Az erdélyi kapcsolat - közpénzeső Tusványosra

2013. 10. 28. 18:30 - Kálmán Mihály

A „FULL SCREEN” feliratú gombra kattintva a kép teljes képernyőn látszik. Az összegekre kattintva a felugró ablakban láthatók a KiMitTud oldalon keresztül beadott közérdekű adatigénylésekre mutató linkek. A lila épületek állami vagy önkormányzati intézményeket, a zöld házikók bankokat, a sárgászöld épületek pedig cégeket jelölnek. Baloldalt állami cégek, bal alul a támogatás mértékéről információt nem szolgáltató támogatók, alul az OTP mint nem-állami bank található. A rózsaszín házikók jelölik a civil szervezeteket.

Még júliusban megígértük, hogy utánajárunk Tusványos finanszírozási hátterének. Poszt-feszt különkiadásunk első darabja következik, a következő részben a Tranzit fesztiválról lesz szó.

És nemzetközivé lesz

Az átlátszó.hu több nagyobb lélegzetű cikket is megjelentetett, melyek a Fidesz erdélyi hátországának kiépítését vizsgálták. Az első cikk kiemeli, hogy Németh Zsolt fideszes külügyi államtitkár ott bábáskodott már a Bálványosi Szabadegyetemet (Tusványost) szervező Pro Minoritate Alapítvány megalapításánál is. Az alapítványt a Fidesz hozta létre, és annak székházába jegyezték be. Az alapítvány utóda 1999-től a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány lett, melynek kuratóriumában többségében fideszes kötődésű politikusok ülnek.

Az alapítvány publikációs tevékenysége mellett évente megrendezi a „Csángó Bált” és Tusványost, valamint további szabadegyetemeket Kárpátalján, a Vajdaságban, és Szlovákiában „a közép- és kelet-európai népek közötti kapcsolatok erősítésének, a történelmi múltban gyökerező, elsősorban nemzeti konfliktusok oldásának szándékával.” Tusványos egyik fő partnere továbbá az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, amely különféle csatornákon keresztül részesül a magyar állam által a Fidesz-közeli erdélyi szervezeteknek jutatott eurómilliókból, de ott találjuk a rendezvény kiemelt partnerei közt a Fidelitas-t is.

Az idei „szabadegyetem” a szokásosnál is nagyobb kül- és belpolitikai cicaharccal járt Romániában és Magyarországon. A program is tréfás lett: ott volt Mihai Ungureanu volt román miniszterelnök, jelenlegi ellenzéki pártvezér, és mutatóba még néhány román előadó, de főként gagauz, katalán, és egyéb autonómia-érdekelt politikusok adtak elő. Természetesen az elmaradhatatlan EMNP-politikusok, minisztériumi, Fideszes, Fidelitas-os és egyéb pártközeli apparatcsikok hada mellett

A médiapluralizmus jegyében Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója négy beosztottjával beszélgetett, így sajnos lemaradt az ugyanabban az időpontban az ügynökkérdést körüljáró panelről, pedig. Másnap Borókai főcenzor három MTVA-s és egy Magyar Rádiós agitpropossal diskurált. „Szólásszabadság és érték a médiában,” az.

Munkaidejében vett részt Tusványoson többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Hölvényi György, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő munkatársai. A minisztériumi Tusványos-előadók költségeit összesen nagyjából egymillió forint értékben fedezte az állam. Volt persze olyan is – például a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium néhány munkatársa – aki szabadsága alatt, saját költségére vett részt a rendezvényen.

Pártrendezvény ez a javából – közpénzből.


Jól kufárkodtak

Bár az alább tárgyalt adatok nem mondhatók teljesenek, az világosan látszik, hogy a rendezvény jelentős mennyiségű közpénzt kapott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon, önkormányzatokon, és állami tulajdonú cégeken keresztül. Összesen 77,595,000 forint útját  ábrázoltuk a fenti képen. Tusványost összességében több tucat magáncég és szervezet, valamint 28 közpénzből gazdálkodó intézmény és cég támogatta. Sajnos a Pro Minoritate nem kimondottan átláthatóságpárti, érdeklődésünkre nem válaszoltak, és a Tusványos által megadott e-mail címen is hiába érdeklődtünk a fesztivál pénzügyeiről. A Pro Minoritate nem válaszolt akkor sem, amikot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hajlandó lett volna elárulni, hogy mennyivel támogatták az alapítványt, ha az hozzájárul.

Több, feltehetően nagy összegű támogatást nyújtó cégtől nem sikerült megtudnunk, hogy mennyit szánnak Tusványos szponzorációjára. Így például se az Invitel, se a kiemelt támogató MOL nem válaszolt e-mailben feltett kérdésünkre, a közpénzből gazdálkodó Nemzeti Üdülési Szolgálat (pontosabban az Erzsébet Kártyaforgalmazó Kft.) pedig elutasította adatigénylésünket. Nem kaptunk választ attól a szintén kiemelt támogatóként feltűntetett Tigra informatikai csoporttól sem, amelytől összeférhetetlenség-gyanús körülmények közt államosították a választási rendszert, valamint személyes és egyéb minősített adatokat kezelő Idomsoft Kft.-t.

2000-ben három exbelügyes, Gödry Ádám, Kertész Péter, és Kovács Zoltán megalapították az Idom 2000 Konzulens Zrt-t.  A céggel 2001-ben kötötte az első szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszogáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jogelődje, a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala, azóta a mindenkori kormányzat udvari beszállítói.

A cég nevéhez fűződik a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, a választójoggal nem rendelkezők nyilvántartása, az Integrált Gépjármű Felelősségbiztosítási Nyilvántartási rendszer, az Ügyfélkapu rendszer, az okmányirodai rendszer, a közös határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer, a szabálysértési, az idegenrendészeti, a bűnügyi és az egyéni vállalkozói nyilvántartás, továbbá az összes eddigi (szabad) parlamenti, önkormányzati és EP-választás, valamint a népszavazások lebonyolítása.

 

Konténer és sátorkötél

A HÖK-elnökből kormányközeli oktatásbizniszmenné avanzsált Ekler Gergely által 2010 óta vezetett Commitment Zrt. kiemelt támogató, sátorral is képviselteti magát, és anyagilag is támogatja a rendezvényt, de ez utóbbiról nem árultak el részleteket. Az AVE hulladékgazdálkodó cég konténerekkel és szolgáltatásokkal járult hozzá a rendezvény lebonyolításához. Az AVE-ben egyébként magának Szász Jenőnek is van érdekeltsége. Toró T. Tibor EMNP-elnök pedig egy Tusványos SRL nevű céget alapított a Pro Minoritate kuratóriumának elnökével, Tárnok Máriával, míg fia, Toró Tibor az Integratio Alapítvány ügyvezetőjeként egy EU-karaván nevű játékos oktatási programmal járul hozzá az eseményhez. A Hargita Megyei Tanács 20,000 lejjel, mintegy 1,3 millió forinttal támogatta Tusványost. Egyszerű de nagyszerű hozzájárulással segített a Gordius, amely a köteleket és kordonokat biztosította.

Az állami cégek, intézmények, és az önkormányzatok adakozó kedve igencsak felhorgadt 2010 után. Míg az MVM 2010-ben csupán félmillió forintot adott, ez a szám 2011-ben ötmillióra, egy év múlva hatmillióra, majd idén 10,5 millióra nőtt. A KIM 2010-ben a Pro Minoritatenek a Participatio nevű szervezetre és Tusványosra adott 12 milliót, 2011-ben ötmilliót a Csángó Bálra, majd idén és tavaly 45 illetve 50 milliót a következőkre: Csángó Bál, Lőrincz Csaba Díj és díjátadó, Pro Minoritate Folyóirat kiadása, Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Tusványos. A XI. kerület 2010-ben még nem adott egy forintot sem, de egy évvel a kormányváltás után már 400,000 forintot szánt a Csángó Bálra, ahogy a rákövetkező két évben is, megfejelve még ugyanannyival Tusványosnak. A Csángó bál tekintetében ugyanilyen volt a támogatások összege a XXI. kerület esetében is, de ők már 2011-ben is adtak 200,000 forintot Tusványosra, majd az elmúlt két évben még egy-egy milliót.

Továbbra is várunk a Szerencsejáték Zrt., a XVI. kerület és az MTVA válaszaira. A Szerencsejáték Zrt. tavaly ötmillió forinttal támogatta a Pro Minoritatet.

UPDATE: A Szerencsejáték Zrt. megduplázta a támogatás összegét tavaly óta, és immár tízmillió forintot szánt Tusványosra.

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr395602364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2013.10.28. 19:20:30

Lehet, hogy venni kéne egy MOL részvényt és a közgyűlésen kérdezősködni. Már csak azért is, mert nehéz elképzelni, hogy a MOL Romaniának jól jön a Tusványos biztosította negatív publicitás a román nyelvű médiában, noha nyilván a töltőállomásokon tőlük is remélnek bevételt.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.28. 23:18:21

Itthon is nagy a baj, talán ezt kéne rendbe tenni!

Kámasuka 2013.10.28. 23:41:46

Még jó hogy magyar cégek magyar rendezvényeket pénzelnek.

Erre van az egész NER. Tovább.

vasmargitt 2013.10.29. 00:27:11

mindenki ott szavazzon, ahol adózik. ez evidens. csak mi vagyunk olyan ostobák, hogy nem ehhez tartjuk magunkat.

a gyáva magyar baloldali pártok elárulták a szavazóikat és lefeküdtek a jobboldali hazaárulóknak, amikor lelkesen támogatták, hogy a külföldiek tömegesen állampolgárságot és szavazati jogot kapjanak. megérdemlik, hogy százezerszára a csüngő hasú diktátorra szavaznak majd az erdélyiek, akik éppen olyan ostoba agymosott zombik, mint a hazai fidesz-szavazók. annyival több az eszük, hogy pontosan tudják, jó sok pénz jár a szavazatukért, sokkal több, mint amit a megvásárolt cigányok kapnak a csüngő hasú diktátortól.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2013.10.29. 10:57:03

Óó na, Mihai Ungureanu nem volt ott a Tusványoson.

Közösségek

süti beállítások módosítása