Miért lenne ciki az ELTE-nek, ha fellebbezne? - Vélemény

2013. 11. 18. 10:00 - GSzD

A bíróság kimondta, hogy az ELTE-nek ki kell adnia a hallgatói önkormányzat gazdálkodására vonatkozó adatokat. Most az a legnagyobb kérdés, hogy az ELTE egyből eleget tesz a bírói utasításnak, vagy fellebbez és ezzel tovább húzza az időt.

Miért lenne ciki az ELTE-nek, ha fellebbezne? - Vélemény

Az ELTE eddig is szabadon dönthetett, hogy kiadja-e a HÖK-ös jutalmakra vonatkozó adatokat, vagy sem, ők úgy döntöttek, hogy szerintük nem tartozik a nyilvánosságra, hogy mondjuk mennyit költenek telefonra a HÖK-ös képviselők, ezért lett az egész ügyből per. Van egy nagy különbség viszont a nemrég megszületett elsőfokú ítélet előtti helyzet, és az azutáni helyzet közt. Ha az ELTE az ítélet előtt adta volna ki az adatokat, akkor ezért ő vállalja a felelősséget. Az ítélet után viszont nem.

Héééé, ezek a mi adataink!

Mit jelent ez? Ha az ELTE az ítélet előtt adta volna ki az adatokat, a HÖK-ösök esetlegháboroghattak volna, hogy hééééé, ezek személyes adatok, az egyetem meg csak úgy kiadja őket, akár be is perelhették volna az egyetemet emiatt. A bírósági ítélet után erre nincs lehetőség: a bíró döntött, az ELTE nem felelős azért, ha végrehajtja ezt a döntést.

Ha az egyetem fellebbez a döntés ellen, az egy új szintre helyezi a kérdést, ezt a döntést az ELTE-nek mindenki előtt meg kellene indokolnia. A HÖK-ösök közpénzből kapnak fizetést, közpénzből kapnak jutalmat és az ELTE vezetőivel együtt döntenek az egyetem gazdálkodásáról, szóval eléggé közfeladatot látnak el.

Ráadásul már a NAIH, a TASZ és most a bíróság is azt mondta, hogy ki kell adni az adatokat, mert közérdekűek, mert ez szolgálja a hatalom elszámoltathatóságát, mert az embereknek joga van belelátni abba, hogy mi történik az ő pénzükkel. Először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság látta úgy, hogy a HÖK-ösök igenis közfeladatot látnak el és ezért nyilvánossá kell tenni, hogy mennyi pénzt kapnak ezért, aztán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) értett velünk egyet, és elvállalta a bírósági képviseletet. Most pedig a Fővárosi Törvényszék kötelezte az ELTE-t arra, hogy tegye közzé a a HÖK-ösök juttatásait. Nem ördögtől való dolog ez, a Miniszterelnökség például sofőrtől a hivatalsegédig, a titkárnőtől a helyettes államtitkárig mindenkinek a fizetését kitette a netre (pdf). Valami ilyesmit várunk mi is.

Na és mit mondott az Alkotmánybíróság az információszabadságról?

"A nyilvánosság próbája nélkül az állam polgáraitól "elidegenedett gépezetté", működése kiszámíthatatlanná, előreláthatatlanná, kifejezetten veszélyessé válik, mert az állam működésének átláthatatlansága fokozott veszélyt jelent az alkotmányos szabadságjogokra."

    A Fővárosi Törvényszék ítélete még nincs írásba foglalva, ezt valószínűleg novemberben fogjuk kézhez kapni. Az ELTE is ugyanekkor kapja majd meg és ezután lesz tizenöt napjuk eldönteni, hogy fellebbeznek - vagy közzéteszik az adatokat.

    Kép innen.

    Szerintünk: (0/5)
    Török Márk-o-Meter: (0/5)

    A bejegyzés trackback címe:

    https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr935641125

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.

    Közösségek

    süti beállítások módosítása