Nem indult felhőtlenül az első év a frissen felvettek számára. Egy hozzánk eljuttatott levélből kiderült: sokak nem tudták, hogy a beiratkozáson kívül aktiválniuk is kell magukat, így emiatt súlyos pénzeket kell fizetniük.

Gólyának lenni az egyik legizgalmasabb dolog az ember életében. Új barátok, ismertségek, izgalmak. Az ember szabad lesz hirtelen. Közben meg mindenki segít az egyetemen, biztosítva a könnyebb beleszokást az új helyzetbe. Ezt a segítséget nem tapasztalhatták meg a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi karának hallgatói, legalábbis egy hozzánk eljutatott levél erről árulkodik. Történt ugyanis, hogy a beiratkozásig minden rendben volt. 3-5 perces művelet volt az egész, az önköltségesek befizették tandíjukat, a dolgok haladtak rendesen. Azonban nem tudtak a gólyák gondtalanul foglalkozni az egyetemi élettel. Ugyanis az elsőévesek senkitől nem kaptak tájékoztatást, hogy a beiratkozás mellett a Neptunban is aktívvá kell tenniük magukat. Ennek határideje szeptember 6. volt, aki elmulasztotta, az hetente 3.500 HUF késedelmi díj ellenében állíthatta át státuszát.

MTg4LTgwMTI4Ng==.jpg

Egyik este a Tanulmányi és Oktatásszervezési Hivatal (TOH) küldött egy levelet a Hallgatói Önkormányzatnak, amiből kiderül, hogy mintegy 251 ember nem aktiválta magát, akik csak dékáni kérelemmel kerülhetik el a félévük passziválását. Külön érdekes, hogy első évben csak indokolt esetben halaszthat a hallgató, tehát sokan úgy gondolták, mi szükség a beiratkozáson kívül további megerősítésre a Netpunban. A dékáni kérelmet azonban a BGF KKK Tanulmányi és Vizsgaszabályzata alapján egy hallgató a képzési ideje alatt mindössze egyszer nyújthat be. Tehát a 251 elsőéves már az első hónapban elhasználná a lehetőséget. Mindenesetre mást nem tudtak tenni a gólyák, mint benyújtani a kérelmet. A kérelem és a késedelmi díj összesen 17.500 forintjába került egy főnek. Ez azt jelenti: az ügyből 4.392.500 HUF bevétele volt az egyetemnek.

A TOH állítása szerint 4 e-mailben is tájékoztatták a hallgatókat az aktiválási kötelezettségükről, azonban az elsőévesek ezt nem így látják. Továbbá a beiratkozáskor küldött e-mailben is szerepeltek a szabályzatok linkjei. Azonban az elsőévesek azt állítják, hogy ezek a linkek nem működtek. A Külkereskedelmi Kar online magazinjában szerepel egy hír, ahol a HÖK többek mellett felhívja a hallgatók figyelmét, hogy aktiválják magukat, azonban ez nem tekinthető hivatalos tájékoztatásnak, bár a magazin facebook oldala egész népszerű. (A cikk írásakor 2389 „like”) Ezen a facebook oldalon jelent meg szeptember 25.-én egy közlemény, amelyben kérik a hallgatókat, hogy aki még nem akitválta magát, az írjon a megadott e-mail címre. Ezt leszámítva a HÖK facebook profilján látható egy felhívás, ami az érintettek szól, akiknek le kell adniuk a dékáni kérelmet az aktiváláshoz. A szeptember 6.-i határidő előtt semmilyen tájékoztatás nem történt az aktiválással kapcsolatban.

Érdekességként: amikor szerveződni kezdtek a gólyák, hogy a tájékoztatás hiánya miatt ne érje őket hátrány, a TOH egyik munkatársa leállítatta a petíciót. Akik személyesen keresték meg őket, azokat meg lekezelő stílusban fogadták.