Programok és interjúk - Együtt-PM

2014. 01. 31. 08:00 - sörősz (törölt)

Az Együtt-PM 2013. január 10-én bemutatta választási programját, melynek címe „A Te jövöd”. Blogunk két részes (1/2) interjút készített Szelényi Zsuzsannával és Barabás Richárddal, hogy az ott leírtakat mélységében is megismerjük. Most az ott elhangzottakat és a programot értékeljük.

A 156 oldal terjedelmű program 8 fejezetre tagolódva veszi sorba az Együtt-PM általános politikai hitvallását és konkrét ígéreteit, ugyanakkor a fejezetek nem szakpolitikai felosztást jelenítenek meg, hanem különböző problémákat. Kiemelt szerepet kap a munkahelyteremtés, az adórendszer és a korábbi választási programok alapján szokatlan módon harmadikként, az oktatás is. Az anyag részben rácáfol arra a közvélekedésre is, hogy a hazai választási programok csak osztogatni tudnak és mindössze az egymásra való rálicitálásról szólnak fedezet nélkül, az utolsó fejezetben ugyanis megtalálható a különböző tervek kiadási oldala , továbbá a bevételi tételek egy része is.

programegyuttpm.jpg

Azonban annak ellenére, hogy hónapok óta nyilvánvaló az Együtt-PM számára, hogy valamilyen mértékben össze kell dolgozni a többi baloldali és liberális ellenzéki párttal, nem találunk semmilyen támpontot sem arra nézve, hogy egy választási siker esetén a közös koalíciós kormányzást milyen forgatókönyv mellett képzelik el. Nincs mondanivalója a többi párt programjáról, vagy választási ígéreteiről.

Érdekes megfigyelni, hogy annak ellenére, hogy a választási kampány a kormány és az ellenzék oldaláról is személyekre van kiélezve, többször is kerülik a személyi kérdések ügyét. Ez részben azzal is magyarázható, hogy a jelenlegi Összefogás olyan sokszereplőssé vált, továbbá a bizonytalanok mozgósításának mértéke annyira megjósolhatatlan, ezáltal a választásokon elért ellenzéki eredmények is, hogy az egyértelmű erővonalak hiánya miatt nincs értelme még „osztozkodásba“ kezdeni.

Ugyanakkor az interjú és a program legproblematikusabb eleme a véleményem szerint a transzparencia hiánya. Bár Szelényi Zsuzsa a hivatkozik a Fehér Könyvre (aminek neveztetőjében megtaláljuk a készítőket), mint a program egyik forrására és a Haza és Haladás Alapítványra, nem derül ki, hogy személy szerint kik az írói.  Egy kampányban nem csak azt kell látnunk, hogy mire készül egy adott politikai erő, hanem azt is, hogy a végrehajtókon túlmenően, kik azok a személyek akik alternatívákat dolgoznak ki a döntéshozók számára. Jelenleg nem látok semmilyen indokot arra nézve, hogy miért ne ismerhetnénk meg azokat a szakértőket, akik készítették a dokumentumot, főleg mivel egy – legalábbis kommunikációjukban -, büszkén vállat és életképes megoldásokat tartalmazó pontnak tekintik a munkát.

A program egészét vizsgálva azt kell mondanunk, hogy leginkább a PM álláspontja jelenik meg nagyobb súllyal. Ez azért meglepő, mert a kampányt sokkal inkább Bajnai Gordonra és az Együtt2014-re építik, ugyanakkor jelentős szerepet kap még Barabás Richárd PM tag is, aki korábban a hallgatói tüntetések egyik kulcsfigurája volt. Vélhetően neki és a hallgatói mozgalom többi tagjának, akik azóta csatlakoztak a PM-hez, volt rálátásuk és beleszólásuk az oktatási rész kidolgozásában. Külön érdekesség, hogy a programban felhasználták a Hallgatói Hálózat egyik jelmondatát –„semmit rólunk, nélkülünk”, amelyet maga is kölcsönzött nyugatról – a nemzetpolitikai résznél.

Azonban a program bemutatás után teljesen új helyzet állt elő az Összefogás létrejöttével. Kérdés, hogy lesz-e közös választási program, és ha igen, akkor mennyiben változnak az eredeti kiinduló pontok. Könnyen lehet tehát, a bemutatott program, illetve Szelényi Zsuzsa és Barabás Richárd szavai már aktualitásukat vesztették. 

Szerintünk: (0/5)
Török Márk-o-Meter: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr975783333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Közösségek

süti beállítások módosítása