínen 525 gólya és felsőéves vett rész. A legszembetűnőbb az, hogy az ELTE összesen 175 ingyen helyet biztosított a szervezők számára, ami a gólyatáborban résztvevők negyede.

Szervezetek

A gólyatáborok szervezése minden egyetemen a Hallgatói Önkormányzatokkal együtt történik, ők a felelősök a programokért, a hallgatók szórakoztatásáért és minden egyéb kis apróságért, hogy a gólyák jól érezzék magukat. Esetünkben a főszervező a rendezvényszervezési ügyekért felelős alelnök, Vida Máté harmadéves joghallgató volt. A jogi karon a HÖK mellett működnek ún. hallgatói öntevékeny csoportok, ilyen az Instruktori Kör (IK) és a Politológus Instruktori Kör (PIK), akiknek a célja “a gólyatábor szervezésében és lebonyolításában való közreműködés”, vagyis a HÖK tehermentesítése. Az IK felsőbb éves hallgatókból áll,  9 úgynevezett “házra” oszlik fel, amiben házanként 10 ember kap helyet, ehhez adjuk hozzá a közel 20 fős PIK-et. A felvételi után a hallgatókat ezekbe a házakba osztják be, amik az Instruktorok vezetésével a táborban versenyeznek egymással, különböző feladatokat megoldva.

Elméletileg ingyenes

Még a nyár elején sem volt biztos, hogy meg lesznek szervezve az ELTE-s gólyatáborok, mert az egyetem anyagi helyzete miatt nem volt biztos a pénzügyi háttér, de végül a hallgatói önkormányzat ki tudta lobbizni az egyetemnél. Ez annyira jól sikerült, hogy az EHÖK több ingyenes helyet tudott kiharcolni a szervezők számára, mint akármikor, összesen 451-et. Információink szerint az intézmény ennek a finanszírozását csak a tartalékokból tudta megoldani és a támogatás összege 2013-ban bruttó 34,5 millió forint volt. Az egyetem nagy engedményt tett a hallgatók számára, hogy az intézmény megőrizhesse vezető helyét és ne veszítse el a presztízsét, de ezt nem minden hallgatói önkormányzat vette figyelembe.

sasfadgreg.jpg

A fenti grafikonon látszik, hogy a legtöbb ingyenes szervezői hely mellett, az ELTE ÁJK gólyatáborára szánta a legnagyobb összeget az egyetem, de ezt mégsem tartották tiszteletben az ÁJK HÖK képviselői. A birtokunkba került email (fent látható) szerint az ELTE ÁJK HÖK, annak ellenére szedett be pénzt (a saját alapítványát téve meg kedvezményezettnek), hogy az egyetem már állta a számlát a szervezőként működő felsőéves hallgatók helyett. A HÖK az Instruktori Kör mintegy 100 tagjától fejenként 17.000 forintot kért “Támogatás Gólyatábor” címen, amit a szervező csapatnak az ELTE ÁJK HÖK Alapítvány bankszámlájára kellett átutalniuk, különben szervezőként nem tudtak volna részt venni a táborban. Információink szerint a PIK és a Felvételi Bizottság tagjainak egyaránt be kellett fizetni az 5 ezer forinttal alacsonyabb díjat, miközben a HÖK Küldöttgyűlés tagjai a szerződésnek megfelelően, ingyen vehettek részt a gólyatáborban. Ezzel a lépéssel a HÖK alapítvány közel 2 millió forintot vett ki a saját szervezői csapata zsebéből. Bubla Áron az ÁJK HÖK elnöke mérte fel az igényeket és nyújtotta be a számlát az EHÖK számára augusztus 7-én. A szervezői díj befizetésének legvégsőbb határideje július 24. előtt, amit azt jelenti, hogy már 2 héttel a hivatalos vállalkozási szerződés megkötése előtt támogatásként, az alapítvány szedett pénzt valamire. 

ÁJK.png

Szokatlan eljárás?


Az ilyen esetek elkerülése végett az ELTE 2011-ben “központosította” a gólyatáborok szervezését. Az egyetem egy közbeszerzési eljárás keretében választja ki a szervező céget, aki az ELTE Egyetemi Szolgáltatásszervező Kft.-vel közösen felelős a tábori díjak beszedéséért és a kifizetések is csak kizárólag rajtuk keresztül történhetnek. A közbeszerzés kizárja azt, hogy a jogosultakon kívül  más erre a célra pénzt szedjen be, így elméletileg az alapítvány szabályellenesen szedte be a tábori díjakat. A HÖK ebben az esetben akár azzal is védekezhet, hogy mivel a közleményben támogatás szerepel, így ez önkéntes alapon történt. Viszont az önkéntesség kizárható, ugyanis forrásainkat sem ezt tapasztalták. 
Bár meg kell jegyezni azt is, hogy a korábbi években jelentősen kevesebb felsőbb éves hallgatónak volt ingyenes a tábor, jellemzően szinte csak a HÖK elnökség ment díjmentesen. Ezért sem furcsálthatták a szervezők, hogy fizetniük kell.

Vannak gondok

A szervezőktől az ÁJK HÖK alapítvány javára beszedett összesen kb. 2 millió forint finoman szólva sem etikus és ha a HÖK nem fizeti vissza, akkor bizonyosan lesz helye a pénznek.

Forrásaink szerint  a 2013-as gólyatábor a nagy plusz mellett, egy nagy mínusszal is zárult, mivel a gyöngyösi diákhotelben ágyak, radiátorok és egyéb eszközök rongálódtak meg. Információink szerint a kár elérheti az 1 millió forintot is, amit a szervezőnek, vagyis a gólyatábori szerződés aláírójának kellene kifizetni, azaz Vida Máténak, de a helyszínen mégis Bubla Áron, az ELTE ÁJK elnöke írta alá a kárlapot. Így gyakorlatilag magára vállalta a felelősséget, bár információink szerint Bubla nagyon lobbizik az ELTE-nél, hogy az intézmény fizesse ki helyettük a gólyatábori kárt, úgy tudjuk az egyetem nem fogja ezt megtenni.

Mind az alapítvány, mind a gólyatábor körül adódtak már kisebb gondok. Egy 2012-es ÁJK HÖK küldöttgyűlési jegyzőkönyv szerint az egyik ÁJK HÖK tag konstruktív bizalmatlansági indítvány nyújtott be az akkori rendezvényszervezési ügyekért felelős alelnökkel, Berzétei Áronnal szemben. Csaba az indítványa szerint “Berzétei Áron átlépte hatásköreit, hibás, pontatlan elszámolásokat ad be, számlák nélkül, a 2012-es gólyatáborban a Bomba Burger nevezetű céggel jelentős hasznot szerzett, s még a büfékocsi is a saját tulajdona volt. Szerződések nincsenek.”

Ugyanezen a küldöttgyűlésen a pár nappal ezelőtt megválasztott EHÖK elnök, Zaránd Péter is hozzászólt, szerinte “2 héttel a gólyabál előtt jelezte Berzétei Áronnak, hogy lesz a GB-n (Gólyabál) ingyen fotós és videós, ezzel szemben Áron 127000Ft-os számlát adott be, s a készített videó és képek sem jelentek még meg egy hónappal a GB(Gólyabál) után.”

Azon HÖK-ök számára, akik rendelkeznek alapítvánnyal, a gólyabálok is kiváló pénzszerzési potenciált jelentenek, mert a rendszer ugyanaz, mint a gólyatábornál. Az egyetem támogatja a rendezvényt, a HÖK pénzt szed a belépőért és az alapítvány profitál belőle. Legalábbis ez olvasható ki az ELTE ÁJK HÖK alapítvány 2 évvel ezelőtti jegyzőkönyvéből, amihez Fővárosi Törvényszéken bárki hozzáférhet. A kérdéses jegyzőkönyv pont az átadás-átvételkor készült, amikor az alapítvány akkori vezetője átadja a helyét másnak és beszámol a vagyonról. A papírra rögzített beszélgetés szerint a kasszában, akkor csak 40 ezer forint volt, de az egyik fél megnyugtatta a másikat, hogy gólyabál után 1-2 millió forinttal tudja majd átadni az alapítványt.  

 A cikkel kapcsolatban kérdéseinket elküldtük a Budapest Party Service Kft.-nek, az ELTE vezetésének és az ELTE ÁJK HÖK-nek is, de mostanáig sehonnan nem érkezett válasz. 

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (4,2/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr135528213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.24. 14:54:22

Ez a Vakvarjú van a Vista helyén és ők hirdettek pár éve elég hosszú ideig a Magyar Nemzet honlapján?

Melyik nyomdával szerződnek? Csak azért kérdezem, mert van olyan egyetemi kar, amelyiken a pályázati pénzek elszámolásához csak Budapest legdrágább nyomdájától fogadnak el számlát...

Átlátszó Oktatás 2013.09.24. 15:00:45

@Online Távmunkás: erről mesélhetnél!
atlatszooktatas@gmail.com

Közösségek

süti beállítások módosítása