Díjat ad az adatigénylőnek a HÖK

2013. 11. 26. 15:00 - GSzD

Az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzata egy közösségi munkáért járó díjat ítélt oda nekem. Az a HÖK, akinek a gazdálkodása miatt pereskedni kell az ELTE-vel. Hogy mi van?

A HÖK gazdálkodása miatt nyertünk pert az ELTE ellen, a felperes én vagyok, az alperes meg az egyetem. Erre a HÖK, amiről szó van, kitüntetést ad nekem. Vajon miért?

Törésvonalak mentén

Az van, hogy a HÖK-ön belül is van "kormány" és "ellenzék", meg még ezer másféle törésvonal. És a jogi kar hallgatói önkormányzatában is vannak, akik jófejek és szerintük is közzé kéne tenni a HÖK gazdálkodási adatait. Ezt a díjat például a 26 képviselő közül 16 szavazta meg, ami jól mutatja a kettéosztottságot.

Változnak az idők

Külön vicces, hogy ugyanezt a díjat tavaly megkapta Földvári Krisztián is, a HÖK előző elnöke, aki a gazdálkodással kapcsolatban soha egyetlen levelemre sem válaszolt. Az a HÖK, a két-három évvel ezelőtti, soha sem ítélt volna oda díjat senkinek, aki az átláthatósággal foglalkozik. Tehát van fejlődés. Azok még olyan idők voltak, amikor még szalonképes volt ez:

„Muszáj feltennem a kérdést, hogy azt tényleg bárki komolyan gondolja-e, hogy itt hallgatók tömegét érdekli, hogy ... a HÖK mennyit és mire költ a dologi keretből, mire mennyi megy ki a jutalom keretből (…) A hallgatót egy valami érdekli: az ő problémái minél hamarabb megoldódjanak, legyen az szociális, tanulmányi vagy egyéb jellegű, illetve hogy olyan szolgáltatásokat kapjon, ami még kényelmesebbét teszi a hallgatói létet... Ha ezek megvannak akkor elégedett."

Az idők változnak, nemrég például a Gerencsér Csabának, a gazdasági alelnöknek kérdezett oda keményen egy képviselő, hogy a gólyatáborban tényleg szerződés nélkül dolgoztak-e a pultosok. Nyilván van ebben egy adag önérdek és politikai számítás is, de - legalábbis az ELTE jogi karán - senki sem lehet komolyan vehető HÖK-képviselő, aki nem támogatja az átláthatóságot és a normális gazdálkodást. Szóval ez a díj, a nagyon fancy-latin nevű Pro Iuventute Facultatis, azt mutatja, hogy változnak az idők, és kezd menő lenni az átláthatóság. Viszont azért mégis, jobb lenne ezt az adatokkal együtt átadniuk.

Ezért azt válaszoltam a kedves felajánlásra, hogy a díjat köszönöm, tényleg jól esik. A közérdekű adatigénylésre viszont még nem kaptam választ és továbbra sem lehet tudni, hogy mire költi a pénzét a HÖK, kik kapnak jutalmat, vagy telefon-költségtérítést, és miért éppen ők. Ezért úgy érzem, hogy nem tudnám jó szívvel átvenni a díjat addig, amíg ez az adatok nem publikusak. Utána viszont nagyon nagy örömmel!

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr535656879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása